Hvordan påvirker minne (RAM) ytelse?

Datamaskinens systemminne består av fysisk minne, som kalles Random Access Memory (RAM) og virtuelt minne. Lagring i systemminnet er ikke permanent, i motsetning til en harddisk der innholdet lagres når du slår av PC-en.

Når du starter et program, sender prosessoren en kommando for å hente programmet fra harddisken. Når filene er mottatt trenger PC-en et arbeidsområde der dataene kan kjøres, slik at du kan samhandle med filene.. Denne digitale arbeidsbenken er RAM. PC-en plasserer programmene i RAM, eller den digitale arbeidsbenken, midlertidig mens du arbeider med dem, slik at det er raskere og enklere for prosessoren å få tilgang på informasjonen.

Forstå RAM

Jo mer RAM du har på PC-en, jo større er den digitale arbeidsbenken, og dess fortere kan programmer kjøres, generelt sett. Hvis PC-en kjører sakte på grunn av for lite RAM, blir du kanskje fristet til å øke det virtuelle minnet fordi det er billigere. Det er imidlertid en bedre løsning å legge til mer RAM, fordi prosessoren kan lese data fra RAM mye raskere enn fra en harddisk.

RAM har to egenskaper som påvirker PC-ens ytelse, minnekapasitet og minnehastighet.

Minnekapasitet: Jo flere gigabyte (GB) minnemodulen din har, desto flere programmer kan du kjøre samtidig.

• 2-4 GB. Dette var standard RAM-kapasitet og ble levert med PC-er som kjører Windows Vista eller XP. Denne mengden minne kan kjøre enkeltprogrammer. Hvis PC-en din har mindre enn 4 GB RAM, vil ytelsen øke hvis du legger til mer RAM.

• 4-6 GB. Denne standard RAM-kapasiteten håndterer en gjennomsnittlig brukers oppgaver, som nettsurfing, arbeide i Word-dokumenter og e-post, uten problemer.

• 6-8 GB. Denne større RAM-kapasiteten passer godt for de som gamer i blant og som bruker grunnleggende multimedia. Den håndterer både å kjøre flere programmer samtidig og ny teknologi, slik at brukere ikke trenger å oppgradere når behovene endres.

• 8+ GB. Denne robuste RAM-kapasiteten er perfekt for hardcore gamere og avanserte mutlimediabrukere og -skapere. Disse brukerne vil ha muligheten til å prøve ut den nyeste teknologien på markedet uten å måtte oppgradere RAM.

Minnehastighet: Tiden det tar RAM å motta en forespørsel fra prosessoren og lese eller skrive data. Generelt sett er behandlingshastigheten raskere jo raskere RAM du har.

Med raskere RAM øker du hvor fort minnet overfører informasjon til andre komponenter. Dette betyr at den raske prosessoren nå har en like rask måte å kommunisere med andre komponenter, noe som gjør datamaskinen mye mer effektiv.

RAM-hastigheten måles i Megahertz (MHz), millioner av sykluser per sekund, slik at den kan sammenlignes med prosessorens klokkehastighet. I stasjonære og bærbare Dell-datamaskiner kan minnehastigheten variere mellom standarden på 1333 MHz og opp til 2133 MHz.

Oppgradere RAM

Hvis du vurderer å oppgradere RAM for å forbedre datamaskinens ytelse, må du først finne ut hvor mye RAM datamaskinen har, og om prosessoren bruker et 32-biters eller 64-biters register.

Registeret avgjør hvor mye minne systemet ditt støtter. Windows 32-biters-operativsystemet bruker bare 4 GB RAM, så ytelsen økes ikke selv om du legger til mer RAM. Windows 64-biters-operativsystemet er raskere og mer effektivt når det kjører programmer, og kan håndtere 8 GB RAM eller mer.

Finne ut hvor mye RAM og hvilken registertypen PC-en har

Windows 8
  1. På startskjermen klikker du på  Skrivebordsappen for å gå til skrivebordet.

2. Hold musepekeren i nedre venstre hjørne av skrivebordet, og høyreklikk for å åpne listen med alternativer.

3. Klikk på  System i listen over alternativer.

4. Du ser hvor mye RAM PC-en har, ved siden av Installert minne (RAM) i System-delen.

5. Du kan se hvilket register PC-en din bruker under Systemtype i System-delen.

Windows 7
  1. Åpne System-menyen ved å klikke på Start -knappen, høyreklikke på Datamaskin og deretter klikke på Egenskaper i listen over alternativer.

2. Du ser hvor mye RAM PC-en har, ved siden av Installert minne (RAM) i System-delen.

3. Du kan se hvilket register PC-en din bruker under Systemtype i System-delen.

Husk at det er viktig å planlegge hvordan du har tenkt å bruke Dell PC-en nå og i fremtiden. Når du er klar til å oppgradere, velger du Dell Certified Memory for å gjøre installasjonen enklere, og sikre at minnemodulen er kompatibel med PC-en din.

Artikkel-ID: SLN179266

Dato sist endret: 10/05/2016 07:29 AM