Help mij bij mijn keuze: harde schijf

• De harde schijf is de plek waar het besturingssysteem, applicaties, bestanden en data permanent worden opgeslagen en worden gebruikt op uw computer.

• Omdat de harde schijf de enige langdurige storage is in uw pc, is het een goed idee om een harde schijf te kopen met meer storagecapaciteit dan u nodig denkt te hebben. U kunt niet veel doen om de capaciteit van een harde schijf te vergroten.

Bedenk als u een harde schijf kiest, hoe u uw computer momenteel gebruikt en hoe u deze in de toekomst wilt gebruiken:
• Als u vaak gebruik maakt van multimedia-intensieve applicaties (zoals software voor videobewerking en games) of als u digitale foto's en MP3-audiobestanden opslaat, adviseren we een Solid State-schijf.
• Als u uw computer meestal gebruikt voor surfen op het internet, e-mails lezen, werken aan documenten en kleine fotobewerkingen, volstaat een standaard harde schijf.

Het is verstandig om vandaag al na te denken over de activiteiten die u in de toekomst wilt uitvoeren, vooral als u een computer enkele jaren wilt kunnen gebruiken of wilt delen met gezinsleden.
Solid State-schijf (SSD)
 • Geen bewegende onderdelen
 • Draaien stil en zijn koel
 • Kunnen minder energie verbruiken
 • Presteren beter dan harde schijven van 10.000 rpm in lees-/schrijfsnelheden

Solid State-schijven zijn vergelijkbaar met het flash-gebaseerde geheugen dat u vindt in USB-geheugenapparaten. Ze bevatten geen bewegende onderdelen, waardoor ze veiliger zijn en minder gevoelig voor uitval dan standaard harde schijven. Omdat SSD's geen bewegende onderdelen hebben, zijn er ook geen snelheidsclassificaties. Dit type schijf is ideaal voor multimedia die veel ruimte innemen op uw harde schijf, omdat deze beschikt over een grote storagecapaciteit. SDD's lezen data op de schijf ook sneller, zodat u kortere laadtijden hebt voor kaarten in games en voor andere informatie die is opgeslagen op uw harde schijf. De optionele SSD-stations (solid state drive) zorgen voor een langere batterijduur, een snellere responssnelheid, stillere werkprestaties en een verbeterde schokbestendigheid vergeleken met traditionele harde schijven.

Voor mensen die altijd onderweg zijn, kunnen de voordelen aanzienlijk zijn.
 • Betere prestaties: snellere opstarttijden, toepassingen die sneller worden geopend en snellere toegang tot al uw documenten
 • Duurzaamheid: helpt uw belangrijke bestanden beschermen tegen mogelijke valpartijen
 • Langere batterijduur: lager stroomverbruik van SSD's voor een langere batterijduur
 • Stiller dan standaard harde schijven
 • Lichtgewicht en koeler dan standaard harde schijven

SSD's zijn verkrijgbaar in twee verschillende interfaces: SATA of PCIe. PCIe beschikt over tot 4 keer de theoretische bandbreedte van SATA en wordt ondersteund door het NVMe-hostprotocol. SSD's zijn verkrijgbaar in twee uitvoeringen: M.2 en 2,5-inch (alleen SATA).

PCIe SSD
Biedt tot 5,3 keer de bandbreedte van vorige SATA SSD's. Games, media en alles wat u verder maar wilt wordt sneller geladen zodat u in een mum van tijd aan de slag kunt.

Standaard harde schijf (HDD)
 • Bewegende mechanische onderdelen
 • Snelheid gemeten in rpm

Standaard harde schijven maken gebruik van mechanische onderdelen om data op platen of schijven te schrijven. Deze schijven genereren hitte door middel van bewegende onderdelen aan de binnenkant, en de snelheid van de schijven wordt gemeten in omwentelingen per minuut (rpm, revolutions per minute) ofwel, hoe snel de schijf draait. Deze standaard harde schijven zijn ook gevoelig voor schokken en trillingen. Door deze gevoeligheid kan de schijf vatbaar zijn voor uitval of beschadiging. Voor standaard harde schijven geldt in het algemeen: hoe groter de harde schijf is, hoe meer bestanden, afbeeldingen en documenten deze kan opslaan, en hoe meer rpm's de harde schijf heeft, hoe sneller data op de schijf kunnen worden gelezen en geschreven.

