• Az új, flash technológiára optimalizált tároló megoldás akár 75 százalékkal1 csökkentheti a flash-megoldások költségeit
 • A nagy adatmennyiségű környezetekhez kialakított Dell Fluid fájlrendszer optimalizálja a tárhely-kapacitás kihasználtságát
 • Az új megoldások kibővített elemzéstámogatásának köszönhetően üzleti szempontból fontos információk nyerhetőek ki a tárolt adatokból

A Dell, a teljes körű informatikai megoldások egyik vezető szállítója a vállalati ügyfelek és partnerek számára megrendezett Dell Enterprise Forum (angolul) keretein belül mutatta be új tároló, és kibővített elemzési megoldásait. A bejelentett termékek hozzájárulhatnak a vállalatok informatikai teljesítményének növekedéséhez, adataik áttekinthetőségének javításához és általános költségeik csökkentéséhez.

Miközben a vállalatok igyekeznek gyorsan reagálni az adatrobbanás következményeire, sokan nagy teljesítményű, kiterjedt adatmennyiséget kezelő terhelésekre optimalizált informatikai rendszert vesznek igénybe. Ezek a rendszerek az üzleti és ügyféladatok elemzéséből szűrik le a vállalat üzleti céljainak eléréséhez szükséges információkat. Az IDC előrejelzése szerint 2016-ra a nagy adatmennyiséget kezelő adattechnológiai és szolgáltatási világpiac összesen 31,7 százalékos éves növekedést fog mutatni, az ebből származó bevétel pedig a 23,8 milliárd dollárt is elérheti. Várhatóan a nagy adatmennyiséget kezelő megoldások infrastruktúrája fog a leggyorsabban növekedni, az előrejelzések szerint ugyanis a tárolási szegmens növekedési rátája akár 53,4 százalék is lehet.2

„Miközben a vállalatok folyamatosan az adatközpontok költségének csökkentésén és a rendszer egyszerűsítésén dolgoznak, találniuk kell olyan rugalmas informatikai megoldásokat is, amelyek optimális teljesítményt biztosítanak a vállalat által kezelt különböző terhelések és alkalmazások számára. A Dell az adatközpontok teljes körű megközelítésével szerzett magának vezető helyet a piacon. Ennek keretein belül nyílt, bővíthető, integrált és automatizált megoldásokat kínál az informatikai beruházások egyszerűsítésére és a belőlük származó érték maximalizálására. A most bővülő termékkínálattal a Dell az innovatív tárolási képességekre épít, miközben lehetővé teszi, hogy az ügyfelek lényegesen kevesebb helyen sokkal több adatot tároljanak, ezáltal még a legnagyobb kihívást jelentő környezetek esetében is kihasználhassák az optimalizált teljesítményből származó előnyöket” mondta Marius Haas, a Dell vállalati megoldásokkal foglalkozó csoportjának igazgatója.

Nagy teljesítmény – költséghatékony adatkezelés
A Dell adattárolási portfoliójának főbb újdonságai egyetlen megoldásban támogatják mind a bővülő, mind a nagy teljesítményigényű alkalmazásokat, így az ügyfelek hatékonyan kezelhetik rohamosan növekvő adataikat, miközben I/O-intenzív terhelésük igényeinek is eleget tehetnek. A nagy adatmennyiségű terhelésekre optimalizált, újgenerációs Dell Compellent Storage Center 6.4 tömbkezelő szoftverrel (angolul) a Dell kihasználja az automatikus rétegkezelésben rejlő lehetőségeket, és új Compellent megoldásokat kínál: 

 • A Dell Compellent Flash Optimised Solution (angolul) az iparág első olyan storage megoldása ebben a kategóriában, amely intelligens adatelhelyezést biztosít a flash technológiák számos típusához, hagyományos meghajtókkal ötvözve is.3 A Flash Optimised Solution akár 75 százalékkal képes csökkenteni a tárolás költségeit, és nagyvállalati szintű szolgáltatásokkal támogatja a nagy teljesítményigényű, nagy adatmennyiségű terheléseket.1
 • A Dell Compellent SC280 (angolul) rack sűrűsége bármelyik főbb tárolási megoldásénál magasabb, kapacitása ugyanis akár 2,8-szer is nagyobb lehet, mint a vetélytársak 2U egységeié. A Dell számára továbbra is fontos szempont az innovatív rendszerhatékonyság, így ez a rétegzett adatok tárolására kialakított, nagy kapacitásra optimalizált megoldás akár 336 terabájt adatot is képes 5U tárhelyen raktározni, jelentősen csökkentve ezzel az adatközpont által igényelt helyet, az áramigényt és a szükséges hűtést.
  • A Dell Fluid File System (FluidFS)  (angolul) 3-as verziója jobb teljesítményű, harmad akkora költségű (angolul) nagyvállalati szintű fájltárolási megoldást kínál, mint a jelenlegi piacvezető4 megoldás. Így az ügyfelek könnyebben alkalmazkodhatnak a nagy teljesítményigényű fájlkezelési terhelésekhez. Még az idén megjelenik a Dell Compellent FS8600, amely először fogja tartalmazni az egyetlen, névlegesen két petabájt adatot is tárolni képes,5 és kategóriája főbb gyártói közül a legnagyobb rack sűrűséget kínáló, 3-as verziójú FluidFS fájlrendszert. Az új, házirendvezérelt, változó blokk-adatcsökkentési képességekkel felszerelt termék várhatóan az iparág első számú tárolási megoldásává válik majd. A termék a szükségtelenné vált redundáns adatok deduplikálásával csökkenti a szükséges tárhelyet6

