A Dell az idén novemberben második alkalommal megrendezett párizsi Dell Storage Forum konferenciáján mutatta be teljes körű adattárolási termékeinek legújabb kínálatát. Az új rendszerek a Fluid Data architektúrán alapulnak, és segítségükkel az ügyfelek tovább optimalizálhatják adatkezelésüket a folyamat minden fázisában.

A Dell Compellent Storage Center 6.3 tömbkezelő szoftver jobb méretezhetőséget és nagyobb teljesítményt biztosít a Dell Compellent tömbök számára. A Compellent SC8000 vezérlői a Storage Center 6.3 szoftverrel együttműködve akár 100 százalékos teljesítménynövekedést is képesek elérni a vállalati munkaterhelések futtatásában a korábbi verziókhoz képest1. Ezzel a termékkel a Dell az első tárolási szolgáltató, aki 16 Gb sebességű Fibre Channel kapcsolatot kínál teljes körű megoldásként a szervertől a hálózati kapcsolón át egészen a tárhelyig, ezáltal megduplázza a használható sávszélességet, és gyorsabb hozzáférést kínál a vállalat számára kulcsfontosságú alkalmazásokhoz és adatokhoz.

Az elsősorban közép- és nagyvállalatok számára, felhőalapú rendszerekhez tervezett Dell Compellent tömbök a kategória legjobb automatizált szintkezelési megoldásait, fejlett adatvédelmet és kiemelkedően egyszerű használatot kínálnak. Ezekhez a szolgáltatásokhoz egy kiválóan méretezhető, moduláris felépítés társul, ami lehetővé teszi, hogy a felhasználók további költségek nélkül frissítsék a tárolószoftvert, és meglévő infrastruktúrájukat rugalmasan bővíthessék. A Dell megrendelésére készített IDC tanulmány szerint a Compellent eszközeinek hatékony élettartama csaknem kétszerese a nem Delltől származó tárolási megoldásokénak. A vizsgált szervezetek Compellent eszközeiket 6,9 év, az egyéb tárolási környezeteket 3,5 év elteltével cserélik le2.

A Storage Center 6.3 nagyvállalatok számára hasznos fejlesztései a következők:

 • A továbbfejlesztett szinkronizált replikáció növeli az adat-helyreállítás megbízhatóságát és több helyszínen is lehetővé teszi az adatok replikálását, így csökkenti a helyreállítási időt és az adatvesztési tűrést (RPO).
 • Bővített Microsoft integrációt biztosít, és támogatja a Windows Server 2012 rendszert.
 • A fejlettebb biztonság és kevesebb felügyeleti idő, valamint Active Directory és LDAP támogatás automatizálja a Compellent tárhely működését, és integrálja azt a vállalati címtárba, így a tárhely egyetlen hitelesítési és engedélyezési folyamattal hozzáférhetővé válik.
 • Fokozottabb biztonságot kínál kormányzati szervezetek számára, mivel számos elérhető IP-címtartományon támogatja az USGv6/IPv6-követelményeket.
 • Proaktív, teljesítmény- és kapacitás-megfigyelésen alapuló intelligens figyelmeztetéseket és kötet-elhelyezési javaslatokat szolgáltat a különböző tömbökhöz.

A Dell PowerVault MD3 szoftver új fejlesztései nagyobb adatvédelmet, teljesítményt és virtualizációs lehetőségeket kínálnak. E megfizethető árú, nagy teljesítményű tömbökkel akár 99,999 %-os rendelkezésre állás is biztosítható.

Az adatvédelmi fejlesztések közé tartozik a dinamikus lemezkészletek használata. Ez nagyban leegyszerűsíti a lemezek felügyeletét, és növeli az újraépítés hatékonyságát, mivel elosztja az adatokat a meghajtók között, ezáltal csökkenti a meghajtók meghibásodása miatt szükséges helyreállítás időtartamát. A jelenlegi Fibre Channel replikációs képességeken felül az új IP-alapú távoli aszinkron replikáció védelmet nyújt a helyi meghibásodásokkal szemben, növeli az alkalmazások sebességét, és hatékonyabbá teszi a távoli támogatást.

