Haal het beste uit uw games

Dell gaming-laptops en -desktops kunnen de geweldige graphics weergeven waar de huidige games bekend om staan. De nieuwste games gaan qua vormgeving en complexiteit echter tot het uiterste en voor geavanceerde games hebt u ook geavanceerde gaming-hardware nodig. Als u niet tevreden bent met de weergave van de nieuwste topgames, moet u toch overwegen of u niet op een nieuwer, geavanceerder model wilt overstappen. Als u echter liever nog een tijdje uw huidige laptop of desktop wilt houden, kunt u met behulp van de tips in dit artikel het uiterste uit uw apparaat halen.

OPMERKING: Voer deze tips uit in de onderstaande volgorde.

Drivers bijwerken

Zorg dat de drivers voor uw grafische kaart/chip en processor altijd zijn bijgewerkt. Hierdoor haalt u het beste uit uw gamecomputer. Klik op de betreffende onderstaande koppelingen om de nieuwste drivers te downloaden:

Uw instellingen in Windows aanpassen

Uw besturingssysteem bevat verschillende opties en aanpassingen die uw gameprestaties misschien niet gigantisch verbeteren, maar wel gemakkelijk te implementeren zijn en ook nog eens niets kosten.

• Schakel de ‘visuele effecten’ van Windows uit. Deze visuele effecten zijn hoofdzakelijk voor de sier. Als u ze uitschakelt, wordt uw computer wat sneller. Voer de volgende stappen uit voor uw besturingssysteem:

Windows 10

1. Typ ‘prestaties’ in de zoekbalk en selecteer De weergave en prestaties van Windows aanpassen.
  2. In het tabblad Visuele effecten selecteert u Beste prestaties. U kunt eventueel ook Aangepast selecteren en kiezen welke effecten u wilt uitschakelen.
  3. Klik op Toepassen.

Windows 8/8.1

1. Typ ‘Visuele effecten aanpassen’ in de zoekbalk, selecteer Instellingen en vervolgens De weergave en prestaties van Windows aanpassen
  2. In het tabblad Visuele effecten selecteert u Beste prestaties. U kunt eventueel ook Aangepast selecteren en kiezen welke effecten u wilt uitschakelen.
  3. Klik op Toepassen.

Windows 7

1. Klik op de knop Start en klik vervolgens op Configuratiescherm.
  2. Typ ‘Hulpprogramma's voor en informatie over prestaties’ in de zoekbalk en selecteer dit zoekresultaat uit de lijst met resultaten.
  3. Klik op Visuele effecten aanpassen.
  4. In het tabblad Visuele effecten klikt u op Beste prestaties en vervolgens op OK.
  • Sluit alle niet-game-gerelateerde applicaties om geheugen en verwerkingskracht vrij te maken. Webbrowsers en andere applicaties nemen ruimte op uw computer in beslag en vertragen uw game. Sluit alle andere applicaties af voordat u gaat spelen en u zult merken dat de game veel beter presteert.

Windows 10-gebruikers met de Creators Update kunnen profiteren van de Game-modus die ervoor zorgt dat uw game voorrang krijgt bij het gebruik van uw systeemfuncties. In het artikel Xbox Support- leest u hoe uw de Game-modus op uw computer kunt inschakelen.

Uw spelinstellingen aanpassen

Vrijwel alle games hebben een menu met grafische functies dat vanuit het spel toegankelijk is. Als u de instellingen voor deze functies aanpast, kan dit de framesnelheid aanzienlijk verbeteren ten koste van een lichte kwaliteitsvermindering.

De eenvoudigste manier om de game-instellingen van uw computer te optimaliseren gaat via de applicaties van de fabrikant van uw Graphics Processing Unit (GPU, ook wel een grafische of videokaart). Deze applicaties scannen uw computer op geïnstalleerde games en maken een optimaal instellingenprofiel voor elke game op basis van de gaming-opties van uw computer. Hierdoor kunt u meteen gaan spelen en hebt u de juiste balans tussen prestaties en kwaliteit.

Als u de grafische instellingen van uw game handmatig wilt aanpassen, bedenk dan wel dat sommige functies de prestaties meer beïnvloeden dan anderen. Daarnaast verschillen de functies die u als eerste moet aanpassen van game tot game. Over het algemeen kunt u de volgende veeleisende functies verlagen of zelfs uitzetten om uw prestaties te verbeteren zonder dat dit grote visuele gevolgen heeft:

• Schaduweffecten
  • Weerspiegelingseffecten
  • Omgevingsocclusie
  • Bewegingsvervaging
  • Velddiepte
OPMERKING: NVIDIA en AMD bieden op hun websites ook handleidingen aan voor de optimalisatie van bepaalde populaire games.

