Siirry pääsisältöön
  • Tee tilauksia nopeasti ja helposti
  • Tarkastele tilauksia ja seuraa lähetyksen tilaa
  • Luo tuoteluettelo ja käytä sitä
  • Hallitse Dell EMC-sivustoja, tuotteita ja tuote-tason yhteystietoja yrityksen hallinnan avulla.

Tuulettimen ongelmien vianmääritys

Yhteenveto: Artikkelissa on tietoja Dell-tietokoneen tuuletinmeluun, ylikuumenemiseen ja tuulettimiin liittyvien ongelmien vianmäärityksestä ja ratkaisemisesta.

Tämä artikkeli on saatettu kääntää automaattisesti. Jos sinulla on palautetta sen laadusta, ilmoita siitä meille käyttämällä tämän sivun alareunassa olevaa lomaketta.

Artikkelin sisältö


Oireet

Tuuletinongelmien vianmääritys

Kesto: 01:33
Jos tekstityksen kieliasetukset ovat käytettävissä, ne voidaan valita tämän videosoittimen Asetukset- tai CC-kuvakkeella.

Liiallisen lämmön vuoksi tuulettimet saattavat käydä tavallista nopeammin ja jatkuvasti, mikä voi vahingoittaa sisäisiä osia ja heikentää tietokoneen suorituskykyä. Tietokoneessa saattaa olla yksi tuuletin tai useita sisäisten osien viilentämiseen. Normaaleissa työolosuhteissa tietokone tuottaa melko paljon lämpöä ja saattaa käytön mukaan tuntua lämpimältä. Jos tuulettimet pyörivät jatkuvasti nopeasti ja niistä kuuluu epätavallisen kovaa ääntä, kyseessä voi olla ongelma.

Syy

Yleisiä syitä tuulettimien toimimattomuuteen, poikkeavaan tai kovaan ääneen sekä ylikuumenemiseen:

  • jumiutuneet tuulettimet tai tukossa olevat tuuletusaukot
  • pölyn kertyminen tuuletusaukkoihin tai tuulettimiin
  • riittämätön ilmankierto
  • fyysiset viat
  • vanhentuneet BIOS ja laiteohjaimet

Tarkkuus

Saat lisätietoa laajentamalla alla olevia osioita. Seuraa vianmäärityksen vaiheita.

Tuuletusaukkojen tukkeutuminen voi aiheuttaa vakavia suorituskykyongelmia ilmankierron rajoittuessa, jolloin suoritin, RAM-järjestelmämuisti ja muut laitteiston osat ylikuumenevat ja seurauksena voi olla laitteistovika. Kuumuus voi myös heikentää suorituskykyä merkittävästi, sillä useimmat suorittimet hidastuvat automaattisesti kuumuudesta johtuvien ongelmien vähentämiseksi. Jos tietokoneen tuuletin käy jatkuvasti ja siitä kuuluu poikkeavaa tai kovaa ääntä, se voi olla merkki tietokoneen heikentyneestä suorituskyvystä ja/tai tukkeutuneista tuuletusaukoista.

On tärkeää estää pölyn kertyminen tietokoneeseen ja varmistaa riittävä ilmastointi, jotta laitteisto ei ylikuumenisi. Pöly estää ilman virtaamisen tuulettimen lapoihin, jolloin tuuletin alkaa toimia voimakkaammin.

Dell-tietokoneessa voi olla useita tuulettimia, jotka pitävät sisäiset osat viileinä:

  • Pöytätietokoneissa on useampi kuin yksi tuulettimen - suorittimen (CPU) tuuletin, erillisen tai huomaamattoman näytönohjaimen (GPU) tuuletin, virtalähde (PSU) ja yksi tai useampi kotelon (kotelon) tuuletin.
  • Kannettavissa tietokoneissa voi myös olla useampi kuin yksi tuuletin, ja ne voivat vaihdella eri mallien välillä.
HUOMIO: Sammuta tietokone ja irrota virtajohto tai verkkolaite ennen tietokoneen puhdistamista paineilmalla. Noudata paineilmapullon kyljessä olevia ohjeita. Paineilman käyttäminen väärin saattaa vaurioittaa tietokonetta.
 
