Hjälp mig att välja: Primär lagring

 

Hårddisk


Primär lagring syftar på den plats där operativsystem, programvara, filer och data lagras på en dator. Följande faktorer kan vara bra att ha i åtanke när du ska avgöra vilken typ av lagringsenhet som bäst motsvarar dina behov.

Beslutsfaktorer för primär lagring

  1. Kapacitetskrav. Fler gigabyte (GB) betyder mer kapacitet. Presentationer, videor, kalkylblad och foton tar upp mycket mer plats än ordbehandlingsdokument och e-post, och kräver en hårddisk med större lagringskapacitet. Hårddiskar med hög kapacitet bidrar till att ge ditt företag en skalbar teknisk grund som kan tillgodose verksamhetens skiftande behov – både idag och i framtiden.
  2. Hur viktig datainformationen är. Dataförlust är alltid en riskfaktor. Bästa sättet att skydda sig mot dataförlust om en hårddisk skulle gå sönder är via dataredundans på flera hårddiskar (RAID 1) och genom att säkerhetskopiera systemet till en extern lagringsenhet.
  3. Prestanda. Systemets prestanda och starttid påverkas av vilket lagringsalternativ du väljer. När det gäller hårddiskar anges prestanda med hjälp av hastigheten på hårddisken, vilken mäts i varv per minut (v/min). En traditionell hårddisk på 7 200 v/min erbjuder standardmässig prestanda för datorprogram.

SATA (Serial Advanced Technology Attachment) är en seriell länk – en enda kabel som skapar en punkt-till-punkt-anslutning mellan två enheter.

Alla Vostro™-system är utrustade med SATA-hårddiskar på 3,0 Gbit/s (tidigare SATA II) – en seriell version av den populära äldre typen med ATA-gränssnitt – som har en ren dataöverföringshastighet på upp till 3,0 Gbit/s, små kablar och kontakter samt en dedikerad bandbredd och kabel för varje enhet. SATA-hårddiskar på 3,0 Gbit/s erbjuder en utmärkt kombination av hög prestanda och smidiga konfigurationsmöjligheter.

Alla Vostro™-system använder Native Command Queuing (NCQ), en teknik som ökar hårddiskens prestanda genom att internt optimera den ordning i vilken läs- och skrivkommandon utförs för att minimera huvudets rörelser inuti hårddisken.

 Om du behöver … Väljer du …
Gott om extra datalagringskapacitet för videor i HD (högupplösta videor) och körning av de mest krävande programmen.En hårddisk på 2 TB* (7 200 v/min)
Tillräcklig kapacitet för extremt krävande program så att du kan arbeta med ekonomiska modeller, grafisk design eller videoredigeringEn hårddisk på 1 TB* (7 200 v/min)
Tillräckligt med lagringsutrymme och prestanda för krävande program och stora filer såsom bild-, musik- och videofilerEn hårddisk på 500 GB* (7200 v/min)
Tillräcklig kapacitet för extremt krävande program och snabbare dataåtkomst1 TB* + 32 GB MSATA SSD