Meerdere beeldschermen configureren op een Dell pc met een Ubuntu-besturingssysteem

In dit artikel leest u hoe u meerdere schermen kunt instellen binnen het Ubuntu-besturingssysteem op uw Dell pc.

Inhoudsopgave:

1. Inleiding
  2. Meerdere beeldschermen configureren in Ubuntu
  3. Tips en oplossingen voor veelvoorkomende problemen

1. Inleiding

Veel mensen vinden het haast vanzelfsprekend dat ze met meerdere beeldschermen/monitoren op hun pc kunnen werken. Bij Dell pc's met het Windows-besturingssysteem was deze optie altijd al ingebouwd. (Zowel in de aangeboden hardware als in de hulpprogramma's die in de fabriek werden geïnstalleerd.)

Als u met meerdere schermen op uw pc wilt werken, hebt u zowel de juiste hardware als de juiste software nodig plus de ondersteuning van het besturingssysteem.

Hardwarevereisten:

• Als eerste moet u uiteraard meer dan 1 beeldscherm / monitor hebben.
  • Ten tweede moet uw pc meer dan 1 video-uitgang hebben:
    • Bij een laptop kan dat een VGA en ingebouwde Dport- of HDMI-aansluitingen zijn.
    • Bij een laptop met dock en poortreplicator kunnen dat meerdere VGA-, HDMI-, Dport- en DVI-aansluitingen zijn.
    • Bij een desktop kan dit een VGA of DVI of Dport- of HDMI-aansluitingen op het moederbord zijn.
    • Bij een desktop met een extra videokaart hangt het af van het kaarttype dat u koopt en hoeveel u hiervoor wilt uitgeven.
  • U hebt ook de juiste videokabels nodig tussen de video-aansluiting van de pc en de monitoren / beeldschermen.

Softwarevereisten:

• Een besturingssysteem dat meerdere beeldschermen ondersteunt.
  • De juiste drivers en software installeren:
    • Als u een ingebouwde video gebruikt, moet de juiste software / driver door de fabrikant van de GPU zijn geïnstalleerd. (Meestal is dit Intel of AMD.)
    • Als u een aparte of extra videokaart gebruikt, hebt u de juiste software van de fabrikant van de GPU nodig. (Meestal is dit Nvidia, Radeon, Matrox of één van de andere fabrikanten.)
Opmerking: Voordat u probeert meerdere beeldschermen met verschillende video-aansluitingen of extra adapters / converters te verbinden, raden wij u aan om het gebruikte type video en de verschillende aansluitingen te bekijken. Zo is VGA bijvoorbeeld alleen analoog. Sommige DVI's zijn zowel analoog als digitaal, maar andere DVI's zijn alleen digitaal. (Als u weet wat voor DVI-aansluiting u hebt, weet u wat voor soort video wordt ondersteund.) HDMI en Dport zijn alleen digitaal. (HDMI draagt zowel geluid als video, waar Dport alleen video draagt.) Sommige latere problemen kunnen worden vermeden als u hier de juiste aansluitingen en de juiste kabels kiest.

Terug naar boven

2. Meerdere beeldschermen configureren in Ubuntu

Zorg eerst dat uw grafische drivers en software geïnstalleerd en up-to-date zijn. (Er zijn open source-drivers die standaard worden geïnstalleerd en u kunt bedrijfseigen drivers installeren wanneer dat nodig is. ) Meer informatie vindt u in het artikel hieronder:

Wanneer alles is bijgewerkt, start u uw pc opnieuw op en meldt u zich aan bij het Ubuntu-bureaublad.

1. Sluit de extra monitoren / beeldschermen op uw pc aan. Ubuntu zou vanzelf de extra beeldschermen moeten gaan configureren.

1. Als u de extra schermen zelf wilt configureren, ga dan naar System Settings > Displays (Systeeminstellingen > Beeldschermen).

1. In het bovenste deel van het configuratievenster ziet u de gedetecteerde monitoren / beeldschermen en hun namen. (U kunt op de monitoren klikken en ze in de juiste volgorde slepen zoals u ze daadwerkelijk hebt neergezet.)

2. Onderaan het configuratievenster vindt u verschillende opties:

1. Rechts bovenin de onderste helft van het configuratievenster ziet u een selectievakje waarmee u de beeldschermen op Extend (verlengen) en Mirrored (spiegelen) kunt zetten. (Extend (verlengen) is de standaardinstelling. Als u de beeldschermen op Mirror (spiegelen) zet, kunt u minder resoluties gebruiken.)

2. De eerste optie onder het midden is Resolution (resolutie): Deze optie heeft een vervolgkeuzemenu. (Dit menu komt overeen met het scherm waarop u op dat moment bovenaan het venster op hebt geklikt.) De resolutie bepaalt de grootte van de weergave op het beeldscherm, hoeveel details worden getoond en de verhouding van het beeldscherm.

