Hjälp mig att välja: Hårddisk

 

Primär lagring syftar på den plats där operativsystem, programvara, filer och data lagras på en dator. Dell erbjuder både hårddiskar (HDD) och Solid State-hårddiskar (SSD) för primär lagring på många system. Följande faktorer kan vara bra att ha i åtanke när du bestämmer vilken typ av lagring som bäst motsvarar dina behov:

Beslutsfaktorer för primär lagring

1. Kapacitetskrav.
Fler gigabyte (GB) innebär mer kapacitet. Hårddiskar med hög kapacitet bidrar till att ge ditt företag en skalbar teknisk grund som kan tillgodose verksamhetens skiftande behov.

2. Hur viktiga dinadata är . Känsliga data kan skyddas bättre mot skadliga attacker om informationen krypteras. Dell rekommenderar att du använder en maskinvarubaserad krypteringslösning, som till exempel en självkrypterande hårddisk (SED), för att skydda dina data utan att systemets prestanda påverkas negativt. Dells SED-hårddiskar är TCG Opal-kompatibla och certifierade enligt Federal Information Processing Standard (FIPS) 140-2. Det bästa sättet att förhindra dataförlust i händelse av en diskkrasch är att konfigurera ditt system med RAID så att du uppnår dataredundans på flera hårddiskar, eller att säkerhetskopiera systemet till extern lagring.

3. Prestanda. Systemets prestanda och starttid påverkas av vilket lagringsalternativ du väljer.

  • Hårddisk på 7 200 v/min: Hårddiskens hastighet, som mäts i antal varv per minut (v/min) anger hårddiskens prestanda. En traditionell hårddisk på 7 200 v/min erbjuder standardmässiga prestanda för datorprogram.
  • Solid State-hybridhårddisk: En SSHD-hårddisk består av en vanlig roterande hårddisk med ett NAND-flashminne i en enda, enkel 2,5-tums formfaktor. Hybridhårddiskar ger kortare svarstider än hårddiskar på 7 200 v/min, men har ändå samma hårddiskkapacitet.
  • Solid State-hårddisk. Allmänt sett tillhandahåller Solid State-hårddiskar den högsta nivån av lagringsprestanda. SSD-hårddiskar har inga rörliga delar, så deras hastighet mäts inte i v/min. Förutom att erbjuda högre prestanda är SSD-hårddiskar också mer hållbara, mer tillförlitliga och svalare och tystare än standardhårddiskar vid drift.


4. Energieffektivitet.
Utvalda OptiPlex-system ger dig möjlighet att välja mellan 2,5-tumshårddiskar med 7 200 v/min eller Solid State-hårddiskar för ökad energieffektivitet. 2,5-tumshårddiskar med 7 200 v/min använder upp till 68 procent mindre energi än vanliga 3,5-tumshårddiskar med 7 200 v/min för stationära datorer. Solid State-hårddiskar använder 96 procent mindre ström än vanliga 3,5-tumshårddiskar för stationära datorer.

De flesta OptiPlex-systemen stöder seriella ATA-hårddiskar (SATA) på 6,0 Gbit/s (tidigare SATA III, en seriell version av den populära äldre ATA-bussen), rå dataöverföringshastighet med de första två portarna, små kontakter och kablar och dedikerad bandbredd och kabel för varje enhet. SATA-hårddiskar på 6,0 Gbit/s erbjuder en utmärkt kombination av höga prestanda och smidig konfiguration.

I alla OptiPlex-system används NCQ (Native Command Queuing) , en teknik som ökar hårddiskens prestanda genom att den ordning i vilken läs- och skrivkommandon utförs optimeras internt för att minimera huvudets rörelser inuti hårddisken.

