Hjælp mig med at vælge: operativsystem

Operativsystemet er den vigtigste software på din pc, fordi pc'er skal have et operativsystem for at kunne køre andre programmer. Operativsystemet giver dig mulighed for at give din computer kommandoer via den grafiske brugerflade, f.eks. hvor du vil gemme dine personlige filer, uden at du taler computerens sprog. Det genkender input fra tastaturet, sender output til skærmen, organiserer filer og mapper på harddisken og styrer enheder, f.eks. webkameraer og printere. Derudover styrer det, hvordan computeren får adgang til tilgængelige netværk.

For at vælge det rigtige operativsystem skal du overveje, hvordan du planlægger at bruge din pc, og om den er touch-baseret.

Hvis du køber en touch-baseret pc, vil bruge cloud-services og Windows-apps i tillæg til funktionerne i Windows 7 og ønsker hurtigere indlæsningstid, skal du vælge en Windows® 8-udgave.

Hvis du ofte bruger internetbaserede applikationer, ikke er afhængig af programmer, der kræver bestemte operativsystemer, ønsker lave samlede ejeromkostninger og er tryg ved open source-software, skal du vælge Ubuntu, hvis det er tilgængeligt.

Hvis du vil vide mere om funktionerne og udgaverne af Windows® 8 og Ubuntu, kan du bruge fanerne nedenfor.
Vælg ...Hvis du ... Funktioner*
Windows® 8 Planlægger at bruge en enhed med touch-funktion
 • Windows-brugergrænseflade, som er udviklet til touch-input
Vil udnytte det brede udvalg af nye Windows-apps, der er udviklet til Windows 8
 • Windows Store (adgang til Store kræver en trådløs forbindelse)
Vil underrettes med det samme om de ting, der interesserer dig
 • Live-felter
Vil være sikker på, at du altid har den nyeste version af din Windows-app
 • Windows Store har altid den nyeste tilgængelige software (adgang til Store kræver en trådløs forbindelse)
Ønsker en sikker opstart
 • UEFI (Unified Extensible Firmware Interface) BIOS, som opfanger og advarer dig om trusler tidligt under opstarten
Vil bruge cloud-services fuldt udWindows Store – købte apps er tilgængelige på flere enheder.
Windows Store – fortsæt der, hvor du slap i et spil eller i en app, uanset hvor du kan få adgang til appen (adgang til Windows Store kræver en trådløs forbindelse).
SkyDrive – Windows 8-apps integreres nemmere med SkyDrive. (Kræver internetforbindelse)
Nye Windows® 8.1-funktionerØnsker flere tilpasningsmulighederIndstil låseskærmen til dit foretrukne foto, eller omdan låseskærmen til et diasshow med dine billeder. Fastgør felter til startskærmen for de personer, websites og apps, der er vigtige for dig, og arranger dem på den måde, du ønsker.
 Ønsker forbedrede appsDe apps, du er vild med, er ændret og har fået bedre funktioner:
 • Fotoapp, der giver brugeren mulighed for at åbne billeder fra andre apps – Mail, SkyDrive, Camera
 • Appen Camera gør det muligt at optage video og tage et billede på samme tid. Og der er den nye panoramafunktion
 • xBox Music og Video-app er lavet helt om for at forenkle brugeroplevelsen
 • Mail-appen har en ny udskrivningsfunktion på applinjen, som giver besked, mens du er i andre apps
 Like til SkypeIntet slår Skype, når du ønsker at få de seneste nyheder fra din bedste ven, se dine børn, når du er på farten, eller genetablere forbindelsen til familien, der er langt væk.
Touch, tastatur og mus: problemfri integration 
Windows® 8 er praktisk og er udviklet til at eliminere behovet for at vælge. Du behøver ikke at "arbejde" på din pc og "spille" på din tablet. Den mest effektive måde at få arbejde fra hånden er tilgængelig. Uanset om du søger gennem apps, læser en bog, skriver på farten med touch-funktionen, opretter et projekt, som kræver flere produktive hestekræfter end en traditionel mus og et tastatur, eller det alt sammen på en gang, så gør Windows 8 det let. Du bruger det, der fungerer bedst i den konkrete situation. Ingen kompromisser.

På nye, touch-baserede pc'er vil du opleve, at de ting, du plejer at gøre med mus og tastatur, er lige så nemme med touch. Du kan skifte mellem apps, organisere din startskærm, panorere og zoome. Med touch-tastaturet kan du navigere, skrive og interagere på farten. Da du arbejder på forskellige måder afhængigt af, hvilken app du bruger, gør Windows 8 det nemt at bruge den foretrukne metode.

Touch-tastaturet har to tilstande, som tilpasser sig efter din måde at arbejde på. Du får et tastatur i fuld størrelse med store knapper eller et praktisk tommeltastatur, der opdeler tasterne på begge sider af skærmen, så det er nemt og mere behageligt at bruge på farten. Det føles naturligt at taste, uanset om du sidder ned, eller du går rundt.
Tommeltastatur 
Det innovative tommeltastatur gør det nemmere at skrive på bærbare enheder
Touch-tastatur 
Skriv naturligt med touch-tastaturet
Windows 8-tastaturet taler dit sprog. På pc'er med touch-funktion ændres tastaturlayoutet automatisk efter det sprog, du vælger til Windows, så dine sprogindstillinger gælder for hele pc'en og ikke blot visse apps. Uanset om du ønsker at skrive og klikke, stryge og trykke eller en kombination af de to, kan du navigere og arbejde hurtigt og effektivt på dit foretrukne sprog med Windows 8. 
Det nye touch-sprog
På nye, touch-baserede pc'er kan du let flytte ting på din skærm.
Her er nogle få gængse Windows 8-bevægelser. 
Stryg fra højre kant for at åbne systemkommandoer
Når du stryger fra højre side af skærmen, vises symboler med systemkommandoer. Når du stryger fra venstre, vises tidligere brugte apps.


