Ubuntu Linux installeren op uw Dell pc.

Dit artikel bevat informatie over het installeren van het besturingssysteem Ubuntu Linux op uw Dell pc.

Inhoudsopgave:

1. Wilt u Ubuntu op uw Dell pc installeren?
  2. Wat u moet weten en controleren voordat u begint met installeren
  3. De installatie van Ubuntu voorbereiden
  4. Ubuntu installeren op uw systeem
  5. De Ubuntu-installatie configureren
  6. Installatie voltooid

1. Wilt u Ubuntu op uw Dell pc installeren?

Als u Ubuntu op uw Dell pc wilt installeren, zijn er een paar dingen waarover u moet beslissen en die u moet hebben voordat u verdergaat met onderstaande instructies.

Opmerking: Als u een ander besturingssysteem wilt installeren dan het besturingssysteem dat bij de pc is geleverd, doet u dit op eigen risico. Dell kan niet certificeren dat de hardware compatibel is en we kunnen mogelijk niet het systeem ondersteunen in die configuratie.

Hebt u gecontroleerd of uw type systeem een van de systemen is die zijn gecertificeerd door Canonical als geschikt voor Ubuntu?

1. Zo niet, dan kunt u op de website van CanonicalExterne koppeling nagaan of uw model is getest door Canonical en geschikt is.

2. Als u dit hebt gecontroleerd en het systeem wordt ondersteund, kunt u doorgaan.

Opmerking: Als uw systeem niet is geleverd met Ubuntu en u hebt een probleem waarvoor u technische support nodig hebt om het op te lossen, wordt u mogelijk gevraagd om het systeem terug te zetten naar de status zoals hij door Dell is geleverd en na te gaan of het probleem dan is opgelost. Als dit niet het geval is, is beperkte ondersteuning mogelijk.

Hebt u een exemplaar van de nieuwste installatie-dvd of -USB van Canonical? Deze bevatten de nieuwste updates en fixes voor dit besturingssysteem.

U kunt de juiste Ubuntu ISO installeren vanaf CanonicalExterne koppeling.

Voor diegenen die een systeem van Dell hebben aangeschaft met Ubuntu al geïnstalleerd, staan er herstelimages op hun systeem en als ze een nieuwe harde schijf plaatsen, kunnen ze een installatie-image downloaden op de Dell Support website. Daar moeten ze de servicetag of express-servicecode van het systeem invoeren en Drivers en downloads selecteren.

Terug naar boven

2. Wat u moet weten en controleren voordat u begint met installeren

Er zijn drie dingen waarmee u rekening moet houden voordat u Ubuntu gaat installeren:

1. Het type hardware waarop u gaat installeren

2. De BIOS-instellingen die van invloed zouden kunnen zijn op de installatie

3. Welke versie van Ubuntu u wilt installeren

Het type hardware waarop u gaat installeren en of dit invloed heeft op de manier van installatie

Het type of de formattering van uw storagemedia kan invloed hebben op de manier waarop u Ubuntu op uw pc moet installeren. Dit kunnen verschillende manieren zijn, van het installeren op een van de nieuwe M2-kaarten en het installeren op een standaard SATA harde schijf tot het installeren op dezelfde SATA harde schijven in een Intel Matrix RAID-configuratie. Controleer of de hardware van uw pc geschikt is voor het soort installatie dat u nodig hebt of lees onderstaande artikelen om een idee te krijgen van hoe u uw installatiemethode kunt aanpassen aan de hardware van uw systeem:

Opmerking: Houd er rekening mee dat apparaten voor USB 2.0 en oudere verwisselbare media-apparaten niet worden ondersteund op systemen met de nieuwe Intel SkyLake-processoren. De chipsets voor deze processoren bieden geen ondersteuning meer voor de USB 2.0 Hub.
Welk type BIOS is ingesteld op uw systeem en heeft deze invloed op de manier waarop u de installatie uitvoert?

Het verschil tussen Legacy en UEFI (Unified Extensible Firmware Interface) BIOS-configuraties kan het verschil maken tussen een installatie die lukt of niet lukt. Bekijk de artikelen hieronder voor meer informatie over het onderwerp:

Welke versie van Ubuntu wilt u installeren?

Net als andere besturingssystemen wordt Ubuntu voortdurend verbeterd op het gebied van gebruik en prestaties. Wat anders is met Ubuntu is dat u op elk gewenst moment de keuze hebt uit twee updates:

De eerste is de meest recente LTS release (Long Term Support).

Deze update is om de twee jaar beschikbaar en wordt volledig ondersteund door Canonical met updates gedurende vijf jaar. Deze versie wordt beschouwd als een geteste en stabiele build.

De tweede is de meest recente normale release.

Deze update is beschikbaar om de zes maanden en wordt door Canonical alleen ondersteund met updates gedurende negen maanden. Deze normale releases worden beschouwd als zeer geavanceerd, maar kunnen hierdoor wil problemen vertonen. Deze builds worden meestal gebruikt door testers en ontwikkelaars.

