• Tee tilauksia nopeasti ja helposti
  • Tarkastele tilauksia ja seuraa lähetyksen tilaa
  • Luo tuoteluettelo ja käytä sitä
  • Hallitse Dell EMC-sivustoja, tuotteita ja tuote-tason yhteystietoja yrityksen hallinnan avulla.

Korjausohjeet Windows-tietokoneille, jotka eivät herää tai palaudu keskeytys- tai horrostilasta mutta käynnistyvät

Yhteenveto: Seuraavassa artikkelissa on tietoja useista vianmääritysvaiheista, joilla voit korjata lepo-, keskeytys- ja horrostilan ongelmia Windows-tietokoneissa, jotka käynnistyvät.

Tämä artikkeli on saatettu kääntää automaattisesti. Jos sinulla on palautetta sen laadusta, ilmoita siitä meille käyttämällä tämän sivun alareunassa olevaa lomaketta.

Artikkelin sisältö

Oireet

Tietokone ei palaa keskeytys- tai lepotilasta tai horrostilasta.

Jos tietokone ei käynnisty, katso artikkelia Ratkaise Dell-tietokoneen ei virtaa-, ei POST-testiä-, ei käynnistystä- tai ei kuvaa -ongelmia

Syy

Näin voi käydä esimerkiksi seuraavista syistä.

• BIOS-päivitys tarvitaan

• Vanhentuneet tai vioittuneet piirisarjan tai näytönohjaimen ajurit

• Väärät virranhallinta-asetukset

• Vanhan tai vioittuneen hiberfil.sys tiedoston tiedot

• Toimintaa aiheuttavat ohjelmistot tai sovellukset

• Vialliset Windows-järjestelmätiedostot

Tarkkuus

Sisällysluettelo:

1. Yleiskuvaus
  2. BIOSin ja piirisarjan päivittäminen
  3. BIOS- ja virta-asetukset
  4. Video-ohjaimen päivittäminen
  5. hiberfil.sys-tiedoston päivittäminen
  6. Windowsin virran vianmääritys
  7. Puhdas käynnistys Microsoft Config -apuohjelmalla
  8. Uuden käyttäjäprofiilin luominen
  9. Järjestelmän palauttaminen
  10. Järjestelmän tiedostontarkistus
  11. Käyttöjärjestelmän uudelleenasennus

Yleiskuvaus

Artikkeli sisältää vianmääritysohjeet ongelmatilanteisiin, joissa Dell-tietokoneet eivät palaudu lepo-, horros- tai keskeytystilasta. Tavallisesti tämä johtuu BIOSin ja Windowsin virheellisestä virrankäyttötila-asetuksesta tai vioittuneesta ohjaimesta.

Seuraavat vianmääritystoimet on tehtävä esitellyssä järjestyksessä.

Huomautus: Jos tietokone on juuttunut lepo- tai horrostilaan, on tapahduttava "Hard Shut" (paina virtapainiketta, kunnes tietokone sammuu).
Ennen tietokoneen asettamista nukkumaan- tai horrostilaan tallentamattomat työt tai tiedot saatetaan menettää tässä prosessissa.

Youtube-video: Lepotila ei herätä Windows 10 (virallinen Dellin tekninen tuki) (3:03 - englanti).

BIOSin ja piirisarjan päivittäminen

Ensimmäiseksi on päivitettävä BIOS ja piirisarjan ohjain.

Varoitus: Varmista, että BitLockerin käyttö on keskeytetty, ennen kuin päivität BIOSin tietokoneissa, joissa on BitLocker käytössä. Jos BitLockeria ei keskeytetä, tietokone ei tunnista BitLocker-avainta seuraavan kerran, kun tietokone käynnistetään. Näyttöön tulee kehote antaa palautusavain, jotta voit edistyä, ja tämä tapahtuu jokaisen uudelleenkäynnistyksen yhteydessä.
TPM:n BitLockerin ottaminen käyttöön tai poistaminen käytöstä Windowsissa

