Så reparerar du EFI Bootloader på en GP-hårddisk för Windows 7, 8, 8.1 och 10 på din Dell-dator

Den här artikeln innehåller information om hur du löser ett problem när EFI Bootloader inte startar på rätt sätt på en GPT-hårddisk för ett antal Windows operativsystem.

Innehållsförteckning:

1. Inledning
  2. Reparera EFI Bootloader

1. Inledning

De flesta som upplever startproblem på Windows operativsystem (OS) väljer att installera om OS istället för att försöka lösa problemet själv.

Den här artikeln handlar om en reparationsprocedur för EFI (Extensible Firmware Interface) Bootloader på en hårddisk av typen GPT (GUID (Globally Unique Identifiers) Partition Table).

Det fungerar endast för de operativsystem som har installerats på UEFI (Unified Extensible Firmware Interface) BIOS (Basic Input/Output System).

Överst på sidan

2. Reparera EFI Bootloader

I Windows 7, 8 och 8.1 kan du installera en äldre BIOS med MBR. Men Windows 8, 8.1 och 10 har utformats för att installeras på UEFI BIOS med EFI Bootloader och GPT.

Obs! Alla reparationer av roten på en hårddisk kan gå fel. Det innebär att du går miste om data på enheten som inte har säkerhetskopierats. Den bästa metoden är alltid att utföra en fullständig säkerhetskopiering innan du arbetar med enheten eller operativsystemet.

GPT-strukturen behandlar en mängd problem som Bootsect-kommandot utformades att lösa i MBR. Men om du märker att du behöver reparera EFI Bootloader kan du följa de här anvisningarna:

Windows 7

Om du har installationsmediet:

1. Sätt i mediet (DVD/USB) i datorn och starta om.

2. Starta från mediet.

3. Välj Reparera datorn.

4. Välj Operating system (operativsystem) och klicka på Next (nästa).

5. Välj Command Prompt (kommandotolk) i menyn.

1. Ange och kör kommandot:

diskpart
    2. Ange och kör kommandot:

sel disk 0
    3. Ange och kör kommandot:

list vol
  1. Bekräfta att EFI-partitionen (EPS - EFI-systempartitionen) tillämpar FAT32-filsystemet och tilldela en enhetsbokstav till den (tilldela en bokstav som inte redan används):

1. Ange och kör kommandot:

sel vol
    2. Ange och kör kommandot:

assign letter=:
    3. Ange och kör kommandot:

exit
  1. Reparera startposten:

1. Ange och kör kommandot:

cd /d :\EFI\Microsoft\Boot\
    2. Ange och kör kommandot:

bootrec /FixBoot

Om du inte har installationsmediet:

1. Starta om datorn.

2. Tryck snabbt på <F8> när datorn har slagits på, men innan Windows-logotypen visas.

3. Välj Reparera datorn i menyn som visas.

4. Välj Kommandotolken i Återställningsalternativ:

1. Ange och kör kommandot:

diskpart
    2. Ange och kör kommandot:

sel disk 0
    3. Ange och kör kommandot:

list vol
  1. Kontrollera att EFI-partitionen (EPS) tillämpar filsystemet FAT32 och tilldela en enhetsbokstav till den (tilldela en bokstav som inte redan används):

1. Ange och kör kommandot:

sel vol
    2. Ange och kör kommandot:

assign letter=:
    3. Ange och kör kommandot:

exit
  1. Reparera startposten:

1. Ange och kör kommandot:

cd /d :\EFI\Microsoft\Boot\
    2. Ange och kör kommandot:

bootrec /FixBoot

Windows 8 och 8.1

Om du har installationsmediet:

1. Sätt i mediet (DVD/USB) i datorn och starta om.

2. Starta från mediet.

3. Välj Reparera datorn.

4. Välj Felsök.

5. Välj Command Prompt (kommandotolk) i menyn.

1. Ange och kör kommandot:

diskpart
    2. Ange och kör kommandot:

sel disk 0
    3. Ange och kör kommandot:

list vol
  1. Bekräfta att EFI-partitionen (EPS - EFI-systempartitionen) tillämpar FAT32-filsystemet och tilldela en enhetsbokstav till den (tilldela en bokstav som inte redan används):

1. Ange och kör kommandot:

sel vol
    2. Ange och kör kommandot:

assign letter=:
    3. Ange och kör kommandot:

exit
  1. Reparera startposten:

1. Ange och kör kommandot:

cd /d :\EFI\Microsoft\Boot\
    2. Ange och kör kommandot:

bootrec /FixBoot

Om du inte har installationsmediet:

1. Starta om datorn.

2. Tryck snabbt på <F8> när datorn har slagits på, men innan Windows-logotypen visas.

Tänk på att det kan kräva flera försök. Tidtagningen för det här alternativet förkortas avsevärt från Windows 7.

