Help mij bij mijn keuze: Harde schijf

• De harde schijf is de plek waar het besturingssysteem, applicaties, bestanden en data permanent worden opgeslagen en worden gebruikt op uw computer.

• Omdat de harde schijf de enige langdurige storage is in uw pc, is het een goed idee om een harde schijf te kopen met meer storagecapaciteit dan u denkt dat u nodig hebt. Er is niet veel dat u kunt doen om de capaciteit van een harde schijf te vergroten.

Wanneer u een harde schijf kiest, overweeg dan hoe u een computer momenteel gebruikt en hoe u deze in de toekomst wilt gebruiken:

• Als u vaak gebruik maakt van multimedia-intensieve applicaties (zoals software voor videobewerking en videogames) of als u digitale foto's en MP3-audiobestanden opslaat, raden we u een Solid State-schijf aan.
• Als u uw computer meestal gebruikt voor surfen op het internet, e-mail controleren, werk aan uw documenten en het uitvoeren van lichte fotobewerking, volstaat een standaard harde schijf.

Zorg ervoor dat u vandaag plant voor de activiteiten die u in de toekomst wilt uitvoeren, vooral als u uw computer een paar jaar lang wilt gebruiken of de computer wilt delen met familieleden.

Solid State-schijf (SSD)

 • Geen bewegende onderdelen
 • Draaien stil en zijn koel
 • Kunnen minder energie verbruiken
 • Presteren beter dan harde schijven van 10.000 rpm in lees-/schrijfsnelheden

Solid State-schijven zijn vergelijkbaar met het flash-gebaseerde geheugen dat u vindt in USB-geheugenapparaten. Ze bevatten geen bewegende onderdelen, waardoor ze veiliger zijn en minder gevoelig zijn voor uitval dan standaard harde schijven. Aangezien SSD's geen bewegende onderdelen bevatten, hebben ze ook geen snelheidsclassificaties. Dit type schijf is uitstekend voor multimedia die veel ruimte op uw schijf vereisen, omdat de schijf een grote storagecapaciteit heeft. SDD's lezen data op de schijf ook sneller, zodat u snellere laadtijden hebt voor kaarten in games en voor andere informatie die is opgeslagen op uw harde schijf. De optionele SSD-stations (solid state drive) zorgen voor een langere batterijduur, een snellere responssnelheid, stillere werkprestaties en een verbeterde schokbestendigheid vergeleken met traditionele harde schijven.

Voor mensen die altijd onderweg zijn, kunnen de voordelen aanzienlijk zijn.
 • Betere prestaties: snellere opstarttijden, applicaties die sneller worden geopend en snellere toegang tot al uw documenten
 • Duurzaamheid: helpt uw belangrijke bestanden beschermen tegen mogelijke valpartijen
 • Langere batterijduur : lager stroomverbruik van SSD's voor een langere batterijduur
 • Stiller dan standaard harde schijven
 • Lichtgewicht en koeler dan standaard harde schijven

SATA (Serial ATA) is een seriële verbinding, één kabel die een directe point-to-point-verbinding maakt tussen twee apparaten. Het voordeel van een SATA-verbinding is dat hiermee een snelle verbinding met een SSD mogelijk is voor opslag op de harde schijf, waarbij de opstartschijf beschikbaar blijft voor standaardbewerkingen.

Met mSATA of mini-SATA kunnen kleinere SSD-modellen worden gebruikt zonder storagecapaciteit in te leveren, waardoor kleinere, dunnere laptops en Ultrabooks™ kunnen worden gebouwd. Sommige Ultrabooks, zoals de XPS 13, gebruiken een mSATA SSD als primaire harde schijf. Andere systemen, zoals bepaalde XPS en Inspiron R Special Edition laptops, bieden de mogelijkheid om een optionele mSATA Solid State-harde schijf te koppelen aan een traditionele harde schijf. Deze systemen gebruiken de mSATA SSD als cachegeheugen en 'zien' de combinatie van de mSATA SSD en harde schijf als één station. Systemen die zijn uitgerust met zowel een mSATA Solid State-schijf als een gewone harde schijf, profiteren van de voordelen en prestatieverbeteringen van een Solid State-schijf in combinatie met de grotere storagecapaciteit van een traditionele harde schijf. Systemen die zijn uitgerust met een optionele mSATA SSD, bieden doorgaans ook ondersteuning voor de Intel® Rapid Start- en Smart Response-technologieën.

