• Lägg beställningar snabbt och enkelt
  • Visa beställningar och kontrollera leveransstatus
  • Skapa och kom åt en lista över dina produkter
  • Hantera dina webbplatser, produkter och kontakter på produktnivå från Dell EMC med hjälp av företagsadministration.

Så här felsöker du en USB-port när den inte fungerar

Sammanfattning: Den här artikeln innehåller information om hur du felsöker och åtgärdar USB-relaterade problem på din Dell-dator. Hitta steg-för-steg-instruktioner för att åtgärda USB-problem om en USB-port inte fungerar. ...

Den här artikeln kan ha översatts automatiskt. Om du har feedback angående kvaliteten kan du meddela oss via formuläret längst ned på den här sidan.

Artikelns innehåll

Symptom

Har du problem med en USB-enhet som inte kan identifieras eller identifieras på din Dell-dator?

Din Dell-dator kan ha ett USB-relaterat problem om du upptäcker ett eller flera av följande symptom.

• USB-enhet som inte upptäcks eller känns igen.
  • USB-enheten fungerar med ojämna mellanrum.
  • Felmeddelande som är relaterat till USB-drivrutinen.
  • Felmeddelande om att USB-enheten arbetar med lägre hastighet.

Orsak

USB-relaterade problem kan orsakas av inkompatibel enhet, inaktuella, felaktiga eller korrupta drivrutiner, skadade USB-portar eller -kablar, felaktig USB-port och så vidare.

Upplösning

Obs! Innan du påbörjar felsökningen ser du till att koppla bort USB-enheterna från datorn.

Expandera avsnitten nedan för mer information och följ felsökningsstegen i tur och ordning.

Obs!
  • Felsökningsstegen och informationen i den här artikeln gäller alla typer och versioner av USB-kontakter (USB Type-A, USB Type-B, Mini USB, Micro USB, USB Type-A 3.0 och USB-C).
  • För USB-enheter som skrivare och skannrar krävs att enhetsspecifika drivrutiner och programvara installeras innan enheten ansluts till datorn. Följ installationsanvisningarna från enhetstillverkaren.
Varning! Vissa felsökningssteg kräver att du startar om datorn. Innan du börjar felsöka bör du se till att bokmärka öppna webbsidor och spara öppna dokument, kalkylblad eller annat osparat arbete.
VIKTIGT! USB-enheter måste stängas av eller matas ut på ett säkert sätt innan de kopplas bort från datorn. De flesta USB-enheter har stöd för Windows Säker borttagning av maskinvara.

Dell Technologies rekommenderar att du ser till att enhetsdrivrutinerna och BIOS är uppdaterade med hjälp av SupportAssist-programmet för optimal USB-prestanda och för att lösa vanliga USB-relaterade problem.

Så här kör du SupportAssist-programmet.

1. Tryck och håll ned Windows-tangenten (Windows-knappen) och tryck sedan på q-tangenten.
  2. I sökrutan skriver du SupportAssist
  3. Välj SupportAssist (app) i resultatlistan
    Obs! Om SupportAssist inte visas i sökresultaten går du till sidan SupportAssist för datorer och surfplattor för information om hur du laddar ner och installerar SupportAssist.
  4. Tryck eller klicka på Starta nu för att köra testen.
    Obs! Du kan trycka eller klicka på nedåtpilen och köra enskilda test. Dell Technologies rekommenderar att du kör ett fullständigt datortest.
  5. SupportAssist kör ett test i taget och visar resultatet samt föreslagna åtgärder.

Optimera systemet med SupportAssist

Längd: 00:32
När det är tillgängligt kan språkinställningar för dold textning (undertexter) väljas med hjälp av ikonen Inställningar eller CC på den här videospelaren.

Läs om hur du hämtar och installerar Dells drivrutiner.

Läs mer om Dell BIOS-uppdateringar.

Obs! Dell Technologies rekommenderar att du startar om datorn efter att du har installerat drivrutinsuppdateringarna.

Uppdatera systemkonfigurationen (BIOS)

Längd: 02:06
När det är möjligt kan språkinställningar för dold textning (undertexter) väljas med hjälp av ikonen Inställningar eller CC på den här videospelaren.

