Hjälp mig att välja: Hårddisk

Hårddisken är den plats på datorn där operativsystem, program, filer och data lagras.

Vilken utrustning är rätt för mig?Hårddisk med 5 400 varv/minHårddisk med 7 200 v/minmSATA SSD + traditionell hårddiskSSD-enhet (endast tillgänglig på utvalda system)
PrestandaGrundläggandePrestandaSnabb återupptagning, snabbare programinläsningSnabbare, tystare och tåligare än standardhårddiskar
Kapacitet320 GB, 500 GB, 750 GB, 1 TB och 2 TB (dubbla hårddiskar)320 GB, 500 GB och 750 GB32 GB, 128 GB128, 256 och 512 GB
TålighetStandardStandardStandardMycket stöttålig

Traditionella hårddiskar har en mycket sofistikerad teknik för huvud, skiva och motor. De har rörliga delar och hastigheten mäts i varv per minut (RPM) – ju fler varv per minut, desto bättre prestanda.

Dessa traditionella hårddiskar är också känsliga för stötar och vibrationer. Om hårddisken råkar ut för stötar eller vibrationer kan den skadas eller sluta fungera. SSD-diskar (Solid State Drive) är en annan typ av hårddiskar som inte har några rörliga delar, vilket minskar risken för skador och fel och ger därmed ett bättre skydd för dina data. Detta innebär stora fördelar för användare som ofta är på språng.

  • Förbättrade prestanda − snabbare systemstart, snabbare programstarter och snabbare åtkomst till alla dina dokument
  • Tålighet − skyddar viktiga filer vid eventuella stötar
  • Längre batteritid − SSD har lägre strömförbrukning vilket leder till längre batteritider
  • Tystare än vanliga hårddiskar
  • Lättare och svalare än standardhårddiskar

SATA (Serial Advanced Technology Attachment) är en seriell länk – en enda kabel som skapar en punkt-till-punkt-anslutning mellan två enheter. Fördelen med en SATA-anslutning är att den möjliggör en snabb anslutning till en SSD för hårddisklagring och låter startenheten sköta grundläggande arbetsuppgifter.

mSATA (mini-SATA) är en ny teknik som möjliggör SSD-hårddiskar med mindre formfaktor utan att lagringskapaciteten påverkas, vilket i sin tur ger mindre och tunnare bärbara datorer och Ultrabooks™. Vissa Ultrabooks™, såsom XPS™ 13, använder en mSATA SSD som primär hårddisk. Andra system, som utvalda bärbara datorer av typerna XPS™ och Inspiron™ R Special Edition, erbjuder en mSATA SSD-hårddisk som tillval i kombination med en traditionell hårddisk. Dessa system använder mSATA SSD-hårddisken som en cache och "uppfattar" mSATA + hårddisk som en kontinuerlig enhet. System med mSATA SSD + hårddisk får de fördelar och höga prestanda som en SSD erbjuder i kombination med den större lagringskapaciteten hos en traditionell hårddisk. System med tillvalet mSATA SSD stödjer normalt även teknikerna Intel® Rapid Start och Smart Response.

Intel Responsiveness Technologies
Snabb återupptagning: En XPS 14 Ultrabook utrustad med en SSD-enhet (tillval) och tekniken Intel® Rapid Start går ut ur viloläget på bara några sekunder, så att du snabbt kan fortsätta med det du gjorde innan du stängde locket. Det innebär att du kan återuppta arbetet på ett ögonblick samtidigt som strömförbrukningen blir extremt låg när du stänger locket och datorn går in i viloläge.

Snabb respons: Få snabb tillgång till dina favoriter genom att lägga till en mSATA SSD och tekniken Intel® Smart Response. Dessa två tekniker identifierar och cachelagrar de filer och program du använder oftast, så att du kommer åt dem direkt.

Konfigurationer med dubbla hårddiskar
(två hårddiskar) finns tillgängliga på utvalda bärbara datorer som Inspiron 17R Special Edition och Alienware™ M17x och M18x. Om du arbetar med stora filer, t.ex. högupplösta bild- eller videofiler, kommer du att uppskatta det extra lagringsutrymmet.

RAID (Redundant Array of Independent Disks) är en lagringsteknik som gör att data kan fördelas och replikeras över flera fysiska enheter. Fördelen med RAID är att enheter som används parallellt är mycket snabbare än en enda enhet, som i vissa fall kan bli en flaskhals.

Cachelagring är en systemfunktion genom vilken vissa data lagras för att de ska gå snabbare att hämta när de behövs. När en processor eller webbläsare försöker komma åt vissa data, t.ex. en fil eller en webbplats, undersöker cacheklienten först cachelagringen. Om cachen innehåller de data som har efterfrågats hämtar klienten dem där. Ju mer data som kan hämtas från cachen, desto snabbare kommer du åt de data du vill åt. Eftersom cacheminnet ständigt ackumulerar data rekommenderar vi att du rensar det regelbundet för att övergripande systemprestanda inte ska påverkas negativt.

När du väljer lagring till din nya stationära Dell-dator är det viktigt att:

1. Veta vad du ska använda din dator till i dag, nästa vecka eller till och med om några år.

2. Planera för framtida aktiviteter redan i dag. (Om du inte redan har en videokamera, tror du att du kanske kommer att skaffa en i framtiden?)

3. Komma ihåg att innehåll kräver mer och mer utrymme – ny teknik kräver mer lagringskapacitet.

Hur stor hårddisk behöver jag?  

 

 

Genomsnittlig filstorlek  

 

 

250 GB320 GB500 GB640 GB

750 GB 

 

 

1 000 GB (1 TB)  

 

 

1 500 GB (1,5 TB)  

 

 

2 000 GB (2 TB)

 

 

Musik 

 

 

4 MB per låt på 4 minuter 

 

 

Upp till 62 000 låtarUpp till 80 000 låtarUpp till 125 000 låtarUpp till 160 000 låtar

Upp till 187 000 låtar 

 

 

Upp till 250 000 låtar 

 

 

Upp till 375 000 låtar

 

 

Upp till 500 000 låtar 

 

 

Video (HD-format)

 

 

8,3 GB per timme 

 

 

Upp till 30 timmarUpp till 38 timmar Upp till 60 timmarUpp till 75 timmar

Upp till 90 timmar

 

 

Upp till 120 timmar 

 

 

Upp till 180 timmar 

 

 

Upp till 240 timmar 

 

 

Bilder 

 

 

3,5 MB per bild med 6 MP

 

 

Upp till 71 000 bilder Upp till 91 000 bilder Upp till 142 000 bilderUpp till 180 000 bilder

Upp till 213 000 bilder 

 

 

Upp till 285 000 bilder 

Upp till 425 000 bilder

 

 

Upp till 570 000 bilder

 

 

Filmer med DVD-kvalitet 

 

 

Antal filmer på 1,5 timme (DVD-kvalitet) 

 

 

Upp till 66 filmerUpp till 94 filmer Upp till 133 filmer Upp till 185 filmer

Upp till 200 filmer

 

 

Upp till 260 filmer 

 

 

Upp till 440 filmer 

 

 

Upp till 560 filmer