Hjälp mig att välja: Minne

RAM-minnet (Random Access Memory) är avgörande för datorns prestanda. RAM-minnet lagrar tillfälligt information från operativsystemet, program och data som används. Det ger processorn smidig åtkomst till den kritiska information som gör att programmen går att köra. Mängden RAM-minne och minnesarkitekturen i ditt system är en faktorerna som avgör hur många program som kan köras samtidigt, den datamängd som är tillgänglig för ett godtyckligt program, programmens arbetshastighet samt antalet program som du kan växla mellan.
Innan du bestämmer hur mycket minne du ska lägga till i din nya dator ska du först tänka på hur du kommer att använda den. Om du i huvudsak ska använda datorn för att skicka e-post och surfa på Internet räcker det med en grundläggande minneskonfiguration. Om du vill spela spel, arbeta med multimedia eller utföra andra minnesintensiva åtgärder så bör du fundera på att lägga till mer minne.

Datorns minne kallas även RAM-minne, vilket står för Random Access Memory. RAM-minnet är det tillfälliga lagringsutrymmet för flödet av data. Det registrerar vilka program, verktyg och dokument du använder ofta så att du kan komma åt dem så fort som möjligt. Om du inte har tillräckligt med RAM-minne kan datorn bli betydligt långsammare eftersom den då börjar använda hårddiskutrymme för att hantera dataflödet.

Ett system med mer minne kan:
  • Läsa in webbsidor snabbare
  • Hantera fler öppna filer samtidigt
  • Öppna stora filer snabbare
  • Ha fler program öppna samtidigt
  • Arbeta mer effektivt
Använd det här diagrammet för att avgöra hur mycket minne du behöver. Kom ihåg att för en del datormodeller och vissa operativsystem finns det begränsningar för hur mycket RAM-minne du kan lägga till.

Om du i huvudsak använder datorn för att göra följande:Räkna med så här mycket minne:
Acceptabel prestanda för kontorsprogram och grundläggande program (besöka webbplatser, söka på Internet, skicka e-post, sociala nätverk, strömma musik eller film från Internet, spela enkla datorspel, titta på foton, använda CD- eller DVD-skivor, ordbehandling, skapa kalkylark och andra kontorsuppgifter).8 GB*
Det kan gå att arbeta med stora databaser, komplicerad fotoredigering och redigering av HD-filmer.12 GB*
Tillräcklig prestanda för att kunna arbeta med stora filer och de vanligaste programmen. Det kan gå att arbeta med stora databaser, komplicerad fotoredigering och redigering av HD-filmer. Toppmoderna datorspel och grafisk design.16 GB *
 Bra prestanda för multikörning med relativt stora filer och krävande program. 32 GB
 Utmärkt prestanda för stora filer och multikörning med avancerad CAD, animering, analysprogram och andra krävande program. 64 GB

Vanliga frågor

Vad är en DIMM-modul?
DIMM står för Dual Inline Memory Module och är en serie RAM-minneschips som monterats på ett litet kretskort. DIMM-moduler installeras på datorns moderkort.

Vad betyder DDR4 SDRAM?
DDR4 SDRAM står för ”double data rate type four synchronous dynamic random access memory”. Med DDR4 SDRAM kan du växla mellan program, öppna dokument och utföra rutinuppgifter snabbare.

Varför behöver jag ett minne med tre kanaler?
Även om du har en kraftfull processor kan programmen bara köras så snabbt som datorns minneskapacitet tillåter. Om minnet inte hänger med processorn, har processorn till slut inget att bearbeta. I ett minne med flera kanaler kan varje tillgänglig minneskanal duplicera den övergripande mängden tillgänglig minnesbandbredd. Detta gör att minnesbelastningen kan distribueras jämnt mellan tillgängliga kanaler, vilket i sin tur leder till högre bearbetningshastighet. Minnen med tre kanaler är det senaste inom utvecklingen av flerkanalsminnen och denna typ av minne kommer att utgöra en viktig komponent vid hanteringen av det ständigt växande behovet av grafik- och databearbetning i både spel och kontorsprogram.

Vad betyder 2 133 MHz?
Hastigheten på det minne du köper eller lägger till i datorn mäts i megahertz. De flesta datorer har en minneskapacitet på 1 600–2 133 MHz, vilket ger en mycket effektiv hantering av de flesta moderna datorprogram. Genom att uppgradera minneshastigheten kan du också försäkra dig om att datorn kan hantera framtida minneskrävande spel.