Hvordan løse krasjer, omstarter og blå skjerm-feil i Microsoft Windows

Artikkelsammendrag: Denne artikkelen inneholder en liste over informasjon og koblinger for feilsøking av krasjer, omstarter og blå skjerm-feil i Microsoft Windows.

Innholdsfortegnelse:
  1. Hva er en blå skjerm-feil?
  2. Hvordan deaktivere automatisk omstart
  3. Feilsøke vanlige blåskjerm-feilmeldinger
  4. Analysere stoppfeil på blå skjerm i Windows ved hjelp av BlueScreenView
    (fra Nirsoft)

Problem 1.

Hva er en blåskjerm-feil?

Når Windows støter på bestemte situasjoner, stopper det, og diagnostikkinformasjonen vises i hvit skrift på en blå skjerm. Det er fra disse feilmeldingene at termene “blå skjerm” eller "Blue Screen of Death" (BSOD) har oppstått.

I mange tilfeller kan skjermen bare blinke et par sekunder før den starter opp på nytt. Du kan deaktivere denne prosessen ved å følge trinnene i avsnitt 2 nedenfor, slik at du kan analysere feilen ytterligere.

Blåskjerm-feil oppstår når:

Windows oppdager en feil som ikke kan rettes opp uten å miste data.
Windows oppdager at kritiske operativsystemdata har blitt ødelagt.
Windows oppdager en feil i maskinvaren som ikke kan rettes opp.
Den nøyaktige teksten som vises, kan enten være tekstbasert (figur 1) eller grafisk som i Windows 8 (figur 2).

Figur 1

Figur 2

Problem 2.

Hvordan deaktivere automatisk omstart

Når en kritisk feil oppdages i Windows, starter Windows PC-en på nytt automatisk for å hindre ytterligere skade på datamaskinen. Dette er en sikkerhetsforanstaltning som er integrert i Windows. For ytterligere å analysere stopp- eller BSOD-feil, må vi vite feilkoden og opplysninger knyttet til feilen.

Denne informasjonen vises når du slår av Automatisk omstart ved systemfeil.

Her er fremgangsmåten for å deaktivere automatisk omstart ved systemfeil i Windows
(gjelder for Windows 8, 7, Vista og XP)

På startskjermen (Start-menyen i 7, Vista, XP) skriver du System
Klikk på System-koblingen som vises.
På listen med koblinger i venstre rute klikker du på Avanserte systeminnstillinger

Klikk på Innstillinger under Oppstart og gjenoppretting

Fjern merket i avmerkingsboksen Start på nytt automatisk

Klikk på OK
Klikk på Bruk og deretter OK

Neste gang systemet krasjer, vil datamaskinen, i stedet for å starte på nytt, stoppe på et skjermbilde med en feilkode og noen opplysninger knyttet til feilen.
Skriv ned denne informasjonen slik at du kan feilsøke problemet.

Problem 3.

Feilsøke vanlige blåskjerm-feilmeldinger
  avhengig av Windows-versjonen

For feilsøking av blå skjerm-feil i Windows XP klikker du her
For feilsøking av blå skjerm-feil i Windows Vista klikker du her.
For feilsøking av blå skjerm-feil i Windows 7 klikker du her.
For feilsøking av blå skjerm-feil i Windows 8 klikker du her..

Problem 4.

Analysere stoppfeil på blå skjerm i Windows
  ved hjelp av BlueScreenView (Nirsoft)

I tillegg til å bruke feilsøkingsverktøyet for Windows fra Microsoft som finnes i de ovennevnte artiklene,
kan du også bruke et verktøy fra Nirsoft som kalles BlueScreenView, til å analysere Windows-dumpfiler.

Hvis du vil ha mer informasjon om BlueScreenView (fra Nirsoft), klikker du her.

Hvis du vil laste ned verktøyet fra www.nirsoft.net, klikker duher for ZIP-fil.

Klikk her for å få mer informasjon.

Klikk på knappen nedenfor for å sende tilbakemeldinger via Twitter eller be om hjelp til noe i artikkelen ovenfor.

Artikkel-ID: SLN179253

Dato sist endret: 18/01/2017 02:25 PM