BIOS

1. Avaa selain (Internet Explorer, Firefox, Chrome, jne.) ja siirry kohtaan Dell.com/Support.
  2. Anna järjestelmän palvelutunniste tai siirry käyttämääsi järjestelmämalliin .
  3. Valitse Ohjaimet ja ladattavat tiedostot -välilehti.
  4. Valitse avattavasta luettelosta käyttöjärjestelmä (kuva 1).
  5. Valitse avattavasta Luokka-luettelosta BIOS (kuva 1).
  6. Napsauta uusinta BIOS-versiota (kuva 1).
  7. Aloita lataus valitsemalla Lataa (kuva 1).
    Dell.com\Support BIOS-lataussivu
    Kuva 1

8. Tallenna tiedosto työpöydälle.
  9. Lataamisen jälkeen voit kaksoisnapsauttaa työpöydällä olevaa kuvaketta.
  10. Viimeistele asennus seuraamalla näytön ohjeita. Tietokone käynnistyy nyt uudelleen ja BIOS päivittyy.

piirisarja

1. Avaa selain (Internet Explorer, Firefox, Chrome, jne.) ja siirry kohtaan Dell.com/Support.
  2. Anna järjestelmän palvelutunniste tai siirry käyttämääsi järjestelmämalliin .
  3. Valitse Ohjaimet ja ladattavat tiedostot -välilehti.
  4. Valitse avattavasta luettelosta käyttöjärjestelmä (kuva 2).
  5. Valitse avattavasta Luokka-luettelosta Piirisarja (kuva 2).
  6. Valitse Intel Chipset Device (kuva 2).
  7. Aloita lataus valitsemalla Lataa (kuva 2).
    Dell.com\Support Piirisarjan lataussivu
    Kuva 2

8. Valitse Download. Saat ehkä varoituksen ja vaihtoehdot Suorita ja Tallenna tiedosto.
  9. Valitse Save.
  10. Kun Tallenna nimellä -ikkuna avautuu, valitse kansio, johon haluat tallentaa tiedoston, ja napsauta Tallenna-painiketta. Latauksen etenemistä osoittava ikkuna avautuu.
  11. Varmista, että Sulje tämä valintaikkuna, kun lataus on valmis -valintaruudun vierestä ei ole valittu. Kun lataus on valmis, valitse Suorita tai Salli.
    Huomautus: Jos Käyttäjätilien valvonta -ikkuna tulee näyttöön, valitse Jatka.
  12. Näyttöön avautuu pieni ikkuna, jossa on Jatka- ja Sulje-painike. Valitse Jatka.
  13. Napsauta Valitse kansio, johon haluat purkaa tiedostot -ikkunassa OK.
  14. Jos näyttöön tulee ilmoitus kansion luomisesta, valitse Kyllä. Jos näyttöön tulee ilmoitus kansion korvaamisesta, valitse Kyllä kaikkiin.
  15. Valitse "All files are successfully unzipped" (Kaikkien tiedostojen purkaminen onnistui) -ikkunassa OK.
  16. Näyttöön avautuu uusi ikkuna. Viimeistele asennus noudattamalla näytön ohjeita.

Kun BIOS ja piirisarjan ajuri on päivitetty, tietokone on testattava, jotta nähdään, onko ongelma ratkennut.
Jos ongelma ei poistu, siirry seuraavaan vaiheeseen.

Alkuun

BIOS- ja virta-asetukset

Seuraavat asetukset on muutettava BIOSissa ja Windowsissa.

Huomautus: Jos käytät hiirtä ja näppäimistöä, varmista, että ne on liitetty suoraan tietokoneeseen tai telakointiasemaan eikä USB-keskittimeen.

BIOS:

1. Käynnistä tietokone ja avaa BIOS painamalla F2-näppäintä Dell-logonäytössä.
  2. Kun BIOS on avautunut, valitse Power Management -kohdan vasemmalla puolella oleva pluspainike.
  3. Ota sen jälkeen käyttöön USB Wake Support valitsemalla USB Wake Support -valintaruutu. Valitse alareunassa Apply (kuva 3).
    Dell BIOS Power Managment
    Kuva 3

4. Block Sleep -vaihtoehto (jota voidaan kutsua myös nimellä Deep Sleep Control) on käytettävissä vain pöytätietokoneissa, poista se käytöstä poistamalla se käytöstä. Valitse alareunassa Apply (kuva 4).
    Dell BIOS Power Managment
    Kuva 4

5. Sulje BIOS.

Windowsin virta-asetukset:

1. Hae Käynnistä-valikosta sanoilla virta-asetukset.
  2. Valitse ikkunan vasemmasta reunasta Valitse virtapainikkeiden toiminnot (kuva 5).
    Windowsin virranhallinta-asetukset
    Kuva 5

3. Valitse Ei käytettävissä olevien asetusten muuttaminen (kuva 6).
  4. Varmista Sammutusasetukset-kohdassa, että Ota nopea käynnistys käyttöön -valintaruudun valinta on poistettu (kuva 6).
    Windows-järjestelmäasetukset
    Kuva 6

Kun BIOS- ja Windows-virranhallinta-asetuksia on muutettu, tietokone on testattava, jotta nähdään, onko ongelma ratkennut.
Jos ongelma ei poistu, siirry seuraavaan vaiheeseen.

Alkuun

Video-ohjaimen päivittäminen

Seuraava vianmäärityksen vaihe on näytönohjaimen päivitys. Joissakin tietokoneissa voi olla kaksi päivitettävää näytönohjainta, Intel Integrated -ohjain. Sitten erillinen nVidia- tai AMD-ohjain, joka perustuu siihen, joka tilattiin tietokoneen kanssa.

Näytönohjaimen ohjain

1. Avaa selain (Internet Explorer, Firefox, Chrome, jne.) ja siirry kohtaan Dell.com/Support.
  2. Anna järjestelmän palvelutunniste tai siirry käyttämääsi järjestelmämalliin .
  3. Valitse Ohjaimet ja ladattavat tiedostot -välilehti.
  4. Valitse avattavasta luettelosta käyttöjärjestelmä (kuva 7).
  5. Valitse avattavasta Luokka-luettelosta Video (kuva 7).
  6. Valitse Intel HD Graphics (kuva 7).
    Huomautus: Sinun on ladattava myös nVidia- tai AMD-ohjain sen mukaan, tilattiinko tietokoneen mukana erillinen näytönohjain.
  7. Aloita lataus valitsemalla Lataa (kuva 7).
    Dell.com\Support Video-lataussivu
    Kuva 7

8. Valitse Download. Saat ehkä varoituksen ja vaihtoehdot Suorita ja Tallenna tiedosto.
  9. Valitse Save.
  10. Kun Tallenna nimellä -ikkuna avautuu, valitse kansio, johon haluat tallentaa tiedoston, ja napsauta Tallenna-painiketta. Latauksen etenemistä osoittava ikkuna avautuu.
  11. Varmista, että Sulje tämä valintaikkuna, kun lataus on valmis -valintaruudun vierestä ei ole valittu. Kun lataus on valmis, valitse Suorita tai Salli.
    Huomautus: Jos Käyttäjätilien valvonta -ikkuna tulee näyttöön, valitse Jatka.
  12. Näyttöön avautuu pieni ikkuna, jossa on Jatka- ja Sulje-painike. Valitse Jatka.
  13. Napsauta Valitse kansio, johon haluat purkaa tiedostot -ikkunassa OK.
  14. Jos näyttöön tulee ilmoitus kansion luomisesta, valitse Kyllä. Jos näyttöön tulee ilmoitus kansion korvaamisesta, valitse Kyllä kaikkiin.
  15. Valitse "All files are successfully unzipped" (Kaikkien tiedostojen purkaminen onnistui) -ikkunassa OK.
  16. Näyttöön avautuu uusi ikkuna. Viimeistele asennus noudattamalla näytön ohjeita.

Kun näytönohjain on päivitetty, tietokone on testattava, jotta nähdään, onko ongelma ratkennut.
Jos ongelma ei poistu, siirry seuraavaan vaiheeseen.

Alkuun

hiberfil.sys-tiedoston päivittäminen

Päivitä hiberfil.sys-tiedosto vaihtamalla kytkimen asentoa (poistamalla käytöstä ja ottamalla käyttöön), jolloin mahdollisesti vioittunut tiedosto nollautuu.

