Mikä BIOS on ja miten BIOS päivitetään Dell-järjestelmässä

Haluatko lisätietoja BIOSista sekä Dell-järjestelmän BIOSin tarkistamisesta ja päivittämisestä? Tämä artikkeli sisältää siihen ohjeet.

Huomautus: lisätietoja järjestelmän BIOSin palauttamisesta tai poistamisesta on seuraavassa tietämyskannan artikkelissa:

Sisällysluettelo:

1. Mikä on järjestelmän BIOS?
  2. Miksi järjestelmän BIOS kannattaa päivittää?
  3. Järjestelmän BIOS-version tarkistaminen
  4. Järjestelmän BIOSin päivittäminen Windowsissa
  5. BIOSin päivittäminen järjestelmissä, joissa on käytössä BitLocker
  6. Järjestelmän BIOSin päivittäminen USB-muistitikun avulla
  7. Dellin BIOSin päivittäminen Linux- ja Ubuntu-ympäristöissä
  8. Hyödyllisiä linkkejä

1. Mikä on järjestelmän BIOS?

BIOS on lyhenne sanoista Basic Input Output System. BIOSista voidaan käyttää myös nimitystä järjestelmäyhteenveto (System Setup). BIOS on ohjelmisto, joka on asennettu pienelle muistipiirilevylle tietokoneen emolevylle. Piirilevystä käytetään yleensä nimitystä CMOS (Complementary Metal Oxide Semiconductor). Se muodostaa yhteyden tietokoneen laitteiston ja käyttöjärjestelmän (kuten Windowsin) välille, jotta ohjelmistolla voidaan ohjata tietokoneen laitteistoa.

BIOS sisältää myös ohjeet, joilla tietokone tekee perustoimenpiteitä, kuten käynnistyy verkosta tai kiintolevyltä ja valitsee, mistä asemasta järjestelmä ensisijaisesti käynnistyy.

Lisäksi BIOSin avulla tunnistetaan ja määritetään tietokoneen laitteisto-osia (kuten kiintolevy, levyasema, optinen asema, suoritin, muisti ja Plug and Play -laitteet). Nämä ESCD-tiedot (Extended System Configuration Data) tallennetaan tavallisesti valinnaiseen, pysyvään NVRAM-muistiin (Non-Volatile Random Access Memory).

Monet viittaavat BIOSiin usein edelleen nimityksellä CMOS tai NVRAM, vaikka ne ovat hieman eri asia. CMOS sisältää BIOSin ja sen asetukset ja NVRAM taas sisältää ESCD-tiedot. BIOSin päivittäminen ei tyhjennä NVRAM-muistia.

Voit tarkastella järjestelmän BIOSia Dell-tietokoneessa painamalla F2-näppäintä Dell-latausnäytössä. (Kuva 1)

Kuva 1: BIOS-latausnäyttö

BIOS-latausnäyttö

Vaihtoehtoisesti voit painaa F12-näppäintä ja valita valikosta BIOS Setup (BIOS-asetukset). (Kuva 2)

Kuva 2: Kerran suoritettava käynnistysvalikko

Käynnistysvalikko

Muistutus: Ole varovainen muuttaessasi BIOS-asetuksia. BIOS-asetukset on tarkoitettu edistyneille käyttäjille. Jos et tiedä, mitä olet tekemässä, saatat vahingossa muuttaa asetusta, joka estää tietokonetta käynnistymästä oikein. Voit myös menettää tärkeitä tietoja.

Tämä on esimerkki BIOS-asetusten määritysruudusta: (kuva 3)

Kuva 3: OptiPlex 990 -mallin BIOS-näyttö

BIOS-näyttö

Takaisin alkuun

2. Miksi järjestelmän BIOS kannattaa päivittää?

Dell suosittelee asentamaan BIOSin päivityksen ajoitettujen päivitysten yhteydessä. Käyttöjärjestelmä- ja ohjainpäivitysten tapaan BIOS-päivitys sisältää uudistuksia tai muutoksia ominaisuuksiin, jotka pitävät järjestelmän ohjelmiston ajanmukaisena ja yhteensopivana muiden järjestelmämoduulien kanssa (laitteisto, laiteohjelmisto, ohjaimet ja ohjelmistot). Lisäksi päivitys sisältää suojauspäivityksiä ja parantaa järjestelmän vakautta.