Az új PowerVault MD3 szoftver alkalmazásintegrációs és hatékonyságnövelő képességei közé tartozik a VMware vStorage tömbintegrációs alkalmazásprogramozási felületeinek (VAAI) támogatása, ami lehetővé teszi az ügyfeleknek, hogy bizonyos tárolással kapcsolatos feladatokat átterhelhessenek a PowerVault-tömbökre. Az új dinamikus elosztási képességeknek köszönhetően a tömbök képesek automatikusan, az igényeknek megfelelően elosztani a tárhelyet, így egyszerűen és költséghatékonyan bővítik a kapacitást.

„Az informatikai szolgáltatások jellege, illetve az adatközpontok szervezetekben betöltött szerepe dinamikusan változik, ahogy az ügyfelek újabb és újabb, egymással versengő ügyfél- vagy felhőalapú megoldásokkal, illetve a különböző rendszerek előnyeit egyesítő modellekkel találkoznak. A Dell teljes körű tárolási infrastruktúrával jelent meg ezen a piacon, ami kiváló pozíciót jelent számára, hiszen az intelligens megoldások és automatizálás által a teljes életciklus során optimális adatkezelést kínál. A Dell Fluid Data architektúrája új, adatközpontot támogató képességei lendületet adhatnak az üzleti teljesítménynek is” – mondta Darren Thomas, a Dell Storage alelnök-vezérigazgatója.

A Dell tovább bővíti adatvédelmi termékkínálatát, leegyszerűsítve az adatok biztonsági mentését és helyreállítását
A Dell folyamatosan bővülő adatvédelmi termékkínálatát használó ügyfelek a vállalat méretétől függetlenül páratlan adat- és alkalmazásvédelmet élveznek, ezenkívül a fizikai, virtuális és felhőalapú környezetben egyaránt gyors adat-helyreállítási megoldások segítik a munkájukat. A Dell átfogó adatmentési, replikációs és helyreállítási megoldásokat kínál, amelyekkel a lehető leghatékonyabb adatkezelés érhető el, növelhető az informatikai rugalmasság, és megbízhatóbbá válik a mindennapos működés. A Dell új adatvédelmi termékei közé a következők tartoznak:

 • Dell PowerVault DL4000 – A kifejezetten kis- és középvállalkozások, valamint távoli irodák számára készült, a Dell AppAssure szoftveren alapuló eszköz gyors és teljes körű adatmentési és katasztrófa utáni helyreállítási megoldást kínál a kulcsfontosságú alkalmazások és adatok védelmére. Tökéletesen integrálható a szoftver- és rendszerfelügyeletbe. Az 5,5 terabájt belső kapacitású 1U eszköz azonnal használatba vehető, és jól bevált pillanatkép-készítő, replikációs, deduplikáló és tömörítő szoftverekkel segíti a biztonsági mentési kapacitás hatékony kihasználását. A felhasználók két virtuális „készenléti” számítógépet tarthatnak üzemben, amelyek legfeljebb két szerver kulcsfontosságú alkalmazásait védik, így biztosítva a katasztrófa utáni gyors helyreállítást.
 • Quest NetVault Backup 9.0 – Az új Quest adatvédelmi szoftver szorosan együttműködik a NetVault Extended Architecture (NetVault XA) megoldással. Megújult grafikus kezelőfelülete és számos megosztott szolgáltatása több Quest adatvédelmi technológiát egyesít, ezáltal egyszerűsítve az adatkezelést. A szoftvert használó közepes és nagyméretű szervezetek egyszerűsíthetik adatvédelmüket, miközben jelentős védelmet biztosíthatnak a vegyes (fizikai és virtuális) informatikai környezetben futó kulcsfontosságú alkalmazásaiknak. A NetVault többplatformos kompatibilitása immár kiterjed a Windows Server 2012 és a Novell Open Enterprise Server 11 rendszerekre, a Windows Server 2012 Hyper-V és a VMware vSphere® fejlesztései pedig még több szolgáltatást, jobb teljesítményt és méretezhetőséget biztosítanak. A natív replikáció lehetőségével a NetVault SmartDisk deduplikációs megoldás jóval egyszerűbbé teszi a telephelytől távoli adattárolást és katasztrófa utáni helyreállítást.
 • Dell PowerVault DL2300 – Új vállalati szintű adatvédelmi eszköz, amely egyesíti a 12. generációs Dell PowerEdge szerverek és a CommVault Simpana 9 modern adatvédelmi szoftver előnyeit, így a nagyvállalatok egyetlen, könnyen használatba vehető, alaposan tesztelt megoldáson keresztül adatmentési, -helyreállítási, replikációs, archiváló és deduplikációs képességekhez jutnak a fizikai és a virtuális szervereken egyaránt. Az új eszköz a legújabb processzorokat és memóriaegységeket használva optimalizálja az adatbázis-konfigurációk deduplikációs folyamatait, így hatékonyabbá válik a biztonsági mentés folyamata. A biztonsági mentések és az archiválás beépített, házirendalapú automatizálási lehetősége sok időt takaríthat meg a felhasználóknak.

