|

Help mij bij mijn keuze

Help mij bij mijn keuze: harde schijf

De harde schijf is waar u uw belangrijke bestanden, muziek, gegevens en toepassingen worden opgeslagen op uw pc. Zorg dat u aan al uw opslagbehoeften voldoet wanneer u de harde schijf selecteert die geschikt is voor u.
Welke technologie is geschikt voor mij?5.400 rpm harde schijfTraditionele harde schijf met een snelheid van 7.200 rpmmSATA Solid State-harde schijf + traditionele harde schijfSolid State-harde schijf (alleen beschikbaar voor geselecteerde systemen)
PrestatiesBasisniveauPrestatiesSnel hervatten, sneller toepassingen ladenSneller, stiller en duurzamer dan standaard harde schijven
Capaciteit320 GB, 500 GB, 750 GB, 1 TB en 2 TB (twee harde schijven)320 GB, 500 GB en 750 GB32 GB, 128 GB128 GB, 256 GB en 512 GB
DuurzaamheidStandaardStandaardStandaardZeer schokbestendig

Traditionele harde schijven zijn uitgerust met bijzonder geavanceerde kop-, plaat- en motortechnologie. Deze harde schijven hebben bewegende delen en de snelheid van de harde schijf wordt aangeduid in 'rpm' (rotaties per minuut) – hoe hoger het aantal rpm, hoe hoger de prestaties van de harde schijf.

Deze traditionele harde schijven zijn ook gevoelig voor schokken en trillingen. Hierdoor kan de schijf vatbaar zijn voor storingen of schade als gevolg van stoten en ongelukken die kunnen plaatsvinden. Solid State-harde schijven (SSD's), een ander type harde schijf, hebben geen bewegende onderdelen, waardoor er minder risico is op storingen of schade, zodat u erop kunt vertrouwen dat uw gegevens beschermd zijn. Voor mensen die altijd onderweg zijn, kunnen de voordelen aanzienlijk zijn.
  • Betere prestaties: snellere opstarttijden, toepassingen die sneller worden geopend en snellere toegang tot al uw documenten
  • Duurzaamheid: helpt uw belangrijke bestanden beschermen tegen mogelijke valpartijen
  • Langere batterijduur: lager stroomverbruik van SSD's voor een langere batterijduur
  • Stiller dan standaard harde schijven
  • Ultralicht en koeler dan standaard harde schijven
SATA, ofwel Serial Attached Technology Attachment, is een seriële verbindingstechnologie: één kabel voor een directe verbinding tussen twee apparaten. Het voordeel van een SATA-verbinding is dat hiermee een snelle verbinding met een SSD mogelijk is voor hardeschijfopslag, waarbij de opstartschijf beschikbaar blijft voor standaardbewerkingen.

mSATA, of mini-SATA, is een recente innovatie waarmee kleinere modellen van SSD's kunnen worden gebruikt zonder aan storagecapaciteit in te leveren, waardoor kleinere, dunnere laptops en Ultrabooks™ kunnen worden gebouwd. Sommige Ultrabooks, zoals de XPS™ 13, gebruiken een mSATA Solid State-harde schijf als primaire harde schijf. Andere systemen, zoals bepaalde XPS en Inspiron™ R Special Edition laptops, bieden de mogelijkheid om een optionele mSATA Solid State-harde schijf te koppelen aan een traditionele harde schijf. Deze systemen gebruiken de mSATA Solid State-harde schijf als cachegeheugen en “herkennen” de combinatie van de mSATA SSD en de gewone harde schijf als één station. Systemen die zijn uitgerust met zowel een mSATA Solid State-harde schijf als een gewone harde schijf profiteren van de voordelen en prestatieverbeteringen van een Solid State-harde schijf in combinatie met de grotere storagecapaciteit van een traditionele harde schijf. Systemen die optioneel zijn uitgerust met een mSATA Solid State-harde schijf bieden doorgaans ook ondersteuning voor de Intel® Rapid Start en Smart Response technologieën.

Intel Responsiveness Technologies
Snel uit de slaapstand: de XPS 14 Ultrabook met een optionele Solid State-harde schijf en Intel Rapid Start* technologie is binnen enkele seconden opnieuw klaar voor gebruik, zodat u meteen weer het werk kunt hervatten waar u mee bezig was toen u het beeldscherm dichtklapte. Daardoor kan het systeem in een oogwenk opnieuw worden geactiveerd wanneer u er klaar voor bent en zorgt u, door het beeldscherm dicht te klappen om het systeem in de stand-bymodus te zetten, voor een ultralaag stroomverbruik.

