Ubuntu Linuxin asentaminen Dell-tietokoneeseen

Tämä artikkeli sisältää tietoja Ubuntu Linuxin puhtaasta asentamisesta Dell-tietokoneeseen.

Sisällysluettelo:

1. Tarvitseeko sinun asentaa Ubuntu Dell-tietokoneeseen?
  2. Tarpeelliset tiedot ja tarkistukset ennen asennusta
  3. Ubuntu-asennuksen asetukset
  4. Ubuntun asentaminen järjestelmään
  5. Ubuntu-asennuksen määrittäminen
  6. Asennuksen viimeisteleminen

1. Tarvitseeko sinun asentaa Ubuntu Dell-tietokoneeseen?

Jos sinun on asennettava Ubuntu Dell-tietokoneeseesi, sinun on tehtävä muutama päätös ja kerättävä muutama asia ennen seuraavien ohjeiden suorittamista.

Huomautus: Jos asennat muun kuin järjestelmän kanssa toimitetun käyttöjärjestelmän, teet sen omalla vastuullasi. Dell ei voi varmistaa, että laitteisto on yhteensopiva, eikä se voi välttämättä toimittaa tukea järjestelmälle kyseisessä kokoonpanossa.

Oletko varmistanut, että Canonical on määrittänyt järjestelmän tyypin soveltuvan Ubuntulle?

1. Jos et ole, vieraile Canonicalin sivustossa Ulkoinen linkki ja tarkista, onko Canonical testannut mallisi ja onko se sopiva.

2. Jos olet tehnyt niin ja se on tuettujen mallien luettelossa, siirry seuraavaan vaiheeseen.

Huomautus: Jos järjestelmän mukana ei toimitettu Ubuntua ja havaitset ongelman, jonka ratkaisemiseen tarvitaan teknistä tukea: sinua saatetaan pyytää palauttamaan järjestelmä siihen tilaan, jossa Dell toimitti sen alun perin ja kertomaan, jatkuuko ongelma. Jos ongelma poistuu, saatavilla on tukea vain rajallisesti.

Onko sinulla Canonicalin toimittama uusin DVD- tai USB-asennuslevy? Ne sisältävät tämän käyttöjärjestelmän uusimmat päivitykset ja korjaukset.

Voit ladata soveltuvan Ubuntu ISO:n Canonicalta Ulkoinen linkki.

Jos olet ostanut järjestelmäsi Delliltä ja siinä on ollut Ubuntu valmiiksi asennettuna, järjestelmässä on saatavilla palautuskuvat. Mikäli asennat uutta kiintolevyä, voit ladata asennuskuvan siirtymällä Dellin tukisivustolle ja antamalla järjestelmän palvelutunnisteen tai pikahuoltokoodin ja valitsemalla kohdan Ohjaimet ja ladattavat tiedostot.

Alkuun

2. Tarpeelliset tiedot ja tarkistukset ennen asennusta

Sinun on otettava huomioon kolme asiaa ennen Ubuntu-asennuksen aloittamista:

1. Asennuksen kohteena olevan laitteiston tyypin selvittäminen

2. Asennukseen vaikuttavien BIOS-asetusten tyypin selvittäminen

3. Asennettavan Ubuntu-version selvittäminen

Asennuksen kohteena olevan laitteiston tyypin selvittäminen ja sen vaikutukset asennustapaan

Tallennustilan tyyppi tai muoto saattaa vaikuttaa siihen, kuinka Ubuntun asennus tehdään tietokoneeseesi. Asennustapa voi olla mikä tahansa, esimerkiksi uusille M2-korteille asentaminen, tavalliselle SATA-kiintolevylle asentaminen tai samoille SATA-kiintolevyille asentaminen Intel Matrix RAID -kokoonpanossa. Tarkista, että tietokoneesi laitteistoon on mahdollista tehdä tarvittava asennus tai selvitä seuraavista artikkeleista lukemalla, kuinka voit muuttaa asennustapaa järjestelmäsi laitteistolle sopivaksi:

Huomautus: Huomioi, että USB 2.0 -standardia ja sitä vanhempia tukevia siirrettäviä tallennuslaitteita ei tueta järjestelmissä, jotka sisältävät uusia Intel SkyLake -suorittimia. Kyseisten suoritinten piirisarjat eivät enää tue USB 2.0 -keskitintä.
Asennuksen kohteena olevan BIOSin tyypin selvittäminen ja sen vaikutukset asennustapaan

Vanhan BIOSin ja UEFI (Unified Extensible Firmware Interface) BIOSin ero voi olla ratkaiseva sen kannalta, onnistuuko vai epäonnistuuko asennus. Lisätietoja aiheesta on seuraavissa artikkeleissa:

Asennettava Ubuntun versio

Kuten kaikki muut käyttöjärjestelmät, Ubuntu pyrkii jatkuvasti parantamaan käytettävyyttä ja suorituskykyä. Ubuntu poikkeaa siinä suhteessa, että saatavilla on aina kaksi päivitysvaihtoehtoa:

Ensimmäinen on kaikista uusin LTS (Long Term Support) -versio.

Tämä päivitys tulee saataville kahden vuoden välein, ja Canonical antaa sille täyden tuen päivityksineen viiden vuoden ajan. Kyseessä on testattu ja vakaa koontiversio.

Toinen on kaikista uusin tavallinen versio.

Tämä päivitys tulee saataville kuuden kuukauden välein, Canonical tukee sitä päivityksillä vain yhdeksän kuukauden ajan. Nämä tavalliset versiot ovat uusinta uutta, mutta juuri sen vuoksi niissä on ongelmia. Nämä versiot ovat yleensä vain testaajien ja kehittäjien käytössä.

