Ana içeriğe atla
  • Hızla ve kolayca sipariş verin
  • Siparişleri görüntüleyin ve kargonuzun durumunu izleyin
  • Ürünlerinizin listesini oluşturun ve listeye erişin
  • Manage your Dell EMC sites, products, and product-level contacts using Company Administration.

Dell Dizüstü Bilgisayarda AC Adaptör Sorunlarını Giderme

Summary: Dell dizüstü bilgisayarda AC adaptör sorunlarının nasıl giderileceğini ve çözüleceğini öğrenin. AC adaptörün nasıl kullanılacağı ve AC adaptörle ilgili sorunların giderilmesi hakkında bilgi edinin. ...

Bu makale otomatik olarak çevrilmiş olabilir. Çeviri ile ilgili herhangi bir geri bildiriminiz varsa lütfen bu sayfanın altındaki formu kullanarak bize bildirin.

Article Content


Symptoms

Bilgisayarın sadece AC adaptörle açılıp açılmadığını kontrol edin.

Süre: 02:34
Mevcut olduğunda, bu video oynatıcıda Ayarlar veya CC simgesi kullanılarak altyazı (altyazı) dil ayarları seçilebilir.

Yaygın olarak dizüstü bilgisayar şarj cihazı olarak bilinen AC adaptör, dizüstü bilgisayarı uzun süre çalıştırmak ve dizüstü bilgisayarın pilini yeniden şarj etmek için yeterli güç sağlamak amacıyla kullanılır. AC adaptör çalışamaz duruma geldiğinde dizüstü bilgisayar pili şarj edilmez. Ayrıca, pil yeterince şarj edilmediği sürece dizüstü bilgisayar açılamaz veya çalıştırılamaz.

Aşağıdaki belirtilerle karşılaşırsanız AC adaptör sorunlarını gidermek için bu makaledeki talimatları uygulayın:

  • AC adaptör pili şarj edemiyor.
  • AC adaptör Dell dizüstü bilgisayarın açılmasına yetecek düzeyde güç sağlayamıyor.
  • AC adaptör LED'i yanmıyor.
  • AC adaptör LED'i, adaptör dizüstü bilgisayara takıldıktan sonra kapanıyor.
  • Hata mesajı - AC adaptörün türü belirlenemiyor. Bu durum, bilgisayarın optimum düzeyde performans göstermesini engeller.

Cause

AC adaptör sorunları; arızalı AC adaptör, arızalı güç kablosu, güç veya AC adaptör kablosunun hasar görmesi, dizüstü bilgisayardaki DC giriş konnektörünün arızalı olması gibi nedenlerle ortaya çıkabilir.

Dell dizüstü bilgisayar yalnızca AC adaptör kullanılarak açılabiliyorsa ve aşağıda verilen pil belirtilerini tespit ederseniz Dell Dizüstü Bilgisayar Pil Sorunlarını Giderme başlıklı Dell Knowledge Base makalesine bakın.

  • Pil şarjı hemen tükeniyor.
  • Pil gösterge LED'i yanmıyor veya sürekli olarak yanıp sönüyor.
  • Dizüstü bilgisayar, pili tanımıyor.
  • AC adaptör bağlı olmadan dizüstü bilgisayar açılmıyor.
  • Pil şarjı belirli bir yüzde değerinde takılı kalıyor.
DİKKAT: Dell olmayan veya uyumsuz bir pil kullanılması yangın veya patlama riskini artırabilir. Pili yalnızca Dell dizüstü bilgisayarınızla çalışacak şekilde tasarlanan ve Dell'den satın alınan uyumlu bir pil ile değiştirin. Dell dizüstü bilgisayarınızda diğer dizüstü bilgisayarların pillerini kullanmayın.
DİKKAT: Dell AC adaptörü dokunulamayacak kadar sıcaksa AC adaptörü kullanmayı bırakın ve Dell Teknik Destek ile iletişime geçin.
NOT: Çoğu dizüstü bilgisayarda olduğu gibi Dell dizüstü bilgisayarlarda da lityum iyon pil kullanılır. Bu piller; pilin yaşı, şarj döngüsü sayısı veya yüksek ısıya maruz kalma gibi çeşitli nedenlerle şişebilir. Şişmiş pil takımı güvenlik sorunu teşkil etmese de hasarlı veya şişmiş bileşenler kullanılmamalıdır. Pil takımının şişmesiyle ilgili bir sorun yaşarsanız pil takımını kullanmayı bırakmanızı ve Dell tarafından onaylanmış bir pille değiştirmenizi öneririz.