Automaattisesti päivittyvistä Windows- ja virustentorjuntaohjelmistoista poiketen BIOS on päivitettävä manuaalisesti.

Dell toimittaa helppokäyttöisen, itsestään asentuvan päivityspaketin, jolla päivitys käy käden käänteessä.

Muistutus: muista aina varmuuskopioida tietosi ennen BIOSin päivittämistä, sillä ongelmatilanteissa tärkeitä tietoja voi hävitä.

Takaisin alkuun

3. Järjestelmän BIOS-version tarkistaminen

BIOS-version voi tarkistaa monella eri tapaa, mutta helpoiten se käy järjestelmätietojen kautta.

Kirjoita Windows 8- ja 8.1-tietokoneen Metro-näytössä suorita ja paina sitten Enter-näppäintä. Kirjoita Suorita-ruutuun msinfo32 ja valitse OK.

Kirjoita Windows 10 -tietokoneen Haku-kentässä msinfo32 ja paina Enter-näppäintä.

Jos käytössä on aiempi Windows-versio, voit tarkastella järjestelmätietoja napsauttamalla Käynnistä-painiketta ja valitsemalla Suorita. Kirjoita Suorita-ruutuun msinfo32 ja valitse OK.

Kun järjestelmätietojen ikkuna avautuu, varmista, että järjestelmäyhteenveto näkyy korostettuna vasemmassa siirtymisruudussa. Tarkista sitten BIOS-versio ja päivämäärä oikeasta yhteenvetoikkunasta (kuva 4).

Kuva 4: Järjestelmätiedot

msinfo32

Voit tarkistaa BIOS-version myös komentokehotevalikosta.

1. Valitse Käynnistä. Kirjoita suoritus- tai hakuruutuun cmd ja valitse sitten cmd.exe hakutuloksista.

2. Jos käytönvalvontaikkuna avautuu, valitse Kyllä

3. Kirjoita Komentokehote-ikkunassa C:\-kehotteen kohdalle systeminfo ja paina Enter-näppäintä. BIOS-versio näkyy tuloksissa (kuva 5)

Kuva 5: Komentorivillä systeminfo

systeminfo

Takaisin alkuun

4. Järjestelmän BIOSin päivittäminen Windowsissa

Järjestelmän BIOS kannattaa pitää ajan tasalla. BIOS-päivitykset sisältävät suojauspäivityksiä ja parannuksia laitteistojen yhteensopivuuteen ja diagnostiikkaan sekä parantavat järjestelmän vakautta.

Kun tarvitset BIOS-päivityksen, voit ladata uusimman version Dellin tukisivulta osoitteesta www.dell.com/drivers.

Seuraava video sisältää järjestelmän BIOSin päivitysohjeet.

Huomautus: kun päivität kannettavan laitteen BIOSin, akun on oltava paikallaan ja verkkolaitteen kytkettynä.
  1. Avaa selain (kuten Internet Explorer, Firefox tai Chrome) ja siirry osoitteeseen www.dell.com/support/drivers.

2. Jos saat kehotteen tunnistaa tuote, kirjoita ruutuun joko palvelutunnus tai etsi haluamasi tuote selaamalla.

3. Jos tuote ei ole oikea, valitse Näytä tuotteet ja kirjoita sitten palvelutunnus tai etsi haluamasi tuote selaamalla.

4. Kun oikea tuote on löytynyt, voit valita välilehden, jossa lukee Etsin sen itse. Selaa sivua alaspäin kohtaan, jossa lukee Tarkenna tuloksiasi:. Valitse avattavasta valikosta BIOS. Tämä rajaa hakutulokset vain BIOS-luokkaan.

