• Afgiv ordrer hurtigt og nemt
  • Se ordrer og spor status for din forsendelse
  • Opret og få adgang til en liste med dine produkter
  • Administrer dine Dell EMC-websteder, -produkter og -kontaktpersoner på produktniveau ved hjælp af Company Administration (Virksomhedsadministration).

Sådan installerer du Ubuntu Linux på din Dell-computer

Oversigt: Denne artikel indeholder oplysninger om, hvordan du udfører en ren installation af Ubuntu Linux-operativsystemet på din Dell-computer.

Denne artikel er muligvis automatisk blevet oversat. Hvis du gerne vil give feedback om dens kvalitet, så giv os besked ved hjælp af formularen nederst på denne side.

Artikelindhold

Symptomer

Indholdsfortegnelse:

1. Vil du installere Ubuntu på din Dell-computer?
  2. Ting du bør vide og kontrollere, før du påbegynder en installation
  3. Konfigurer Ubuntu-installationen
  4. Installer Ubuntu på computeren
  5. Konfiguration af Ubuntu-installationen
  6. Installation fuldført

Vil du installere Ubuntu på din Dell-computer?

Vil du installere Ubuntu på din Dell-computer? Der er et par ting, du skal beslutte dig for og indhente, inden du går videre med vejledningen nedenfor.

BEMÆRK: Hvis du installerer et andet operativsystem end det, der fulgte med computeren, så gør du det på eget ansvar. Dell kan ikke give garanti for, at hardwaren er kompatibel, og vi kan muligvis ikke understøtte computeren i den konfiguration.

Dell leverer ikke de fleste drivere til Ubuntu, da alle de nødvendige drivere er samlet i operativsystemets installationsmedie. Derfor anbefaler vi, at du kontrollerer, om din computer er kompatibel med installationsversionen fra Canonical.

Har du kontrolleret, om Canonical har certificeret din computertype til Ubuntu?

• Hvis ikke, skal du gå til Canonical-webstedet  Dette hyperlink fører dig til et websted uden for Dell Technologies. og kontrollere, om Canonical har testet og understøtter din model.

• Hvis du har kontrolleret, at din computer understøttes, skal du gå til næste trin.

BEMÆRK: Blev din computer leveret med Ubuntu? Hvis det ikke er tilfældet, og du har et problem, der kræver teknisk support, kan du blive bedt om at gendanne computeren til standardtilstanden. (herunder operativsystemet). Hvis det ikke løser problemet, vil der efterfølgende være begrænset mulighed for support.

Har du en kopi af de nyeste dvd- eller USB-installationsmedier fra Canonical? De indeholder de nyeste opdateringer og rettelser til dette operativsystem.

Du kan downloade den pågældende Ubuntu ISO fra Canonical Dette hyperlink fører dig til et websted uden for Dell Technologies..

Hvis du har købt din computer fra Dell med Ubuntu forudinstalleret, er der genoprettelsesafbildninger på din computer. Se artiklen i Dell Knowledge Base: Sådan gendanner du en Dell Ubuntu-afbildning på din Dell-computer for at få flere oplysninger.

Tilbage til toppen

Ting du bør vide og kontrollere, før du påbegynder en installation

Der er tre ting, du bør overveje, inden du går i gang med at installere Ubuntu:

1. Hvilken type hardware vil du forsøge at installere til?

2. Påvirker bios-indstillingerne din installation?

3. Hvilken version af Ubuntu vil du installere?

Hvilken type hardware installerer du på, og påvirker det installationen?

Lagermediets type eller format kan have indvirkning på, hvordan du skal installere Ubuntu på computeren. Det betyder noget, uanset om du installerer på et nyt M2-kort. Installer på en almindelig SATA-harddisk. Installere på de samme SATA-harddiske i en Intel Matrix RAID-konfiguration. Kontrollér, at computerens hardware giver dig mulighed for at foretage den type installation, du har brug for. Du kan også læse artiklerne nedenfor for at finde ud af, hvordan du vælger den rigtige installationsmetode til din computers hardware:

BEMÆRK: USB 2.0 og ældre, flytbare medieenheder understøttes ikke på computere med de nye Intel SkyLake-processorer. Chipsættene til CPU'erne understøtter ikke længere USB 2.0-hubben.
Hvilken type BIOS er konfigureret på computeren, og påvirker det din installation?

Forskellen mellem en ældre konfiguration af BIOS og UEFI BIOS-konfigurationer (Unified Extensible Firmware Interface) kan være afgørende for, om en installation lykkes eller mislykkes. Se links til artiklerne nedenfor for at få flere oplysninger om emnet:

BEMÆRK: Vær opmærksom på, at den nyeste generation af Dell-computere ikke understøtter ældre versioner af deres BIOS.

Tryk på F2-tasten ved opstart for at gå til BIOS-opsætningsskærmbillederne. Sørg for, at BIOS er indstillet til UEFI, deaktiver Legacy-indstillingen ROM'er, og deaktiver Sikker start.

XPS 13 BIOS 1

XPS 13 BIOS 2

XPS 13 BIOS 3

BEMÆRK: Det er ikke alle Dell BIOS'er, der har samme udseende, og sidenavnene kan blive ændret afhængigt af modeltypen. Disse generelle instruktioner fungerer imidlertid på alle Dell BIOS, der understøtter en Ubuntu-installation.