HUOMIO: Älä yritä poistaa pölyä puhaltamalla. Kosteus voi aiheuttaa peruuttamatonta vahinkoa tietokoneen sisäisille sähkö- tai elektroniikkakomponenteille.
 
VAROITUS: Myös pöytätietokoneen virtalähteessä on tuuletin. Älä yritä avata virtalähdettä tuuletinten puhdistamista varten. Sammuta tietokone, irrota virtajohdot ja poista pöly ja lika paineilmalla.
Dell-tietokoneen ilmastointiaukkojen puhdistaminen
  1. Katkaise tietokoneesta virta.
  2. Tarkista, onko tietokoneen ilmanvaihtoaukoissa pölyä tai muuta likaa. Tuuletusaukkojen sijainti voi vaihdella tietokoneen mallin mukaan. Katso lisätietoja Dell-tietokoneesi oppaista.
  3. Poista pöly ja lika ilmanvaihtoaukoista, mahdollisista pölynsuodattimista ja tuulettimen lavoista paineilmalla.
    HUOMIO: vain paineilman käyttö on suositeltavaa. Älä käytä pölynimuria tai muuta puhallinta. Pölynimurit ja puhaltimet voivat tuottaa staattista sähköä, joka voi vaurioittaa tietokoneen sisällä olevia sähkö- ja elektroniikkakomponentteja.
  4. Ehkäise ylikuumentumisesta johtuvia ongelmia asettamalla tietokone pystyasentoon kovalle tai tukevalle alustalle sekä jättämällä riittävästi tilaa tuuletusaukkojen ympärille.

Kuinka puhdistaa tuuletusaukot

Kesto: 00:40
Jos tekstityksen kieliasetukset ovat käytettävissä, ne voidaan valita tämän videosoittimen Asetukset- tai CC-kuvakkeella.

Alkuun

Riittävä tuuletus on tärkeää, jotta ilma kiertää kunnolla niin tietokoneen sisällä kuin sen ympärillä. Riittävän tuuletuksen ansiosta tietokoneen tuulettimet toimivat tehokkaasti ja kestävät mahdollisimman pitkään. Lisäksi voit harkita tietokoneen sijoittamista mahdollisimman viileään huoneeseen kotona tai työpaikalla, jotta se ei ylikuumenisi.

Ohjeet riittävän tuuletuksen varmistamiseen

  1. Pöytätietokone: Sijoita pöytätietokone tasaiselle ja kovalle alustalle pystyasentoon. Varmista riittävä tila tietokoneen etu- ja taustapuolella (jos tietokoneen pohjassa tai sivulla on tuuletusaukkoja, varmista riittävä tila joka puolella).
  2. Kannettava: sijoita kannettava tasaiselle ja kovalle alustalle, jolla pohjan ja sivujen tuuletusaukot eivät peity.
HUOMIO: kannettavan sijoittaminen patjalle tai muulle pehmeälle alustalle peittää tuuletusaukot, ja kannettava voi ylikuumentua sillä erittäin nopeasti.

Suosittelemme tarkistamaan Dell-tietokoneen mahdolliset laitteisto-ongelmat suorittamalla siinä laitteiston diagnostiikkatestin. Dell tarjoaa sekä sisäisiä että verkossa sijaitsevia vianmääritystyökaluja. Dell SupportAssist- tai ePSA-laitteistodiagnostiikkatesti auttaa tarkistamaan, toimivatko laitteet oikein.

Lue lisää käynnistystä edeltävän diagnostiikkatestin suorittamisesta Dell-tietokoneessa.

Suorita käynnistystä edeltävä diagnostiikkatesti

  1. Käynnistä Dell-tietokone uudelleen.
  2. Kun Dell-logo tulee näyttöön, avaa kerran suoritettava käynnistysvalikko painamalla F12-näppäintä.
  3. Valitse nuolinäppäimillä Diagnostics ja paina Enter-näppäintä.
  4. Viimeistele vianmääritys noudattamalla näytön kehotteita ja vastaamalla niihin tarvittaessa.
    Jos testi epäonnistuu, kirjoita virhekoodi ja vahvistuskoodi muistiin.

