Hva er BIOS, og hvordan kontrollere og oppdatere systemoppsettet eller BIOS på Dell-systemet

Ønsker du å vite mer om systemets BIOS og om hvordan du kontrollerer og oppdaterer BIOS på Dell-systemet? Denne artikkelen viser deg hvordan.

Merk: Hvis du vil ha informasjon om å nullstille eller fjerne systemets BIOS, kan du se følgende artikkel i kunnskapsbasen:

Innholdsfortegnelse:

1. Hva er systemets BIOS?
  2. Hvorfor bør du oppdatere systemets BIOS?
  3. Sjekke systemets BIOS-versjon
  4. Slik oppdaterer du systemets BIOS i Windows
  5. Oppdatere BIOS på systemer der BitLocker er aktivert
  6. Slik oppdaterer du systemets BIOS med en USB-flashstasjon
  7. Oppdatere Dell BIOS i Linux- og Ubuntu-miljøer
  8. Nyttige koblinger

1. Hva er systemets BIOS?

BIOS er et akronym som står for Basic Input Output System. BIOS kalles også systemoppsett og er programvare som finnes på en liten minnebrikke på PC-ens hovedkort, vanligvis kalt CMOS (Complementary Metal Oxide Semiconductor). Den fungerer som et grensesnitt mellom datamaskinens maskinvare og operativsystem, for eksempel Windows, som lar programvaren kontrollere PC-ens maskinvare.

BIOS inneholder også instruksjoner som PC-en bruker til å utføre grunnleggende oppgaver, som for eksempel om den skal starte opp fra et nettverk eller en harddisk, og hvilken stasjon den skal starte opp fra først.

BIOS brukes også til å identifisere og konfigurere maskinvarekomponentene i en datamaskin, for eksempel harddisker, diskettstasjoner, optiske stasjoner, CPU-er, minner, Plug and Play-enheter osv. Dette kalles ESCD (Extended System Configuration Data) og er normalt lagret i et ikke-flyktig tilleggsminne, også kalt NVRAM (Non-Volatile Random Access Memory).

Med årene har teknologien endret seg. BIOS kalles fortsatt både CMOS og NVRAM, men disse er ikke helt identiske. CMOS inneholder BIOS og tilhørende innstillinger, og NVRAM inneholder ESCD. En oppdatering av BIOS vil ikke tømme NVRAM.

Du kan gå inn i systemets BIOS eller oppsettet på en Dell-PC ved å trykke på F2 i Dell-innlastingsskjermbildet. (Figur 1)

Figur 1: BIOS-innlastingsskjermbilde

BIOS-innlastingsskjermbilde

Eller du kan trykke på F12 og velge BIOS Setup (BIOS-oppsett) fra menyen. (Figur 2)

Figur 2: meny for engangsoppstart

Oppstartsmeny

Forsiktig: Vær forsiktig når du endrer BIOS-innstillingene. BIOS-grensesnittet er utformet for avanserte brukere. Du kan komme til å endre en innstilling som kan hindre at datamaskinen starter riktig, og du kan potensielt miste data.

Her er et eksempel på hvordan BIOS-systemets oppsettskjermbilde ser ut: (Figur 3)

Figur 3: BIOS-skjermbilde på OptiPlex 990

BIOS-skjermbilde

Tilbake til toppen

2. Hvorfor bør du oppdatere systemets BIOS?

Dell anbefaler at du oppdaterer BIOS i forbindelse med planlagte oppdateringer. Oppdateringen inneholder (som operativsystem- og driverrevisjoner) funksjonsforbedringer eller endringer som vil bidra til å holde systemprogramvaren oppdatert og kompatibel med andre systemmoduler (maskinvare, fastvare, drivere og programvare) samt tilby sikkerhetsoppdateringer og økt stabilitet.

I motsetning til oppdateringer av Windows og antivirusprogrammer, som vanligvis skjer automatisk, må BIOS oppdateres manuelt.

Dell tilbyr en brukervennlig selvinstallerende oppdateringspakke som gjør at denne oppgaven skal kunne utføres relativt enkelt.

Forsiktig: Sikkerhetskopier alltid dataene dine før du prøver å oppdatere BIOS, ettersom en feil kan resultere i potensielt tap av data.

Tilbake til toppen

3. Sjekke systemets BIOS-versjon

Det er flere måter du kan sjekke BIOS-versjonen på, men den enkleste er å bruke System Information (systeminformasjon).

I Metro-skjermbildet i Windows 8 og 8.1 skriver du inn Kjør, og deretter trykker du på Enter. I Kjør-boksen skriver du inn msinfo32 og klikker på OK.

I Windows 10 skriver du inn msinfo32 i Søk-feltet og trykker på Enter.

For å vise systeminformasjonsskjermen i tidligere Windows-versjoner må du klikke på Start-knappen og velge Kjør. I Kjør-boksen skriver du inn msinfo32 og trykker på OK.

Når vinduet Systeminformasjon åpnes, må du kontrollere at Systemsammendrag er uthevet i venstre navigasjonsvindu, og se etter BIOS-versjon / BIOS-dato i høyre sammendragsvindu. (Figur 4)

Figur 4: Systeminformasjon

msinfo32

Du kan også sjekke BIOS-versjonen fra ledeteksten.