Hvilken version af Ubuntu vil du installere?

Som med andre operativsystemer forsøger Ubuntu konstant at forbedre systemets brugeroplevelse og ydeevne. Forskellen med Ubuntu er, at du altid har to opdateringsmuligheder:

Den første er den nyeste LTS-version (Long Term Support).

Denne opdatering er tilgængelig hvert andet år, og Canonical understøtter den fuldt ud med opdateringer i 5 år. Den anses for at være en gennemprøvet og stabil version.

Den anden er den nyeste, normale version.

Denne opdatering er tilgængelig hver seks måneder, og Canonical understøtter den kun med opdateringer i ni måneder. Disse versioner anses for at være af den nyeste version, men de kan have problemer. Testere og udviklere bruger normalt disse opdateringer.

Hvis du vil opgradere til en ny version af Ubuntu, skal du se artiklen Sådan opgraderer du dit Ubuntu-operativsystem til den nyeste version

Tilbage til toppen

Konfigurer Ubuntu-installationen

1. Sæt Ubuntu-disken i dvd-drevet, eller slut USB-stikket, der kan startes fra, til en port på computeren.

2. Tryk hurtigt på F12-tasten, når Dell-logoet fremkommer under opstarten. Dette sender dig til menuen Boot Once.

3. Du kan bruge markøren eller piletasterne til at navigere i menuen og vælge dit valg.  Du kan vælge enten Boot from USB eller Boot from CD/DVD Drive. Tryk på ENTER-tasten, når du har valgt det.

4. Når computeren genstarter, skal du vælge indstillingen Prøv Ubuntu. Denne indstilling kontrollerer, om Ubuntu kan se din hardware.

5. Når du er klar til at fortsætte, skal du klikke på knappen Installer Ubuntu. Installationsguiden vises og beder dig om at foretage nogle valg.

6. Vælg dit installationssprog, og klik på Fortsæt.

Ubuntu-velkomst

1. Et vindue med tastaturlayoutet åbnes. Vælg det korrekte tastaturlayout for din computer, og klik på Fortsæt.

Ubuntu-tastaturlayout

BEMÆRK: Hvis du er i tvivl om, hvad dit layout er, kan du nu vælge knappen Registrer tastaturlayout for at få hjælp.
  1. Vinduet Forbereder installation af Ubuntu vises. Vælg de relevante indstillinger, og klik på Fortsæt.

Ubuntu forbereder installation

BEMÆRK: Vi anbefaler, at du under installationen tilslutter både et kabelbaseret netværksstik og et strømkabel.

Tilbage til toppen

Årsag

Årsagsoplysninger er ikke tilgængelige.

Løsning

Installer Ubuntu på computeren

1. Hvis du ikke tilslutter et kabelforbundet stik, guider installationen dig igennem opsætningen af en trådløs Wi-Fi-forbindelse.

Ubuntu-installation

1. Vinduet Installationstype vises. Der er flere muligheder.

1. Hvis du vil dual-boot-installere Ubuntu sammen med andre operativsystemer, bør du læse vejledningen nedenfor, inden du vælger indstillingen Noget andet.

2. Hvis du vil installere Ubuntu på hele harddisken, skal du klikke på Slet disken, og installer Ubuntu. Vælg derefter den harddisk, du vil installere Ubuntu på, og gå til trin 3.

BEMÆRK:Denne handling sletter alle data og operativsystemer, der ligger på disken.

3. Hvis du vil konfigurere forskellige brugerdefinerede partitioner på harddisken manuelt, skal du se vejledningen nedenfor, inden du vælger indstillingen Noget andet:

Ubuntu-installationstype

1. Klik på Installer nu. Herfra kan du ikke annullere installationen.

Tilbage til toppen

Konfiguration af Ubuntu-installationen

1. Derefter skal du oprette et par konfigurationsindstillinger, startende med vinduet Hvor er du?

Ubuntu, hvor er du

1. Vælg din placering ud fra indstillingerne på kortet, eller indtast den i tekstfeltet, og klik på Fortsæt.

1. Indtast dine personlige oplysninger i vinduet Hvem er du?.

Ubuntu Hvem er du

1. Mens operativsystemet installeres, ruller skærmen gennem skærmbilleder, der giver dig yderligere oplysninger om Ubuntu.

Ubuntu-velkomst til Ubuntu

Tilbage til toppen

Installation fuldført

Når installationsguiden er færdig, vises meddelelsesvinduet Installation fuldført. Klik på Genstart nu for at genstarte computeren.

Ubuntu-installation fuldført
Ubuntu er nu installeret. Se artiklen i Dell Knowledge Base: Sådan konfigurerer du Ubuntu Linux, når det først er installeret på din Dell-pc , for at få råd til indledende opsætning.

BEMÆRK: Hvis der opstår problemer, når du har fuldført installationen, er den nemmeste og hurtigste løsning at køre installationen igen.

Tilbage til toppen

Flere oplysninger

Egenskaber for artikel

Berørt produkt

Desktops & All-in-Ones, Chromebox, Laptops, Inspiron, Latitude, Vostro, XPS

Sidste udgivelsesdato

02 nov. 2023