Så här påverkar RAM-minnet (Random) prestanda

Den här artikeln beskriver hur systemminnet (Random Access Memory – RAM) påverkar systemprestanda.

Översikt

Systemminnet i datorn består dels av ett fysiskt minne som kallas RAM (Random Access Memory), och dels av ett virtuellt minne. Systemminnet är inte en permanent lagringsenhet som exempelvis en hårddisk som sparar innehållet när du stänger av datorn.

När du startar ett program ger processorn kommandot att hämta programmet från hårddisken. När filerna har hämtats behöver datorn en plats för att bearbeta informationen och för att du ska kunna interagera med informationen. RAM-minnet är den här digitala arbetsbänken. Datorn placerar programmen i RAM-minnet, eller på den digitala arbetsbänken, tillfälligt när du använder dem så att processorn får åtkomst till informationen snabbare och enklare.

Beskrivning av RAM

Generellt blir den digitala arbetsbänken större och programmen snabbare ju större RAM-minne datorn har. Om datorn är långsam på grund av att RAM-minnet är för litet kanske du överväger att utöka det virtuella minnet eftersom det är en billigare lösning. Det är dock bättre att utöka RAM-minnet eftersom processorn kan avläsa data från RAM-minnet mycket snabbare än från en hårddisk.

I RAM-minnet finns två huvuddrag som påverkar datorns prestanda: minneskapaciteten och minneshastigheten.

Operativsystemets begränsningar

De flesta system är idag utrustade med ett 64-bitars operativsystem. Vissa system har äldre design och använder ett 32-bitars (X86) operativsystem. Innan du uppgraderar RAM-minnet måste du se till att operativsystemet har stöd för det nya minnet.  Microsoft har en utmärkt lista i hyperlänken nedan med Windows-versioner och den mängd RAM-minne som stöds: Minnesgränser för Windows- och Windows Server-versioner

Minneskapacitet: Ju fler gigabyte (GB) minnesmodulen består av, desto fler program kan du ha öppna samtidigt.

• 2–4 GB. Det här var standardkapaciteten för RAM och medföljde datorer med Windows Vista eller XP. Den här minneskapaciteten kunde hantera enstaka program. Om datorn har mindre än 4 GB RAM kan du förbättra datorns prestanda avsevärt om du utökar RAM-minnet.

• 4-6 GB. Den här standardkapaciteten för RAM är tillräcklig för att tillgodose en genomsnittlig användares behov, som att surfa på internet, arbeta med Word-dokument och e-post utan problem.

• 6-8 GB. Den här större RAM-kapaciteten passar perfekt för enklare spel eller multimedieanvändning. Den kan hantera flera program samtidigt och även ny teknik, så att användarna inte behöver uppgradera när behoven ändras.

• 8+ GB. Den här rejäla RAM-kapaciteten passar perfekt för mer avancerade spel eller användare som hanterar och skapar avancerad multimedia. De här användarna vill testa den nyaste tekniken på marknaden utan att behöva uppgradera RAM-minnet.

Minneshastighet: Den tid det tar för RAM-minnet att ta emot en förfrågan från processorn och sedan avläsa eller skriva data. Generellt blir bearbetningshastigheten snabbare ju snabbare RAM-minnet är.

Med snabbare RAM ökar hastigheten för informationsöverföring mellan minnet och andra komponenter. Det innebär att den snabba processorn nu kan kommunicera lika snabbt med de andra komponenterna, vilket gör datorn mycket effektivare.

RAM-hastighet mäts i Megahertz (MHz), miljoner cykler per sekund, vilket kan jämföras med processorns klockhastighet. För stationära och bärbara Dell-datorer varierar minneshastigheten från standardhastigheten på 1 333 MHz ända upp till hastigheter på 2 133 MHz. Processorns hastighet och moderkortets busshastighet är begränsande faktorer för det installerade RAM-minnets hastighet. RAM-uppgraderingar begränsas av systemets kapacitet och tillgängligheten av utrymme för att lägga till RAM-minne. I många fall kan uppgradering av RAM-minnet innebära att ersätta befintliga RAM-moduler med större moduler. Även detta begränsas av systemets kapacitet.

I många surfplattor och vissa bärbara bassystem kan inte RAM-minnet uppgraderas. Leta reda på systemet på Dells supportwebbplats och kontrollera specifikationerna innan du köper utökat RAM-minne.

Uppgradera RAM

Om du funderar på att uppgradera RAM-minnet för att förbättra datorns prestanda ska du först kontrollera hur mycket RAM datorn har och om processorn använder 32 bitar (X86) eller 64 bitar.

Windows 10

1. Högerklicka på startmenyn och välj System.
  2. Under System, intill Installerat minne (RAM), finns datorns RAM-minne angivet.
  3. Under System och Systemtyp visas datorns register.

Windows 8

1. Gå till skrivbordet genom att klicka på skrivbordsappen på startskärmen.
  2. Ställ muspekaren längst ned till vänster på skrivbordet och högerklicka så kan du öpnna listan med alternativ.
  3. I listan med alternativ klickar du på System.
  4. Under System, intill Installerat minne (RAM), finns datorns RAM-minne angivet.
  5. Under System och Systemtyp visas datorns register.
Windows 7
  1. Öppna menyn System genom att klicka på Start-knappen, högerklicka på Dator och sedan klicka på Egenskaper i listan med alternativ.
  2. Under System, intill Installerat minne (RAM), finns datorns RAM-minne angivet.
  3. Under System och Systemtyp visas datorns register.

Kom ihåg att det är viktigt att planera hur du vill använda din Dell-dator både nu och i framtiden. När du vill uppgradera väljer du Dell-certifierat minne för enkel installation och för att kontrollera att minnesmodulen är kompatibel med datorn.

Ytterligare resurser

Artikel-ID: SLN179266

Senast ändrad: 2018-06-01 18:44