System eller Microsoft Windows låser, fastfryser eller der opstår en fejl

Indholdsfortegnelse:

1. Systemet låser eller fastfryser
  2. Søg efter fejlkoder
  3. Kør en diagnosticering af computeren
  4. Kør rutinemæssig systemvedligeholdelse
  5. Kontroller ventilationsåbningerne
  6. Opdater drivere og BIOS
  7. Kontroller for symptomer i fejlsikret tilstand
  8. Opdater Windows
  9. Afinstaller, geninstaller og opdater software
  10. Se efter flere antivirusprogrammer
  11. Kontroller for malware
  12. Brug Systemgendannelse
  13. Nulstilling til fabriksindstillinger eller geninstallation af Microsoft Windows

1. Systemet låser eller fastfryser

Hvis computeren pludselig holder op med at reagere, mens den er i Windows, kan det tyde på et problem med, at systemet låser. I forbindelse med et låst system kan du udføre nogle handlinger for at prøve at finde frem til hovedårsagen.

Bemærk: Hvis problemet er opstået for nylig, skal du overveje alle nylige hardware- eller softwareændringer, før du udfører fejlfinding, da du muligvis hurtigt kan identificere problemet ved at annullere disse ændringer.

Det kan være et hardwareelement, som er årsag til, at systemet låser. Prøv at afbryde forbindelsen til alle enheder, der er tilsluttet computeren, herunder:

• Printere
  • Scannere
  • Mediekortlæsere
  • Små mediedockingstationer (iPod, PDA, MP3-afspiller osv.)
  • Digitalkameraer og videooptagere
  • USB-lagringsenheder
  • Cd'er eller dvd'er fra alle optiske drev

I forbindelse med fejlfinding på stationære systemer er det kun nødvendigt at tilslutte tastatur, mus og skærm til systemet.

Hvis du ikke kan identificere problemet ved at annullere nylige ændringer eller frakoble eksterne enheder, kan du udføre fejlfinding vha. nedenstående trin.

Tilbage til toppen

2. Søg efter Windows-fejlkoder

Windows viser muligvis en fejlkode i forbindelse med fastlåsningen eller fejlen. Den hurtigste metode, til at finde oplysninger om fejlkoden, er ved at bruge en søgemaskine efter eget valg til at lede efter dit specifikke problem, da Microsoft har detaljeret oplysninger for alle fejlkoder:

Søg på Dell  |  Søg på Microsoft  |  Søg på Google  |  Søg på Bing

Tilbage til toppen

3. Kør en diagnosticering af computeren

Hvis du vil afgøre, om der er hardwareproblemer på din computer, skal du køre Dell PSA-diagnosticeringen (Preboot System Assessment). Du kan finde oplysninger om, hvordan du kører diagnosticering, og hvordan du identificerer problemer, i følgende artikel i Dell Knowledge Base:

Hvis den indbyggede diagnosticering og anden fejlfinding ikke har identificeret hovedårsagen til, at systemet låser, kan du overveje at køre Hurtigtesten eller Fuld scanning via Dell PC Diagnostics. Du finder dette diagnosticeringsværktøj via nedenstående link:

Tilbage til toppen

4. Kør rutinemæssig systemvedligeholdelse

Sørg for regelmæssigt at køre vedligeholdelsesopgaver på computeren, så ydeevnen altid er optimal. Vælg dit operativsystem nedenfor for at få mere at vide om ydelse og vedligeholdelse af din computer.

Windows 10 har indbyggede funktioner til systemvedligeholdelse og ydeevne. Ingen handling påkrævet.

Windows 8 og 8.1
Windows 7
Windows Vista
Windows XP

Du kan desuden brugeKontrolprogrammet til systemfiler til at kontrollere systemfiler og mapper på din computer. Klik på Start for at køre kontrolprogrammet til systemfiler.