Overklokken

Als u een onderdeel gaat ‘overklokken’ verhoogt u de kloksnelheid ervan tot boven de specificaties van de fabrikant. Een hogere kloksnelheid betekent meer bewerkingen per seconde. Echte gamers overklokken vaak hun processoren en GPU's om net dat kleine beetje extra kracht uit hun bestaande hardware te halen.

Dell ondersteunt het handmatige overklokken op haar gaming-laptops en -desktops niet vanwege het risico op beschadiging aan onderdelen. Sommige Alienware modellen kunnen echter ‘overklokt in fabriek’ bij Dell worden besteld; deze computers worden geleverd met door Dell goedgekeurde overklok-profielen die u met behulp van de instructies uit het artikel Alienware Overclocking (Alienware overklokken) kunt activeren.

Onderdelen upgraden

Als u alle bovenstaande opties hebt geprobeerd en nog steeds niet tevreden bent, moet u wellicht naar nieuwere, krachtigere onderdelen gaan upgraden. Een upgrade zorgt voor de sterkste prestatieverbetering, maar het is ook de duurste optie en mogelijk ook de ingewikkeldste.

Voordat u gaat upgraden

Zorg dat de investering in uw Dell gaming-computer niet verloren gaat en neem de volgende voorzorgsmaatregelen voordat u uw onderdelen gaat upgraden.

Garantiebeperkingen

Uw Dell gaming-computer heeft een beperkte garantie en dat geldt ook voor de onderdelen die via de website van Dell zijn gekocht. Als u uw computer met een onderdeel van Dell upgradet, valt dit onder de oorspronkelijke garantie van de computer. Als u echter een onderdeel van een andere leverancier koopt, valt het onder de garantie van de fabrikant van dat onderdeel. Hoewel het upgraden van uw computer geen gevolgen heeft voor uw garantie van Dell, moet u wel rekening houden met de volgende beperkingen:

• Als er problemen met uw computer moeten worden opgelost, zullen de technici van Dell u eerst vragen om onderdelen van andere leveranciers te verwijderen.
  • Als u uw computer ter reparatie naar Dell stuurt, moet u eerst het onderdeel van de andere leverancier verwijderen en door een origineel Dell onderdeel vervangen.
  • Als u uw computer beschadigt tijdens het installeren van een onderdeel van een andere leverancier, valt de reparatie niet onder de oorspronkelijk garantie van de computer.

Elektrostatische ontlading voorkomen

Als u uw computer gaat upgraden, zult u die moeten openen en de interne onderdelen moeten aanraken. Zonder de juiste voorzorgsmaatregelen, kunt u elektrostatische ontlading (ESD) veroorzaken en uw computer beschadigen en uzelf verwonden. Bekijk de video Avoid ESD Damage (Schade door elektrostatische ontlading voorkomen) waarin u ziet hoe u zichzelf en uw computer kunt aarden voordat u hem gaat openen. (De video is alleen in het Engels, maar er is ondertiteling voor verschillende talen)

Compatibiliteit van onderdelen

Voordat u een nieuw onderdeel voor uw computer gaat bestellen, moet u zeker weten dat het geschikt is voor uw huidige systeem! Als u wilt weten welke onderdelen er al in uw computer zitten, ga dan naar de pagina Product Support voor uw computer en zoek het juiste document op het tabblad Handleidingen en documentatie. Specificaties van bepaalde onderdelen vindt u ook in de productbeschrijving op de pagina voor uw computer in de online Dell Store.

Als u de specificaties hebt gevonden, let dan vooral op de informatie in de categorieën Video, Storage en Geheugen. Hier hebt u wat aan als u naar geschikte upgrades gaat zoeken.

OPMERKING: Gebruikers in bepaalde landen kunnen het tabblad Onderdelen en accessoires gebruiken op de pagina Product Support voor hun computer. Dit tabblad bevat rechtstreekse koppelingen naar upgrades die gegarandeerd geschikt zijn voor uw systeem.

Uw GPU upgraden

Moderne games eisen veel van uw GPU. Een upgrade van dit onderdeel zorgt dan ook voor de grootste prestatieverbetering bij het gamen. Een GPU-upgrade is echter ook de duurste optie en kan alleen op desktopcomputers worden uitgevoerd. Bij een laptop kan de GPU niet worden geüpgraded, al kunt u bij bepaalde Alienware modellen wel de Alienware Graphics Amplifier gebruiken. Op de productpagina in de Dell Store vindt u meer informatie over de Alienware Graphics Amplifier.

OPMERKING: Hoewel de Alienware Alpha modellen wel onder desktopsystemen staan, is het niet mogelijk om hun GPU te verwijderen of te upgraden.

