Help mij bij mijn keuze: harde schijf

• De harde schijf is waar u uw belangrijke bestanden, muziek, data en applicaties worden opgeslagen op uw pc.
• Zorg dat u aan al uw storagebehoeften voldoet wanneer u de harde schijf selecteert die geschikt is voor u.

Welke technologie is geschikt voor mij? 5.400 rpm harde schijf 7.200 rpm harde schijf (HDD)mSATA SSD + traditionele HDD (Samsung mSATA SSD is beschikbaar op geselecteerde Dell systemen)Hybride harde schijf (geïntegreerde cache)Solid State-harde schijf (alleen beschikbaar voor geselecteerde systemen)
PrestatiesBasisPrestatiesSnel hervatten, sneller applicaties ladenSnel hervatten, sneller applicaties ladenSneller, stiller en duurzamer dan standaard harde schijven
Capaciteit320 GB, 500 GB, 750 GB, 1 TB en 2 TB (twee harde schijven)320 GB, 500 GB en 750 GB32 GB, 128 GB16 GB, 32 GB128 GB, 256 GB en 512 GB
Duurzaamheid StandaardStandaard Standaard StandaardZeer schokbestendig 


Traditionele harde schijven (HDD's) zijn uitgerust met bijzonder geavanceerde kop-, plaat- en motortechnologie. Deze harde schijven hebben bewegende delen en de snelheid van de harde schijf wordt aangeduid in 'rpm' (rotaties per minuut). Hoe hoger het aantal rpm, hoe beter de prestaties van de harde schijf.
 
Deze traditionele harde schijven zijn ook gevoelig voor schokken en trillingen. Hierdoor kan de schijf vatbaar zijn voor storingen of schade als gevolg van stoten en ongelukken die kunnen plaatsvinden. Solid State-harde schijven (SSD's), een ander type harde schijf, hebben geen bewegende onderdelen, waardoor er minder risico is op storingen of schade, zodat u erop kunt vertrouwen dat uw data beschermd zijn. Voor mensen die altijd onderweg zijn, kunnen de voordelen aanzienlijk zijn.
  • Betere prestaties: snellere opstarttijden, applicaties die sneller worden geopend en snellere toegang tot al uw documenten
  • Duurzaamheid: helpt uw belangrijke bestanden beschermen tegen mogelijke valpartijen
  • Langere batterijduur: lager stroomverbruik van SSD's voor een langere batterijduur
  • Stiller dan standaard harde schijven
  • Lichtgewicht en koeler dan standaard harde schijven

SATA
(Serial ATA) is een seriële verbinding, één kabel die een directe point-to-point-verbinding maakt tussen twee apparaten. Het voordeel van een SATA-verbinding is dat hiermee een snelle verbinding met een SSD mogelijk is voor hardeschijfstorage, waarbij de opstartschijf beschikbaar blijft voor standaardbewerkingen.

Met mSATA of mini-SATA kunnen kleinere SSD-modellen worden gebruikt zonder storagecapaciteit in te leveren, waardoor kleinere, dunnere laptops en Ultrabooks™ kunnen worden gebouwd. Sommige Ultrabooks, zoals de XPS 13, gebruiken een mSATA SSD als primaire harde schijf. Bij andere systemen kan een optionele mSATA SSD worden gecombineerd met een traditionele harde schijf. Deze systemen gebruiken de mSATA SSD als cachegeheugen en 'zien' de combinatie van de mSATA SSD en harde schijf als één station. Systemen die zijn uitgerust met zowel een mSATA Solid State harde schijf als een gewone harde schijf profiteren van de voordelen en prestatieverbeteringen van een Solid State harde schijf in combinatie met de grotere storagecapaciteit van een traditionele harde schijf. Systemen die zijn uitgerust met een optionele mSATA SSD, bieden doorgaans ook ondersteuning voor de Intel® Rapid Start- en Smart Response-technologieën. Samsung mSATA SSD is beschikbaar op geselecteerde Dell systemen. Hybride harde schijven bieden een vergelijkbare voordeel als een configuratie met mSATA en een harde schijf, maar zonder dat hiervoor ruimte op het moederbord moet worden toegewezen. Hierdoor kan de ruimte op het moederbord efficiënter worden ingedeeld en kunnen vergelijkbare prestaties worden geleverd.