3. De tweede optie onder het midden is Rotation (rotatie): Ook deze optie heeft een vervolgkeuzemenu. (Ook dit menu komt overeen met het scherm waarop u hebt geklikt.) Rotatie bepaalt welke rand het beeldscherm ziet als de als de onderste rand. Dit is handig als u één of meerdere beeldschermen op hun zij hebt geïnstalleerd voor een staande in plaats van een liggende weergave.

4. De derde optie onder het midden is Launcher Placement (plaats van de Starter): deze optie heeft een vervolgkeuzemenu waarin u kunt kiezen of de Starter op één of op alle beeldschermen zichtbaar moet zijn. (De standaardinstelling is All Displays (alle beeldschermen). De Starter is de verticale taakbalk in Ubuntu.)

5. De vierde optie in het midden is Sticky Edges (plakranden): Hier kunt u deze optie in- en uitschakelen. (De standaardinstelling is ON (aan).) Het doel van de plakranden is om applicaties aan de randen vast te zetten waar de twee beeldschermen bij elkaar komen. De muis wordt vertraagd zodat u meer tijd hebt om de applicatie goed uit te lijnen.

6. Links onderin het configuratievenster zit de knop Detect Displays (beeldschermen zoeken). Deze optie zoekt naar beeldschermen die op uw systeem zijn aangesloten en wijst een ID aan alle beeldschermen toe zodat u kunt zien of uw configuratie werkt.

7. Rechts onderin het configuratiescherm zit de knop Apply Settings (instellingen toepassen) waarmee u uw configuratie kunt opslaan.

Het configuratievenster

1. Gebruik dit venster en de verschillende opties om de verschillende beeldschermen naar uw wensen te configureren. U kunt uw beeldschermen volledig op basis van uw persoonlijke voorkeuren en behoeften instellen.

Terug naar boven

3. Tips en oplossingen voor veelvoorkomende problemen

Opmerking: Dell biedt alleen ondersteuning voor de hardware die met de pc wordt meegeleverd en de in de fabriek geïnstalleerde versie van het besturingssysteem Ubuntu. Als de hardware in orde is en het opnieuw installeren van het besturingssysteem vanaf de herstelpartitie het probleem niet oplost, dan kunt u contact opnemen met Canonical voor verdere softwareondersteuning. Als de hardware in kwestie van een derde partij is, wordt u mogelijk doorverwezen naar de fabrikant van het apparaat voor verdere hulp. Als u hierna nog steeds problemen ondervindt, dan kunt u voor verdere ondersteuning bij uw hardware terecht op de fora van de Ubuntu-community. In het gedeelte hieronder vindt u enkele algemene stappen voor probleemoplossing, maar het gebruik van deze informatie is voor eigen risico.

Tips

Elk scherm zijn eigen achtergrond of dezelfde achtergrond door laten lopen op alle beeldschermen

Er zijn twee applicaties waarmee u dit kunt bewerkstelligen:

1. De eerste is SynchWall. Gebruik de onderstaande opdracht om deze applicatie te installeren:

sudo add-apt-repository ppa:milarimogard/webupd8
    sudo apt-get update
    sudo apt-get install synchwall

• Open the SynchWall-app en ga naar Preferences > Display parameters (Voorkeuren > Beeldschermparameters). Op de volgende pagina gaat u naar Multi Monitor Display (weergave met meerdere beeldschermen) en kiest u Extend image (afbeelding verlengen). Vink het vakje naast share image between monitors (afbeelding tussen beeldschermen delen) aan om de achtergrond op al uw beeldscherm weer te geven.

• SynchWall kan achtergronden ook draaien, effecten toepassen en meer.

1. De tweede applicatie is Nitrogen. U vindt deze applicatie in het Ubuntu Software Center of via de onderstaande opdracht:

sudo apt-get install nitrogen

Nitrogen heeft geen Starter op het bureaublad, dus u moet het vanaf de opdrachtregel openen:

nitrogen

• Ga naar Preferences (voorkeuren) en voeg uw map met achtergronden toe. Onderaan het venster met voorkeuren selecteert u Full screen (volledig scherm) waardoor de achtergrond op alle beeldschermen wordt weergegeven.

• Als u elk beeldscherm zijn eigen achtergrond wilt geven, selecteert u onderaan de pagina voorkeuren beeldscherm 1, 2, enz..

Opmerking: Als u voor elk beeldscherm een andere achtergrond wilt instellen, moet u zorgen dat bestandsbeheer geen toegang meer heeft tot het bureaublad. Dat betekent ook dat u geen mappen meer op het bureaublad ziet.

Als u dit wilt doen, moet u de tool GNOME Tweak installeren:

sudo apt=get install gnome-tweak-tool

Ga naar het gedeelte Desktop (bureaublad) in de tool GNOME Tweak en zet de optie Have file manager handle the desktop (Laat bestandbeheer het bureaublad beheren) op OFF (uit).

• Als u uw configuratie na opnieuw opstarten wilt behouden, moet u nitrogen --restore aan uw opstart-applicaties toevoegen.