„A Dell Compellent tárolási megoldások kulcselemei az informatikai infrastruktúránknak, ezért érdeklődve várjuk az új fejlesztéseket és szolgáltatásokat, amelyekkel a vállalati szintű adattárolási követelményeknek is megfelelhetünk. Alkalmazásaink a megszokotthoz képest kétszeres gyorsasággal futnak, így gyorsabban férhetünk hozzá fontos adatainkhoz, amikor egy felhasználónak szüksége van rá. Várakozással tekintünk az Active Directory-integráció bevezetésére is, amellyel hatékonyabbá válhat az erőforrásokhoz való hozzáférés kezelése” –mondta Dan Marbes, az Associated Bank vezető rendszermérnöke.

„Évek óta, számos tárolóplatformunkon használjuk az AppAssure szoftvert helyreállításra és az adatbiztonság növelésére. Mivel a Dell egy külön erre a célra készült platformba integrálta ezt a szoftvert, egy könnyedén telepíthető AppAssure-optimalizált platformot kapunk, amelynek használata minimális beállítást igényel” – mondta Michael Rapp, a Houston-i Egyetem informatikai biztonsági vezetője.

Elérhetőség:

 • A Dell Compellent Storage Center 6.3 bétatesztelése 2013 elején kezdődik, és 2013 második negyedévében kerül forgalomba.
 • A Dell PowerVault MD3 szoftverfejlesztések és a Dell PowerVault DL2300 már elérhetők.
 • A Dell Quest NetVault Backup 9.0 2012 decemberében kerül forgalomba.
 • A Dell PowerVault DL4000 forgalomba kerülését a vállalat 2013 első negyedévére.

További információk:

Szerkesztőknek szóló jegyzet:
1 Forrás: A Dell által végzett teszt eredményei az Iometer adatain alapulnak, amely beállításai a tesztek során: 100% véletlenszerű hozzáférés, 70/30 read/write arány és 4K szektorméret használat. Az OLTP terheléssel tesztelt eszköz a dual kontrolleres SC8000 háttértároló, a még kiadás előtt álló Storage Center 6.3.1.161 szoftververzió, a 6.1.2 verzióval szemben.
2 Forrás: “The Business Value of Dell EqualLogic and Compellent Primary Storage Solutions”, a Dell megbízásából az IDC által 2012 októberében készített white paper.

Dell World
Csatlakozzon hozzánk a Dell World 2012 – The Power to Do More weboldalon, ahol a szakemberek azonosítják a legfontosabb kihívásokat, valamint a napjaink üzleti életét formáló legfontosabb tényezők kínálta lehetőségeket. További információért látogasson el a www.DellWorld.com weboldalra, vagy kövessen minket (#DellWorld) a Twitteren.

A Dell-ről:
A Dell Inc. (NASDAQ: DELL) megbízható és sokoldalú nemzetközi cég, amely informatikai termékeinek és szolgáltatásainak széles választékát értékesíti a vásárlóknak. A Dell-ről, valamint a cég termékeiről és szolgáltatásairól további részletek a www.dell.hu magyar nyelvű, vagy a www.dell.com angol nyelvű weboldalon találhatók.
A magyar nyelvű Facebook oldal elérhetősége: http://www.facebook.com/Dell.Magyarorszag