Hvordan hukommelsen (RAM) har betydning for ydeevnen

Din PC's systemhukommelse består af en fysisk hukommelse kaldet random access memory (RAM) og en virtuel hukommelse. Systemhukommelsen er ikke et permanent lager ligesom et harddiskdrev, der gemmer dets indhold, når du slukker for din pc.

Når du starter et program, giver din processor en kommando om at hente programmet fra harddisken. Så snart filerne er modtaget, har pc'en brug for en arbejdsflade til at håndtere dataene og give dig lov til at arbejde med dem. Denne digitale arbejdsflade er din RAM. Din pc anbringer dine programmer midlertidigt i RAM'en, eller den digitale arbejdsflade, mens du arbejder med dem, så processoren hurtigere og på en nemmere måde kan få adgang til denne information.

Om RAM

Generelt er det sådan, at jo mere RAM, din PC har, jo større er den digitale arbejdsflade, du kan arbejde på, og jo hurtigere kører din programmer. Hvis din pc kører langsomt på grund af for lidt RAM, kan du blive fristet til at øge den virtuelle hukommelse, fordi det ikke er så dyrt. Det er dog en bedre løsning at tilføre mere RAM, da din processor kan læse data fra RAM-hukommelsen meget hurtigere end fra en harddisk.

Der er to primære egenskaber ved RAM-hukommelsen, der har en betydning for din pc's ydeevne: hukommelseskapacitet og hukommelseshastighed.

Hukommelseskapacitet: Jo flere gigabyte (GB), dit hukommelsesmodul har, jo flere programmer kan du have åbne på samme tid.

• 2-4 GB. Det var standardkapaciteten for RAM-hukommelsen, og den blev anvendt i pc'er, der kører Windows Vista eller XP. Denne hukommelsesstørrelse kunne håndtere enkeltstående programmer. Hvis din pc har mindre end 4 GB RAM, kan du øge dens ydeevne betydeligt ved at tilføre mere RAM.

• 4-6 GB. Denne standardkapacitet for RAM-hukommelsen kan nemt håndtere den gennemsnitlige brugers opgaver, såsom brug af internettet, arbejde i Word-dokumenter og e-mails.

• 6-8 GB. Denne større RAM-kapacitet er ideel til den gennemsnitlige gamer og brugere af de mest almindelige former for multimedier. Den kan håndtere flere forskellige programmer, der er åbne på samme tid, samt ny teknologi, så brugerne ikke behøver at opgradere, hvis deres behov ændrer sig.

• 8 GB og derover. Denne kraftige RAM-kapacitet er perfekt til hardcoregamere og brugere og skabere af avancerede multimedier. Disse brugere vil gerne afprøve den nyeste teknologi på markedet uden at skulle opgradere deres RAM-hukommelse.

Hukommelseshastighed: Den tid, det tager for RAM-hukommelsen at modtage en anmodning fra processoren og herefter læse eller skrive data. Generelt er det sådan, at jo hurtigere RAM-hukommelsen er, jo hurtigere er behandlingstiden.

Med hurtigere RAM øger du hastigheden for, hvor hurtigt hukommelsen overfører information til andre komponenter. Det betyder, at din hurtige processor nu har en ligeså hurtig måde at kommunikere med de andre komponenter på, og det gør din computer meget mere effektiv.

RAM-hastigheden måles i megahertz (MHz), der er millioner af svingninger pr. sekund, så den kan sammenlignes med din processors klokfrekvens. I Dells stationære og bærbare computere kan hukommelseshastigheden variere fra det normale 1333 MHz og hele vejen op til hastigheder på 2133 MHz.

Opgradering af RAM

Hvis du overvejer at opgradere din RAM-hukommelse for at forbedre din computers ydeevne, skal du først finde ud af, hvor meget RAM din pc har, og om processoren bruger et register på 32 eller 64 bit.

Registret bestemmer, hvor meget hukommelse dit system kan understøtte. 32-bit-versionen af Windows-operativsystemet bruger kun 4 GB RAM, så det øger ikke ydeevnen, hvis du tilfører mere RAM. 64-bit-versionen af Windows-operativsystemet er hurtigere og mere effektivt til at køre programmer og kan håndtere 8 GB RAM eller derover.

Sådan finder du ud af, hvor meget RAM din pc har, og hvilken type register din pc bruger

Windows 8
  1. På startskærmen skal du klikke på Skrivebords-appen for at gå til skrivebordet.

2. Placer musemarkøren i det nederste venstre hjørne af skrivebordet og højreklik for at åbne listen med indstillinger.

3. I listen med indstillinger skal du klikke på System.

4. I sektionen System ved siden af Installeret hukommelse (RAM) kan du se, hvor meget RAM din pc har.

5. Under Systemtype i sektionen System kan du se registret, som din pc bruger.

Windows 7
  1. Åbn systemmenuen ved at klikke på knappen  Start , højreklikke på Computer og herefter klikke på Egenskaber i listen med indstillinger.

2. I sektionen System ved siden af Installeret hukommelse (RAM) kan du se, hvor meget RAM din pc har.

3. Under Systemtype i sektionen System kan du se registret, som din pc bruger.

Husk, at det er vigtigt at tænke over, hvordan du vil bruge din Dell-pc både nu og fremover. Når du er klar til at opgradere, skal du vælge Dell-certificeret hukommelse , der nemt kan installeres, og som sikrer, at hukommelsesmodulet er kompatibelt med din pc.

Artikelnummer: SLN179266

Sidste ændringsdato: 10.05.2016 07.29