Käynnistystä edeltävä järjestelmän Dell Pre-Boot System Assessment -diagnostiikka

Kesto: 00:30
Jos tekstityksen kieliasetukset ovat käytettävissä, ne voidaan valita tämän videosoittimen Asetukset- tai CC-kuvakkeella.

Katso Dellin tietämyskannan artikkelista ePSA:n, PSA-virhekoodien ja vianmääritysvaiheiden viitetaulukko (2000-0NNN-sarja) lisätietoja virhekoodin etsimisestä lisäohjeiden saamiseksi.

Jos Dellin ePSA-diagnostiikka ja muut vianmääritysvaiheet eivät ole tunnistaneet tuuletinongelman syytä, suosittelemme harkitsemaan laitteistotarkistusta Dell SupportAssistilla. Dell SupportAssist -toiminto auttaa vianmäärityksessä ja tarjoaa automaattisia korjauskeinoja.

SupportAssist Tarkista koko tietokone -tarkistuksen suorittaminen

Kesto: 00:31
Jos tekstityksen kieliasetukset ovat käytettävissä, ne voidaan valita tämän videosoittimen Asetukset- tai CC-kuvakkeella.

Alkuun

Dell Technologies suosittelee laiteohjainten ja BIOSin päivittämistä ajoitetun päivityksen yhteydessä. Laiteohjaimet ja BIOS-päivitykset voivat sisältää uudistuksia tai muutoksia ominaisuuksiin, jotka pitävät järjestelmän ohjelmiston ajantasaisena ja yhteensopivana muiden järjestelmämoduulien kanssa (laitteisto ja ohjelmistot). Lisäksi päivitykset parantavat tietokoneen vakautta.

Suosittelemme, että asennat seuraavat laiteajurit, jotta tietokoneen tuulettimet toimivat parhaalla mahdollisella tavalla.

  • BIOS
  • Piirisarjan ohjain
  • Lämpöpiirisarjan ohjain
  • Näytönohjaimen ohjain

Miten voit ladata ja asentaa Dell-ajurit.

How to download device drivers

Kesto: 02:07
Jos tekstityksen kieliasetukset ovat käytettävissä, ne voidaan valita tämän videosoittimen Asetukset- tai CC-kuvakkeella.

Lisätietoja Dell-tietokoneen BIOSin lataamisesta ja päivittämisestä on Dellin tietämyskannan artikkelissa Dellin BIOS-päivitykset.

Dellin BIOSin tai UEFIn päivittäminen

Kesto: 03:47
Jos tekstityksen kieliasetukset ovat käytettävissä, ne voidaan valita tämän videosoittimen Asetukset- tai CC-kuvakkeella.

Alkuun

Lisätietoja

Seuraavassa on joitakin lisävaiheita, jotka voivat parantaa tietokoneen tuulettimien suorituskykyä.

Windows-päivitykset tukevat Windows-käyttöjärjestelmää monella tavalla. Windows-päivitykset voivat ratkaista tiettyjä ongelmia, suojata hyökkäyksiltä tai lisätä uusia ominaisuuksia käyttöjärjestelmään.

Voit asentaa uusimmat päivitykset Windows 11:een, Windows 10:een tai Windows 8:aan tai 8.1:een seuraavasti.

  1. Napsauta hiiren kakkospainikkeella Käynnistä-kohtaa ja valitse Asetukset.
  2. Valitse Asetukset-paneelista Päivittäminen ja suojaus.
  3. Valitse vasemmanpuoleisesta paneelista Windows Update.
  4. Valitse oikeanpuoleisesta paneelista Tarkista päivitykset.
  5. Käynnistä tietokone uudelleen, kun olet ladannut ja asentanut päivitykset.

Alkuun

SupportAssistin avulla voit optimoida tietokoneen suorittamalla sarjan vianmääritystestejä, jotka tunnistavat tietokoneen tiedostoihin ja asetuksiin tehdyt muutokset. Tietokoneen optimointi parantaa järjestelmän nopeutta, tallennustilan käytettävyyttä ja vakautta poistamalla tilapäistiedostot, säätämällä järjestelmän suorituskykyä ja optimoimalla verkon.