5. Jos luettelossa on useita tiedostoja, valitse uusimman BIOS-version vieressä Näytä tiedot. Valitse sitten Tärkeät tiedot.

Huomautus: Joskus voit joutua asentamaan edeltävän version, ennen kuin voit päivittää uusimpaan versioon. Tämä mainitaan yleensä Tärkeät tiedot -kohdassa. Jos haluat etsiä muita BIOS-versioita, voit yrittää etsiä ladatun version osoitteessa http://downloads.dell.com olevien linkkien avulla.
  1. Aloita lataaminen valitsemalla Lataa tiedosto.

2. Tallenna tiedosto työpöydälle.

3. Kun tiedosto on latautunut, voit kaksoisnapsauttaa työpöydällä olevaa kuvaketta.

4. Viimeistele asennus seuraamalla näytön ohjeita (kuva 6). Järjestelmä käynnistyy uudelleen ja BIOS päivittyy.

Kuva 6: BIOS-päivityksen jatkamiskehote

BIOS-päivitys

Edellä oleva näkymä voi vaihdella version ja järjestelmän tyypin mukaan.

Takaisin alkuun

5. BIOSin päivittäminen järjestelmissä, joissa on käytössä BitLocker

Muistutus: Jos BitLockeria ei keskeytetä ennen BIOS-päivitystä, järjestelmä ei tunnista BitLocker-avainta seuraavan kerran, kun järjestelmä käynnistetään.

Järjestelmä kehottaa antamaan palautusavaimen joka kerta, kun järjestelmä käynnistetään.

Jos sinulla ei ole palautusavainta, voit menettää tietoja tai joutua asentamaan käyttöjärjestelmän tarpeettomasti uudelleen.

Lisätietoja aiheesta on seuraavassa tietämyskannan artikkelissa:

Takaisin alkuun

6. Järjestelmän BIOSin päivittäminen USB-muistitikun avulla

Jos järjestelmä ei lataudu Windowsiin, mutta BIOS on silti päivitettävä, lataa BIOS-tiedosto toisessa järjestelmässä. Tallenna tiedosto sitten USB-käynnistysmuistitikulle.

Huomautus: tarvitset USB-käynnistysmuistitikun. Lisätietoja on seuraavassa artikkelissa:
  1. Lataa BIOS-päivityksen .EXE-tiedosto toiseen järjestelmään.

2. Kopioi tiedosto, kuten O9010A12.exe, USB-käynnistysmuistitikulle.

3. Liitä USB-muistitikku järjestelmään, jonka BIOS edellyttää päivitystä.

4. Käynnistä järjestelmä uudelleen ja paina F12-näppäintä, kun Dell-logo tulee näyttöön. Tämä avaa kerran suoritettavan käynnistysvalikon.

5. Valitse nuolinäppäimillä USB Storage Device (USB-tallennuslaite) ja paina Enter-näppäintä.

6. Järjestelmä käynnistyy kehotteeseen Diag C:\> .

7. Suorita tiedosto kirjoittamalla koko tiedostonimi, esimerkiksi O9010A12.exe, ja paina sitten Enter-näppäintä.

8. BIOS-päivitysapuohjelma latautuu. Noudata näytön ohjeita (kuva 7).

Kuva 7: DOS-BIOS-päivitysnäyttö

DOS BIOS

Takaisin alkuun

7. Dellin BIOSin päivittäminen Linux- ja Ubuntu-ympäristöissä

Jos haluat päivittää BIOSin Linux-ympäristössä, kuten Ubuntussa, saat lisätietoja seuraavasta linkistä:

Takaisin alkuun

8. Hyödyllisiä linkkejä

Seuraavissa artikkeleissa käsitellään muita BIOSiin liittyviä aiheita, joista saattaa olla sinulle hyötyä käsillä olevan tehtävän tai tarvitsemiesi tietojen mukaan.

Jos tarvitset lisätietoja, ota yhteys tekniseen tukeen.

Ota yhteyttä

Artikkelin tunnus: SLN284433

Muokattu viimeksi: 15/03/2018 13:40