I Windows XP skal du klikke på Kør... og derefter skrive sfc /scannow i det viste felt, og trykke på Enter.

I Windows Vista og Windows 7 skal du skrive sfc /scannow i feltet Start søgning i menuen Start, og trykke på Enter.

I Windows 8 skal du indtaste "vedligeholdelse" på startskærmen og derefter vælge Udfør automatisk anbefalede vedligeholdelsesopgaver.

Tilbage til toppen

5. Kontroller ventilationsåbningerne

Blokerede ventilationsåbninger kan forårsage ydeevneproblemer, så systemet muligvis ikke får den rette luftgennemstrømning, hvilket kan overophede processoren. Processoren beskytter sig selv mod overophedning ved at blive langsommere, og denne reduktion af ydeevnen kan fortolkes som om, at systemet låser. For at sikre, at dette ikke er hovedårsagen til problemet med, at systemet låser, skal du fuldføre nedenstående trin:

1. Kontrollér ventilationsåbningerne på computeren for at se, om de er tildækket med støv, så varme og luft ikke kan slippe igennem. Se eksemplet i Figur-1 for at se en ventilationsåbning på en bærbar pc, og se eksemplet i Figur-2 for at se en ventilationsåbning på en stationær pc.

Figur-1 Ventilationsåbning med støv i bunden af en pc.

Figur-2 Ventilationsåbning med støv på forsiden af en stationær pc.
  2. Sluk for systemet
  3. Fjern alle strømkilder: Frakobl strømadapteren, og fjern batteriet, eller fjern strømkablet til den stationære pc.
  4. Brug en dåse med trykluft til at blæse støvet ud af ventilationsåbningerne. Sørg for at holde dåsen oprejst (omkring 90 grader), og hold den 15-20 centimeter fra målet.
Pust ikke med munden for at fjerne støvet fra en bærbar pc. Dit mundvand kan medføre permanente skader.  Når du bruger en dåse med trykluft, skal du følge instruktionerne på siden af dåsen, da du kan beskadige computeren, hvis den bruges forkert.

6. Opdater drivere og BIOS

I mange tilfælde forårsages fastlåsninger af forældede drivere eller BIOS-indstillinger. Sørg for jævnligt at opdatere dine drivere for at få fuldt udbytte af din hardware og software.

Helt generelt bør du opdatere dine drivere og din BIOS i følgende rækkefølge:

1. BIOS
  2. Chipset-driver
  3. Videodriver
  4. Lyddriver
  5. Netværksdriver
  6. Andre drivere

Prøv at opdatere hver af disse drivere enkeltvis, og test efterfølgende systemet for at se, om problemet varer ved.

7. Kontroller for symptomer i fejlsikret tilstand

Fejlsikret tilstand forhindrer, at ikke-essentielle programmer og drivere indlæses. Det gør det muligt at eliminere softwaren som mulig hovedårsag til problemet med, at systemet låser eller fryser.

Bemærk: Når du bruger fejlsikret tilstand, er videoopløsningen 800 X 600, og ikoner og tekst kan virke større end normalt. Desuden vises skrivebordsbaggrunden ikke i denne tilstand. Dette er helt normalt og skal ikke repareres via fejlfinding, da funktionerne vender tilbage til det normale, når du logger på igen i den almindelige tilstand.
Bemærk: Dit antivirusprogram bliver deaktiveret, når du logger på i fejlsikret tilstand. Vær forsigtig, hvis du har forbindelse til et netværk eller internettet, mens antivirusprogrammet er deaktiveret.

