Sådan installerer du Ubuntu Linux på en Dell-pc

Denne artikel indeholder oplysninger om ren installation af Ubuntu Linux-operativsystemet på din Dell-pc.

Indholdsfortegnelse:

1. Har du brug for at installere Ubuntu på din Dell-pc?
  2. Ting du bør vide og kontrollere, før du påbegynder en installation
  3. Opsætning af Ubuntu Install
  4. Installer Ubuntu på systemet
  5. Konfiguration af Ubuntu-installationen
  6. Installation fuldført

Har du brug for at installere Ubuntu på din Dell-pc?

Hvis du skal installere Ubuntu på din Dell-pc, er der et par ting, du skal beslutte dig for og have klar, inden du går videre med guiden nedenfor.

Bemærk: Hvis du installerer et andet operativsystem end det, der fulgte med systemet, så gør du det på eget ansvar. Dell kan ikke give garanti for, at hardwaren er kompatibel, og vi kan muligvis ikke understøtte systemet i den konfiguration.

Vær opmærksom på, at Dell ikke leverer størstedelen af drivere til Ubuntu, da alle de nødvendige drivere er samlet som en del af operativsystemets installationsmedie. Derfor anbefaler vi, at du kontrollerer, om dit system er kompatibelt med installationsmedie-versionen fra Canonical.

Har du kontrolleret, om din systemtype er en af dem, der er certificeret af Canonical som værende egnet til Ubuntu?

1. Hvis ikke, skal du gå til Canonical-webstedet Ekstern forbindelse og kontrollere om din model er blevet testet af Canonical og er egnet.

2. Hvis du har, og den understøttes på denne liste, kan du fortsætte.

Bemærk: Hvis systemet ikke blev leveret med Ubuntu, og har du et problem, der kræver teknisk support for at kunne afhjælpe det. Du kan blive bedt om at tilbageføre systemet til den tilstand, det havde, da det blev leveret fra Dell og oplyse os, om problemet derefter fortsætter. Hvis ikke, vil der efterfølgende være begrænset mulighed for support.

Har du modtaget en kopi af de nyeste dvd- eller USB-installationsmedier fra Canonical? De indeholder de nyeste opdateringer og rettelser til dette operativsystem.

Du kan downloade den pågældende Ubuntu ISO fra CanonicalEkstern forbindelse.

For dem, som har købt deres system fra Dell med Ubuntu forudinstalleret, findes der genoprettelsesbilleder på deres system, og hvis de installerer en ny harddisk, kan de downloade et installationsbillede ved at gå til webstedet Dell Support og åbne systemets Servicekode eller Ekspresservicekode og vælge Drivere og downloads.

Tilbage til toppen

Ting du bør vide og kontrollere, før du påbegynder en installation

Der er tre ting, du skal tage højde for, inden du påbegynder en Ubuntu-installation:

1. Sådan kontrollerer du, hvilken hardware du forsøger at installere systemet på?

2. Sådan kontrollerer du, hvilke BIOS-indstillinger der vil påvirke installationen?

3. Sådan kontrollerer du, hvilken version af Ubuntu du vil installere?

Hvilken type hardware installerer du på, og vil det ændre, hvordan du udfører installationen?

Lagermediets type eller format kan have indvirkning på, hvordan du skal installere Ubuntu på pc'en. Det kan være alt fra at installere på et af de nye M2-kort, installere på en almindelig SATA-harddisk til at installere på de samme SATA-harddiske i en Intel Matrix RAID-konfiguration. Kontroller, at hardwaren på din pc giver dig mulighed for at udføre den type installation, som du har brug for, eller læs artiklerne i linket nedenfor for at få en idé om, hvordan du ændrer installationsmetoden, så den passer til systemets hardware:

Bemærk: Vær opmærksom på, at USB 2.0 og ældre, flytbare medieenheder ikke understøttes på systemer med de nye Intel SkyLake-processorer. Chipsættene til CPU'erne understøtter ikke længere USB 2.0-hubben.
Hvilken type BIOS er konfigureret på systemet, og vil det ændre, hvordan du udfører installationen?

Forskellen mellem ældre konfiguration af BIOS og UEFI BIOS-konfigurationer (Unified Extensible Firmware Interface) kan være afgørende for, om en installation lykkes eller mislykkes. Se links til artiklerne nedenfor for at få flere oplysninger om emnet:

Hvilken version af Ubuntu vil du installere?

Som med andre operativsystemer forsøger Ubuntu konstant at forbedre og øge systemets brugeroplevelse og ydeevne. Det, der gør Ubuntu anderledes, er, at du når som helst har valget mellem to opdateringer:

Den første er den nyeste LTS-version (Long Term Support).

