Sådan konfigureres flere skærme på en pc fra Dell med et Ubuntu-operativsystem

Denne artikel giver oplysninger om opsætning af flere skærme vha. Ubuntu-operativsystemet på din Dell-pc.

Indholdsfortegnelse:

1. Indledning
  2. Konfiguration af flere skærme på Ubuntu
  3. Tips og løsninger på almindelige problemer

1. Indledning

Mange betragter nu det at have flere skærme/computerskærme, når de arbejder fra deres pc, som en selvfølge. Dell har altid bygget denne funktionalitet ind i de pc'er, der kører med Windows-operativsystemet. (Både i hardwareværktøjer og i værktøjer, der er installeret fra fabrikken).

For at få flere skærme til at fungere på din pc skal du have både den rigtige hardware og den rigtige software samt understøttelse af operativsystemet.

Hardwarekrav:

• Det første krav er, at du har mere end 1 skærm/computerskærm.
  • Det andet er, at din pc har mere end 1 videoudgang:
    • Hvis der er tale om en notebook, kan det være et VGA- og enten et Dport- eller HDMI-stik indbygget i pc'en.
    • Hvis der er tale om en docket bærbar pc med en portreplikator, kunne det være flere VGA-, HDMI-, Dport- og DVI-stik.
    • Hvis der er tale om en stationær pc, kunne det være enten VGA- eller DVI- og enten Dport- eller HDMI-stik på bundkortet.
    • Hvis der er tale om en stationær pc med et tilføjet grafikkort, er det alene begrænset til den type kort, du køber, og hvor mange penge du er villig til at bruge.
  • Du har også brug for de rigtige videokabler mellem pc'ens videostik og computerskærmene/skærmene.

Softwarekrav:

• Et operativsystem, der understøtter flere skærme.
  • Installation af de rigtige drivere og software:
    • Hvis du bruger et indbygget videografikkort, skal du have den rigtige software/driver installeret fra grafikkortets producent. (Almindeligvis Intel eller AMD)
    • Hvis du bruger et dedikeret eller tilføjet videokort, skal du bruge den tilhørende software fra grafikkortets producent. (Almindeligvis Nvidia, Radeon og Matrox eller en af de andre producenter).
Bemærk: Før du forsøger at tilslutte flere skærme med forskellige typer videostik eller benytter ekstra adaptere/omformere, vil jeg anbefale dig at danne dig et overblik over, hvilken type video der bruges på tværs af de forskellige stik. For eksempel er VGA kun analogt. Nogle DVI-stik er både analoge og digitale, og nogle DVI-stik er kun digitale. (Det er af afgørende betydning at vide, hvilken type DVI-stik du har, så du ved, hvilken type video det understøtter). HDMI og Dport er kun digitale. (HDMI overfører lyd samt video, hvorimod Dport kun overfører video). Nogle problemerne nedenfor kan undgås, hvis du finder de rigtige stik og kabler her.

Tilbage til toppen

2. Konfiguration af flere skærme på Ubuntu

Du skal allerførst sørge for, at dine grafikkortdrivere og din software er installeret og opdateret. (Der findes open source-drivere, der installeres som standard, og du kan installere proprietære drivere efter behov). Du kan læse mere om det i nedenstående link til artiklen:

Når alt er opdateret, skal du genstarte pc'en og logge på Ubuntu Desktop.

1. Slut ekstra computerskærme/skærme til pc'en. Ubuntu forsøger automatisk at konfigurere de ekstra skærme.

1. For at konfigurere de ekstra skærme skal du gå til System Settings (Systemindstillinger) > Displays (Skærme).

1. Den øverste del af konfigurationsvinduet viser de registrerede computerskærme/skærme samt deres navne. (Du kan klikke på skærmene og trække dem til den rette placering for, hvor du rent faktisk har dem opstillet).

2. Nederst i konfigurationsvinduet vises flere muligheder:

1. Der er et afkrydsningsfelt i øverste højre hjørne på den nederste halvdel af konfigurationsvinduet, der skifter skærmene mellem Extend (Udvid) og Mirrored (Spejlet). (Extend (Udvid) er standard. Hvis du indstiller skærmene til Mirrow (Spejl), kan det begrænse opløsningsmulighederne under brug).

2. Den første mulighed i midten er Resolution (Opløsning): Den har en rullemenu med valgmuligheder. (Den svarer til den skærm, du aktuelt har klikket på øverst i vinduet). Opløsningen er, hvor stort eller lille skærmen vises, hvor mange detaljer der vises og skærmens format.

