Hur löser jag problem med att Microsoft Windows kraschar eller startar om och blåskärmsfel?

Artikelsammanfattning: I den här artikeln hittar du information och länkar som handlar om att felsöka om Microsoft Windows kraschar eller om du får blåskärmsfel.

Innehållsförteckning:
  1. Vad är ett blåskärmsfel?
  2. Så inaktiverar du automatiskt omstart
  3. Felsökning av vanliga blåskärmsfelmeddelanden
  4. Analysera blåskärmsstoppfel i Windows med BlueScreenView
    (från Nirsoft)

Problem 1.

Vad är ett blåskärmsfel?

När vissa situationer uppstår i Windows stoppas systemet och den resulterande diagnostikinformationen visas med vit text på en blå skärm. Det sätt som de här felmeddelandena visas på är ursprunget till termen blåskärmsfel eller "Blue Screen of Death".

Ofta lyser skärmen bara upp ett ögonblick innan systemet startar om. Du kan följa stegen i avsnitt 2 nedan och inaktivera den här processen, så att du kan analysera felet vidare.

Blåskärmsfel inträffar när:

Windows upptäcker ett fel som det inte går att återställa från utan att data går förlorade.
Windows upptäcker att viktiga operativsystemsdata har skadats.
Windows upptäcker att det har uppstått ett maskinvarufel som inte kan återställas.
Det exakta meddelandet som visas kan antingen vara textbaserat (bild 1) eller grafikbaserat som i Windows 8 (bild 2)

Bild 1

Bild 2

Problem 2.

Så inaktiverar du automatiskt omstart

Så fort ett kritiskt fel upptäcks i Windows så startas datorn om automatiskt för att hindra att datorn skadas mer. Det är en säkerhetsfunktion i Windows. Vi behöver få felkoden och all information som är kopplad till felet för att kunna analysera felet som orsakar stoppet eller blåskärmen.

Den här informationen visas när du stänger av automatisk omstart vid systemfel.

Så här gör du om du vill inaktivera automatisk omstart vid systemfel i Windows
(gäller Windows 8, 7, Vista och XP)

Skriv System på startskärmen i Windows 8 (i startmenyn om du har Windows 7, Vista eller XP).
Klicka på System-länken som visas.
Klicka på Avancerade systeminställningar i listan med länkar i det vänstra fönstret

Klicka på Inställningar i avsnittet Start och återställning

Avmarkera kryssrutan Starta om automatiskt

Klicka på OK
Klicka på Verkställ och OK

Nu stannar systemet på skärmen med felkoden och information om felet nästa gång systemet kraschar. Datorn startas inte om.
Skriv ned informationen så att du kan felsöka.

Problem 3.

Felsökning av vanliga blåskärmsfel
  Meddelandet som visas beror på vilken version av Windows du har

Om du har en dator med Windows XP och vill felsöka blåskärmsfel klickar du här.
Om du har en dator med Windows Vista och vill felsöka blåskärmsfel klickar du här.
Om du har en dator med Windows 7 och vill felsöka blåskärmsfel klickar du här.
Om du har en dator med Windows 8 och vill felsöka blåskärmsfel klickar du här.

Problem 4.

Analysera blåskärmsstoppfel i Windows
  med BlueScreenView (från Nirsoft)

Du kan använda Microsofts felsökningsprogram för Windows som vi beskriver i artiklarna ovan,
eller så kan du analysera Windows-dumpfilerna med verktyget BlueScreenView från Nirsoft.

Du hittar mer information om BlueScreenView (från Nirsoft) här.

Du kan ladda ned verktyget från webbplatsen www.nirsoft.net. Klicka här om du vill hämta en .zip-fil.

Om du vill läsa mer information klickar du här.

Klicka på knappen nedan för att tweeta feedback eller be om hjälp om något i ovanstående artikel.

Artikel-ID: SLN179253

Senast ändrad: 2017-01-18 14:25