Adatokból elemezhető információ a Hadoop alapú elemzés kibővítésével
A Dell tapasztalatai szerint ügyfeleinek nagy adatmennyiségekkel kell megküzdeniük, így olyan megoldásokra lenne szükségük, amelyek rugalmasságot és választási lehetőséget kínálnak, miközben lehetővé teszik, hogy az adatokból kulcsfontosságú információkat állapítsanak meg. A fenti igények kielégítése érdekében a Dell az alábbiakat tervezi a Hadoop alapú elemzés (angolul) kibővítésére:

 • Lehetővé tenné, hogy az ügyfelek kihasználják az Intel’s Distribution of Apache Hadoop (angolul) (IDH) előnyeit. A Dell jelenleg egy olyan, IDH-n alapuló megoldást tesztel ügyfelei körében, amely a teljesítményt és a biztonságot helyezi a középpontba, az ügyfeleknek pedig számos olyan megoldást kínál, amelyekkel hasznukra fordíthatják a nagy adatmennyiségében rejlő értékeket. A Dell Crowbar jelenleg integrációt biztosít a Hadoop keretrendszerrel, a Dell IDH-alapú megoldásának idei megjelenése után pedig az IDH-val is.
 • Támogatást nyújtana a Cloudera Search for Hadoop kereséshez, hogy a műszakilag kevésbé képzett felhasználók is könnyen és gyorsan tehessenek fel kérdéseket a Big Data adatokkal kapcsolatban. A Cloudera új keresési képességei lehetővé teszik a Hadoop keretrendszerben vagy a Hbase adatbázisban tárolt adatok hatékony, teljes szöveges indexelését. A Dell Crowbar (angolul) jelenleg integrációt biztosít a Dell | Cloudera Hadoop-megoldáshoz, így meggyorsítja a nyílt forráskódú felhők fejlesztését, telepítését és frissítését.

Elérhetőség

 • A tervek szerint az új Dell Compellent Storage Center 6.4, a Flash Optimised Solution és az SC280 egységek 2013 harmadik negyedévétől válnak elérhetővé.
 • A Fluid File System 3-as verziója várhatóan 2013 utolsó negyedévétől válik elérhetővé.

További információk

 • A Dell Enterprise Forum online sajtóanyagaiban megtalálható a megoldás leírása, illetve képek, videók, valamint további források.
 • Dell Enterprise Forum a Twitteren (angolul) 

Dell Enterprise Forum
A Dell Enterprise Forum a Dell adatközpont-közösség első számú szakmai eseménye. A végfelhasználók és az értékesítési partnerek megtudhatják, hogyan optimalizálhatják a Dell vállalati környezeteket a szerverekről a felhőben való tárolásra. További információkért látogasson el a www.DellEnterpriseForum.com (angolul) webhelyre, vagy kövessen minket a Twitteren (#dellentforum ).

A Dell, a Dell Enterprise Forum és a Compellent a Dell Inc. védjegye.  A Dell elhárít minden egyéb jelölésre vagy megnevezésre irányuló tulajdonjogi érdeket.

Szerkesztőknek szóló jegyzet:
1 A Dell 2013 májusában végrehajtott, az SSD meghajtók használatának teljes birtoklási költségére vonatkozó belső elemzései, valamint az MLC/SLC-meghajtók költségeit és a forgórészek igénybevételét összehasonlító vizsgálatai alapján.
2  Forrás: IDC, „Worldwide Big Data Technology and Services 2012-2016 Forecast (IDC #238746)”, 2012. december.
3 A Dell 2013 májusában végrehajtott elemzése alapján, amely során az EMC VNX termékcsaládra, a HP 3PAR StoreServ, a HP EVA, az IBM V7000 és az IBM XIV termékekre, a Hitachi Data Systems HUS 100 termékcsaládra, valamint az Oracle Sun ZFS Storage termékcsaládra vonatkozó Dell Compellent-ajánlatokat hasonlították össze.
4 A SPECsfs2008_nfs.v3 teljesítményeredmények alapján, a Dell Compellent FS8600 8 csomópontos, 24 SLC-s és 120 eMLC SSD-s konfigurációkat hasonló Isilon SPECsfs-ekkel összevetve. A tényleges teljesítmény a konfigurációtól, a használattól és a gyártási körülményektől függően változhat. Az árra vonatkozó eredmények a Dell 2013 májusában végrehajtott belső összehasonlításain alapulnak.
5 A 3-as verziójú FluidFS fájlrendszerrel ellátott Dell FS8600 akár 2 PB mennyiségű adat egyetlen névtérben történő tárolását is támogatja, ami kétszeres növekedést jelent a 2-es verziójú FluidFS fájlrendszerrel ellátott Dell FS8600 megjelenésekor támogatott 1 PB méretű névtér támogatásához képest.
6 A Dell főbb versenytársainak weboldalain fellelhető, azok főbb tárolási deduplikációs megoldásait részletező, 2013. májusi adatok alapján.

A Dell-ről
A Dell Inc. (NASDAQ: DELL) megbízható és sokoldalú nemzetközi cég, amely informatikai termékeinek és szolgáltatásainak széles választékát értékesíti a vásárlóknak. A Dell-ről, valamint a cég termékeiről és szolgáltatásairól további részletek a www.dell.hu magyar nyelvű, vagy a www.dell.com angol nyelvű weboldalon találhatók.

A magyar nyelvű Facebook oldal elérhetősége: http://www.facebook.com/Dell.Magyarorszag