Hjälp mig att välja: Minne

Minnet i din dator fungerar ungefär som en motorväg med ett flöde av data till och från processorn. Ju mer minne du har, desto fler program kan du använda samtidigt. Med mer minne är datorn också bättre rustad att hantera morgondagens program utan störningar eller avbrott.
Innan du bestämmer hur mycket minne du ska lägga till i din nya dator ska du först tänka på hur du kommer att använda den. Om du i huvudsak ska använda datorn för att skicka e-post och surfa på Internet räcker det med en grundläggande minneskonfiguration. Om du vill spela spel, arbeta med multimedia eller utföra andra minnesintensiva åtgärder så bör du fundera på att lägga till mer minne.

Datorns minne kallas även RAM-minne, vilket står för Random Access Memory. RAM-minnet är det tillfälliga lagringsutrymmet för flödet av data. Det registrerar vilka program, verktyg och dokument du använder ofta så att du kan komma åt dem så fort som möjligt. Om du inte har tillräckligt med RAM-minne kan datorn bli betydligt långsammare eftersom den då börjar använda hårddiskutrymme för att hantera dataflödet.

Dell rekommenderar minst 4 GB minne för Windows-datorer.

Ett system med mer minne kan:
  • Läsa in webbsidor snabbare
  • Hantera fler öppna filer samtidigt
  • Öppna stora filer snabbare
  • Ha fler program öppna samtidigt
  • Arbeta mer effektivt


DDR3-minne jämfört med DDR4
DDR3-minne är den 3:e generationen och DDR4 är den 4:e generationen av dubbla datahastigheter (DDR) DDR4 erbjuder högre hastighet, lägre spänning (vilket innebär lägre strömförbrukning) och högre maximal minneskapacitet.

Minne med låg strömförbrukning – specialversioner av både DDR3- och DDR4-minne ger lägre spänning (vilket innebär lägre strömförbrukning och längre batteritid). XPS-produkter använder vanligtvis versioner med lägre spänning för att maximera batteritiden.

MHz eller snabbare minne – Ju högre hastighet för ditt minne (dvs-MHz), desto snabbare kan systemminnet köra program. De flesta enheter på marknaden körs med minnen på 1 600 MHz. Vissa XPS-produkter erbjuder högre hastigheter som 1 866 MHz eller 2 133 MHz.