Om problemet kvarstår går du till nästa steg.

Problem med USB-prestanda kan uppstå om det finns någon typ av skada som orsakas på USB-kabeln eller USB-portarna på datorn. Du kan uppleva symtom som att USB-enheten slutar fungera, fungerar ibland eller att USB-kabeln vickar när du ansluter den till datorn.

USB-kablar och portar utsätts för element som kan orsaka ansamling av damm eller till och med fysiska skador. Om du märker att porten eller kontakten är dammig eller har andra föroreningar använder du en tryckluftsbehållare för att rengöra portar och kontakter.

Varning! Använd inte någon typ av rengöringsmedel eller vatten och inte ens en fuktig trasa. Koppla bort USB-enheten och kabeln innan du använder tryckluft för att rengöra portar och kontakter.

Om du ser en fysisk skada kontaktar du Dells tekniska support för att få reda på vilka reparationsalternativ som finns där du bor. Gå till nästa steg om du inte hittar några skador.

Överst på sidan

Ibland kan inaktuella eller felaktiga BIOS- eller UEFI-inställningar orsaka USB-problem. Vi rekommenderar att du återställer BIOS eller UEFI till fabriksinställningarna.

För att komma åt BIOS eller UEFI, även kallat systemkonfiguration på din Dell-dator:

1. Starta om datorn.
  2. När skärmbilden med Dell-logotypen visas trycker du på tangenten F2 flera gånger för att öppna BIOS eller systeminställningarna.
  3. På BIOS- eller UEFI-skärmen klickar du på Läs in standardinställningar eller trycker på F9-tangenten på tangentbordet för att återställa BIOS till fabriksinställningarna.
    Obs! Anvisningarna för att återställa BIOS eller UEFI till standardinställningarna på din Dell-dator kan variera, se dokumentationen för din Dell-dator för mer information.

Om problemet kvarstår går du till nästa steg.

Överst på sidan

Genom att köra ett diagnostiktest av maskinvaran kan du identifiera maskinvarurelaterade problem och få felsökningssteg för att lösa problemet. Börja med att köra ett diagnostiskt test av maskinvaran för att fastställa huruvida det rör sig om ett maskinvarufel i Dell-datorn. Dell erbjuder både inbyggd diagnostik och onlinediagnostik.

Köra ett diagnostiktest av maskinvaran med Dell SupportAssist

Om datorn kan starta i Windows och har en aktiv internetanslutning kör du ett USB-test på Dell-datorn med hjälp av Dell SupportAssist.

Köra Dell SupportAssist Pre-boot System Assessment eller utökad Pre-boot System Assessment (Dell PSA eller ePSA)
  1. Starta om datorn.
  2. När Dell-logotypen visas trycker du på F12-tangenten för att öppna menyn för engångsstart.
  3. Använd piltangenterna för att välja Diagnostics och tryck på Enter-tangenten .
  4. Följ anvisningarna på skärmen och besvara dem på ett lämpligt sätt för att genomföra diagnostiken.
    1. Om testet körs utan problem går du till nästa steg.
    2. Om fel hittas i testet antecknar du felkoden och valideringskoden och kontaktar Dells tekniska support.

Diagnostisera maskinvaruproblem på din bärbara eller stationära Dell-dator med hjälp av Dell ePSA diagnostiktest

Längd: 01:34
När det är tillgängligt kan språkinställningar för dold textning (undertexter) väljas med hjälp av ikonen Inställningar eller CC på den här videospelaren.

Överst på sidan

Kontrollera om det är fel på USB-enheten genom att koppla bort den från datorn och ansluta den till en annan dator. Om enheten inte identifieras och inte även fungerar på en annan dator som du vet fungerar, är det fel på USB-enheten. Kontakta tillverkaren av enheten för att kontrollera garantistatus och ta reda på reparationsalternativ för USB-enheten.

Om USB-enheten fungerar som den ska på en annan dator går du till nästa steg.

Överst på sidan

Med Enhetshanteraren i Windows kan du identifiera och felsöka USB-enhetens drivrutin.