RAID, en akronym för Redundant Array of Independent Disks, är en lagringsteknik som använder två eller flera hårddiskar för att uppnå högre prestanda eller bättre dataskydd genom redundans. På utvalda OptiPlex-system kan du välja konfigurationen RAID-0 eller RAID-1.
RAID-0: Kallas ”striping” och skriver data över alla hårddiskar i RAID-disksystemet och på så sätt förbättras systemets prestanda. Den kapacitet som finns tillgänglig motsvarar summan av kapaciteten hos alla hårddiskar i disksystemet. Om en av hårddiskarna i en RAID-0-konfiguration går sönder, kommer emellertid informationen på alla hårddiskar att gå förlorad.
RAID-1: Kallas ”spegling” och skriver identiska data på två separata hårddiskar. Det här är en lösning för säkerhetskopiering av data. Här går inga data förlorade om det blir fel på en av hårddiskarna. Den kapacitet som finns tillgänglig motsvarar kapaciteten hos den minsta av hårddiskarna.

Det är inte säkert att systemet du konfigurerar omfattar alla alternativ som anges här.

Solid State-hårddiskar (SSD): Dells SSD-hårddiskar erbjuder enastående systemprestanda, hållbarhet och tillförlitlighet som vanliga hårddiskar inte kan ge i nuläget. SSD-hårddiskar är praktiskt taget helt tysta, avger mindre värme och bidrar till att skapa en bättre användarupplevelse.

Solid State-hybridhårddiskar (SSHD): Dells SSHD-hårddiskar ger ökade prestanda, särskilt när det gäller starttid och programsvarstid, jämfört med traditionella hårddiskar med 7 200 v/min. Utöver ökade prestanda ger hybridhårddiskar ökad trygghet tack vare större dataintegritet (ingen uppdelning av data mellan två hårddiskar) och en enkel utformning med en allt-i-ett-formfaktor.

Självkrypterande hårddiskar (SED): Skyddar dina data med hjälp av kraftfull, maskinvarubaserad kryptering utan att påverka systemets prestanda negativt. Krypteringsmotorn är inbyggd direkt i hårddiskens styrenhet, vilket gör att all kryptering sker vid full hårddiskhastighet. Till och med lösenordet är krypterat, vilket innebär en extra skyddsnivå för dina data, oavsett om bara hårddisken eller både systemet och hårddisken skulle försvinna vid en stöld. SED-hårddiskar har också en funktion för snabb och säker radering om hårddisken ska kasseras eller användas på nytt. Dells SED-hårddiskar med 5 400 v/min och 500 GB är Opal 2.0-kompatibla och certifierade enligt Federal Information Processing Standard (FIPS) 140-2. FIPS är ett statligt myndighetskrav som ger ökat skydd i form av ett intrångsskydd och en unik krypteringsalgoritm. FIPS-certifierade krypterade hårddiskar kan användas av alla som behöver en SED-hårddisk och uppfyller även kraven från statliga institutioner, hälso- och sjukvården och finansmarknaden, där datasäkerhet är av yttersta vikt.

2,5-tumshårddiskar med 7 200 v/min: Energieffektiva och tysta hårddiskar med mindre formfaktor. 2,5-tumshårddiskar använder 68 procent mindre ström än vanliga 3,5-tumshårddiskar. Välj två 2,5-tumshårddiskar med RAID-0-konfiguration för extra prestanda eller med RAID-1-konfiguration för dataredundans. Om du använder 2,5-tumshårddiskar kan du ha upp till tre hårddiskar i ditt OptiPlex-system (beroende på formfaktor).

3,5-tumshårddiskar med 7 200 v/min: Stationära standardhårddiskar som kan fås med hög kapacitet för mer lagringsutrymme för aktuella och framtida data.

Om du vill ...  Väljer du ... 
Maximala systemprestanda och bästa möjliga tillförlitlighet128 GB Solid State-hårddisk
Förbättrade systemprestandaSSHD-hårddisk på 500 GB i antingen standard- eller högprestandautförande
Maximal kapacitetRAID-0 med två 1 TB 3,5-tumshårddiskar (om tillgängligt)
Den senaste maskinvarubaserade krypteringstekniken för högsta tänkbara säkerhetSED-hårddisk med 5 400 v/min och 500 GB med FIPS
Tillräcklig kapacitet för att uppfylla de flesta behov idag och i framtiden3,5-tumshårddisk på 1 TB
Säkerhetskopiering av data för att säkerställa att informationen finns där när du behöver denSekundär hårddisk med RAID-1 (om tillgängligt)