Tiedostojen poistaminen

Tiedostojen poistaminen poistaa järjestelmästä tarpeettomia tiedostoja, tilapäiskansioita ja muuta tarpeetonta.

  1. Avaa SupportAssist ja valitse Optimize My System -ruutu.
  2. Valitse Home-välilehden Clean Files -kohdasta Run Now.
    Optimoinnin jälkeen tarkistusmerkki ja viimeisimmän optimoinnin päivämäärä näkyvät ruudussa.
    HUOMAUTUS: Suoritettavan tehtävän nimi näkyy optimoinnin aikana valikkorivin alapuolella. Myös optimoinnin valmistumisprosentti näkyy ruudussa.
    Jos haluat pysäyttää optimoinnin, valitse Cancel.
HUOMAUTUS: jos peruutat optimoinnin, tehtyjä muutoksia ei kumota.

Tietokoneen suorituskyvyn säätäminen

Säätämällä tietokoneen suorituskykyä voit maksimoida sen käsittelynopeuden muuttamalla virrankäyttöasetuksia, rekisteriä ja muistivarauksia.

  1. Avaa SupportAssist ja valitse Optimize My System -ruutu.
  2. Valitse Home-välilehden Tune Performance -kohdassa Run Now.
    Optimoinnin jälkeen tarkistusmerkki ja viimeisimmän optimoinnin päivämäärä näkyvät ruudussa.
    HUOMAUTUS: Suoritettavan tehtävän nimi näkyy optimoinnin aikana valikkorivin alapuolella. Myös optimoinnin valmistumisprosentti näkyy ruudussa.
    Jos haluat pysäyttää optimoinnin, valitse Cancel.
HUOMAUTUS: jos peruutat optimoinnin, tehtyjä muutoksia ei kumota.

Verkon optimointi

Verkon optimointi varmistaa tehokkaat ja luotettavat verkkoyhteydet päivittämällä tietokoneen asetukset.

  1. Avaa SupportAssist ja valitse Optimize My System -ruutu.
  2. Valitse Home (Aloitus) -välilehden Optimize Network (Optimoi verkko) -kohdassa Run Now (Suorita heti).
    Optimoinnin jälkeen tarkistusmerkki ja viimeisimmän optimoinnin päivämäärä näkyvät ruudussa.
    HUOMAUTUS: Suoritettavan tehtävän nimi näkyy optimoinnin aikana valikkorivin alapuolella. Myös optimoinnin valmistumisprosentti näkyy ruudussa.
    Jos haluat pysäyttää optimoinnin, valitse Cancel.
HUOMAUTUS: jos peruutat optimoinnin, tehtyjä muutoksia ei kumota.

How to Optimize Your System Using SupportAssist

Kesto: 00:32
Jos tekstityksen kieliasetukset ovat käytettävissä, ne voidaan valita tämän videosoittimen Asetukset- tai CC-kuvakkeella.

Alkuun

Haittaohjelmat (kuten virukset, vakoiluohjelmat ja troijalaiset) voivat käyttää tietokoneen tuuletinta jatkuvasti ja nopeuttaa sen toimintaa suorittimen ylikuormittumisen vuoksi. Vakoiluohjelmat ja muut haittaohjelmat aiheuttavat runsaasti tietokoneiden ongelmia. Jos epäilet, että tietokoneesi on saanut tartunnan, tietokoneessa saattaa olla taustalla käynnissä haittaohjelma, joka hidastaa tietokonetta.

On suositeltavaa, että tarkistat tietokoneesi virusten tai haittaohjelmien torjuntaohjelmalla. Windows 10 -tietokoneisiin sisältyy Windows Defender, joka tarjoaa perustason suojan haittaohjelmia vastaan. Useimmissa Dell-tietokoneissa on myös perustason virustorjuntaohjelmisto, joka on esiasennettuna, kuten McAfee, mutta saattaa edellyttää tilausta. Voit käyttää monia virustorjunta- tai haittaohjelmien torjuntaohjelmia (ilmaisia ja tilauspohjaisia), kuten McAfee, Norton, Kaspersky ja Trend Micro. Suorita perusteellinen tarkistus tietokoneeseen asennetun virusten tai haittaohjelmien torjuntaohjelman avulla.