1. Tämä on tehtävä järjestelmänvalvojan komentokehoteikkunassa.
    Voit avata sellaisen Windows 11:ssä, 10:ssä, 8.1:ssä tai 8:ssa napsauttamalla Käynnistä-painiketta hiiren kakkospainikkeella ja valitsemalla "Komentokehote (järjestelmänvalvoja)".
    Avaa komentokehote Windows 7:ssä etsimällä Käynnistä-valikostaKomentokehote, napsauttamalla sitä hiiren kakkospainikkeella ja valitsemalla Suorita järjestelmänvalvojana.
  2. Kopioi ja liitä komento komentokehoteikkunaan:
    powercfg -h off
    Poista sitten käytöstä painamalla Enter-näppäintä (kuva 8).
    Windowsin komentokehote
    Kuva 8
  3. Käynnistä tietokone uudelleen ja palaa järjestelmänvalvojana komentokehoteikkunaan.
  4. Kopioi ja liitä komento komentokehoteikkunaan:
    powercfg -h on
    Ota sitten käyttöön painamalla Enter-näppäintä (kuva 9).
    Windowsin komentokehote
    Kuva 9
  5. Käynnistä tietokone uudelleen vielä kerran. hiberfil.sys-tiedoston pitäisi olla päivittynyt.

Kun hiberfil.sys tiedosto on päivitetty, tietokone on testattava, jotta nähdään, onko ongelma ratkennut.
Jos ongelma ei poistu, siirry seuraavaan vaiheeseen.

Alkuun

Windowsin virran vianmääritys

Voit säätää tietokoneen virta-asetuksia suorittamalla Windowsin virran vianmäärityksen. Virran vianmääritys tarkistaa tietokoneen aikakatkaisuasetukset, jotka määrittävät, miten pitkän ajan kuluttua näyttö sammuu tai tietokone siirtyy lepotilaan.

Huomautus: säätämällä näitä asetuksia voit säästää virtaa ja pidentää kannettavan akun käyttöikää.

Suorita Windowsin virran vianmääritys seuraavasti:

1. Hae ja avaa Windowsissa Ohjauspaneeli.
  2. Kirjoita Ohjauspaneelin hakukenttään vianmääritys (kuva 10).
  3. Valitse Vianmääritys (kuva 10).
    Windowsin ohjauspaneeli
    Kuva 10

4. Valitse Järjestelmä ja suojaus -kohdassa Tehosta virrankäyttöä (kuva 11).
    Windowsin vianmääritys
    Kuva 11

5. Suorita vianmääritystyökalu valitsemalla Virta (kuva 12).
    Windowsin Järjestelmä ja suojaus
    Kuva 12

Ongelmien havaitseminen -ikkuna avautuu, kun Windows havaitsee ja yrittää korjata ongelmia.

6. Kun vianmääritys on valmis, sulje se tai valitse tarvittaessa Tarkastele muita vaihtoehtoja.

Kun Windowsin virranhallinta-asetukset on muutettu, tietokone on testattava, jotta nähdään, onko ongelma ratkennut.
Jos ongelma ei poistu, siirry seuraavaan vaiheeseen.

Alkuun

Puhdas käynnistys Microsoft Config -apuohjelmalla

Voit tehdä puhtaan käynnistyksen Microsoft Config -apuohjelmalla seuraavasti:

1. Kirjoita hakukenttäänmsconfig ja paina Enter-näppäintä.
  2. Valitse Käynnistys-välilehti. Valitse Poista kaikki käytöstä ja valitse Käytä.
  3. Valitse Palvelut-välilehti. Valitse Piilota kaikki Microsoftin palvelut -valintaruutu ja Poista kaikki käytöstä.
  4. Käynnistä järjestelmä uudelleen ja tarkista, onko ongelma korjattu.

Jos ongelma jatkuu, ota käyttöön kaikki palvelut ja käynnistyskohteet edellä olevien ohjeiden mukaisesti. Ala selvittää, johtuuko ongelma ohjelmasta, ohjaimesta tai laitteesta.

Jos ongelmaa ei ole, ota palvelut ja käynnistyskohteet uudelleen käyttöön yksi kerrallaan, kunnes ongelman syy löytyy.

Tämä toimenpide on keskeisen tärkeä, jotta käyttöjärjestelmä ei tarvitse asentaa turhaan uudelleen. Tämä prosessi on tilapäinen, ja sitä tarvitaan sen selvittämiseksi, aiheuttaako käynnistyskohde tai palvelu ongelman.