Intel® Responsiveness Technologies
Snel uit de slaapstand: een Solid State harde schijf met Intel® Rapid Start Technology* is binnen enkele seconden opnieuw klaar voor gebruik, zodat u meteen weer het werk kunt hervatten waar u mee bezig was toen u het beeldscherm dichtklapte. Daardoor kan het systeem in een oogwenk opnieuw worden geactiveerd wanneer u er klaar voor bent en zorgt u, door het beeldscherm dicht te klappen om het systeem in de standbymodus te zetten, voor een ultralaag stroomverbruik.

Denkt snel: krijg snel toegang tot uw favorieten met een extra mSATA SSD en Intel Smart Response Technology.* Het systeem herkent snel uw meestgebruikte bestanden en applicaties en slaat deze in het cachegeheugen op, zodat u deze onmiddellijk kunt openen.

Dubbele harde schijven
(twee harde schijven) zijn beschikbaar op geselecteerde laptops. Als u met grote productbestanden werkt, zoals foto's of video's met hoge resolutie, zult u de extra storage-ruimte zeker op prijs stellen.

RAID (Redundant Array of Independent Disks) is een storage-technologie die het mogelijk maakt om data over meerdere fysieke schijven te verdelen en te repliceren. Het voordeel van RAID is dat de combinatie van harde schijven veel sneller is dan één enkele harde schijf, die in sommige gevallen een knelpunt kan vormen in de overdacht van data.

Caching is een systeemfunctie waarmee specifieke data worden opgeslagen zodat deze sneller kunnen worden opgevraagd wanneer dat nodig is. Wanneer een CPU of webbrowser bepaalde data probeert te openen, zoals een bestand of website, controleert de cacheclient eerst of deze data beschikbaar zijn in de cache. Als de opgevraagde data aanwezig zijn in de cache, gebruikt de client deze data (dit wordt een 'cache-hit' genoemd). Naarmate er meer data uit de cache kunnen worden opgehaald, kunt u de gewenste data sneller gebruiken. Omdat de cache in de loop der tijd alsmaar meer data bevat, is het raadzaam de cache regelmatig te wissen, zodat u de algehele systeemprestaties beter kunt beheren.
Welke capaciteit
heb ik nodig?
 
Gemiddelde bestandsgrootte*128 GB*  SSD256 GB* SSD512 GB Solid State-harde schijf320 GB*500 GB*750 GB*1 TB1,5 TB*2 TB
Muziek* 4 MB per track van
4 minuten
Tot 32.000 tracksTot 64.000 tracks Tot 128.000 tracks Tot 80.000 tracksTot 125.000 tracksTot 187.000 tracks Tot 250.000 tracksTot 375.000 tracks Tot 500.000 tracks
Video in HD (high definition)*8,3 GB per
uur
Tot 15 uurTot 30 uurTot 61 uur Tot 38 uurTot 60
uren
Tot 90 uurTot 120 uur Tot 180 uur Tot 240 uur
Foto's*3,5 MB per afbeelding van
 afbeeldingen
Tot 36.000 foto'sTot 73.000 foto'sTot 146.000 foto's Tot 91.000 foto'sTot 142.000 foto'sTot 213.000 foto'sTot 285.000 foto's Tot 425.000 foto's Tot 570.000 foto's
Films van dvd-kwaliteit*Aantal films van 1,5 uur
1,5 uur
Tot 37 filmsTot 75 filmsTot 150 films Tot 94 films Tot 133 filmsTot 200 filmsTot 260 films Tot 440 films Tot 550 films

Opstartschijf (hieronder)/technologie (rechts)Slimme verbindingSnel startenSmart Response
Alleen HDDNiet ondersteundNiet ondersteundNiet ondersteund
HDD + SSDNiet ondersteundondersteundondersteund
HDD + mSATANiet ondersteundondersteundondersteund
Alleen SSDondersteundondersteundNiet ondersteund (Opmerking: prestatieniveau van een SSD zonder Smart Response)
Alleen mSATAondersteundondersteundNiet ondersteund (Opmerking: prestatieniveau van een SSD zonder Smart Response)
Hybride schijfNiet ondersteundNiet ondersteundNiet ondersteund (Opmerking: een hybride schijf biedt prestaties die vergelijkbaar zijn met Smart Response)