Musebevægelser:
Placer musemarkøren i det nederste eller øverste højre hjørne af skærmen, og flyt musen opad langs den højre kant.

Stryg mod højre Stryg fra den nederste eller den øverste kant for at åbne appkommandoer
App-kommandoer vises ved at stryge fra den nederste eller øverste kant. Du kan stryge fra toppen til bunden af skærmen for at forankre eller lukke den aktuelle app.

Musebevægelse: Højreklik
på app'en for at se appkommandoerne
 
Stryg fra bunden 
Stryg ind fra venstre for at skifte apps
Når du stryger ind fra venstre, vises miniaturebilleder af dine åbne apps, så du hurtigt kan skifte til dem.

Musebevægelse: Placer musemarkøren øverst til venstre, og klik for at cirkulere gennem apps, eller i nederste venstre hjørne af skærmen for at se startskærmen.
 
Stryg til venstre Træk en app for at lukke den
Du behøver ikke at lukke apps. De reducerer ikke pc'ens hastighed, og de lukker selv ned, hvis du ikke bruger dem et stykke tid. Hvis du vil lukke en app, skal du trække appen til bunden af skærmen.

Musebevægelse: Klik øverst på appen, og træk den til bunden af skærmen.
 
Træk app 
Stryg ind og ud til venstre for at åbne tidligere anvendte apps
Stryg ind og ud igen til venstre for at åbne de senest anvendte apps. Du kan vælge en app på listen.

Musebevægelse: Placer musen øverst til venstre, og flyt ned i venstre side af skærmen for at se de senest anvendte apps.
 
Stryg ind og ud Tryk og hold for at få mere at vide
Du kan få vist oplysninger, når du trykker og holder. I nogle tilfælde åbnes en menu med flere indstillinger, når du trykker og holder.

Musebevægelse: Peg på et element for at få vist flere indstillinger.
 
Tryk og hold 
Skub for at trække
Denne funktion bruges hovedsageligt til at panorere eller rulle gennem lister og sider, men du kan også bruge den til andre interaktioner, f.eks. til at flytte et objekt eller til at tegne og skrive med.

Musebevægelse: Klik, hold og træk for at panorere eller rulle. Når du bruger mus og tastatur, vises desuden et rullepanel nederst på skærmen, så du kan rulle vandret. 
Skub for at trække Knib eller stræk for at zoome
Zoom gør det muligt at springe til starten, slutningen eller en bestemt placering på en liste. Du kan starte med at zoome ved at knibe eller strække to fingre på skærmen.

Muse- og tastaturbevægelser: Hold ctrl-tasten på tastaturet nede, mens du bruger musens hjul til at udvide eller formindske et element eller felter på skærmen. 
Knib 
Tryk for at udføre en handling
Når du trykker på noget, udløses en handling som f.eks. at starte en app eller følge et link.

Musebevægelse: Klik på et element for at udføre en handling. 
Tryk Roter for at dreje
Når du roterer med to eller flere fingre, drejer et objekt. Du kan dreje hele skærmen 90 grader, når du roterer din enhed.

Musebevægelse: Understøttelse af rotationen af et objekt afhænger af, om den pågældende app understøtter det.

 
Roter 

Ubuntu er et Linux-distributionsoperativsystem med open source, der er oprettet af et globalt fællesskab af professionelle IT-brugere og -entusiaster. Dell tilbyder Ubuntu-operativsystemet på udvalgte produkter som et alternativ til operativsystemer, du skal betale for.

Funktioner

 • Ubuntu er moderne, stilfuldt og nemt at bruge. Det brugervenlige design gør det til en leg at lære nye programmer.
 • Ubuntu kan have meget lave samlede ejeromkostninger (TCO) i din computers levetid. Der er ingen licensgebyrer for Ubuntu eller for de tusindvis af programmer, der er tilgængelige uden merpris via Ubuntu Software Center.
 • Der følger også en kontorprogrampakke, LibreOffice, med Ubuntu.
 • Ubuntu er sikkert. Du er godt beskyttet med et pålideligt programlager, datakryptering og indbygget beskyttelse mod malware og virus.
 • Hvis du er erhvervskunde, tilbyder Dell ProSupport til Ubuntu for at hjælpe dig med eventuelle spørgsmål eller problemer i forbindelse med operativsystemet.

Hvad skal jeg vælge?

Du vil måske foretrække Ubuntu, hvis:

 • De programmer, du bruger, primært er webbaserede, f.eks. via en browser. Webbaserede programmer kører fint med Ubuntu.
 • Du ikke allerede er afhængig af programmer, der er baseret på andre operativsystemer.
 • Du er fortrolig med open source-software.
 • Du vil tilpasse dit operativsystem.