Käynnistysprosessin palauttaminen normaaliin käynnistykseen MSCONFIG-apuohjelmassa

1. Kirjoita hakukenttäänmsconfig ja paina Enter-näppäintä.
  2. Valitse Yleiset-välilehti.
  3. Valitse Normaali käynnistys.
  4. Valitse OK.
  5. Valitse Kyllä, kun saat kehotteen käynnistää tietokone uudelleen.

Jos ongelma jatkuu testauksen jälkeen, siirry seuraavaan vaiheeseen.

Alkuun

Uuden käyttäjäprofiilin luominen

Jos haluat lisätä uuden käyttäjän Windowsiin, varmista, että olet kirjautunut tilille, jolla on järjestelmänvalvojan oikeudet.

Windows 11

1. Valitse Käynnistä > Asetukset > , Tilit > "Muut käyttäjät".
  2. Napsauta Lisää tili -painiketta.
  3. Valitse "Minulla ei ole tämän henkilön kirjautumistietoja".
  4. Valitse Lisää käyttäjä ilman Microsoft-tiliä.
  5. Kirjoita käyttäjänimiKuka käyttää tätä tietokonetta -kenttään.
    Jos haluat käyttää salasanaa, kirjoita salasana salasanakenttiin. Jos et halua salasanaa, jätä nämä kentät tyhjiksi.
  6. Valitse Next.

Windows 10

1. Valitse Aloita Asetukset >> : Tilit > , Perhe ja muut käyttäjät.
  2. Valitse Muut käyttäjät -kohdassa Lisää joku muu tähän tietokoneeseen.
  3. Valitse "Minulla ei ole tämän henkilön kirjautumistietoja".
  4. Valitse Lisää käyttäjä ilman Microsoft-tiliä.
  5. Kirjoita käyttäjänimiKuka käyttää tätä tietokonetta -kenttään.
    Jos haluat käyttää salasanaa, kirjoita salasana salasanakenttiin. Jos et halua salasanaa, jätä nämä kentät tyhjiksi.
  6. Valitse Next.

Windows 8 ja 8.1

1. Pyyhkäise sisäänpäin näytön oikeasta reunasta ja valitse Asetukset ja Muuta tietokoneen asetuksia.
  2. Valitse Tilit ja Muut tilit.
  3. Valitse Lisää tili ja Kirjaudu ilman Microsoft-tiliä (ei suositella).
  4. Valitse Paikallinen tili.
  5. Anna uuden tilin käyttäjänimi.
  6. Jos haluat, että henkilö kirjautuu salasanalla, kirjoita ja vahvista salasana, lisää salasanavihje ja valitse Seuraava.
    Valitse Finish.

Windows 7

1. Napsauta Käynnistä-painiketta.
  2. Valitse Ohjauspaneeli-valikkokohta.
  3. Valitse Tilien hallinta -ohjauspaneeli.
  4. Valitse Luo uusi tili.
  5. Kirjoita Luo uusi tili -näytössä
  6. luotavan uuden tilin nimi Uuden tilin nimi -kenttään.
  7. Jos haluat antaa tilille täydet käyttöoikeudet, valitse tilin tyypiksi Järjestelmänvalvoja.

Jos tili ei ole järjestelmänvalvojan tili, toimi seuraavasti.

1. Avaa Asetukset-sovellus näppäinyhdistelmällä Windows + I.
  2. Valitse Tilit.
  3. Valitse Perhe ja muut ihmiset.
  4. Valitse Muut ihmiset -kohdassa käyttäjätili ja valitse Vaihda tilityyppiä.
  5. Valitse Tilityyppi-kohdan avattavasta valikosta Järjestelmänvalvoja.
  6. Viimeistele valitsemalla OK.

Testaa, ilmeneekö ongelma uudella tilillä. Jos ongelma ei ilmene uudella tilillä, ongelma on alkuperäisessä tilissä.
Jos ongelma säilyy vanhalla tilillä, siirry seuraavaan vaiheeseen.

Alkuun

Järjestelmän palauttaminen

Jos Järjestelmän suojaus on käytössä tietokoneessa, Windows luo palautuspisteen automaattisesti aina, kun asennat uusia Windows-päivityksiä.