Als u in plaats van hiervan liever naar een nieuwe versie van Ubuntu wilt upgraden, leest u onderstaand artikel:

Terug naar boven

3. De installatie van Ubuntu voorbereiden

1. Plaats de Ubuntu-schijf in het dvd-station of plaats de opstartbare USB in een poort op het systeem.

2. Tik snel op de F12-toets wanneer u het Dell logo ziet verschijnen tijdens het opstarten. Hierdoor wordt het eenmalige opstartmenu van Dell geopend.

3. U kunt de cursor/pijltoetsen gebruiken om door het menu te navigeren en de gewenste optie markeren. U kunt kiezen uit opstarten vanaf USB en opstarten vanaf cd/dvd-station. Zodra uw keuze wordt is gemarkeerd, drukt u op ENTER.

4. Wanneer de setup wordt opgestart, kiest u de optie Try Ubuntu (Ubuntu proberen). Hierdoor wordt gecontroleerd of de hardware geschikt is voor Ubuntu.

5. Wanneer u klaar bent om verder te gaan, klikt u op de knop Install Ubuntu (Ubuntu installeren). De installatiewizard wordt weergegeven waarin u wordt begeleid bij een aantal keuzes.

6. Selecteer uw installatietaal en klik op Continue (Doorgaan).

Taal selecteren

1. Het venster Preparing to install Ubuntu (De installatie van Ubuntu wordt voorbereid) wordt weergegeven. Kies de gewenste opties en klik op Continue (Doorgaan).

Installatie voorbereiden

Opmerking: Wij raden u aan tijdens het installeren zowel een kabel voor een bedraad netwerk als een netsnoer op de computer aangesloten te hebben.

Terug naar boven

4. Ubuntu installeren op uw systeem

1. Als u niet beschikt over een bekabelde verbinding, wordt u bij de installatie begeleid voor het instellen van een draadloze Wi-Fi-verbinding.

Draadloze installatie

1. Het venster voor het type installatie wordt weergegeven. Er zijn verschillende opties beschikbaar.

1. Als u een dual-boot-installatie van Ubuntu wilt uitvoeren naast andere besturingssystemen, leest u onderstaande instructies voordat u de optie Something Else (Iets anders) selecteert.

2. Als u Ubuntu wilt installeren op uw volledige harde schijf, klikt u op Erase disk and install Ubuntu (Schijf wissen en Ubuntu installeren). Selecteer vervolgens de harde schijf waarop u Ubuntu wilt installeren. Ga door met stap 3.

Let op: zoals gezegd, worden bij deze methode alle data en systemen gewist die op dit moment op de schijf staan.

3. Als u handmatig partities wilt instellen op de harde schijf of een aangepaste installatie wilt uitvoeren, gaat u naar onderstaande instructies voordat u de optie Something Else (Iets anders) selecteert.

Type installatie

1. Klik op Install Now (Nu installeren). Vanaf dit punt kunt u de installatie niet annuleren.

Terug naar boven

5. De Ubuntu-installatie configureren

1. U moet enkele configuratie-instellingen opgeven. Vervolgens verschijnt het venster Where are you? (Waar bent u?).

Waar bent u?

1. Selecteer op de kaart de locatie die zich het dichtst bevindt bij uw locatie of typ uw locatie in het tekstvak en klik op Continue (Doorgaan).

2. Het venster voor de toetsenbordindeling wordt weergegeven. Selecteer de juiste toetsenbordindeling voor uw systeem en klik op Continue (Doorgaan).

Toetsenbordindeling

Opmerking: Als u niet zeker weet welke indeling u moet kiezen, selecteert u de knop Detect Keyboard Layout (Toetsenbordindeling detecteren) voor hulp.
  1. Het venster Who are you (Wie bent u?) wordt weergegeven. Hier vult u uw gegevens in.

Aanmeldingsscherm

1. Terwijl het besturingssysteem wordt geïnstalleerd, ziet u op het scherm verschillende schermafbeeldingen met meer informatie over de specifieke Ubuntu-revisie die u op uw systeem installeert.

Systeem installeren

Terug naar boven

6. Installatie voltooid

1. Wanneer de installatiewizard is voltooid, verschijnt het berichtvenster Installation complete (Installatie voltooid). Klik op Restart Now (Nu opnieuw opstarten) om uw computer opnieuw op te starten.

Installatie voltooid

1. Ubuntu is nu geïnstalleerd.

2. Via onderstaande koppeling kunt u enkele eerste adviezen krijgen over de configuratie.

Opmerking: Als u de installatie hebt voltooid en er zijn nog problemen, kunt u deze het makkelijkst en snelst oplossen door de installatie nogmaals uit te voeren.

Terug naar boven

Aanvullende informatie:

Opmerking:
Software-ondersteuning wordt geboden door Canonical via de volgende methoden:
Technische ondersteuning wordt geboden door Dell:

Terug naar boven

Artikel-id: SLN151664

Laatste wijzigingsdatum: 07-11-2017 15:47