3. Välj Reparera datorn i menyn som visas.

4. Välj Kommandotolkenfelsökningsskärmen:

1. Ange och kör kommandot:

diskpart
    2. Ange och kör kommandot:

sel disk 0
    3. Ange och kör kommandot:

list vol
  1. Kontrollera att EFI-partitionen (EPS) tillämpar filsystemet FAT32 och tilldela en enhetsbokstav till den (tilldela en bokstav som inte redan används):

1. Ange och kör kommandot:

sel vol
    2. Ange och kör kommandot:

assign letter=:
    3. Ange och kör kommandot:

exit
  1. Reparera startposten:

1. Ange och kör kommandot:

cd /d :\EFI\Microsoft\Boot\
    2. Ange och kör kommandot:

bootrec /FixBoot

Windows 10

Om du har installationsmediet:

1. Sätt i mediet (DVD/USB) i datorn och starta om.

2. Starta från mediet.

3. Välj Reparera datorn.

4. Välj Felsök.

5. Välj Avancerade alternativ.

6. Välj Command Prompt (kommandotolk) i menyn.

1. Ange och kör kommandot:

diskpart
    2. Ange och kör kommandot:

sel disk 0
    3. Ange och kör kommandot:

list vol
  1. Bekräfta att EFI-partitionen (EPS - EFI-systempartitionen) tillämpar FAT32-filsystemet och tilldela en enhetsbokstav till den (tilldela en bokstav som inte redan används):

1. Ange och kör kommandot:

sel vol
    2. Ange och kör kommandot:

assign letter=:
    3. Ange och kör kommandot:

exit
  1. Reparera startposten:

1. Ange och kör kommandot:

cd /d :\EFI\Microsoft\Boot\
    2. Ange och kör kommandot:

bootrec /FixBoot

Om du inte har installationsmediet:

1. Starta om datorn.

2. Tryck snabbt på <F8> när datorn har slagits på, men innan Windows-logotypen visas.

Tänk på att det kan kräva flera försök. Tidtagningen för det här alternativet förkortas avsevärt från Windows 7.

3. Välj Reparera datorn i menyn som visas.

4. Välj Kommandotolken på fliken Avancerade alternativfelsökningsskärmen:

1. Ange och kör kommandot:

diskpart
    2. Ange och kör kommandot:

sel disk 0
    3. Ange och kör kommandot:

list vol
  1. Kontrollera att EFI-partitionen (EPS) tillämpar filsystemet FAT32 och tilldela en enhetsbokstav till den (tilldela en bokstav som inte redan används):

1. Ange och kör kommandot:

sel vol
    2. Ange och kör kommandot:

assign letter=:
    3. Ange och kör kommandot:

exit
  1. Reparera startposten:

1. Ange och kör kommandot:

cd /d :\EFI\Microsoft\Boot\
    2. Ange och kör kommandot:

bootrec /FixBoot

Nästa steg är i nuläget detsamma på alla operativsystem:

1. Bygg upp BCD-lagret

2. Börja med att köra kommandot nedan för att säkerhetskopiera gamla BCD:

ren BCD BCD.old
  3. Nu återskapar du det med det här kommandot:

bcdboot c:\Windows /l en-us /s : All
Obs! Om du skapar startposter på en ansluten USB-flashenhet eller annan extern enhet lägger du till /f mellan : och ALL. Kom ihåg att (startbokstav) ersätts med bokstaven för enheten du startar från. (dvs. C:\, D:\)

Kontakta teknisk support om du behöver mer hjälp.

Överst på sidan

Artikel-ID: SLN300987

Senast ändrad: 2018-01-29 16:46