• A Dell szakít a hagyományos hálózatkezelési modellel, és többféle innovatív lehetőséget kínál a felhőszolgáltatók, pénzügyi és Web 2.0-s ügyfelek számára
 • A Dell elsőként írt alá viszonteladói megállapodást a Cumulus Networks-szel, a nyílt hálózatkezelési megoldások fejlesztésére
 •  A Dell globális szintű, logisztikai és vállalati szolgáltatásokkal egészíti ki a díjnyertes, meghatározott konfigurációjú rendszereit

A Dell, a teljes körű informatikai megoldások egyik vezető szállítója bejelentette, hogy megállapodást köt a Cumulus Networks (angolul) vállalattal, amely elsőként alkotott Linux operációs rendszert hálózatkezelési eszközökhöz. A viszonteladói megegyezés alapján, a Dell (angolul) az első globális end-to-end szolgáltató a nyílt hálózatkezelés területén, aki a pontos alkalmazásigényeinek megfelelően kínálhat harmadik féltől származó operációs rendszereket ügyfeleinek, beleértve a felhőszolgáltatókat és a Web 2.0-s vállalatokat is.

A nyílt hálózatkezelés új korszaka – nem aggregált hálózatkezelési modell

A Dell elképzelése szerint, az adatközponti hálózati modell egy olyan nyílt rendszer, amelyben az ügyfelek több szabvány szerinti hálózatkezelési konfiguráció, hálózati alkalmazás, illetve hálózati operációs rendszer közül választhatják ki az üzleti igényeiknek leginkább megfelelőt. 

Az utóbbi 20 évben az adatközponti hálózat egy háromrétegű, zárt szabványokra épülő hierarchia volt, amely jellemzően házba szerelt hálózati kapcsolókat használó, előre virtualizált ügyfélkiszolgáló rendszerekhez készült.

A legújabb trendek – a szoftveralapú hálózatkezelés, a virtuális eszközök mobilitása, a hálózatkezelési minták vertikális helyett horizontális irányba tolódása, a felhőalapú hálózati megoldások és az erőforrások készletezése, valamint a szerverekéhez hasonló automatizálás iránti igény megjelenése – arra késztették a Dellt, hogy kifejlessze a forradalmian új, szabványos hálózati kapcsolókat használó Ethernet-alapú modelljét. A Gartner iparági elemzői a következőket emelik ki ezzel kapcsolatban:

 • Az Ethernet-háló képes a leginkább megfelelni azoknak a fizikai kapcsolókat használó hálózatok egyszerűsítésével és automatizálásával kapcsolatos igényeknek, amelyeket a hálózati szakértők már a közeljövőben megfogalmazhatnak.1
 • Az új, kisméretű központi eszközök használatával a hálózatkezelők 30–70 százalékkal csökkenthetik a tőkeköltségeket, az üzemeltetési költségeknek pedig akár több mint 30 százalékát is megtakaríthatják a házba szerelt kapcsolókhoz képest.2

A szétbontott hálózatkezelési modell a Dell innovatív szoftverfejlesztéseinek következő lépése. E hálózatkezelési modell előnyei a következők:

 • A munkaterhelések, alkalmazások és más hálózatkezelési igényeknek megfelelően a legjobb hálózati megoldások választhatók ki, beleértve az összehangolást, az automatizálást és a felügyeletet.
 • A közös telepítési és üzemeltetési modellnek köszönhetően egységes számítástechnikai és hálózatkezelési megoldás alakítható ki.
 • A gyors, szabványalapú innovációval kihasználhatók a nyílt forráskódú adatközponti megoldások előnyei.

A Dell és a Cumulus Networks támogatja a vállatok nyílt hálózatkezelését

A Dell, a Cumulus Networks első olyan partnere, aki a szoftveralapú adatközpont kínálatával kritikus piaci rést fed le. Az együttműködés alapján a Dell először a Dell Networking S6000 és S4810, rackszekrénybe szerelhető hálózati kapcsolókhoz fogja opcióként kínálni a Cumulus® Linux® hálózati operációs rendszert.

A Dell és a Cumulus Networks a következő előnyöket kínálja az ügyfelek számára:

 • Gyors – Nagy kapacitású hálózati rétegek, egyedülálló ár-teljesítmény arány, gyors fejlesztés.
 • Egyszerű – Egyszerűsített hálózati automatizálás, megbízható hálózati és számítástechnikai eszközök, rugalmas megoldások.
 • Megfizethető – A Linux-alkalmazások hatalmas rendszerébe bekapcsolódva alacsonyan tarthatóak az üzemeltetési és befektetési költségek és megszünteti, az egyes forgalmazókhoz való kötöttséget.

A Dell a következőkkel támogatást biztosítja:

 • Díjnyertes, korszerű, szabványos architektúrájú Ethernet-kapcsolók.
 • Teljes körű adatközponti megoldás közös beszerzési, telepítési és üzemeltetési modellekkel, ahol egyetlen forgalmazó biztosítja a szervert, a tárolást és a hálózatkezelést – globális disztribúció és teljesítés.
 • Globális szolgáltatások központi kapcsolatfelvétellel és felelősségvállalással.
 • Hálózatkezelési szakértelem és tanácsadás az értékesítés előtt és után felmerülő esetekben, beleértve a tervezési, telepítési és támogatási szolgáltatásokat.

„Az együttműködés kiváló példa a Dell és a megoldásai által képviselt innovációra, mivel a hálózatkezelési területen már régóta várta mindenki ezt az áttörést. A PC-k és szerverek esetében korábban már megtettük ezt a lépést, így most a legjobb pozícióból kezdjük a hálózati operációs rendszerek választékának forgalmazását – mondta Tom Burns, a Dell Networking alelnöke és vezérigazgatója.

Elérhetőség

A Dell várhatóan a 2014-es pénzügyi év első negyedévében kezdi meg a Cumulus® Linux® hálózati operációs rendszereket használó kapcsolók forgalmazását.

További információ:

A Linux® bejegyzett védjegy, amelynek használata az LMI, Linus Torvalds (világszerte a név tulajdonosa) kizárólagos engedélyesének engedélyével történik.

Szerkesztőknek szóló jegyzet

1 Evan Zeng és Naresh Singh: „Emergence of Ethernet Fabric Will Push Users to Rethink Their Data Center Physical Switch Networks” (Az Ethernet-háló terjedése miatt a felhasználók átgondolják az adatközpontokban használt fizikai kapcsolók hálózatát), 2013. október, Gartner, Inc.

2 Mark Fabbi és Caio Misticone: „Right Sizing the Enterprise Data Center Network” (A vállalati adatközponti hálózat megfelelő méretezése), 2013. március, Gartner, Inc.

A Dell-ről:

A Dell Inc. (NASDAQ: DELL) megbízható és sokoldalú nemzetközi cég, amely innovatív technológiák és szolgáltatások széles választékát kínálja a vásárlóknak. A Dell-ről, valamint a cég termékeiről és szolgáltatásairól további részletek a www.dell.hu magyar nyelvű, vagy a www.dell.com (angolul) angol nyelvű weboldalon találhatók.

A magyar nyelvű Facebook oldal elérhetősége: http://www.facebook.com/Dell.Magyarorszag (angolul)