Help mij bij mijn keuze: geheugen

Het Random Access Memory (RAM) is het werkpaard achter de prestaties van uw systeem. Het RAM slaat tijdelijk informatie van het besturingssysteem, applicaties en data die in gebruik zijn op. Dit geeft uw processor eenvoudig toegang tot de kritieke informatie waarmee uw applicaties kunnen worden uitgevoerd. De hoeveelheid RAM en de geheugenarchitectuur van uw systeem helpen te bepalen hoeveel programma's tegelijk kunnen worden uitgevoerd, hoeveel data direct beschikbaar zijn voor een programma. Daarnaast wordt hiermee ook bepaald hoe snel de applicaties taken uitvoeren en tussen hoeveel applicaties u eenvoudig tegelijkertijd kunt schakelen.
Voordat u beslist hoeveel geheugen u wilt toevoegen aan uw nieuwe computer, moet u eerst bedenken hoe u uw computer wilt gebruiken. Als u vooral e-mails verzendt en wilt surfen op internet, volstaat een eenvoudige geheugenconfiguratie. Maar als u games gaat spelen, met multimedia gaat werken of andere intensieve taken gaat uitvoeren, is het aanbevolen om meer geheugen toe te voegen.

Uw computergeheugen staat bekend als RAM, wat staat voor Random Access Memory, oftewel geheugen met willekeurige toegang. RAM fungeert als de tijdelijke opslagplaats voor de datastroom. Het onthoudt welke programma's, applicaties en documenten u het vaakst gebruikt, zodat u deze zo snel mogelijk kunt openen. Onvoldoende RAM kan de werking van een computer aanzienlijk vertragen, omdat de computer de ruimte op de harde schijf gaat gebruiken om de datastroom te verwerken.

Een systeem met meer geheugen kan:
  • Sneller webpagina's laden
  • Meer geopende bestanden tegelijk verwerken
  • Grote bestanden snel openen
  • Meer programma's tegelijk actief hebben
  • In het algemeen efficiënter functioneren
Gebruik dit diagram om te bepalen hoeveel geheugen u nodig hebt. Houd er rekening mee dat bepaalde computermodellen en bepaalde versies van besturingssystemen de hoeveelheid RAM beperken die u kunt toevoegen.

Als u uw computer voornamelijk gebruikt voor:Is deze hoeveelheid geheugen geschikt:
Aanvaardbare prestaties voor applicaties van officeproductiviteit en eenvoudige apps- (websites lezen, surfen op internet, e-mail versturen, sociale netwerken, muziek of video's streamen van internet, eenvoudige games spelen, foto's bekijken, cd's of dvd's afspelen, tekstverwerken, spreadsheets maken en andere kantoortaken.)8 GB*
Met grote databases werken, complexe fotobewerkingen en bewerken van HD-video kunnen worden ondersteund.12 GB*
Toereikende prestaties voor grote bestanden en mainstream applicaties, werken met grote databases, complexe fotobewerkingen en bewerken high‐definition (HD) video kunnen worden ondersteund. geavanceerde games spelen en grafisch ontwerp)16 GB*
 Goede prestaties voor multitasking met relatief grote bestanden en veeleisende applicaties 32 GB
 Geweldige prestaties voor grote bestanden en multitasking met geavanceerde CAD-, animatie- en analysesoftware en andere zeer veeleisende applicaties 64 GB

Veelgestelde vragen

Wat is een DIMM?
Een DIMM, Dual Inline Memory Module, is een reeks RAM-chips die op een kleine printplaat zijn gemonteerd. DIMM's worden geïnstalleerd in slots op het moederbord van uw computer.

Wat betekent DDR4 SDRAM?
DDR4SDRAM staat voor "double data rate type four synchronous dynamic random access memory”. Met DDR4SDRAM kunt u tussen applicaties schakelen, documenten openen en uw dagelijkse taken sneller voltooien.

Waarom heb ik driekanaals geheugen nodig?
Ook met een krachtige processor kunnen applicaties maar zo snel werken als de geheugencapaciteit van de computer toestaat. Als het geheugen de processor niet kan bijhouden, heeft de processor uiteindelijk niets meer te verwerken. Met meerkanaals geheugen vermenigvuldigt elk beschikbare geheugenkanaal de totale hoeveelheid beschikbare geheugenbandbreedte. Hierdoor kan de geheugenbelasting gelijkmatig worden verdeeld tussen beschikbare kanalen. Dit resulteert in een hogere verwerkingssnelheid. Driekanaals geheugen is de nieuwste ontwikkeling op het gebied van meerkanaals geheugen. Aangezien de vereisten op het gebied van beeldverwerking en rekenkracht voor games en zakelijke applicaties blijven toenemen, is driekanaals geheugen een essentieel onderdeel van een hoogwaardige computerervaring.

Wat betekent 2133 MHz?
De snelheid van het geheugen dat u aanschaft of aan uw computer toevoegt, wordt gemeten in megahertz. De meeste computers hebben een geheugencapaciteit van 1.600 MHz tot 2.133 MHz, wat efficiënt genoeg is voor hedendaagse applicaties. Door uw geheugen te upgraden, bereidt u uw computer ook meteen voor op de geheugenintensieve games van de toekomst.