Følg nedenstående instruktioner for at starte til fejlsikret tilstand:

1. Start computeren
  2. Tryk på "F8" på tastaturet med det samme og én gang i sekundet, indtil skærmen med Dell-logoet vises. Herfra får du vist Windows-menuen Avancerede indstillinger på skærmen. (Hvis Windows-menuen Avancerede indstillinger ikke åbnes, skal du genstarte systemet og prøve igen).
  3. Vælg Safe mode with Networking (Fejlsikret tilstand med netværk), og tryk på Enter
  4. Log på som administrator eller som bruger med administratorrettigheder

Du finder instruktioner om opstart i fejlsikret tilstand i Windows 8/8.1 i følgende artikel på Dell Support-webstedet:How to boot into Safe Mode on Windows 8 on your Dell PC (Sådan starter du op i fejlsikret tilstand i Windows 8 på din Dell PC).

Åbn programmerne, og test computeren i fejlsikret tilstand. Hvis symptomerne viser sig i fejlsikret tilstand, skal du fortsætte fejlfindingstrinnene i denne artikel. Hvis symptomerne ikke viser sig i fejlsikret tilstand, er problemet sandsynligvis relateret til en driver eller software, og du kan vælge at fuldføre trin 6 og 7 for at se, om du kan løse problemet med, at systemet låser eller fryser.

Tilbage til toppen

8: Opdater Windows

Sørg for, at computeren altid kører med de nyeste Windows-opdateringer. Besøg Windows Update-webstedet for at sikre, at computeren er helt opdateret.

Tilbage til toppen

9: Afinstaller, geninstaller og opdater software

Hvis computeren låser sig fast eller fryser, mens du bruger et bestemt program, kan du prøve helt at af- og geninstallere programmet og opdatere softwaren til den nyeste version på softwareleverandørens websted.

Bemærk: Før du installerer et program, skal du sørge for at sikkerhedskopiere vigtige data. Desuden skal du sikre dig, at du har de nødvendige medier og produktnøgler til at geninstallere softwaren. Hvis du er i tvivl, skal du kontakte softwareleverandøren, inden du afinstallerer.

Tilbage til toppen

10: Søg efter flere antivirusprogrammer

Brug af flere antivirusprogrammer på én gang kan få din computer til at låse. De fleste Dell-computere har et antivirusprogram forudinstalleret, og kunder installerer sommetider andre antivirusprogrammer uden at være klar over, at der allerede er installeret antivirussoftware. Hvis du beslutter dig for at installere en anden antivirussoftware, er det vigtigt, at du først afinstallerer alle antivirusprogrammer, der kører på din computer.

Vælg kun ét antivirusprogram, og geninstaller det. Det anbefales, at du ikke har mere end ét antivirusprogram installeret på computeren. En lang række anti-spyware-pakker uden antivirus-komponent skaber ikke konflikt og kan forblive på computeren.

Tilbage til toppen

11: Søg efter malware

Malware (virus, spyware osv.) kan forårsage, at Windows-systemer låser eller tilsyneladende hænger. Hvis du vil søge efter malware på dit system og sikre, at computeren er opdateret, skal du læse følgende artikel i Dells videnbase: "Beskyt din computer, eller fjern virus, spyware eller anden malware i Microsoft Windows".

Tilbage til toppen

12: Brug Systemgendannelse

Microsoft Windows indeholder funktionen Systemgendannelse, som du kan bruge til at gendanne indstillinger på baggrund af "gendannelsespunkter", som sædvanligvis planlægges af Windows. Se linket nedenfor og vælg indstillingen Systemgendannelse for at få adgang til og bruge denne funktion:

Tilbage til toppen

13: Nulstilling til fabriksindstillinger eller geninstallation af Microsoft Windows

Hvis du stadig oplever fastlåsning i Windows, og ovennævnte fejlfindingstrin ikke har løst problemet, er der sandsynligvis et underliggende problem med operativsystemet. Se følgende artikel i Dells vidensbase med oplysning om, hvordan du gendanner Microsoft Windows til fabriksstandardindstillingerne:

Tilbage til toppen

Windows Support Page
More information and support for your Windows operating systems can be found on our Windows Support webpage.

Artikelnummer: SLN129591

Sidste ændringsdato: 26.04.2018 09.09