Jos haluat sen sijaan päivittää johonkin Ubuntun uuteen versioon, tutustu seuraavaan artikkeliin:

Alkuun

3. Ubuntu-asennuksen asetukset

1. Aseta Ubuntu-levy DVD-asemaan tai yhdistä USB-käynnistyslevy järjestelmän porttiin.

2. Paina F12-näppäintä toistuvasti, kun Dell-logo tulee näkyviin käynnistyksen aikana. Siirryt Dellin boot once (kertakäynnistys) -valikkoon.

3. Voit siirtyä valikossa ja korostaa valintasi kohdistimella/nuolinäppäimillä. Valintana on joko boot from USB (Käynnistäminen USB:ltä) tai Boot from CD/DVD Drive (Käynnistäminen CD-/DVD-asemalta). Kun valintasi on korostettuna, paina ENTER-näppäintä.

4. Kun järjestelmä käynnistyy, valitse Try Ubuntu (Kokeile Ubuntua) -vaihtoehto. Tämä vaihtoehto tarkistaa, että laitteistosi täyttää Ubuntun vaatimukset.

5. Kun ole valmis jatkamaan, klikkaa Install Ubuntu (Asenna Ubuntu) -painiketta. Ohjattu asennustoiminto tulee näkyviin ja antaa muutamia valintoja koskevia kehotteita.

6. Valitse asennuskieli ja valitse Continue (Jatka).

Kielivalinta

1. Näyttöön tulee Preparing to install Ubuntu (Valmistellaan Ubuntun asentamista) -ikkuna. Valitse soveltuvat vaihtoehdot ja valitse Continue (Jatka).

Asennuksen valmistelu

Huomautus: Suosittelemme, että asennuksen aikana kiinteä verkkokaapeli ja virtakaapeli ovat molemmat kytkettyinä.

Alkuun

4. Ubuntun asentaminen järjestelmään

1. Jos kiinteä verkkokaapeli ei ole kytkettynä, asennusohjelma kehottaa sinua asentamaan langattoman Wi-Fi-yhteyden.

Langattoman yhteyden asennus

1. Installation type (Asennustyyppi) -ikkuna tulee näkyviin. Valittavana on useita vaihtoehtoja.

1. Jos haluat käyttöön Dual Boot (Kaksoiskäynnistys) -asennuksen, jossa Ubuntu asennetaan toisen käyttöjärjestelmän rinnalle, lue seuraava ohje, ennen kuin valitset Something Else (Jokin muu) -vaihtoehdon.

2. Jos haluat asentaa Ubuntun koko kiintolevylle, valitse Erase disk and install Ubuntu (Tyhjennä levy ja asenna Ubuntu) -vaihtoehto. Valitse sen jälkeen kiintolevy, johon haluat asentaa Ubuntun. Siirry vaiheeseen 3.

Huomautus: Kuten aiemmin on kerrottu, tämä poistaa levyltä kaikki nykyiset tiedot ja järjestelmät.

3. Jos haluat määrittää manuaalisesti erilaisia osioita kiintolevylle tai haluat luoda mukautetun asennuksen, siirry seuraavaan oppaaseen, ennen kuin valitset Something Else (Jotain muuta) -vaihtoehdon.

Asennustyyppi

1. Valitse Install Now (Asenna nyt). Tämän jälkeen et voi enää peruuttaa asennusta.

Alkuun

5. Ubuntu-asennuksen määrittäminen

1. Sinun on määritettävä muutama kokoonpanoasetus. Seuraavaksi näkyviin tulee Where are you? (Missä olet?) -ikkuna.

Missä olet?

1. Valitse kartalta sijaintiasi lähinnä vastaava kohta tai kirjoita se tekstiruutuun ja klikkaa sitten Continue (Jatka).

2. Näkyviin tulee Keyboard layout (Näppäimistöasettelu) -ikkuna. Valitse oikea näppäimistöasettelu järjestelmällesi ja klikkaa Continue (Jatka).

Näppäimistöasettelu

Huomautus: Jos et ole varma näppäimistöasettelusta, voit nyt valita Detect Keyboard Layout (Tunnista näppäimistöasettelu) -painikkeen saadaksesi apua.
  1. Näkyviin tulee Who are you? (Kuka olet?) -ikkuna. Tässä kohtaa sinun on täytettävä tietosi.

Kirjautumisnäyttö

1. Kun käyttöjärjestelmää asennetaan, näytöllä näytetään useita näyttökuvia, jotka sisältävät lisätietoa Ubuntu-versiosta, jonka asennat järjestelmään.

Järjestelmän asentaminen

Alkuun

6. Asennuksen viimeisteleminen

1. Kun ohjattu asennus on valmis, näet Installation complete (Asennus valmis) -ponnahdusikkunan. Käynnistä tietokone uudelleen valitsemalla Restart Now (Käynnistä uudelleen).

Asennus valmis

1. Ubuntu on nyt asennettu.

2. Seuraavasta linkistä saat lisätietoja alkuperäisestä asennuksesta:

Huomautus: Jos olet suorittanut asennuksen ja havaitset ongelmia, helpoin ratkaisu on suorittaa asennus uudelleen.

Alkuun

Lisätietoja:

Huomautus:
Canonical tarjoaa ohjelmistotuen seuraavilla tavoilla:
Dell tarjoaa teknisen tuen:

Alkuun

Artikkelin tunnus: SLN151664

Muokattu viimeksi: 07/11/2017 15:48