HUOMAUTUS: Useamman kuin yhden virusten tai haittaohjelmien torjuntaohjelman asentaminen tietokoneeseen ei anna parempaa suojaa, vaan ainoastaan hidastaa tietokonetta enemmän. Jotta haittaohjelmien suojaus pysyy voimassa, on suositeltavaa asentaa yksi virusten tai haittaohjelmien torjuntaohjelma ja päivittää sitä säännöllisesti.

Lisätietoja on Dellin tietämyskannan artikkelissa Suojaa tietokone tai poista virukset, vakoiluohjelmat tai muut haittaohjelmat Microsoft Windowsissa .

How to Optimize Your System Using SupportAssist

Kesto: 00:32
Jos tekstityksen kieliasetukset ovat käytettävissä, ne voidaan valita tämän videosoittimen Asetukset- tai CC-kuvakkeella.

Alkuun

Monet sovellukset tai ohjelmistot toimivat taustalla ilmaisinalueella (kutsutaan myös ilmaisinalueeksi). Nämä sovellukset käynnistyvät yleensä käynnistyksen aikana ja toimivat taustalla, mutta pysyvät piilossa. Näiden sovellusten käynnistämisen estäminen käynnistyksen yhteydessä parantaa tietokoneen suorituskykyä ja hidastaa tuuletinten käyntiä, koska suorittimen kuormitus vähenee.

VAROITUS: Ei ole suositeltavaa estää virusten tai haittaohjelmien torjuntaohjelman käynnistymistä käynnistymisen yhteydessä. Virusten tai haittaohjelmien torjuntaohjelman poistaminen käytöstä voi altistaa tietokoneen haittaohjelmatartunnalle.
 
HUOMAUTUS: jotta voit poistaa käynnistysohjelmia käytöstä, sinun on kirjauduttava tietokoneeseen käyttäjätilillä, jolla on järjestelmänvalvojan oikeudet.

Voit poistaa käynnistysohjelmat käytöstä Windows 11:ssä, Windows 10:ssä, Windows 8.1:ssä tai 8:ssa seuraavasti.

  1. Sulje kaikki avoimet ikkunat.
  2. Paina samaan aikaan näppäimistön näppäimiä CTRL + vaihto + ESC.
  3. Valitse Tehtävienhallinta-ikkunassa Käynnistys-välilehti.
  4. Valitse ohjelma tai sovellus, jonka käynnistymisen haluat estää tietokoneen käynnistymisen aikana.
  5. Napsauta sitä hiiren kakkospainikkeella ja valitse Poista käytöstä.
  6. Toista vaiheet 4 ja 5 kaikille ohjelmille tai sovelluksille, joiden lataamisen haluat estää käynnistyksen aikana.
  7. Käynnistä tietokone uudelleen.

Alkuun

Kuinka korjata kannettavien tietokoneiden ylikuumeneminen

Kesto: 03:06
Jos tekstityksen kieliasetukset ovat käytettävissä, ne voidaan valita tämän videosoittimen Asetukset- tai CC-kuvakkeella.


Suositellut artikkelit

Seuraavassa on joitakin aiheeseen liittyviä artikkeleita, jotka saattavat kiinnostaa sinua.


Tuki takuun päätyttyä Takuu päättynyt? Ei hätää. Siirry osoitteeseen Dell.com/support, anna Dell-palvelutunnisteesi ja katso tarjouksemme.

HUOMAUTUS: Tarjoukset ovat käytettävissä ainoastaan Yhdysvalloissa, Kanadassa, Yhdistyneessä kuningaskunnassa, Ranskassa, Saksassa ja Kiinassa (tietokoneasiakkaat). Ei koske palvelin- ja tallennustuotteita.

Artikkelin ominaisuudet


Tuote, johon asia vaikuttaa

Chromebox, Alienware, Inspiron, Legacy Desktop Models, OptiPlex, Vostro, XPS, G Series, Chromebook, G Series, Alienware, Inspiron, Latitude, Vostro, XPS, Legacy Laptop Models, Fixed Workstations, Mobile Workstations

Edellinen julkaisupäivä

14 maalisk. 2024

Versio

20

Artikkelin tyyppi

Solution