Konfigurera flera skärmar på en Dell-dator med operativsystemet Ubuntu

I den här artikeln förklarar vi hur du använder flera skärmar med Ubuntu-operativsystemet på en Dell-dator.

Innehållsförteckning:

1. Inledning
  2. Konfigurera flera bildskärmar i Ubuntu
  3. Tips på hur du löser de vanligaste problemen

1. Inledning

Många ser det numera som en självklarhet att ha flera bildskärmar/monitorer på datorn. Vi på Dell har alltid haft stöd för flera skärmar i våra datorer med operativsystemet Windows. (Både i maskinvaran och i de verktyg som är förinstallerade.)

För att kunna ha flera skärmar på datorn måste du ha både rätt maskinvara och programvara samt stöd från operativsystemet.

Maskinvarukrav:

• Ett givet krav är att du har fler än en skärm.
  • Dessutom måste du ha en dator med fler än en videoutgång:
    • Om du har en bärbar dator kan det finnas en VGA- och antingen en Dport- eller HDMI-kontakt inbyggda.
    • Om du har en dockad bärbar dator med en portreplikator kan det finnas flera VGA-, HDMI-, Dport- och DVI-kontakter.
    • I stationära datorer kan det finnas antingen VGA- eller DVI- och antingen Dport- eller HDMI-kontakter på moderkortet.
    • På stationära datorer med tilläggsgrafikkort är du endast begränsad till vilket kort du köper och hur mycket pengar du vill lägga.
  • Du behöver också rätt kablar mellan datorns videokontakter och skärmarna.

Programvarukrav:

• Ett operativsystem med stöd för flera bildskärmar.
  • Installera rätt drivrutiner och programvara:
    • Om du har ett inbyggt grafikkort behöver du installera tillverkarens programvara/drivrutin. (Oftast Intel eller AMD.)
    • Om du använder ett separat grafikkort eller ett tilläggsgrafikkort måste du ha rätt programvara från tillverkaren. (Oftast Nvidia, Radeon, Matrox eller någon av de andra tillverkarna.)
Obs! Innan du försöker ansluta flera bildskärmar med olika typer av videokontakter eller ytterligare adaptrar/omvandlare, bör du se över vilka videotyper som används i de olika kontakterna. VGA, till exempel, är endast analog. Vissa DVI är både analoga och digitala, medan andra DVI är endast digitala. (Att veta vilken DVI-kontakt du har är avgörande för att veta vilken sorts video du kan använda.) HDMI och Dport är endast digitala. (HDMI överför ljud samt video, medan Dport överför endast video.) Vissa problem kan undvikas om du väljer rätt kontakter och kablar direkt.

Överst på sidan

2. Konfigurera flera bildskärmar i Ubuntu

Det första du ska göra är att kontrollera att drivrutinerna och programvaran för grafik är installerade och uppdaterade. (Det finns drivrutiner med öppen källkod som installeras som standard, och du kan installera egna drivrutiner vid behov. ) Läs mer i artikeln nedan:

När allt är uppdaterat startar du om datorn och loggar in på Ubuntu.

1. Anslut skärmarna till datorn. De bör då konfigureras automatiskt i Ubuntu.

1. Vill du göra det själv går du till Systeminställningar > Skärmar.

1. I den övre delen av konfigurationsfönstret visas de identifierade bildskärmarna med namn. (Du kan klicka på bildskärmarna och dra dem till rätt plats.)

2. I den nedre delen av konfigurationsfönstret visas flera alternativ:

1. Med kryssrutan i det övre högra hörnet av den undre halvan av konfigurationsfönstret växlar du mellan Utökat och Spegling för skärmarna. (Utökat är standardinställningen. Om du väljer spegling kan det begränsa vilken upplösning du kan använda.)

2. Det första alternativet i mitten är Upplösning: här hittar du en nedrullningsbar meny. (Här matchas den skärm du har klickat på högst upp i fönstret.) Med upplösningen styr du hur stort eller litet skärmen visas, hur mycket detaljer som visas och höjd-/bredd-förhållandet.

