Mijn Alienware crasht en er wordt een blauw scherm weergegeven

Mijn Alienware crasht en er wordt een blauw scherm weergegeven

In dit artikel vindt u informatie over het oplossen van problemen met een blauw scherm op uw computer. Een blauw scherm is een stopfoutbericht van Windows om u te waarschuwen over een defect in de software of hardware van de computer.

Ondersteunde systemen:

Alienware desktopcomputers Alienware laptops Alienware gameconsole

Het Blue Screen of Death (ook bekend als BSoD of blauw scherm), officieel bekend als een Stopfout of een foutcontrole, is een foutscherm dat wordt weergegeven door de Microsoft Windows-familie van besturingssystemen na een kritieke, onherstelbare fout, waardoor het systeem crasht. Een blauw scherm verschijnt als:

• Windows een fout detecteert die niet kan worden opgelost zonder dat daarbij data verloren gaan
  • Windows detecteert dat kritieke besturingssysteemdata zijn beschadigd
  • Windows detecteert dat de hardware problemen oplevert en de problemen niet kunnen worden hersteld

Diagnose online uitvoeren

Volledige scan Blue Screen Checker

De Blue Screen Checker geeft u de details van de foutcode en de aanbevolen stappen voor oplossing van het probleem

Als uw computer crasht en een blauw scherm verschijnt, voordat Windows wordt geladen, kunt u het volgende doen:

1. Schakel het systeem in
  2. Druk op <F8> als het bericht Druk op F8 voor probleemoplossing en geavanceerde opstartopties van Windows verschijnt
  3. Kies Automatisch opnieuw opstarten na fout uitschakelen. Als u deze optie inschakelt, blijft uw computer het foutscherm weergeven en start uw computer niet opnieuw op, als de fout zich nogmaals voordoet.
  4. Zorg dat de fout nogmaals wordt weergegeven. Zoek de stopfoutcode op de laatste regel.

Als uw fout met een blauw scherm niet wordt getoond, probeer dan de volgende stappen:

1. Klik op het menu Start.
  2. Klik met de rechtermuisknop op Computer. Selecteer Eigenschappen.
  3. Selecteer in het linkerdeelvenster Geavanceerde systeeminstellingen.
  4. Klik op het tabblad Geavanceerd onder Opstart- en herstelinstellingen op Instellingen.
  5. Verwijder bij Systeemfouten het vinkje bij De computer automatisch opnieuw opstarten.

Oplossingen per blauw scherm

Klik op een foutcode van een blauw scherm voor gedetailleerde stappen voor het oplossen van het probleem

• Schakel het systeem in.
  • Druk op <F8> als het bericht Druk op F8 voor probleemoplossing en geavanceerde opstartopties van Windows verschijnt.
  • Kies Laatste bekende juiste configuratie.
Deze procedure werkt alleen als het systeem niet met succes is opgestart sinds het aanbrengen van eventuele wijzigingen.

Om bootrec.exe uit te voeren, moet u Windows RE opstarten. Dit doet u als volgt:

1. Plaats de herstel-dvd, het USB-flashstation of de Resource DVD met drivers in het schijfstation en start de computer opnieuw op.
  2. Druk op een toets wanneer u daarom wordt gevraagd.
  3. Selecteer een taal, een tijd, een valuta, een toetsenbord of een invoermethode, en klik vervolgens op Volgende.
  4. Klik op Uw computer herstellen.
  5. Klik op het besturingssysteem dat u wilt herstellen en klik vervolgens op Volgende.
  6. Klik in het dialoogvenster Opties voor Systeemherstel op Opdrachtprompt.
  7. Typ bootrec.exe en druk op Enter.

Met de optie /FixMbr schrijft u een hoofdopstartrecord (MBR) voor Windows 7 en 8 naar de systeempartitie. Deze optie overschrijft de bestaande partitietabel niet. Gebruik deze optie als u problemen met beschadiging van het hoofdopstartrecord (MBR) moet verhelpen, of als u niet-standaard code moet verwijderen uit het hoofdopstartrecord.