3. Den anden mulighed i midten er Rotation: Den har også en rullemenu med valgmuligheder. (Igen svarer den til den skærm, du har klikket på). Rotationen bestemmer, hvilken kant af skærmen visningen betragter som bunden. Dette er nyttigt, hvis du har én eller flere af dine skærme opstillet på siden for at give en Portrait (Stående) i stedet for en Landscape (Liggende) visning.

4. Den tredje mulighed i midten er Launcher Placement (Placering af kvikstart): Den har en rullemenu, som giver mulighed for valg mellem at lade kvikstart være synlig på kun én af skærmene eller på alle skærme. (Standardindstillingen er All Displays (Alle skærme). Kvikstart er den lodrette proceslinje i Ubuntu).

5. Den fjerde mulighed i midten er Sticky Edges (Klæbrige kanter): Den kan skifte mellem til og fra. (Standardindstillingen er ON (TIL).) Formålet med Sticky Edges er at give programmerne mulighed for at klæbe sig til kanten, hvor to computerskærme mødes. Det gør musen langsommere, så du har mere tid til at tilpasse programmet korrekt.

6. Der er en knap i nederste venstre hjørne af konfigurationsvinduet med påskriften Detect Displays (Registrer skærme), som forsøger at registrere eventuelle skærme, der er sluttet til systemet og tildele et ID til hver skærm, så du kan se, om din konfiguration fungerer.

7. Der er en knap i nederste højre hjørne af konfigurationsvinduet med påskriften Apply Settings (Anvend indstillinger), som gemmer din konfiguration.

Konfigurationsvindue

1. Brug dette vindue og dets forskellige muligheder til at konfigurere flere skærme på den måde, du vil have dem. Hvordan du indstiller dine skærme afhænger udelukkende af dine personlige præferencer og behov.

Tilbage til toppen

3. Tips og løsninger på almindelige problemer

Bemærk: Dell yder kun support til den hardware, der medfølger til pc'en, samt den fabriksinstallerede udgave af Ubuntu-operativsystemet. Hvis hardwaren fungerer, og en geninstallation af operativsystemet fra gendannelsespartitionen ikke løser problemet, kan du blive henvist til at kontakte Canonical af hensyn til yderligere softwaresupport. Hvis den pågældende hardware er en tredjepartsenhed, bliver du muligvis bedt om at kontakte producenten af enheden for at få yderligere hjælp. Hvis du stadig har problemer efter dette, bliver du muligvis bedt om at rette henvendelse til Ubuntu-fællesskabsforaene med oplysninger om din hardware for at få yderligere support. Jeg gerne vise nogle generelle fejlfindingstrin i nedenstående afsnit, men disse oplysninger bruges på eget ansvar.

Tips

Brug et andet baggrundsbillede på hver enkelt skærm, eller stræk én ud over dem alle

Der er to programmer, som kan benyttes til at opnå dette:

1. Det første er SynchWall. Brug kommandoen nedenfor for at installere det:

sudo add-apt-repository ppa:milarimogard/webupd8
    sudo apt-get update
    sudo apt-get install synchwall

• Åbn SynchWall-appen og gå til Preferences (Indstillinger) > Display parameters (Skærmparametre), og på siden herunder skal du gå til Multi Monitor Display (Visning på flere skærme) og vælge Extend image (Stræk billede ud), og markér feltet ud for del billede mellem skærme for at strække billedet baggrundsbilledet ud på alle dine skærme.

• SynchWall kan også rotere baggrundsbilleder, anvende effekter og meget mere.

1. Det andet er Nitrogen. Du kan søge efter det i Ubuntu-softwarecenteret eller bruge kommandoen herunder:

sudo apt-get install nitrogen

Nitrogen har ikke et skrivebordsstartprogram, så åbn det fra kommandolinjen:

nitrogen

• Gå til Preferences (Indstillinger), og tilføj din mappe med baggrundsbilleder. Nederst i indstillingsvinduet skal du vælge Full Screen (Fuld skærm) for at strække det samme baggrundsbillede ud over skærmene.

• For at få individuelle baggrundsbilleder på hver skærm skal du vælge Skærm 1, 2 osv. nederst på indstillingssiden for at placere det enkelte baggrundsbillede på hver skærm.

Bemærk: For at placere et andet baggrundsbillede på hver skærm skal du deaktivere filhåndterings styring af skrivebordet. Dette betyder dog, at du ikke længere har mapper på skrivebordet.

For at gøre dette skal du installere GNOME Tweak Tool:

sudo apt=get install gnome-tweak-tool

Gå til afsnittet Desktop (Skrivebord) i GNOME Tweak Tool, og angiv indstillingen Have file manager handle the desktop (Få filhåndtering til at styre skrivebordet) til OFF (FRA).

• For at gemme din konfiguration efter en genstart skal du huske at føje nitrogen --restore til dine opstartsprogrammer.