3. Det andra alternativet i mitten är Rotation: också här hittar du en nedrullningsbar meny. (Också här matchas den skärm du har klickat på.) Rotationen bestämmer vilken bildkant som räknas som bildens nederkant. Detta är användbart om du har en eller flera skärmar monterade på sidan, för en stående vy i stället för en liggande.

4. Det tredje alternativet nedåt i mitten är startprogramsplaceringen: denna har en nedrullningsbar meny där du kan välja om startprogrammet ska visas på bara en skärm eller på alla. (Standardinställningen är Alla skärmar. Startprogrammet är det vertikala aktivitetsfältet i Ubuntu.)

5. Det fjärde alternativet nedåt i mitten är tröga kanter: här kan du växla mellan på och av. (Standardinställningen är ). Med tröga kanter kan du docka olika program vid den kant där två bildskärmar möts. Då saktas muspekaren ned, så att du får mer tid på dig att lägga programmen där du vill.

6. Längst ned till vänster i fönstret hittar du knappen Upptäck skärmar. Med den söker du efter alla skärmar som är anslutna till systemet. Varje skärm får sedan ett ID, så att du kan se om konfigurationen fungerar.

7. Nere till höger i fönstret ligger knappen Tillämpa inställningar. Med den sparar du konfigurationen.

Konfigurationsfönstret

1. Med alternativen i det här fönstret konfigurerar du de olika skärmar du använder. Du väljer själv vilka inställningar som passar dig.

Överst på sidan

3. Tips på hur du löser de vanligaste problemen

Obs! Dell stöder endast den maskinvara som levereras med datorn och den fabriksinstallerade versionen av operativsystemet Ubuntu. Om maskinvaran är OK och en ominstallation av operativsystemet från återställningspartitionen inte löser problemet kan du hänvisas till att kontakta Canonical för ytterligare programvarusupport. Om maskinvaran i fråga är en enhet från tredje part kan du komma att hänvisas till tillverkaren för ytterligare hjälp. Om du därefter fortfarande har problem kan du komma att hänvisas till lämpligt Ubuntu Community-forum. Jag kommer att hjälpa dig med allmän felsökning i nedanstående avsnitt, men den här informationen används på egen risk.

Tips

Använda olika bakgrunder på skärmarna eller ha samma bild på dem alla

Det finns två program som kan användas för att uppnå detta:

1. Det första är SynchWall. Använd kommandot nedan för att installera programmet:

sudo add-apt-repository ppa:milarimogard/webupd8
    sudo apt-get update
    sudo apt-get install synchwall

• Öppna synchwall-appen. Gå till Inställningar > Visa parametrar. På sidan nedan går du till Flera skärmar, väljer Utöka bild och markerar rutan bredvid dela bilden över skärmarna så att samma bakgrund visas på alla skärmar.

• Med Synchwall kan du också rotera bakgrunder, lägga till effekter osv.

1. Det andra programmet är Nitrogen. Du kan antingen söka efter det i Ubuntus programvarucenter eller använda kommandot nedan:

sudo apt-get install nitrogen

Det går inte att öppna Nitrogen på skrivbordet, så du måste öppna det genom kommandoraden:

nitrogen

• Gå till Inställningar och lägg till din bakgrundsmapp. Längst ned i inställningsfönstret väljer du Helskärm. Då sträcks samma bakgrund ut över alla skärmarna.

• Om du vill ha separata bakgrunder på varje skärm väljer du skärm 1, 2, osv. längst ned på sidan och anger sedan varsin bakgrund för de olika skärmarna.

Obs! Om du vill ha olika bakgrunder på skärmarna måste du inaktivera att skrivbordet hanteras i filhanteraren. Tänk på att det innebär att du inte längre har mapparna på skrivbordet.

För att kunna göra detta behöver du installera GNOME-verktyget:

sudo apt=get install gnome-tweak-tool

Gå till skrivbordsavsnittet i GNOME-verktyget och ställ in Hantera skrivbordet i filhanterarenav.

• Om du vill att konfigurationen ska ligga kvar även när du startar om datorn måste du lägga till nitrogen --restore i listan över program som startas automatiskt.

