Hjälp mig att välja: Processor från Intel®

Processorn (CPU:n) bearbetar den information och de instruktioner som är avgörande för att din dator ska fungera. Du kan tänka på den som systemets hjärna som gör att datorn kan köra program och utföra andra åtgärder.

Hastigheten med vilken ditt system kör program, läser in bilder och hämtar filer beror delvis på processorn. Bandbredd, klockhastighet och antal processorkärnor är alla faktorer som bidrar till att avgöra processorns prestanda. Generellt sett anger en högre siffra högre prestanda vid jämförelse av samma typ av processor, t.ex. fungerar en Core™ i7 fungerar bättre än en i3.

Det kan vara både besvärligt och dyrt att uppgradera processorn efter att du köpt datorn. Därför rekommenderar Dell att du väljer en processor som erbjuder tillräckliga prestanda för att uppfylla dina behov både i dag och en bra bit in i framtiden.

Idag är den senaste processortekniken från Intel® den fjärde generationens processorer av typen Intel Core™. Den fjärde generationen har en helt ny utformning och ger stora förbättringar jämfört med andra och tredje generationen, bland annat:

• • Effektivitet: Du kan ägna mindre tid åt att leta efter en kontakt och mer åt att få saker uträttade. Processorerna i den senaste fjärde generationen från Intel är mer energieffektiva än någonsin utan att göra avkall på prestanda.
• Grafik: Fjärde generationens processorer av typen Intel Core ger upp till dubbelt så höga grafikprestanda jämfört med tidigare generationer.* Visa dina foton, filmer och andra medier med otrolig skärpa – också när du är ute och rör på dig.
• Prestanda: Med upp till 13 procent bättre prestanda än tidigare generationer* ger fjärde generationens processorer dig den ökade kraft och hastighet du behöver för att utföra dina uppgifter.
Tillgängligt på:

Alienware 14    

Alienware 17  

Alienware 18

Processor

Intel Core i5-4210M

 

Intel Core i7-4710MQ

 

Intel Core i7-4810MQ

Intel Core i7-4910MQ

Intel Core i5-4210M

Intel Core i7-4710MQ

 

Intel Core i7-4810MQ

 

Intel Core i7-4910MQ

 

Intel Core i7-4940MX

Intel Core i7-4710MQ

 

Intel Core i7-4810MQ

 

Intel Core i7-4910MQ

 

Intel Core i7-4940MX

 
Överklockning av Turbo Boost-frekvens
Överklockar Turbo Boost-frekvensen till en högre nivå för ännu bättre prestanda. 

Ej tillämpligt

Ej tillämpligt Ej tillämpligtEj tillämpligt Ej tillämpligtEj tillämpligt Ej tillämpligt 

4,10 Ghz

 
Ej tillämpligt Ej tillämpligt Ej tillämpligt 

4,10 Ghz

 

4,40 Ghz

 
Turbo Boost-frekvens
Frekvens som processorn automatiskt ökar till när Turbo Boost-teknik aktiveras.

3,20 GHz

3,50 GHz

3,80 GHz

3,90 GHz

3,20 GHz

3,50 GHz

3,80 GHz

 

3,90 GHz

4,0 GHz

3,50 GHz

3,80 GHz

 

3,90 GHz

 

4,0 GHz

 
Basfrekvens
Detta är den hastighet som processorn bearbetar information med 

2,60 GHz

2,50 GHz

2,80 GHz

2,90 GHz

2,60 GHz

2,50 GHz

2,80 GHz

 

2,90 GHz

 

3,10 GHz

 

2,50 GHz

 

2,80 GHz

 

2,90 GHz

 

3,10 GHz

 
Kärnor/trådar
Kärnor – antal kärnor som finns på CPU:n

2/4

4/8

4/8

4/8

2/4

4/8

 

4/8

 

4/8

 

4/8

 

4/8

 

4/8

 

4/8

 

4/8

 
Cachestorlek
Detta är mängden cacheminne, eller integrerat minne, som finns på processorn.

3 MB

6 MB

 

6 MB

8 MB

3 MB

6 MB

 

6 MB

 

8 MB

 

8 MB

 

6 MB

 

6 MB

 

8 MB

 

8 MB

 
Minne
Antalet minneskanaler som stöds av processorn. Fler kanaler innebär högre prestanda.

DDR3L med dubbla kanaler

DDR3L med dubbla kanaler

DDR3L med dubbla kanaler

DDR3L med dubbla kanaler

 

DDR3L med dubbla kanaler

DDR3L med dubbla kanaler

 

DDR3L med dubbla kanaler

 

DDR3L med dubbla kanaler

 

DDR3L med dubbla kanaler

 

DDR3L med dubbla kanaler

DDR3L med dubbla kanaler

 

DDR3L med dubbla kanaler

 

