Hjälp mig att välja: Hårddisk

Hårddisken är den plats där operativsystem, program, filer och data lagras och öppnas på datorn.

Eftersom hårddisken är den enda långsiktiga lagringsenheten i datorn kan det vara en bra idé att köpa en med större lagringskapacitet än du tror att du behöver. Det finns inte mycket du kan göra för att öka kapaciteten hos en hårddisk.

När du väljer hårddisk ska du tänka på hur du använder datorn för tillfället och hur du tänker använda den i framtiden:

• Om du ofta använder multimedia-intensiva program (t.ex. videoredigeringsprogram och dataspel) eller lagrar digitala foton och MP3-ljudfiler är det bra med en Solid State-hårddisk.
• Om du brukar använda datorn för att surfa på Internet, läsa e-post, arbeta med dokument och utföra enklare fotoredigering kan det räcka med en standardhårddisk.

Planera för framtida aktiviteter redan i dag. Detta gäller särskilt om du vill använda datorn under flera år eller om du vill dela den med någon annan i familjen.

Solid State-hårddisk (SSD)

 • Inga rörliga delar
 • Köras tyst och svalt
 • Förbruka mindre energi
 • Prestera bättre än hårddiskar på 10 000 v/min i läs/skriv-hastighet

Solid State-hårddiskar liknar det flashbaserade minne som finns på USB-minnen och har inga rörliga delar. Det gör dem mer effektiva med mindre risk för fel jämfört med vanliga hårddiskar. Eftersom SSD-hårddiskar inte har några rörliga delar har de inte heller några hastighetsbenämningar. Den här typen av enhet passar perfekt för multimedia som kräver mycket utrymme på disken, eftersom den har en stor lagringskapacitet. SSD-hårddiskar hämtar även data från enheten snabbare, vilket innebär att du snabbare kan läsa in spelkartor och annan information som är lagrad på hårddisken.

Detta innebär stora fördelar för användare som ofta är på språng.
 • Förbättrad prestanda – snabbare systemstart, snabbare programstart och snabbare åtkomst till alla dina dokument
 • Tålighet – skyddar viktiga filer vid eventuella stötar
 • Längre batteritid – SSD har lägre strömförbrukning vilket leder till längre batteritider
 • Tystare än vanliga hårddiskar
 • Lättare och svalare än standardhårddiskar
SATA (Serial Advanced Technology Attachment) eller seriell ATA är en seriell länk – en enda kabel som skapar en punkt-till-punkt-anslutning mellan två enheter Fördelen med en SATA-anslutning är att den möjliggör en snabb anslutning till en SSD för hårddisklagring och låter startenheten sköta grundläggande arbetsuppgifter.

mSATA eller mini-SATA möjliggör för SSD-hårddiskar med mindre formfaktor utan att påverka lagringskapaciteten. Det ger i sin tur mindre och tunnare bärbara datorer och Ultrabooks™. Vissa Ultrabooks, såsom XPS 13, använder en mSATA SSD som primär hårddisk. Andra system, som utvalda bärbara datorer av typerna XPS, erbjuder en mSATA SSD-hårddisk som tillval i kombination med en traditionell hårddisk. Dessa system använder mSATA SSD-hårddisken som en cache och ”uppfattar” mSATA + hårddisk som en kontinuerlig enhet. System med mSATA SSD + hårddisk får de fördelar och höga prestanda som en SSD erbjuder i kombination med den större lagringskapaciteten hos en traditionell hårddisk. System med tillvalet mSATA SSD stödjer normalt även teknikerna Intel® Rapid Start och Smart Response.