Få Flash-videoer til at forblive i fuldt skærmformat på én computerskærm, når du bruger skrivebordet på en anden computerskærm

De fleste Flash-videoer og spil vises i enten Chrome- eller Firefox-browseren. Der er et par udvidelser, du kan bruge, som vil afhjælpe dette problem:

1. Til Google Chrome/Chromium: MaximizeFlash tilpasser størrelsen af Flash-videoer/spil, så de udfylder hele browseren. Hvis du trykker på F11, vises browseren i fuldt skærmformat på den computerskærm, du har valgt.

2. Til Firefox: Flash Game Maximizer føjer en knap til tilføjelseslinjen, som tilpasser størrelsen af Flash-videoer/spil, så de udfylder hele browseren. Hvis du trykker på F11, vises browseren i fuldt skærmformat på den computerskærm, du har valgt. (Vær opmærksom på, at der er kendte problemer med denne udvidelse og YouTube).

Løsninger

Problemer med videodrivere

Hvis du ikke kan opnå den ønskede konfiguration med de open source-drivere, der som standard installeres på pc'en, kan du prøve proprietærdriveren og hjælpeprogrammet, der medfølger fra producenten af grafikkortet. I nogle tilfælde kan det at gå fra proprietærdriveren til open source-driveren opnå de resultater, du ønsker, afhængigt af hvad du forsøger at gøre. Det grundlæggende råd er - hvis du har problemer med det ene, prøv at installere det andet i stedet og se, om du oplever samme problem?

Ubuntu-konfigurationsvinduet vil ikke lade mig konfigurere mine skærme, som jeg ønsker.

Som i Windows kan du bruge den software, der installeres med proprietærdriveren, til at konfigurere dine videoenheder og konfigurere flere skærme. Hver producent har flere oplysninger på deres egen supportside om, hvordan de bruger deres specifikke software.

Ubuntu registrerer ikke alle skærme korrekt

1. Installér CCSM (Compiz Config Settings Manager):

sudo apt-get install compizconfig-settings-manager
  2. Åbn CCSM, og gå til General Options (Generelle Indstillinger) > Display Settings (Skærmindstillinger).

3. Fjern markeringen i afkrydsningsfeltet Detect Outputs (Registrer udgange).

4. I rækken af udgange skal du indstille den enkelte skærms skærmopløsning.

5. Gå tilbage til afsnit 2, og konfigurer dine skærme igen i Ubuntus skærmindstillinger.

Ubuntu bibeholder ikke skærmplaceringerne efter en genstart

Der er en række trin nedenfor, som beskriver, hvordan du opretter et script, så du kan fastgøre dine placeringer af flere computerskærme og bibeholde dem efter en genstart eller et nedbrud:

1. Slet den gamle monitors.xml-fil, og opret en ny med Gnome-skærmindstillingsværktøjet:

rm ~/.config/monitors.xml
    gnome-control-center

Gå til Skærme, og ændr placeringerne alt efter, hvordan du ønsker dem.

2. Åbn filen ~/.config/monitors.xml i et redigeringsprogram, og sørg for, at den primære skærm har et ja som det primære flag.

3. Installér libxml2-utils-pakken, hvis den ikke allerede er installeret.

sudo apt-get install libxml2-utils
  4. Brug kommandoerne nedenfor for at kopiere scriptet til et bibliotek på din sti, og gør det eksekverbart:

sudo wget -O /usr/local/sbin/update-monitor-position http://www.calgorithms.com/assets/files/update-monitor-position
    chmod +x /usr/local/sbin/update-monitor-position
  5. Brug værktøjet System > Startup Applications (Opstartsprogrammer) til at tilføje update-monitor-position, så det kører, når du logger på.

6. Genstart systemet, og kontroller, at scriptet virker.

Tilbage til toppen

Yderligere oplysninger:

Bemærk:
Softwaresupport leveres af Canonical på følgende måder:
Teknisk support leveres af Dell:

Tilbage til toppen

Indholdet i Quick Tips bliver offentliggjort på egen hånd af professionelle fra Dell Support, der løser problemer på daglig basis. For at opnå en hurtig offentliggørelse fremstiller Quick Tips muligvis kun delvise løsninger eller foranstaltninger, der stadig er ved at blive udarbejdet eller kræver yderligere beviser for at kunne løse et problem. Derfor er Quick Tips ikke blevet gennemset, valideret eller godkendt af Dell og skal derfor anvendes med passende varsomhed. Dell kan ikke drages til ansvar for tab, herunder, men ikke begrænset til, tab af data, tab af fortjeneste eller indtægtstab, som kunder pådrager sig ved at følge procedurer eller råd, der fremgår i Quick Tips.

Artikelnummer: SLN298529

Sidste ændringsdato: 10.11.2017 16.45