DDR3L med dubbla kanaler

 
Minneskortplatser
Detta är det högsta möjliga antalet minnesplatser.
2224
Band av PCIe 3.0 (Gen3)
Band för datakommunikation som används för informationsflödet mellan processorn och tilläggskort som grafikkort.
1616 161616 16 1616 1616 16 16 16 
Turbo Boost-teknik
Ökar automatiskt processorhastigheten när datorn behöver extra prestanda.
2.02.0 2.0 2.0 2.0 2.0 2.0 2.0 2.02.0 2.0 2.0 2.0 
Hyperthreading aktiverad
Gör att processorn kan utföra fler uppgifter samtidigt. Dubblerar i praktiken kärnprestandan med hjälp av flera trådar.
JaJaJa Ja Ja Ja Ja Ja Ja Ja Ja Ja Ja 
Upplåst
Upplåsta processorer låter dig öppet ändra inställningarna för överklockning på processorer för att öka prestandan.
NejNejNej Nej Nej Nej Nej Nej Nej Nej Nej Ja Ja
Egenskap        Fördelar
Antal kärnorMed antalet kärnor menas antalet mikroprocessorer som finns inuti själva processorn. Fler kärnor innebär större parallell processorkraft.
Genom att allokera uppgifter över flera kärnor kan systemet göra fler beräkningar samtidigt, och kan också utföra mer avancerade beräkningar genom att gruppera kärnor tillsammans och dela på resurserna. Föreställ dig till exempel hur mycket mer trafik en 6-filig motorväg klarar av jämfört med en 4-filig motorväg.
Klockhastigheten på en processor med fyra kärnor kan till exempel vara lägre än den på en processor med två kärnor, men tänk på att du har fyra kärnor som körs i den hastigheten jämfört med enbart två kärnor som körs i något högre hastighet.
Klockhastighet          Klockhastigheten anger hur snabbt processorn utför sina uppgifter. Klockhastigheten mäts i gigahertz (GHz). En Hertz är lika med en svängning per sekund och 1 GHz är lika med en miljard svängningar per sekund.
Överklockade processorer har justerats för att kunna köras snabbare än den klockhastighet som de testats och godkänts för. Till skillnad från Intel® Turbo Boost som justerar kärnornas hastighet dynamiskt för att få ut så mycket som möjligt från en enskild kärna, ställer Alienware in en högre standardhastighet för alla kärnor. Denna prestanda är användbar i spelmiljöer eftersom datorn kan uppdatera och återge snabbare, vilket ger dig överhanden gentemot dina motståndare.
Turbo Boost-hastighet (tillval)Turbo Boost-hastighet är den maximala hastigheten som processorn kan uppnå när prestandan sänks för alla kärnor utom en. En processor som har fyra kärnor och en klockhastighet på 1,73 GHz och en Turbo Boost-hastighet på 2,93 GHz kör alla fyra kärnor med en hastighet på 1,73 GHz för de flesta tillämpningar. När det behövs ytterligare prestanda kan processorn sänka klockhastigheten på tre av kärnorna och sedan öka klockhastigheten på en kärna upp till en maximal hastighet på 2,93 GHz. Detta kan beskrivas som en dynamisk överklockning som är inbyggd i processorerna Intel® Core™ i5 och Intel® Core™ i7.

Cache

Cacheminnet är mängden minne som finns på processorn, till skillnad mot minnet som finns på moderkortet.
Cacheminnet hjälper processorn att jämna ut belastningen och fungera mer effektivt. Eftersom cacheminnet finns på processorn, är det snabbare än systemminnet.
PCIe-bandRent generellt ger fler PCIe-band högre bildhastighet. De nya IVB-E-processorerna har 40 PCIe-band, medan Haswell-processorer har 16 PCIe-band. I en konfiguration med dubbla grafikkort är fördelen med 40 band dubbelt så stor bandbredd och mycket högre hastigheter än vad som kan uppnås med 16 band. Det gör det möjligt att utnyttja den maximala bandbredden hos dubbla grafikkort
MinneskanalerFler kanaler ger större bandbredd för mer resurs- och minneskrävande program. 

Vilken processor är rätt för mig?

När det gäller att välja processor ska du tänka på att ett högre nummer i allmänhet innebär högre prestanda. Processorerna i de tre prestandaklasserna Intel® Core i3, i5 och i7 har utformats för att leverera snabbare och smartare prestanda. Beroende på antalet kärnor i varje processor kan du få ökad kapacitet för multikörning, högre hastighet och avancerade prestanda när du använder medier.

 4:e generationens Intel® Core™ i7 4:e generationens Intel® Core™ i7
Tack vare ny processorteknik kan Core™ i7 anpassa sig för att tillgodose dina behov och ge dig kapacitet för snabbare multikörning. Processorerna i serien har samtliga egenskaper som Core i3 och i5 har, inklusive Turbo Boost-tekniken. Dessutom ger de kraftfulla prestanda, särskilt när det gäller att skapa digitala videor, musik och foton. Med fyr- och åttakanalig* multikörning får du saker gjorda samtidigt som du sparar tid. Core i7 finns tillgänglig på utvalda Dell-system.
 Core™ i5Core i5
Processorerna Core i5 kan utöver suverän grafik och snabb multikörning ge snabbare bearbetning automatiskt när datorn behöver lite extra kraft tack vare Intel® Turbo Boost Technology. Med fyrkanalig multikörning kan du göra många saker samtidigt.
 Core™ i3 Core i3
Core i3 processorer är idealiska för att köra vanliga program och har mycket bättre prestanda än föregångaren Pentium®. Med två kärnor, fyrkanalig multikörning och nya grafikfunktioner kan du vara säker på att du får de prestanda du behöver för att utföra dina dagliga uppgifter snabbare och njuta ordentligt av den visuella upplevelsen.