In de onderstaande handleidingen vindt u specifieke instructies voor het vervangen van uw GPU:

Een GPU (SLI/Crossfire) toevoegen

Als de nieuwste en beste GPU al in uw computer aanwezig is, of als u die nog niet wilt aanschaffen, kunt u ook een GPU toevoegen. Dit is namelijk ook een prima manier om uw game-ervaring naar nieuwe hoogten te tillen. Meer GPU's betekent inderdaad gewoon meer game-power. Zo simpel is het. Alleen is het opzetten van een systeem met meerdere GPU's wel een experimentele techniek die vroeger alleen door de echte gamers werd gebruikt. Tegenwoordig is de overstap naar meerdere GPU's dankzij officiële software van NVDIA en AMD relatief eenvoudig.

• Op de website van NVIDIA vindt u de pagina Introduction to SLI Technology (Inleiding tot SLI-technologie) met meer informatie over het combineren van meerdere GPU's van NVIDIA. (Alleen Engelstalig)
  • Op de website van AMD vindt u de pagina Crossfire Requirements and FAQ (Vereisten en veelgestelde vragen over Crossfire) met meer informatie over het combineren van meerdere GPU's van AMD. (Alleen Engelstalig)

Uw harde schijf upgraden

Bent u het beur om te staren naar schermen die worden geladen? Solid State-schijven (SSD's) zijn vele malen sneller dan traditionele draaiende harde schijven (HDD's). Hierdoor is uw game binnen enkele seconden geladen. Daarbovenop wordt alles wat op de SSD is geïnstalleerd aanzienlijk sneller, ook uw Windows-besturingssysteem. Zo maakt u van een oude, trage computer eentje die beter dan nieuw aanvoelt!

Het upgraden van een harde schijf kan zowel bij laptops als bij desktops. In de onderstaande handleidingen vindt u specifieke instructies.

Uw geheugen upgraden

Games hebben meestal een ‘minimum-’ en ‘aanbevolen’ specificatie voor het beschikbare geheugen (RAM). Als u aan de minimumspecificaties voor RAM voldoet, kunt u de game wel openen, maar met het aanbevolen RAM-niveau beleeft u een vloeiendere spelervaring. Voor het aanbevolen RAM-niveau moet u mogelijk meer RAM-geheugen aan uw laptop of desktop toevoegen, maar met een geheugenuitbreiding kan uw computer ook meerdere programma's tegelijk draaien. Een prima investering, dat staat vast.

Als u RAM aan uw computer gaat toevoegen, moet u twee belangrijke zaken onthouden:

• Het maximale ondersteunde RAM-geheugen. Uw computer kan slechts een bepaalde hoeveelheid gigabytes aan RAM herkennen; deze limiet staat vermeld op de productpagina in de Dell Store en in de handleiding.
  • Compatibiliteit. Als uw nieuwe RAM-geheugen niet geschikt is voor uw computer, kunt u uw apparaat mogelijk niet gebruiken. Op de Product Support-pagina voor uw computer kunt u op Onderdelen & accessoires klikken. Selecteer vervolgens geheugenuitbreiding voor een lijst met geschikte RAM-upgrades.

Instructies over de RAM-upgrade op uw Alienware computer vindt u in het artikel Installeren en vervangen van onderdelen in uw Alienware computer, selecteer vervolgens uw Alienware model uit de lijst en klik dan op ‘Geheugen'.

Voor Inspiron modellen vindt u in de Koopgids voor geheugen (alleen in het Engels) alle redenen en manieren om het RAM-geheugen op uw desktop of laptop uit te breiden. Zie het gedeelte 'How do you install memory?' (Hoe installeer ik geheugen?) voor uitgebreide instructies voor Inspiron desktops en laptops.

Quick Tips worden gepubliceerd door de Dell Support Professionals die dagelijks problemen oplossen.   Om snelle publicatie mogelijk te maken, bevatten Quick Tips wellicht alleen gedeeltelijke oplossingen of tijdelijke oplossingen waaraan nog wordt gewerkt of waarvan nog nader moet worden bewezen dat er een probleem mee wordt opgelost.  Quick Tips zijn niet door Dell gecontroleerd, gevalideerd of goedgekeurd en dienen met de nodige voorzichtigheid te worden gebruikt. Dell is niet aansprakelijk voor verliezen, waaronder maar niet beperkt tot gegevensverlies en winst- of omzetderving, waarmee gebruikers kunnen worden geconfronteerd door het volgen van procedures of adviezen die worden beschreven in de Quick Tips.

Artikel-id: SLN306723

Laatste wijzigingsdatum: 19-04-2018 09:44