Denkt snel: krijg snel toegang tot uw favorieten met een extra mSATA Solid State-harde schijf en Intel Smart Response Technology.* Het systeem herkent snel uw meest gebruikte bestanden en toepassingen en slaat deze in het cachegeheugen op, zodat u deze onmiddellijk kunt openen.

U kunt bepaalde laptops uitrusten met dubbele harde schijven
(twee harde schijven), bijvoorbeeld de Inspiron 17R Special Edition en de Alienware™ M17x en M18x. Als u met grote productbestanden werkt, zoals foto's of video's met hoge resoluties, dan zult u de extra storageruimte zeker waarderen.

RAID (Redundant Array of Independent Disks) is een storagetechnologie die het mogelijk maakt om gegevens over meerdere fysieke schijven te verdelen en te repliceren. Het voordeel van RAID is dat de combinatie van harde schijven veel sneller is dan één enkele harde schijf, die in sommige gevallen een knelpunt kan vormen in de overdacht van gegevens.

Caching is een systeemfunctie waarmee specifieke gegevens worden opgeslagen zodat deze sneller kunnen worden opgevraagd wanneer dat nodig is. Wanneer een CPU of webbrowser bepaalde gegevens probeert te openen, zoals een bestand of website, controleert de cacheclient eerst of deze gegevens beschikbaar zijn in de cache. Als de opgevraagde gegevens aanwezig zijn in de cache, gebruikt de client deze gegevens (dit wordt een 'cache-hit' genoemd). Naarmate er meer gegevens uit de cache kunnen worden opgehaald, kunt u de gewenste gegevens sneller gebruiken. Omdat de cache in de loop der tijd alsmaar meer gegevens bevat, is het raadzaam de cache regelmatig te wissen, zodat u de algehele systeemprestaties beter kunt beheren.

Welke grootte heb ik nodig?

Gemiddelde bestandsgrootte*

128 GB* Solid State-harde schijf256 GB* Solid State-harde schijf

 512 GB Solid State-harde schijf

320 GB*

500 GB*

750 GB*

1 TB 1,5 TB* 2 TB 

Muziek*

4 MB per track van 4 minuten

Tot 32.000 tracks Tot 64.000 tracks

Tot 128.000 tracks

Tot 80.000 tracks

Tot 125.000 tracks

Tot 187.000 tracks

Tot 250.000 tracks Tot 375.000 tracks Tot 500.000 tracks 

Video in HD (high definition)*

8,3 GB per uur

Tot 15 uurTot 30 uur

Tot 61 uur

Tot 38 uur

Tot 60 uur

Tot 90 uur

Tot 120 uur Tot 180 uur Tot 240 uur 

Foto's*

3,5 MB per foto van 6 megapixel

Tot 36.000 foto'sTot 73.000 foto's

Tot 146.000 foto's

Tot 91.000 foto's

Tot 142.000 foto's

Tot 213.000 foto's

Tot 285.000 foto's Tot 425.000 foto's Tot 570.000 foto's 

Films van dvd-kwaliteit*

Aantal films van 1,5 uur

Tot 37 filmsTot 75 films

Tot 150 films

Tot 94 films

Tot 133 films

Tot 200 films

Tot 260 films Tot 440 films Tot 550 films 

Opstartschijf (hieronder)/technologie (rechts)

Slimme verbinding

Rapid Start

Smart Response

Alleen harde schijf

Niet ondersteund

Niet ondersteund

Niet ondersteund

Harde schijf + Solid State-harde schijf

Niet ondersteund

Ondersteund

Ondersteund

Harde schijf + mSATA-schijf

Niet ondersteund

Ondersteund

Ondersteund

Alleen Solid State-harde schijf

Ondersteund

Ondersteund

Niet ondersteund (Opmerking: prestatieniveau van een Solid State-harde schijf zonder Smart Response)

Alleen mSATA

Ondersteund

Ondersteund

Niet ondersteund (Opmerking: prestatieniveau van een Solid State-harde schijf zonder Smart Response)

Hybride schijf

Niet ondersteund

Niet ondersteund

Niet ondersteund (Opmerking: een hybride schijf biedt prestaties die vergelijkbaar zijn met Smart Response)