Denne opdatering er tilgængelig hvert andet år og er fuldt understøttet af Canonical med opdateringer i 5 år. Den anses for at være en gennemprøvet og stabil version.

Den anden er den nyeste, normale version.

Denne opdatering er tilgængelig hver 6. måned og understøttes kun af Canonical med opdateringer i 9 måneder. Disse normale versioner anses for at være i den nyeste tekniske standard, men kan have problemer på grund af dette. Disse versioner anvendes normalt af testere og udviklere.

Hvis du i stedet søger at opgradere til en ny version af Ubuntu, kan du læse artiklen i linket nedenfor:

Tilbage til toppen

Opsætning af Ubuntu Install

1. Sæt Ubuntu-disketten i dvd-drevet, eller slut USB-stikket, der kan startes fra, til en af systemets porte.

2. Tryk hurtigt på F12-tasten, når Dell-logoet fremkommer under opstarten. Dette sender dig til menuen Start én gang.

3. Du kan bruge Markør/Pil-tasterne til at navigere til menuen og markere dit valg. Det bliver enten Start fra USB eller Start fra cd-/dvd-drev. Når du har markeret dit valg, skal du trykke på tasten ENTER.

4. Når opsætningen starter, skal du vælge indstillingen Prøv Ubuntu. Denne indstilling kontrollerer, at Ubuntu anser din hardware for at være i orden.

5. Når du er klar til at fortsætte, skal du klikke på knappen Installer Ubuntu. Installationsguiden vises og beder dig om at foretage nogle valg.

6. Vælg dit installationssprog, og klik på Fortsæt.

Valg af sprog

1. Vinduet Forbereder installation af Ubuntu vises. Vælg de relevante indstillinger, og klik på Fortsæt.

Forbereder installation

Bemærk: Vi anbefaler, at du under installationen tilslutter både et kabelforbundet netværksstik og et strømkabel.

Tilbage til toppen

Installer Ubuntu på systemet

1. Hvis du ikke tilslutter et kabelforbundet stik, guider installationen dig igennem opsætningen af en trådløs Wi-Fi-forbindelse.

Trådløs opsætning

1. Vinduet Installationstype vises. Der er flere muligheder.

1. Hvis du vil dual-boot-installere Ubuntu sammen med andre operativsystemer, bør du læse vejledningen i linket nedenfor, inden du vælger indstillingen Noget andet.

2. Hvis du vil installere Ubuntu på hele harddisken, skal du klikke på Slet disken, og installer Ubuntu. Vælg den harddisk, du vil installere Ubuntu på. Fortsæt med trin 3.

Bemærk: Som nævnt slettes alle data og systemer, der allerede ligger på disken.

3. Hvis du vil konfigurere forskellige partitioner på harddisken manuelt eller oprette en brugerdefineret installation, skal du gå til vejledningen i linket nedenfor, inden du vælger indstillingen Noget andet.

Installationstype

1. Klik på Installer nu. Herfra kan du ikke annullere installationen.

Tilbage til toppen

Konfiguration af Ubuntu-installationen

1. Du skal foretage et par konfigurationsindstillinger. Vinduet Hvor er du? åbnes efterfølgende.

Hvor er du?

1. Vælg den placering, der er tættest på det sted, du befinder dig på kortet, eller indtast stedet i tekstfeltet, og klik på Fortsæt.

2. Et vindue med tastaturlayoutet åbnes. Vælg det rigtige tastaturlayout til dit system, og klik på Fortsæt.

Tastaturlayout

Bemærk: Hvis du ikke er sikker på, hvad dit layout er, kan du nu trykke på knappen Registrer tastaturlayout for at få hjælp.
  1. Vinduet Hvem er du? åbnes. Her skal du udfylde dine oplysninger.

Loginskærm

1. Mens operativsystemet installeres, skifter skærmbilledet imellem forskellige screenshots, der giver dig yderligere oplysninger om den pågældende Ubuntu-version, du installerer på systemet.

Installation af systemet

Tilbage til toppen

Installation fuldført

1. Når installationsguiden er færdig, vil du se pop op-meddelelsesvinduet Installation fuldført. Klik på Genstart nu for at genstarte computeren.

Installation fuldført

1. Ubuntu er nu installeret.

2. Du kan få nogle indledende råd vedrørende konfigurationen via nedenstående link.

Bemærk: Hvis du har fuldført installationen, og der opstår problemer, er den nemmeste og hurtigste løsning at køre installationen igen.

Tilbage til toppen

Yderligere oplysninger:

Bemærk:
Softwaresupport leveres af Canonical på følgende måder:
Teknisk support leveres af Dell:

Tilbage til toppen

Artikelnummer: SLN151664

Sidste ændringsdato: 04.04.2018 08.10