Flash-video's downloaden voor een volledig scherm op één beeldscherm terwijl u het bureaublad op een ander beeldscherm gebruikt

De meeste Flash-video's en -spellen worden in de browsers Chrome of Firefox weergegeven. Er zijn meerdere extensies waarmee u dit probleem kunt oplossen:

1. Voor Google Chrome / Chromium: MaximizeFlash maakt de Flash-video of -game browservullend. Als u op F11 drukt, ziet u de browser in een volledig scherm op het door u geselecteerde beeldscherm.

2. Voor Firefox: Flash Game Maximizer voegt een knop toe aan de balk met add-ons waarmee u de Flash-video of -game browservullend maakt. Als u op F11 drukt, ziet u de browser in een volledig scherm op het door u geselecteerde beeldscherm. (Houd er rekening mee dat er problemen bekend zijn met deze extensie en YouTube.)

Oplossingen

Problemen met de video-drivers

Als u met de standaard op uw pc geïnstalleerde open source-drivers niet de gewenste configuratie kunt bereiken, moet u de bedrijfseigen drivers en hulpprogramma's van de fabrikant van de video-GPU proberen. In sommige gevallen geeft de overstap van de bedrijfseigen driver naar de open source-driver de gewenste resultaten, afhankelijk van wat u probeert te doen. In principe is ons advies: hebt u problemen met een van de twee, installeer dan de andere en kijk of u dezelfde problemen tegenkomt.

Ik kan mijn beeldschermen niet zoals gewenst in het Ubuntu-configuratievenster instellen

Net als in Windows kunt u met software van de bedrijfseigen driver uw video-apparaten en uw verschillende beeldschermen configureren. Elke fabrikant heeft zijn eigen website met support waar u meer informatie vindt over het gebruik van hun specifieke software.

Ubuntu detecteert niet alle beeldschermen

1. Installeer CCSM (Compiz Config Settings Manager):

sudo apt-get install compizconfig-settings-manager
  2. Open CCSM en ga naar General Options > Display Settings (Algemene opties > Weergave-instellingen).

3. Vink het vakje Detect Outputs (uitgangen detecteren) uit.

4. In de uitgangen-array stelt u de resolutie van elk beeldscherm in.

5. Ga terug naar gedeelte 2 en configureer uw beeldschermen opnieuw in de beeldscherminstellingen van Ubuntu.

Ubuntu houdt de beeldschermposities niet vast na opnieuw opstarten

Hieronder kunt u stapsgewijs een script schrijven waarmee u de posities van uw verschillende beeldschermen kunt vastzetten en die ook na opnieuw opstarten of terugkomen uit slaapstand behouden blijven:

1. Verwijder het oude monitoren.xml-bestand en maak een nieuwe met behulp van de Gnome-tool voor beeldscherminstellingen:

rm ~/.config/monitors.xml
    gnome-control-center

Ga naar Displays (beeldschermen) en stel de posities zoals gewenst in.

2. Open het bestand ~/.config/monitoren.xml in een tekstverwerker en zorg ervoor dat het primaire beeldscherm een ja heeft bij de primaire vlag.

3. Installeer het pakket libxml2-utils als dit niet reeds is geïnstalleerd:

sudo apt-get install libxml2-utils
  4. Gebruik de onderstaande opdrachten om het script naar een directory op uw pad te kopiëren en het uitvoerbaar te maken:

sudo wget -O /usr/local/sbin/update-monitor-position http://www.calgorithms.com/assets/files/update-monitor-position
    chmod +x /usr/local/sbin/update-monitor-position
  5. Voeg update-monitor-position toe met behulp van de tool System > Startup Applications (systeem > opstart-applicaties) zodat deze wordt uitgevoerd wanneer u zich aanmeldt.

6. Start uw systeem opnieuw op en kijk of het script werkt.

Terug naar boven

Aanvullende informatie:

Opmerking:
Software-ondersteuning wordt geboden door Canonical via de volgende methoden:
Technische ondersteuning wordt geboden door Dell:

Terug naar boven

Quick Tips worden gepubliceerd door de Dell Support Professionals die dagelijks problemen oplossen.   Om snelle publicatie mogelijk te maken, bevatten Quick Tips wellicht alleen gedeeltelijke oplossingen of tijdelijke oplossingen waaraan nog wordt gewerkt of waarvan nog nader moet worden bewezen dat er een probleem mee wordt opgelost.  Quick Tips zijn niet door Dell gecontroleerd, gevalideerd of goedgekeurd en dienen met de nodige voorzichtigheid te worden gebruikt. Dell is niet aansprakelijk voor verliezen, waaronder maar niet beperkt tot gegevensverlies en winst- of omzetderving, waarmee gebruikers kunnen worden geconfronteerd door het volgen van procedures of adviezen die worden beschreven in de Quick Tips.

Artikel-id: SLN298529

Laatste wijzigingsdatum: 10-11-2017 16:45