Så här visar du USB-enheter i Enhetshanteraren i Windows:

1. Tryck på Windows + R-tangenten på tangentbordet.
  2. Typ devmgmt.msc i dialogrutan Kör och tryck på Enter .
  3. Expandera avsnittet för USB-styrenheter.
Symbol Beskrivning Felsökningssteg
Enhetshanteraren inaktiverad symbol En svart nedpil på ett vitt fält på en enhetsresurs i Enhetshanteraren anger att enheten har inaktiverats. Detta indikerar inte något problem med enheten.
  • Aktivera enheten genom att högerklicka på enheten och välja Aktivera.
Enhetshanterarens varningssymbol Ett svart utropstecken (!) på ett gult fält anger att enheten är i ett problemläge. En enhet som är i problemläge kan fungera.
  1. Anslut enheten till en annan USB-port.
  2. Ta bort eventuella USB-hubbar och anslut enheten till en USB-port på datorn.
  3. Koppla bort enheten från datorn.
  4. Högerklicka på enheten och välj Avinstallera.
  5. Markera rutan bredvid Delete the driver software for this device (Ta bort drivrutinen för denna enhet) (om det visas).
  6. Klicka på OK och starta om datorn.
  7. Om enheten levererades med en CD/DVD med USB-enheten installerar du drivrutinen innan du ansluter enheten till datorn.
Enhetshanteraren Röd X-symbol Ett rött X indikerar en inaktiverad enhet. En inaktiverad enhet är en enhet som finns fysiskt på datorn och förbrukar resurser, men som inte har en drivrutin för skyddat läge inläst.
  1. Anslut enheten till en annan USB-port.
  2. Ta bort eventuella USB-hubbar och anslut enheten till en USB-port på datorn.
  3. Koppla bort enheten från datorn.
  4. Högerklicka på enheten och välj Avinstallera.
  5. Markera rutan bredvid Delete the driver software for this device (Ta bort drivrutinen för denna enhet) (om det visas).
  6. Klicka på OK och starta om datorn.
  7. Om enheten levererades med en CD/DVD med USB-enheten installerar du drivrutinen innan du ansluter enheten till datorn.
Enhetshanteraren Frågesymbol En enhet med ett gult (?) med ett utropstecken (!) under Andra enheter eller ibland även listad som Okänd enhet anger att enheten eller dess drivrutiner inte är tillgängliga eller installerade.
  1. Ta bort eventuella USB-hubbar och anslut enheten till en USB-port på datorn.
  2. Koppla bort enheten från datorn.
  3. Om enheten levererades med en CD- eller DVD-skiva installerar du drivrutinerna från CD- eller DVD-skivan innan du ansluter enheten till datorn.

Om problemet kvarstår går du till nästa steg.

Överst på sidan

Microsoft Windows har olika felsökare som snabbt kan diagnostisera och automatiskt lösa många problem med persondatorer. Även om Windows felsökare inte kan åtgärda maskinvaruproblem är det bra att börja med dem om du stöter på ett problem med datorn. Windows-felsökare är inbyggda i Kontrollpanelen i Windows 11, Windows 10 eller Windows 8 eller 8.1.

Hur kör jag Windows hårdvarufelsökare i Windows 11?

1. Tryck på Windows + X-tangenterna och välj sedan Terminal (Admin).
  2. Typ msdt.exe -id DeviceDiagnostic i PowerShell-fönstret och tryck sedan på Retur.
  3. Då startas dialogrutan Felsökaren för maskinvara och enheter. Klicka på Nästa och följ anvisningarna på skärmen för att slutföra felsökningen.

Hur kör jag Windows hårdvarufelsökare i Microsoft Windows 10?

1. Högerklicka på Start och välj sedan Kontrollpanel.
  2. Under System och säkerhet klickar du på Sök efter och åtgärda problem.
  3. Klicka på Maskinvara och ljud och sedan på Maskinvara och enheter.
  4. Klicka på Nästa och följ anvisningarna på skärmen för att slutföra felsökningen.

Hur kör jag Windows hårdvarufelsökare i Microsoft Windows 8 eller 8.1?