Visa Flash-videor i helskärmsläget på ena skärmen när du använder skrivbordet på en annan skärm

De flesta Flash-videor och -spel visas i antingen Chrome eller Firefox. Det kan du kringgå med de här tilläggen:

1. För Google Chrome/Chromium: Med MaximizeFlash visar du videon/spelet i hela webbläsaren, och om du trycker på F11 visas webbläsaren i helskärm på den skärm du valt.

2. För Firefox: Med Flash Game Maximizer lägger du till en knapp i tilläggsfältet. Trycker du på den knappen visas videon/spelet i hela webbläsaren. Om du trycker på F11 visas webbläsaren i helskärm på den skärm du valt. (Tänk på att det finns dokumenterat att det här tillägget inte fungerar så väl med YouTube.)

Korrigeringar

Problem med grafikdrivrutinerna

Om du inte kan få den konfiguration du vill med de förinstallerade öppen källkod-drivrutinerna på datorn kan du prova GPU-tillverkarens egna drivrutiner och verktyg. Det kan lösa problemet, beroende på vad det är du försöker göra. Det grundläggande rådet är: Om du har problem med en variant, installera den andra istället, och se om det löser problemet.

Det går inte att konfigurera skärmarna som jag vill i konfigurationsfönstret i Ubuntu

Precis som i Windows kan du konfigurera videoenheterna och bildskärmarna med den programvara som installeras tillsammans med tillverkarens drivrutin. På tillverkarens supportsida kan du läsa mer om hur du använder programvaran.

Skärmarna identifieras inte i Ubuntu

1. Installera CCSM (Compiz Config Settings Manager):

sudo apt-get install compizconfig-settings-manager
  2. Öppna CCSM. Gå till Allmänna alternativ > Skärminställningar.

3. Avmarkera Identifiera utgångar.

4. Ange upplösningen för de olika skärmarna i utgångsmatrisen.

5. Gå tillbaka till avsnitt 2 och konfigurera skärmarna igen i skärminställningarna i Ubuntu.

Skärmarnas placering nollställs när jag startar om Ubuntu

Så här skapar du ett skript för att justera skärmarnas placering permanent:

1. Ta bort den gamla monitors.xml-filen. Skapa en ny med Gnome-verktyget för skärminställningar:

rm ~/.config/monitors.xml
    gnome-control-center

Gå till Skärmar. Ange den placering du vill ha.

2. Öppna filen ~/.config/monitors.xml i ett textredigeringsprogram. Se till att det står ja vid den primära flaggan för den primära skärmen.

3. Installera paketet libxml2-utils om det inte redan är installerat:

sudo apt-get install libxml2-utils
  4. Använd kommandona nedan för att kopiera skriptet till en katalog i din sökväg och göra det körbart:

sudo wget -O /usr/local/sbin/update-monitor-position http://www.calgorithms.com/assets/files/update-monitor-position
    chmod +x /usr/local/sbin/update-monitor-position
  5. Använd verktyget System > Autostartprogram för att lägga till update-monitor-position så att det körs vid inloggning.

6. Starta om systemet och kontrollera att skriptet fungerar.

Överst på sidan

Ytterligare information:

Obs!
Programvarusupport tillhandahålls av Canonical via följande metoder:
Teknisk support tillhandahålls av Dell:

Överst på sidan

Snabbtipsinnehåll publiceras automatiskt av Dells supportpersonal som dagligen ägnar sig åt problemlösning. För att publiceringen ska gå snabbt kanske det bara är delar av lösningar eller nödlösningar som publiceras i snabbtipsen och de kan fortfarande vara under utveckling eller inväntar mer underlag för att problemlösningen ska vara helt tillämplig. Eftersom sådana snabbtips inte har granskats eller godkänts av Dell ska de användas med lämplig försiktighet. Dell ansvarar inte för eventuella förluster, inklusive men inte begränsat till, av data eller uteblivna inkomster eller förtjänster, som kan drabba kunder som följer anvisningar eller råd som anges i snabbtipsen.

Artikel-ID: SLN298529

Senast ändrad: 2017-11-10 16:44