• Lägg beställningar snabbt och enkelt
  • Visa beställningar och kontrollera leveransstatus
  • Skapa och kom åt en lista över dina produkter
  • Hantera dina webbplatser, produkter och kontakter på produktnivå från Dell EMC med hjälp av företagsadministration.

Skydda din dator eller ta bort virus, spionprogram eller andra skadliga program i Microsoft Windows

Sammanfattning: I den här artikeln beskrivs virus, spionprogram och skadlig kod. Så här tar du bort en misstänkt infektion med skadlig programvara från datorn och hur du skyddar datorn mot en attack med skadlig programvara. ...

Den här artikeln kan ha översatts automatiskt. Om du har feedback angående kvaliteten kan du meddela oss via formuläret längst ned på den här sidan.

Artikelns innehåll

Instruktioner

Innehållsförteckning

1. Vad är skadlig programvara och hur vet jag om min dator är infekterad?
  2. Kontrollera om du har säkerhetsprogramvara i datorn och få support
  3. Registrera säkerhetsprogramvara som installerats i Dell-fabriken
  4. Kör verktyget Borttagning av skadlig programvara
  5. Kontrollera att Microsoft-säkerhetsfunktionerna är aktiverade
  6. Installera den senaste programvaran för skydd mot skadlig programvara för att skydda datorn

Vad är skadlig programvara och hur vet jag om min dator är infekterad?

Skadlig programvara har blivit samlingsnamnet för alla typer av skadlig programvara som spionprogram, annonsprogram och virus som skadar datorns prestanda eller säkerhet. De flesta infektioner som orsakas av skadliga program härrör från internetaktivitet, till exempel nedladdning av filer eller sökning på internetwebbplatser. Därför ligger fokus på sätt att göra sökning på internet säkrare för de flesta skyddsåtgärder mot skadliga program. Olika symptom kan vara kopplade till skadliga program, så något av (eller en kombination av) följande symptom kan vara en bra indikator på en infektion som orsakats av ett skadligt program.

• Webbläsaromdirigeringar, popup-fönster, ändringar på hemsidan: Webbläsaren kan plötsligt omdirigera till en okänd webbplats, eller så kan en tidigare inställd startsida ändras utan förvarning eller inmatning.
  • Långsam datorrespons: Datorn kan verka "låsa" eller gå långsamt vid normal användning. Det är inte så ovanligt att uppleva fördröjning i operativsystemet vid läsning till skrivbordet.
  • Processoranvändning till 100 % i Aktivitetshanteraren: Processorn verkar arbeta övertid och/eller långsamt. Om du vill kontrollera processoranvändningen eller kernelminnesstatusen trycker du samtidigt på tangenterna CTRL + ALT + DEL . Klicka sedan på fliken Prestanda. Processoranvändningen visas i diagrammet CPU-användning.
  • Meddelande om lågt virtuellt minne: Det här meddelandet fortsätter att visas oavsett vilka ändringar som görs för att lösa problemet.

Mer information om datorerna och indikatorerna för en infekterad dator finns i artikeln Identifiera och reparera datorer med skadlig kod eller virus.

Detaljerad information om skadlig kod finns i Wikipedia-artikeln om skadlig kod:

En infektion med skadlig programvara kan orsaka problem med datorns prestanda, skadade filer på datorn, äventyra säkerheten för personlig information och filer som lagras på datorn och så vidare.

Kontrollera om du har säkerhetsprogramvara i datorn och få support

Kontrollera om det redan finns säkerhetsprogramvara installerad på datorn. I så fall kontaktar du leverantören för information om hur du tar bort skadlig kod.

Ta reda på om du har ett säkerhetsprogram installerat genom att kontrollera om en säkerhetsikon visas i systemfältet längst ner till höger på skärmen. McAfee-ikoner är oftast röda med ett stort ”M” i mitten.

Obs! Om du inte har eller inte vill köpa någon programvara för Internetsäkerhet innehåller Windows 10 och Windows 11 en omfattande säkerhetsprogramvara. Gå till Windows-säkerhetshubben Den här hyperlänken tar dig till en webbplats utanför Dell Technologies. för att förhandsgranska och få support.

Registrera ditt McAfee LiveSafe-säkerhetsprogram

Dells datorer kan levereras med McAfee Security Center eller McAfee LiveSafe, antingen som en 30 dagars provversion eller som prenumerationer på upp till 36 månader. Registreringen av produkten är en del av Windows första startprocess för din PC. Godkänn slutanvändaravtalet och uppge din e-postadress för registrering. Inga ytterligare åtgärder krävs.

Överst på sidan

Kör verktyget Borttagning av skadlig programvara

Microsofts verktyg för borttagning av skadlig programvara identifierar och tar bort cirka 80 % av alla kända virus och spionprogram från datorn.

1. Gå till nedladdningssidan för verktyget Borttagning Den här hyperlänken tar dig till en webbplats utanför Dell Technologies. av skadlig programvara i Microsoft Windows.
  2. Klicka på Hämta när du vill påbörja hämtningen.
  3. Klicka på Kör så hämtas och körs programmet.

Kontrollera att Microsoft-säkerhetsfunktionerna är aktiverade

Läs mer om inställningar för Windows Defender-brandväggen med Microsoft, Aktivera eller inaktiveraDen här hyperlänken tar dig till en webbplats utanför Dell Technologies.Microsoft Defender-brandväggen .

Installera den senaste programvaran för skydd mot skadlig programvara för att skydda datorn

Du kan hämta många säkerhetsprodukter för hemmet på Dells huvudwebbplats. Välj Produkter och sedan Programvara –>Antivirus och säkerhet.

Om du inte har eller inte vill köpa någon programvara för internetsäkerhet innehåller Windows 10 ett omfattande säkerhetsprogram. Gå till Windows-säkerhetshubbenDen här hyperlänken tar dig till en webbplats utanför Dell Technologies. för att förhandsgranska och få support.

Det finns bästa praxis och riktlinjer som minimerar risken för infektion. Se artiklarna nedan för mer information om dessa.

Om den här artikeln inte har svarat på din fråga, se videon eller artikeln nedan för fler artiklar om detta ämne:

Hur man tar bort virus i Windows 11

Längd: 04:25
När det är tillgängligt kan språkinställningar för dold textning (undertexter) väljas med hjälp av ikonen Inställningar eller CC på den här videospelaren.

Ytterligare information

Rekommenderade artiklar

Här är några rekommenderade artiklar relaterade till detta ämne som kan vara av intresse för dig.

SLN128053_en_US__1SecureFå allmän information och vägledning om hur du skyddar ditt system och dina data på vår sida Säkerhet och antivirus .

Support efter garantin Har garantin upphört att gälla? Inga problem. Gå till Dell.com/support och ange ditt Dell Service Tag-nummer för att se våra erbjudanden.

Obs! Erbjudandena är endast tillgängliga för kunder i USA, Kanada, Storbritannien, Frankrike, Tyskland, Kina och Japan som köper en persondator. Det här gäller inte servrar och lagring.

Artikelegenskaper

Berörd produkt
Chromebox, Alienware, Inspiron, Legacy Desktop Models, OptiPlex, Vostro, XPS, G Series, Chromebook, G Series, Alienware, Inspiron, Latitude, Vostro, XPS, Legacy Laptop Models, Mobile Devices, Latitude Tablets, Mobile Streak, Surface, Venue , XPS Tablets, Fixed Workstations, Mobile Workstations ...
Senaste publiceringsdatum

28 feb. 2024

Artikeltyp

How To