Standaard harde schijf (HDD)
 • Bewegende mechanische onderdelen
 • Snelheid gemeten in rpm

Standaard harde schijven maken gebruik van mechanische onderdelen om data op platen of schijven te schrijven. Deze schijven genereren hitte door middel van bewegende onderdelen aan de binnenkant, en de snelheid van de schijven worden gemeten in omwentelingen per minuut (rpm, revolutions per minute) ofwel, hoe snel de schijf draait. Deze standaard harde schijven zijn ook gevoelig voor schokken en trillingen. Door deze gevoeligheid kan de schijf vatbaar zijn voor uitval of beschadiging. Als algemene regel voor standaard harde schijven wordt gesteld dat als uw computer een grote harde schijf bevat, er meer bestanden, afbeeldingen en documenten kunnen worden opgeslagen, en dat als de schijf een hoger aantal rpm heeft, data op de schijf sneller kunnen worden gelezen en geschreven.

Intel® Responsiveness Technologies
Snel uit de slaapstand:
de XPS 14 Ultrabook™ met een optionele Solid State-schijf en Intel® Rapid Start Technology* is binnen enkele seconden opnieuw klaar voor gebruik, zodat u meteen weer het werk kunt hervatten waar u mee bezig was toen u het beeldscherm dichtklapte. Daardoor kan het systeem in een oogwenk opnieuw worden geactiveerd wanneer u er klaar voor bent en zorgt u, door het beeldscherm dicht te klappen om het systeem in de stand-bymodus te zetten, voor een ultralaag stroomverbruik.

Snelle verwerking: snel toegang tot uw favorieten met een extra mSATA Solid State-schijf en Intel® Smart Response Technology*. Het systeem herkent de bestanden en applicaties die u het meest gebruikt, en slaat deze op in het cachegeheugen zodat u deze onmiddellijk kunt openen.

Dubbele harde schijven (twee harde schijven) zijn verkrijgbaar voor bepaalde laptops, bijvoorbeeld de Inspiron 17R Special Edition en de Alienware™ 17 en 18. Als u met grote productbestanden werkt, zoals foto's of video's met hoge resolutie, zult u de extra storageruimte zeker op prijs stellen.

RAID (Redundant Array of Independent Disks) is een storagetechnologie die het mogelijk maakt om data over meerdere fysieke schijven te verdelen en te repliceren. Het voordeel van RAID is dat de combinatie van harde schijven veel sneller is dan één enkele harde schijf, die in sommige gevallen een knelpunt kan vormen bij de overdacht van data.

Caching is een systeemfunctie waarmee specifieke data worden opgeslagen zodat deze sneller kunnen worden opgevraagd wanneer dat nodig is. Wanneer een CPU of webbrowser bepaalde gegevens probeert te openen, zoals een bestand of website, controleert de cacheclient eerst of deze data beschikbaar zijn in de cache. Als de opgevraagde data aanwezig zijn in de cache, gebruikt de client deze data (dit wordt een 'cache-hit' genoemd). Hoe meer data uit de cache kunnen worden opgehaald, des te sneller u kunt werken. Omdat de cache in de loop der tijd alsmaar meer data bevat, is het raadzaam de cache regelmatig te wissen, zodat u de algehele systeemprestaties beter kunt beheren.
Welke grootte heb ik nodig?Gemiddelde bestandsgrootte*32 GB* 128 GB* 256 GB*320 GB*500 GB*640 GB*750 GB*1.000 GB (1 TB)*1.500 GB (1,5 TB)*2.000 GB (2 TB)*
Muziek4 MB per track van 4 minutenTot 6.200 nummersTot 31.000 nummersTot 62.000 nummersTot 80.000 nummersTot 125.000 nummersTot 160.000 nummersTot 187.000 nummersTot 250.000 nummersTot 375.000 nummersTot 500.000 nummers
Video (HD)8,3 GB per uurTot 3 uurTot 15 uurTot 30 uurTot 38 uurTot 60 uurTot 75 uurTot 90 uurTot 120 uurTot 180 uurTot 240 uur
Foto's3,5 MB per afbeelding van 6 megapixelTot 7.100 afbeeldingenTot 35.500 afbeeldingenTot 71.000 afbeeldingenTot 91.000 afbeeldingenTot 142.000 afbeeldingenTot 180.000 afbeeldingenTot 213.000 afbeeldingenTot 285.000 afbeeldingenTot 425.000 afbeeldingenTot 570.000 afbeeldingen
Films van dvd-kwaliteitAantal films van 1,5 uur - dvd-kwaliteitTot 6 filmsTot 33 filmsTot 66 filmsTot 94 filmsTot 133 filmsTot 185 filmsTot 200 filmsTot 260 filmsTot 440 filmsTot 560 films