Standardhårddisk (HDD)
 • Flytta mekaniska delar
 • Hastighet mäts i v/min

Standardhårddiskar använder mekaniska delar för att skriva information till skivor eller disketter. De här hårddiskarna genererar värme vid rörliga delar på insidan och deras hastighet mäts i varv per minut (v/min), eller hur snabbt diskarna snurrar. Dessa standardhårddiskar är också känsliga för stötar och vibrationer. Om hårddisken utsätts för stötar eller vibrationer kan den skadas eller sluta fungera. Den generella regeln för standardhårddiskar är att ju fler hårddiskar datorn har, desto fler filer, foton och dokument kan den lagra. Ju högre v/min, desto snabbare läses och skrivs data på enheten.

Teknik från Intel® för snabbare svarstider
Snabb återupptagning:
En XPS 14 Ultrabook™ utrustad med en SSD-enhet (tillval) och tekniken Intel® Rapid Start* går ut ur viloläget på bara några sekunder, så att du snabbt kan fortsätta med det du gjorde innan du stängde locket. Det innebär att du kan återuppta arbetet på ett ögonblick samtidigt som strömförbrukningen blir extremt låg när du stänger locket och datorn går in i viloläge.

Snabb respons: Få snabb tillgång till dina favoriter genom att lägga till en mSATA SSD och tekniken Intel® Smart Response*. Dessa två tekniker identifierar och cachelagrar de filer och program du använder oftast, så att du kommer åt dem direkt.

Konfigurationer med dubbla hårddiskar (två hårddiskar) finns tillgängliga på utvalda bärbara datorer som Alienware™ 17 och 18. Om du arbetar med stora produktfiler, t.ex. högupplösta bild- eller videofiler, kommer du att uppskatta det extra lagringsutrymmet.

RAID (Redundant Array of Independent Disks) är en lagringsteknik som gör att data kan fördelas och replikeras över flera fysiska enheter. Fördelen med RAID är att enheter som används parallellt är mycket snabbare än en enda enhet, som i vissa fall kan bli en flaskhals.

Cachelagring är en systemfunktion genom vilken vissa data lagras för att de ska gå snabbare att hämta när de behövs. När en processor eller webbläsare försöker komma åt vissa data, t.ex. en fil eller en webbplats, undersöker cacheklienten först cachelagringen. Om cachen innehåller de data som har efterfrågats hämtar klienten dem där. Ju mer data som kan hämtas från cachen, desto snabbare kommer du åt de data du vill åt. Eftersom cacheminnet ständigt ackumulerar data rekommenderar vi att du rensar det regelbundet för att övergripande systemprestanda inte ska påverkas negativt.Hur stor hårddisk behöver jag?  

 

Genomsnittlig filstorlek* 

250 GB*320 GB*500 GB*640 GB*

750 GB*

 

1 000 GB* (1 TB)  

 

1 500 GB* (1,5 TB)  

 

2 000 GB* (2 TB)

 

Musik 

 

4 MB per låt på 4 minuter 

 

Upp till 62 000 låtarUpp till 80 000 låtarUpp till 125 000 låtarUpp till 160 000 låtar

Upp till 187 000 låtar 

 

Upp till 250 000 låtar 

 

Upp till 375 000 låtar

 

Upp till 500 000 låtar 

 

Video (HD)

 

8,3 GB per timme 

 

Upp till 30 timmarUpp till 38 timmar Upp till 60 timmarUpp till 75 timmar

Upp till 90 timmar

 

Upp till 120 timmar 

 

Upp till 180 timmar 

 

Upp till 240 timmar 

 

Bilder  

 

3,5 MB per foto med 6 megapixel

 

Upp till 71 000 bilder Upp till 91 000 bilder Upp till 142 000 bilderUpp till 180 000 bilder

Upp till 213 000 bilder 

 

Upp till 285 000 bilder 

Upp till 425 000 bilder

 

Upp till 570 000 bilder

 

Filmer med DVD-kvalitet  

 

Antal filmer på 1,5 timme (DVD-kvalitet) 

 

Upp till 66 filmerUpp till 94 filmer Upp till 133 filmer Upp till 185 filmer

Upp till 200 filmer

 

Upp till 260 filmer 

 

Upp till 440 filmer 

 

Upp till 560 filmer