Met de optie /FixBoot schrijft u een nieuwe opstartsector naar de systeempartitie door een opstartsector te gebruiken die compatibel is met Windows 7. Gebruik deze optie als aan een van de volgende voorwaarden wordt voldaan:

1. De opstartsector is vervangen door een niet-standaard Windows 7-opstartsector.
  2. De opstartsector is beschadigd.
  3. Een eerdere versie van het Windows-besturingssysteem is geïnstalleerd nadat Windows 7 is geïnstalleerd. In dit geval start de computer op met Windows NT Loader (NTLDR) in plaats van Windows Opstartbeheer (Bootmgr.exe).
  • Start de computer opnieuw op en druk op <F2> wanneer het Alienware scherm wordt weergegeven om naar System Setup (Systeeminstellingen) (BIOS) te gaan.
  • Controleer de instelling voor SATA Operation (SATA-werking) en verander de instelling zoals hierna volgt. Start daarna de computer opnieuw op.
    • De instelling is RAID / ATA: Verander de instelling naar RAID Autodetect / AHCI (RAID automatische detectie/AHCI)
    • De instelling is RAID / AHCI of IRST: Verander de instelling naar RAID Autodetect / ATA (RAID automatische detectie / ATA)
    • De instelling is RAID On of Combination (RAID aan of combinatie): Verander de instelling naar RAID Autodetect / AHCI (RAID automatische detectie/AHCI)
  • Als u met het wijzigen van de instelling het probleem niet oplost, herstel SATA Operation (SATA-werking) dan naar de oorspronkelijke waarde.
  1. Scan op virussen.
  2. Voer de Dell ePSA Diagnostics uit
  3. Voer de Dell Support Assist belastingstest uit
  4. Start opnieuw op
  5. Test de computer en als er geen blauw scherm wordt weergeven, start dan een voor een elke service en elke opstartapplicatie opnieuw op tot u ontdekt welke service of applicatie het blauwe scherm veroorzaakt.
  6. Voer Windows Update uit.
  7. Controleer de BIOS-versie van het systeem (update naar de nieuwste versie indien nodig)
  8. Update de chipset, draadloze en videodrivers
  1. Ga naar het BIOS (druk op F2 tijdens het opstarten), ga naar Advanced (Geavanceerd) en schakel de optie 'SpeedStep' uit.
  2. Controleer of het systeem is ingesteld op overclocking door de fabrikant. Schakel als dat zo is de functie voor overclocking uit.
  3. Uitvoeren Dell ePSA Diagnostics
  4. Voer een schone opstartprocedure uit
  5. Test de computer en als er geen blauw scherm wordt weergeven, start dan een voor een elke service en elke opstartapplicatie opnieuw op tot u ontdekt welke service of applicatie het blauwe scherm veroorzaakt.
  6. Voer Windows Update uit.
  7. Uitvoeren Dell Support Assist Belastingstest
  8. Controleer de BIOS-versie van het systeem (update naar de nieuwste versie indien nodig)
  9. Wijzig het virtuele geheugen van 'Automatisch beheren door Windows' naar 'Aangepast formaat'. Wij raden u aan het virtuele geheugen in te stellen op een minimum van 2048 MB en een maximum van 4096 MB.
    1. Open Systeem door op Start te klikken. Klik vervolgens op Configuratiescherm, op Systeem en onderhoud en tot slot op Systeem.
    2. Klik in het linkerdeelvenster op Geavanceerde systeeminstellingen.

3. Klik op het tabblad Geavanceerd onder Prestaties op Instellingen.

4. Klik op het tabblad Geavanceerd en klik vervolgens bij Virtueel geheugen op Wijzigen.

5. Verwijder het vinkje bij Wisselbestandsgrootte voor alle stations automatisch beheren.

6. Klik bij Station [Volumenaam] op het station met het wisselbestand dat u wilt wijzigen.
    7. Klik op Aangepast formaat, typ een nieuw formaat in megabytes in het vak Begingrootte (MB) of Maximale grootte (MB), klik op Instellen en klik vervolgens op OK.