Huomautus: Järjestelmän palauttaminen ei poista tiedostojasi. Sen sijaan ohjelmistot, päivitykset ja ohjaimet, jotka asennettiin sen päivämäärän jälkeen, johon tietokone palautetaan, on ehkä asennettava uudelleen.

Järjestelmän palauttamisen käyttäminen Microsoft Windowsissa

Kun järjestelmän palauttaminen on valmis, tietokone on testattava, jotta nähdään, onko ongelma ratkennut.
Jos ongelma ei ratkea tai tämä vaihe ohitettiin, siirry seuraavaan vaiheeseen.

Alkuun

Järjestelmän tiedostontarkistus

SFC (System File Checker) -työkalu sisältyy Windowsiin. Sillä voi tarkistaa Windows-järjestelmätiedostot vioittumisen ja muiden muutosten varalta. Jos tiedostoa on muokattu, se korvaa tiedoston automaattisesti oikealla versiolla.

Avaa järjestelmänvalvojan komentokehote. Napsauta Windows 8:ssa, 8.1:ssä, 10:ssä tai 11:ssä Windows-painiketta hiiren kakkospainikkeella ja valitse Komentokehote (järjestelmänvalvoja).
Windows 7:ssä voit myös etsiä Käynnistä-valikostakomentokehotetta, napsauttaa sitä hiiren kakkospainikkeella ja valita Suorita järjestelmänvalvojana.

Kirjoita seuraava komento komentokehoteikkunaan:
sfc /scannow
Suorita koko järjestelmän tarkistus painamalla Enter-näppäintä .

Kun SFC-skanneri on valmis, tietokone on testattava sen selvittämiseksi, onko ongelma ratkaistu.
Jos ongelma ei ratkea tai tämä vaihe ohitettiin, siirry seuraavaan vaiheeseen.

Alkuun

Käyttöjärjestelmän uudelleenasennus

Jos ongelma jatkuu kaikkien vianmääritysvaiheiden jälkeen (valinnaista Connected Standby -vaihetta lukuun ottamatta), asenna käyttöjärjestelmä uudelleen.

Huomautus: Ohjelmat ja kaikki tiedot on varmuuskopioitava.

Ennen käyttöjärjestelmän uudelleenasennusta sinun on luotava Windows-palautustietoväline. Dellin järjestelmää koskevat ohjeet siihen ovat seuraavissa artikkeleissa.

Windows 11

Vaiheittaiset ohjeet Windows 11:n uudelleenasentamiseen löytyvät seuraavasta artikkelista, jossa on saatavilla videoita.
Dell-tietokoneen Windows 11:n nollaaminen tai asentaminen uudelleen

Windows 10

Yksityiskohtaiset Windows 10 -uudelleenasennusohjeet ovat seuraavassa artikkelissa, joka sisältää videoita.
Dell-tietokoneen Windows 10 -käyttöjärjestelmän oletusasetusten palautus tai uudelleenasennus

Windows 8 tai 8.1

Yksityiskohtaiset Windows 8-/8.1 -uudelleenasennusohjeet ovat seuraavassa artikkelissa.
Windows 8/8.1 -päivitys- ja -asennusohjeet

Windows 7

Vaiheittaiset ohjeet Windows 7: n uudelleenasentamiseen ovat seuraavassa artikkelissa, jossa on saatavilla videoita.
Palauta, palauta tai asenna Windows 7 uudelleen Dell-tietokoneeseen.

Alkuun

Lisätietoja

Suositellut artikkelit

Seuraavassa on joitakin aiheeseen liittyviä artikkeleita, jotka saattavat kiinnostaa sinua.

Tuki takuun päätyttyä Takuu päättynyt? Ei hätää. Siirry osoitteeseen Dell.com/support, anna Dell-palvelutunnisteesi ja katso tarjouksemme.

HUOMAUTUS: Tarjoukset ovat käytettävissä ainoastaan Yhdysvalloissa, Kanadassa, Yhdistyneessä kuningaskunnassa, Ranskassa, Saksassa ja Kiinassa (tietokoneasiakkaat). Ei koske palvelin- ja tallennustuotteita.

Tuote, johon asia vaikuttaa

Desktops & All-in-Ones, Laptops, Workstations

Edellinen julkaisupäivä

15 huhtik. 2024