1. Högerklicka på Start och välj sedan Kontrollpanel.
  2. Under System och säkerhet klickar du på Sök efter och åtgärda problem.
  3. Klicka på Maskinvara och ljud och sedan på Maskinvara och enheter.
  4. Klicka på Nästa och följ anvisningarna på skärmen för att slutföra felsökningen.

Om problemet kvarstår går du till nästa steg.

Överst på sidan

Windows-uppdateringar kan stödja ditt Windows-operativsystem på många olika sätt. Windows-uppdateringar kan lösa specifika problem, skydda mot skadliga attacker eller till och med lägga till nya funktioner i operativsystemet.

Så här installerar du Windows-uppdateringar i Microsoft Windows 10 och Windows 8 eller 8.1.

1. Högerklicka på Start och klicka på Inställningar.
  2. I inställningarna klickar du på Uppdatering och säkerhet.
  3. Tryck på Windows Update på vänster sida.
  4. Klicka på Sök efter uppdateringar till höger.
  5. Starta om datorn efter att du har laddat ner och installerat uppdateringarna.

Om problemet kvarstår går du till nästa steg.

Överst på sidan

Om problemet kvarstår tvingar avinstallation av USB-värdstyrenheten och USB-rothubbarna datorn att installera om USB-rothubben under omstarten.

Obs! När du har avinstallerat USB-rotnavet eller USB-värdstyrenheten slutar USB-tangentbordet och musen att svara. Tvinga fram en manuell avstängning genom att hålla ned strömknappen i 20 sekunder.
  1. Koppla bort USB-enheterna som är anslutna till datorn, förutom USB-tangentbordet och USB-musen innan du går vidare till nästa steg.
  2. Tryck på Windows + R-tangenten på tangentbordet.
  3. Typ devmgmt.msc i dialogrutan Kör och tryck på Retur .
  4. I Enhetshanteraren i Windows expanderar du avsnittet för USB-styrenheter.
  5. Högerklicka på USB-värdstyrenheten och välj Uninstall (Avinstallera).
  6. Klicka på OK för att bekräfta och avinstallera USB-värdstyrenheten.
  7. Upprepa steg 5 och 6 för att avinstallera återstående USB-värdstyrenheter.
    Obs! Om USB-tangentbordet och USB-musen inte svarar tvingar du fram en omstart manuellt och upprepar steg 5 och 6. Håll strömknappen intryckt i 20 sekunder för att tvinga fram en avstängning.
  8. Starta om datorn.

Så här uppdaterar du USB-rothubben på datorn:

1. Koppla bort USB-enheterna som är anslutna till datorn, förutom USB-tangentbordet och USB-musen innan du går vidare till nästa steg.
  2. Tryck på Windows + R-tangenten på tangentbordet.
  3. Typ devmgmt.msc i dialogrutan Kör och tryck på Retur .
  4. I Enhetshanteraren i Windows expanderar du avsnittet för USB-styrenheter.
  5. Högerklicka på det första USB-rotnavet och välj Uninstall (Avinstallera).
  6. Klicka på OK för att bekräfta och avinstallera USB-rotnavet.
  7. Upprepa steg 5 och 6 för att avinstallera återstående USB-rothubbar.
    Obs! Om USB-tangentbordet och USB-musen inte svarar tvingar du fram en omstart manuellt och upprepar steg 5 och 6. Håll strömknappen intryckt i 20 sekunder för att tvinga fram en avstängning.
  8. Starta om datorn.
Obs! Du kanske måste installera USB-enhetens drivrutiner och program. Följ tillverkarens anvisningar för att installera USB-enheten.

Om problemet kvarstår går du till nästa steg.

Överst på sidan

Windows felsäkert läge gör det möjligt för oss att identifiera om problemet är relaterat till operativsystemet, enhetsdrivrutiner eller programvara från tredje part. Mer information om hur du startar Dell-datorn i felsäkert läge finns i Dells kunskapsbasartikel nedan beroende på vilket operativsystem som är installerat på datorn:

Starta i Felsäkert läge med nätverk

Längd: 0:50
När det är tillgängligt kan språkinställningar för dold textning (undertexter) väljas med hjälp av ikonen Inställningar eller CC på den här videospelaren.