1. Klikk på Start. I Kjør- eller Søk-boksen skriver du inn cmd, og deretter klikker du på cmd.exe i søkeresultatet.

2. Hvis vinduet for brukertilgangskontroll vises, velger du Ja

3. I ledetekstvinduet, etter C:\-ledeteksten, skriver du systeminfo og trykker på Enter. Du finner da BIOS-versjonen i resultatet (figur 5)

Figur 5: Systeminformasjon med kommandolinjen

systeminfo

Tilbake til toppen

4. Slik oppdaterer du systemets BIOS i Windows

Det er viktig å holde systemets BIOS oppdatert. Nyere utgaver av BIOS kan gi forbedringer til kompatibel maskinvare, forbedret diagnostikk samt sikkerhetsoppdateringer og økt stabilitet.

Når du har bekreftet at du trenger en BIOS-oppdatering, kan du laste ned den nyeste versjonen fra Dells sider for kundestøtte, www.dell.com/drivers

Videoen nedenfor vil gi deg en visuell veiledning om hvordan du oppdaterer systemets BIOS.

Merk: Når du oppdaterer BIOS på en bærbar PC, må batteriet være satt inn og strømadapteren tilkoblet.
  1. Åpne en nettleser (Internet Explorer, Firefox, Chrome e.l.), og gå tilwww.dell.com/support/drivers

2. Hvis du får meldingen Identify your product (Identifiser produktet), skriver du enten inn service-ID-en eller velger Browse for a product (Søk etter et produkt) for å velge det manuelt.

3. Hvis systemet som vises, er feil, klikker du på View a different product (Se et annet produkt) og skriver inn service-ID-en eller søker manuelt.

4. Når du har valgt riktig system, kan du klikke på kategorien som heter Find it Myself (Finne det selv). Deretter ser du lenger ned på siden, der det står Refine your results: (Begrens søket). I rullegardinmenyen Category (Kategori) velger du BIOS. Dette vil avgrense resultatene til bare å vise BIOS-kategorien.

5. Hvis mer enn én fil er oppført, klikker du på View details (Vis detaljer) på den siste versjonen av BIOS. Klikk deretter på Important Information (Viktig informasjon).

Merk: Noen ganger må du installere en tidligere versjon før du kan oppdatere til den nyeste versjonen. Denne informasjonen finnes normalt i delen Important Information (Viktig informasjon). Hvis du vil finne andre BIOS-versjoner, kan du prøve å finne versjonen ved å navigere gjennom koblingene som ligger på http://downloads.dell.com.
  1. Klikk på Download File (Last ned fil) for å starte nedlastingen.

2. Lagre filen på skrivebordet.

3. Når filen er lastet ned, kan du dobbeltklikke på ikonet på skrivebordet.

4. Følg instruksjonene på skjermen for å fullføre installasjonen. (Figur 6) Systemet startes på nytt, og BIOS-oppdateringen utføres.

Figur 6: Fortsett-melding for BIOS Flash-oppdatering

BIOS-oppdatering

Dette skjermbildet kan variere avhengig av versjon og systemtype.

Tilbake til toppen

5. Oppdatere BIOS på systemer der BitLocker er aktivert

Forsiktig: Hvis BitLocker ikke er deaktivert før du oppdaterer BIOS, vil ikke systemet gjenkjenne BitLocker-nøkkelen neste gang du starter systemet på nytt.

Du blir nå bedt om å angi gjenopprettingsnøkkelen for å fortsette, og systemet vil be om denne ved hver omstart.

Hvis gjenopprettingsnøkkelen er ukjent, kan det medføre tap av data eller at operativsystemet installeres på nytt uten at det er nødvendig.

Hvis du vil ha mer informasjon om dette temaet, kan du se følgende artikkel i kunnskapsbasen:

Tilbake til toppen

6. Slik oppdaterer du systemets BIOS med en USB-flashstasjon

Hvis systemet ikke kan lastes inn i Windows, men det fortsatt er behov for å oppdatere BIOS, kan du laste ned BIOS-filen ved hjelp av et annet system og lagre den på en oppstartbar USB-flashstasjon.

Merk: Du må bruke en oppstartbar USB-flash-enhet. Du finner mer informasjon i følgende artikkel:
  1. Last ned BIOS-oppdateringens EXE-fil til et annet system.

2. Kopier filen, for eksempel O9010A12.exe, til den oppstartbare USB-flashstasjonen.

3. Sett inn USB-flashstasjonen i systemet som krever BIOS-oppdatering.

4. Start systemet på nytt, og trykk på F12 når Dell-velkomstbildet vises, for å vise One Time Boot menu (Meny for engangsoppstart).

5. Bruk piltastene for å velge USB Storage Device (USB-lagringsenhet), og trykk på Enter.

6. Systemet startes opp på ledeteksten Diag C:\>

7. Kjør filen ved å skrive inn det fullstendige filnavnet, for eksempel O9010A12.exe, og trykk på Enter

8. BIOS-oppdateringsverktøyet lastes inn. Følg instruksjonene på skjermen. (Figur 7)

Figur 7: DOS BIOS-oppdateringsskjermbilde

DOS BIOS

Tilbake til toppen

7. Oppdatere Dell BIOS i Linux- og Ubuntu-miljøer

Hvis du ønsker å oppdatere systemets BIOS i et Linux-miljø, for eksempel Ubuntu, kan du få litt hjelp ved å følge koblingen nedenfor:

Tilbake til toppen

8. Nyttige koblinger

Følgende artikler tar for seg andre emner relatert til BIOS som kan være nyttige, alt etter hvilken oppgave du skal utføre eller hvilken informasjon du trenger.

Hvis du trenger mer hjelp, kan du kontakte teknisk støtte.

Kontakt oss

Artikkel-ID: SLN284433

Dato sist endret: 15/03/2018 11:09 AM