Belangrijk: Wij raden u aan het virtuele geheugen in te stellen op een minimum van 2048 MB en een maximum van 4096 MB.
  1. Controleer de bestandsdriver waarnaar het blauwe scherm verwijst.
  2. Herstel de driver naar een eerdere versie.
  3. Update de driver naar een nieuwe versie als de vorige optie niet werkte.
  4. Start opnieuw op
  5. Test de computer en als er geen blauw scherm wordt weergeven, start dan een voor een elke service en elke opstartapplicatie opnieuw op tot u ontdekt welke service of applicatie het blauwe scherm veroorzaakt.
  6. Voer Windows Update uit.
  7. Uitvoeren Dell ePSA Diagnostics
  8. Uitvoeren Dell Support Assist Belastingstest
  9. Controleer de BIOS-versie van het systeem (update naar de nieuwste versie indien nodig)
  1. Controleer of het systeem is ingesteld op overclocking door de fabrikant. Schakel als dat zo is de functie voor overclocking uit.
  2. Start opnieuw op
  3. Test de computer en als er geen blauw scherm wordt weergeven, start dan een voor een elke service en elke opstartapplicatie opnieuw op tot u ontdekt welke service of applicatie het blauwe scherm veroorzaakt.
  4. Voer Windows Update uit.
  5. Uitvoeren Dell ePSA Diagnostics
  6. Uitvoeren Dell Support Assist Belastingstest
  7. Controleer de BIOS-versie van het systeem (update naar de nieuwste versie indien nodig)
  8. Update de chipset en drivers van de draadloze kaart en videokaart
  9. Wijzig het virtuele geheugen van 'Automatisch beheren door Windows' naar 'Aangepast formaat'. Wij raden u aan het virtuele geheugen in te stellen op een minimum van 2048 MB en een maximum van 4096 MB.
    1. Open Systeem door op Start te klikken. Klik vervolgens op Configuratiescherm, op Systeem en onderhoud en tot slot op Systeem.
    2. Klik in het linkerdeelvenster op Geavanceerde systeeminstellingen.

3. Klik op het tabblad Geavanceerd onder Prestaties op Instellingen.

4. Klik op het tabblad Geavanceerd en klik vervolgens bij Virtueel geheugen op Wijzigen.

5. Verwijder het vinkje bij Wisselbestandsgrootte voor alle stations automatisch beheren.

6. Klik bij Station [Volumenaam] op het station met het wisselbestand dat u wilt wijzigen.
    7. Klik op Aangepast formaat, typ een nieuw formaat in megabytes in het vak Begingrootte (MB) of Maximale grootte (MB), klik op Instellen en klik vervolgens op OK.