När datorn har startats i felsäkert läge uppdaterar du USB-rothubbarna och USB-värdstyrenheterna.

Om problemet kvarstår går du till nästa steg.

Överst på sidan

Systemåterställning är ett integrerat Windows-verktyg som skyddar och reparerar operativsystemet. Om något går fel med datorn måste systemåterställning användas innan du återställer datorn till fabriksinställningarna eller installerar om operativsystemet.

Välj det operativsystem som är installerat på datorn för att få mer information om hur du utför systemåterställning:

Om problemet kvarstår går du till nästa steg.

Överst på sidan

Om de diagnostiska testerna på USB-portarna godkändes är det definitivt ett problem som är relaterat till programvaran som är installerad på datorn. Om ovanstående felsökningssteg inte löste problemet kan du försöka återställa datorn till fabriksinställningarna som en sista utväg.

På hårddiskarna på Dell-datorer finns utrymme reserverat för ominstallation av operativsystemet. Den här metoden är den enklaste för att återställa datorn till fabriksinställningarna. Se till att säkerhetskopiera alla filer innan återställningen eftersom alla användardata raderas från datorn i processen.

Varning! Om du återställer datorn till fabriksinställningarna eller installerar om operativsystemet med hjälp av ett återställningsmedium raderas alla data på datorn. Säkerhetskopiera alla viktiga data, som dokument, kalkylblad, bilder och videor innan du återställer eller installerar om operativsystemet.

Välj det operativsystem som är installerat på datorn för att få mer information om hur du återställer datorn till fabriksinställningarna:

Obs! När du har återställt eller installerat om operativsystemet rekommenderar vi att du laddar ner och installerar de senaste drivrutinerna från Dells webbplats Drivrutiner och hämtningsbara filer.

Utföra en återställning i Windows 10

Längd: 01:36
När det är tillgängligt kan språkinställningar för dold textning (undertexter) väljas med hjälp av ikonen Inställningar eller CC på den här videospelaren.

Överst på sidan

Ytterligare information

Rekommenderade artiklar

Här är några rekommenderade artiklar relaterade till detta ämne som kan vara av intresse för dig.

Användbara videor

USB-enheter fungerar inte i Windows

Titta på den här videon för att lära dig hur du felsöker och åtgärdar USB-enheter som inte fungerar i Windows 10. Samma instruktioner gäller för Windows 11.

Längd: 04:28
När det är tillgängligt kan språkinställningar för dold textning (undertexter) väljas med hjälp av ikonen Inställningar eller CC på den här videospelaren.

Dells guide till USB-C och Thunderbolt

Titta på den här videon för mer information om USB-C och Thunderbolt. Hitta anvisningar om hur du felsöker och åtgärdar problem med USB-C och Thunderbolt.

Längd: 04:36
När det är tillgängligt kan språkinställningar för dold textning (undertexter) väljas med hjälp av ikonen Inställningar eller CC på den här videospelaren.

Förklaring av USB

Titta på den här videon för mer information om USB 3.1-, USB 3.0- och USB 2.0-portar på en Dell-dator.

Längd: 02:50
När det är tillgängligt kan språkinställningar för dold textning (undertexter) väljas med hjälp av ikonen Inställningar eller CC på den här videospelaren.

Support efter garantin Har garantin upphört att gälla? Inga problem. Gå till Dell.com/support och ange ditt Dell Service Tag-nummer för att se våra erbjudanden.

Obs! Erbjudandena är endast tillgängliga för kunder i USA, Kanada, Storbritannien, Frankrike, Tyskland och Kina som köper en persondator. Server och lagring berörs inte.

Artikelegenskaper

Berörd produkt
Chromebox, Alienware, Inspiron, Legacy Desktop Models, OptiPlex, Vostro, XPS, G Series, Chromebook, G Series, Alienware, Inspiron, Latitude, Vostro, XPS, Legacy Laptop Models, Fixed Workstations, Mobile Workstations , Dell USB-C to HDMI 2.0 / USB-A 3.0 Adapter, Dell Adapter - USB-C to HDMI 2.1 - SA124, Dell Adapter USB-C to 2.5G Ethernet - SA224 ...
Senaste publiceringsdatum

31 jan. 2024