Intel® Responsiveness Technologies

Snel uit de slaapstand:
met een optionele Solid State-schijf en Intel® Rapid Start Technology* is het systeem binnen enkele seconden opnieuw klaar voor gebruik, zodat u meteen weer aan het werk kunt op het punt waar u bezig was toen u het beeldscherm dichtklapte. Daardoor kan het systeem in een oogwenk opnieuw worden geactiveerd wanneer u er klaar voor bent en zorgt u, als u het beeldscherm dichtklapt om het systeem in de stand-bymodus te zetten, voor een ultralaag stroomverbruik.

Snelle verwerking: snel toegang tot uw favorieten met een extra Solid State-schijf en Intel® Smart Response Technology*. Het systeem herkent de bestanden en applicaties die u het meest gebruikt, en slaat deze op in het cachegeheugen zodat u deze onmiddellijk kunt openen.

Dubbele harde schijven (twee harde schijven) zijn beschikbaar op geselecteerde producten. Als u met grote productbestanden werkt, zoals foto's of video's met hoge resolutie, zult u de extra storageruimte zeker op prijs stellen. Een andere populaire optie is het gebruik van een SSD als opstartschijf en een standaard harde schijf voor capaciteit.

RAID (Redundant Array of Independent Disks) is een storagetechnologie die het mogelijk maakt om data over meerdere fysieke schijven te verdelen en te repliceren. Het voordeel van RAID is dat de combinatie van harde schijven veel sneller is dan één enkele harde schijf, die in sommige gevallen een knelpunt kan vormen in de overdacht van gegevens.

Caching is een systeemfunctie waarmee specifieke gegevens worden opgeslagen zodat deze sneller kunnen worden opgevraagd wanneer dat nodig is. Wanneer een CPU of webbrowser bepaalde gegevens probeert te openen, zoals een bestand of website, controleert de cacheclient eerst of deze gegevens beschikbaar zijn in de cache. Als de opgevraagde gegevens aanwezig zijn in de cache, gebruikt de client deze gegevens (dit wordt een 'cache-hit' genoemd). Naarmate er meer gegevens uit de cache kunnen worden opgehaald, kunt u de gewenste gegevens sneller gebruiken. De cache bevat in de loop der tijd steeds meer data. Daarom is het raadzaam de cache regelmatig te wissen, zodat u de algehele systeemprestaties beter kunt beheren.
Welke grootte heb ik nodig?Gemiddelde bestandsgrootte*32 GB* 128 GB* 256 GB*320 GB*500 GB*640 GB*750 GB*1.000 GB (1 TB)*1.500 GB (1,5 TB)*2.000 GB (2 TB)*
Muziek4 MB per track van 4 minutenTot 6.200 nummersTot 31.000 nummersTot 62.000 nummersTot 80.000 tracksTot 125.000 tracksTot 160.000 nummersTot 187.000 tracksTot 250.000 tracksTot 375.000 tracksTot 500.000 tracks
Video (HD)8,3 GB per uurTot 3 uurTot 15 uurTot 30 uurTot 38 uurTot 60 uurTot 75 uurTot 90 uurTot 120 uurTot 180 uurTot 240 uur
Foto's3,5 MB per afbeelding van 6 megapixelTot 7.100 afbeeldingenTot 35.500 afbeeldingenTot 71.000 afbeeldingenTot 91.000 foto'sTot 142.000 foto'sTot 180.000 afbeeldingenTot 213.000 foto'sTot 285.000 foto'sTot 425.000 foto'sTot 570.000 foto's
Films van dvd-kwaliteitAantal films van 1,5 uur - dvd-kwaliteitTot 6 filmsTot 33 filmsTot 66 filmsTot 94 filmsTot 133 filmsTot 185 filmsTot 200 filmsTot 260 filmsTot 440 filmsTot 560 films