1. Ga naar het BIOS (druk op F2 tijdens het opstarten), ga naar Advanced (Geavanceerd) en schakel de optie 'SpeedStep' uit.
  2. Controleer of de computer het blauwe scherm kreeg na de slaap- of sluimerstand.
  3. Controleer of de voedingsadapter de aanbevolen adapter is voor uw laptop. Als u een desktopcomputer hebt, controleer dan of uw videokaart is voorzien van de juiste voedingsconnector. Een slechte stroomtoevoer kan een blauw scherm veroorzaken.
  4. Controleer of het systeem is ingesteld op overclocking door de fabrikant. Schakel als dat zo is de functie voor overclocking uit.
  5. Start opnieuw op
  6. Test de computer en als er geen blauw scherm wordt weergeven, start dan een voor een elke service en elke opstartapplicatie opnieuw op tot u ontdekt welke service of applicatie het blauwe scherm veroorzaakt.
  7. Ga naar Apparaatbeheer, schakel Netwerkapparaten in en schakel op het tabblad Energiebeheer 'De computer mag dit apparaat uitschakelen om energie te besparen' uit.
  8. Voer Windows Update uit.
  9. Controleer de BIOS-versie van het systeem (update naar de nieuwste versie indien nodig)
  10. Update de chipset en drivers van de draadloze kaart en videokaart.
  11. Zoek de codes voor blauwe schermen die u eventueel ontvangt op: http://msdn.microsoft.com/en-us/library/ff542347.aspx
  12. Uitvoeren Dell ePSA Diagnostics
  13. Uitvoeren Dell Support Assist Belastingstest
  14. Wijzig het virtuele geheugen van 'Automatisch beheren door Windows' naar 'Aangepast formaat'. Wij raden u aan het virtuele geheugen in te stellen op een minimum van 2048 MB en een maximum van 4096 MB.
    1. Open Systeem door op Start te klikken. Klik vervolgens op Configuratiescherm, op Systeem en onderhoud en tot slot op Systeem.
    2. Klik in het linkerdeelvenster op Geavanceerde systeeminstellingen.

3. Klik op het tabblad Geavanceerd onder Prestaties op Instellingen.

4. Klik op het tabblad Geavanceerd en klik vervolgens bij Virtueel geheugen op Wijzigen.

5. Verwijder het vinkje bij Wisselbestandsgrootte voor alle stations automatisch beheren.

6. Klik bij Station [Volumenaam] op het station met het wisselbestand dat u wilt wijzigen.
    7. Klik op Aangepast formaat, typ een nieuw formaat in megabytes in het vak Begingrootte (MB) of Maximale grootte (MB), klik op Instellen en klik vervolgens op OK.

Belangrijk: Wij raden u aan het virtuele geheugen in te stellen op een minimum van 2048 MB en een maximum van 4096 MB.
  1. Probeer het systeem op te starten met de laatst bekende juiste configuratie.
  2. Schakel het systeem in.
  3. Druk op <F8> als het bericht Druk op F8 voor probleemoplossing en geavanceerde opstartopties van Windows verschijnt.
  4. Kies Laatste bekende juiste configuratie. OPMERKING: Deze procedure werkt alleen als het systeem niet met succes is opgestart sinds het aanbrengen van eventuele wijzigingen
  5. Voer PSA / 32 Bit Diagnostics uit door op F12 te drukken wanneer u de computer opstart.
  6. Start opnieuw op
  7. Voer Windows Update uit.
  8. Uitvoeren Dell ePSA Diagnostics
  9. Uitvoeren Dell Support Assist Belastingstest

Voer de volgende stappen uit om te bepalen of uw processor werkt:

1. Laad de BIOS-standaardinstellingen
  2. Laad Overclocking Level 1 (overclocking-niveau 1) - indien van toepassing
  3. Laad Overclocking Level 2 (overclocking-niveau 2) - indien van toepassing
  4. Uitvoeren Dell ePSA Diagnostics
  5. Uitvoeren Dell Support Assist CPU belastingstest
  6. Als het probleem onopgelost blijft, moet de processor mogelijk worden vervangen.
  1. Bepaal welk hardwareonderdeel verantwoordelijk is voor de onherstelbare PCI-busfout en stel het apparaat en de monitor opnieuw in.
  2. Uitvoeren Dell ePSA Diagnostics
  3. Uitvoeren Dell Support Assist Belastingstest
  4. Verwijder eventuele andere PCI-apparaten die in andere slots zijn geïnstalleerd, en de monitor.
  1. Probeer het systeem op te starten met de laatst bekende juiste configuratie.
  2. Schakel het systeem in.
  3. Druk op <F8> als het bericht Druk op F8 voor probleemoplossing en geavanceerde opstartopties van Windows verschijnt.
  4. Kies Laatste bekende juiste configuratie. OPMERKING: Deze procedure werkt alleen als het systeem niet is opgestart sinds het aanbrengen van eventuele wijzigingen.
  5. Voer Windows Herstelomgeving uit, evenals 'chkdsk c: /r' om het bestandssysteem te herstellen en de harde schijf te controleren op fouten. Om chkdsk.exe uit te voeren, moet u Windows RE opnieuw opstarten. Dit doet u als volgt:
    1. Plaats de Resource DVD met drivers in het schijfstation en start de computer opnieuw op.
    2. Druk op een toets wanneer u daarom wordt gevraagd.
    3. Selecteer een taal, een tijd, een valuta, een toetsenbord of een invoermethode, en klik vervolgens op Volgende.
    4. Klik op Uw computer herstellen.
    5. Klik op het besturingssysteem dat u wilt herstellen en klik vervolgens op Volgende.
    6. Klik in het dialoogvenster Opties voor Systeemherstel op Opdrachtprompt.
    7. Typ chkdsk.exe c: /r en druk op ENTER.
  6. Een eerdere versie van het Windows-besturingssysteem is geïnstalleerd nadat Windows 7 is geïnstalleerd. In dit geval start de computer op met Windows NT Loader (NTLDR) in plaats van Windows Opstartbeheer (Bootmgr.exe).
  7. Start de computer opnieuw op en druk op <F2> wanneer het Dell scherm wordt weergegeven om naar System Setup (Systeeminstellingen) (BIOS) te gaan.
  8. Controleer de instelling voor SATA Operation (SATA-werking) en verander de instelling zoals hierna volgt. Start daarna de computer opnieuw op.
    1. De instelling is RAID Autodetect / ATA (RAID automatische detectie/ATA): wijzig de instelling naar RAID Autodetect / AHCI (RAID automatische detectie/AHCI)
    2. De instelling is RAID Autodetect / AHCI (RAID automatische detectie/AHCI) of IRRT: Verander de instelling naar RAID Autodetect / ATA (RAID automatische detectie / ATA)
    3. De instelling is RAID On of Combination (RAID aan of combinatie): Verander de instelling naar RAID Autodetect / AHCI (RAID automatische detectie/AHCI)
  9. Als u met het wijzigen van de instelling het probleem niet oplost, herstel SATA Operation (SATA-werking) dan naar de oorspronkelijke waarde.
  1. Scan op virussen.
  2. Uitvoeren Dell ePSA Diagnostics
  3. Uitvoeren Dell Support Assist Korte test harde schijf
  4. Start opnieuw op
  5. Test de computer en als er geen blauw scherm wordt weergeven, start dan een voor een elke service en elke opstartapplicatie opnieuw op tot u ontdekt welke service of applicatie het blauwe scherm veroorzaakt.
  6. Voer Windows Update uit.
  7. Controleer de BIOS-versie van het systeem (update naar de nieuwste versie indien nodig)
  8. Update de chipset, draadloze en videodrivers
  1. Controleer of de voedingsadapter correct is gedetecteerd in het BIOS (geldt voor laptops en de desktops Alpha en X51).
  2. Controleer of de juiste videokaartvoedingsconnector voor desktopcomputers is gebruikt.
  3. Voer Windows Update uit.
  4. Controleer de BIOS-versie van het systeem (update naar de nieuwste versie indien nodig)
  5. Update de chipset, draadloze en videodrivers
  6. Uitvoeren Dell ePSA Diagnostics
  7. Uitvoeren Dell Support Assist Belastingstest videokaart
  8. Start opnieuw op
  9. Test de computer en als er geen blauw scherm wordt weergeven, start dan een voor een elke service en elke opstartapplicatie opnieuw op tot u ontdekt welke service of applicatie het blauwe scherm veroorzaakt.

Terug naar boven

Kunt u niet vinden wat u zoekt?
Bereik onze experts via:

Twitter AlienwareServices Facebook Alienware Arena

Artikel-id: SLN129509

Laatste wijzigingsdatum: 21-04-2016 06:40