Hjælp mig med at vælge: Harddisk

• Harddisken er det sted, hvor operativsystemet, programmer, filer og data lagres permanent på pc'en, og hvor du har adgang til disse elementer.

• Da harddisken er den eneste langsigtede storage i din pc, er det en god ide at købe en med mere storagekapacitet, end du tror, du har behov for. Der er ikke meget, du kan gøre for at øge kapaciteten på en harddisk.

Når du vælger en harddisk, bør du overveje, hvordan du aktuelt bruger en pc, og hvordan du planlægger at bruge den i fremtiden:
• Hvis du ofte bruger krævende multimedieprogrammer (f.eks. videoredigeringssoftware og computerspil) eller opbevarer digitale fotos og MP3-lydfiler, skal du have en solid state-disk.
• Hvis du typisk bruger din pc til at surfe på internettet, tjekke mail, arbejde med dokumenter og let fotoredigering, kan du nøjes med en almindelig harddisk.

Planlæg de aktiviteter i dag, som du vil foretage dig i morgen – især hvis du planlægger at bruge din pc i et par år eller dele den med et familiemedlem.
Solid state-disk (SSD)
 • Ingen bevægelige dele
 • Kører lydløst og køligt
 • Bruger mindre energi
 • Slår 10.000 omdr./min. i læse/skrive-hastighed

Solid state-diske svarer til den flash-baserede hukommelse, som du finder i USB-hukommelsesenheder. De har ingen bevægelige dele, hvilket gør dem mere sikre og mindre udsatte for fejl end almindelige harddiske. Da SSD'er ikke har bevægelige dele, har de heller ingen hastighedsklassificering. Denne type disk er fantastisk til multimedier, der kræver meget plads, da den har en stor storagekapacitet. SDD'er kan også hente dine data hurtigere fra disken, hvilket betyder, at du får hurtigere indlæsningstider i spil og andre elementer, der er gemt på harddisken. Tilgængelige SSD’er (solid state-disk) sikrer større batterikapacitet, hurtigere svartider, mere støjsvag ydeevne og forbedret modstandsdygtighed i forhold til almindelige harddiske.

For folk på farten er de potentielle fordele betragtelige.
 • Bedre ydeevne – hurtigere systemstart, hurtigere programstart og hurtigere adgang til alle dine dokumenter
 • Holdbarhed – er med til at beskytte dine vigtige filer mod potentielle fysiske tab
 • Større batterikapacitet – SSD-harddiskens lavere strømforbrug betyder større batterikapacitet
 • Mindre støjende end standardharddiske
 • Lettere og køligere end traditionelle harddiske

SSD'er fås med to forskellige grænseflader: SATA eller PCIe. PCIe har teoretisk set op til 4 gange større båndbredde end SATA og understøttes af NVMe-værtsprotokollen. SSD'er fås i to formfaktorer: M.2 og 2,5" (kun SATA).

PCIe SSD
Kan have en båndbredde, der er op til 5,3 gange større end tidligere generationer af SATA SSD'er. Spil, medier og alt andet indlæses med større hastighed, så du kommer hurtigere i gang.

Standardharddisk (HDD)
 • Bevægelige mekaniske dele
 • Hastighed, der måles i omdrejninger pr. minut

Standardharddiske bruger mekaniske dele til at skrive oplysninger på plader eller diske. Disse diske genererer varme via indvendige bevægelige dele og måles efter deres hastighed i omdrejninger pr. minut (hvor hurtigt disken roterer). Disse standardharddiske er også følsomme over for stød og vibrationer. Denne følsomhed kan gøre disken sårbar over for beskadigelse eller fejlfunktion. Den generelle regel for almindelige harddiske er, at jo større harddisk din pc har, jo flere filer, billeder og dokumenter kan der lagres på den. Jo højere hastighed, jo hurtigere kan der læses og skrives data på disken.

Intel® Responsiveness-teknologi

Vågner hurtigt:
Med en solid state-disk og Intel® Rapid Start Technology* vågner pc'en på få sekunder og er klar til at fortsætte med det, du var i gang med, da du lukkede låget. Det gør det muligt at fortsætte på et øjeblik, når du er klar, og køre med ultralavt strømforbrug, når du lukker låget og starter standbytilstand.

Tænker hurtigt: Få hurtig adgang til dine favoritter med en ekstra SSD og Intel® Smart Response Technology*. Den genkender hurtigt de filer og programmer, som du bruger oftest, og cachelagrer dem, så du hurtigt kan få adgang til dem.

To harddiske fås til udvalgte pc'er. Du vil sætte pris på den ekstra storageplads, hvis du arbejder med store produktfiler, f.eks. fotos eller video i høj opløsning. En anden populær mulighed er at bruge en SSD som startdisk og en almindelig harddisk til storage.

RAID (Redundant Array of Independent Disks) er en storageteknologi, der gør det muligt at opdele og replikere data på tværs af flere fysiske diske. Fordelen ved RAID er, at de diske, der opererer i tandem, kan arbejde meget hurtigere end en enkelt disk, som lejlighedsvis kan skabe flaskehalsproblemer for data.

Cachelagring er en systemfunktion, som lagrer visse data for at sikre hurtigere indlæsning efter behov. Når en CPU eller webbrowser forsøger at få adgang til en form for data, f.eks. en fil eller et website, kontrollerer cacheklienten først cachen. Hvis cachen indeholder de anmodede data, udtrækker klienten data fra cachen (det kaldes for en forekomst i cachen). Jo flere anmodninger der kan hentes fra cachen, jo hurtigere adgang får du til de ønskede data. Da cachen løbende akkumulerer data, anbefales det at rydde den regelmæssigt for at forbedre systemets generelle ydeevne.
Hvilken størrelse skal jeg vælge?Gennemsnitlig filstørrelse*32 GB* 128 GB* 256 GB*320 GB*500 GB*640 GB*750 GB*1.000 GB (1 TB)*1.500 GB (1,5 TB)*2.000 GB (2 TB)*
Musik4 MB pr. sang på 4 minutterOp til 6.200 sangeOp til 31.000 sangeOp til 62.000 sangeOp til 80.000 sangeOp til 125.000 sangeOp til 160.000 sangeOp til 187.000 sangeOp til 250.000 sangeOp til 375.000 sangeOp til 500.000 sange
Video (HD)8,3 GB pr. timeOp til 3 timerOp til 15 timerOp til 30 timerOp til 38 timerOp til 60 timerOp til 75 timerOp til 90 timerOp til 120 timerOp til 180 timerOp til 240 timer
Fotos3,5 MB pr. foto på 6 MPOp til 7.100 fotosOp til 35.500 fotosOp til 71.000 fotosOp til 91.000 fotosOp til 142.000 fotosOp til 180.000 fotosOp til 213.000 fotosOp til 285.000 fotosOp til 425.000 fotosOp til 570.000 fotos
Film i dvd-kvalitetAntal film på 1,5 time – dvd-kvalitetOp til 6 filmOp til 33 filmOp til 66 filmOp til 94 filmOp til 133 filmOp til 185 filmOp til 200 filmOp til 260 filmOp til 440 filmOp til 560 film