Resolution

AC Adaptör Sorunlarını Giderme


AC adaptörle ilgili sorunları giderme

AC adaptörü sorunlarının nasıl giderileceği hakkında daha fazla bilgi için aşağıdaki bölümleri genişletin.

AC adaptör kablosu ve güç kablosu aşınmış ya da kesilmiş ve teller ilgili kablonun iki ucundan birinden çıkmış olabilir. Bunun sebebi, kablonun AC adaptörün etrafına sarılma şekli veya kablonun olağan dışı gerilime maruz kalmış olması olabilir. Hasar, tellerin dışarı çıkmasına yol açacak kadar ciddi durumdaysa AC adaptörü kullanmayı bırakmanız gerekir. AC adaptörün, kabloların ve dizüstü bilgisayardaki adaptör bağlantı noktasının hasar görüp görmediğini incelemek için:

DİKKAT: Dell yalnızca, Dell dizüstü bilgisayarınızla uyumlu olan Dell markalı bir AC adaptör kullanmanızı önerir. Dell, Dell dizüstü bilgisayarlarda üçüncü taraf AC adaptörlerin veya pillerin kullanılmasını önermez.
  1. AC adaptör kablosunu elektrik prizinden çıkarın.
  2. AC adaptörü bilgisayardan çıkarın.
  3. AC adaptörde ve kablolarda (güç kablosu dahil) fiziksel hasar veya aşırı ısınmaya ilişkin herhangi bir belirti olup olmadığını kontrol edin.
  4. Fiş veya adaptör bağlantı noktasının içindeki pimin bükülmüş, kırılmış veya hasar görmüş olup olmadığını kontrol edin.
UYARI: AC adaptörü bilgisayardan çıkarırken kablosundan değil fişinden kavrayın veya tutun.
UYARI: Dell AC adaptör tüm dünyadaki elektrik prizleriyle çalışır. Ancak güç konnektörleri veya çoklu prizler, ülkeden ülkeye farklılık gösterebilir.
DİKKAT: Dell AC adaptörü dokunulamayacak kadar sıcaksa AC adaptörü kullanmayı bırakın ve Dell Teknik Destek ile iletişime geçin.
DİKKAT: AC adaptör veya güç kablosu hasar görmüşse AC adaptörü kullanmayı hemen bırakın.

Daha fazla bilgi için Dell Sistemlerinde AC Adaptörü Hasarını Belirleme başlıklı Dell Knowledge Base makalesine bakın.

Kablosu aşınmış AC adaptör
Şekil 1: Aşınmış kablolar
Telleri açığa çıkmış AC adaptör
Şekil 2: Açık kablolar
AC adaptör kablosu kesik
Şekil 3: Kesik kablo
Bükülmüş veya kırılmış pim
Şekil 4: Yamuk veya kırık pim

Bir hasar olduğunu belirlerseniz onarım seçenekleri için Dell Teknik Destek ile iletişime geçin. Hasar bulamazsanız sonraki adıma geçin.

  1. AC adaptör kablosunu elektrik prizinden çıkarın.
  2. Elektrik prizinin düzgün çalışıp çalışmadığını doğrulamak için elektrik prizine başka bir aygıt bağlayın.
  3. AC adaptörü, çalıştığından emin olduğunuz bir duvar prizine takın.
  4. AC adaptörü doğrudan elektrik prizine takın. Dalgalanma koruyucusu, UPS (kesintisiz güç kaynağı) ve güç dağıtım birimleri gibi güç regülatörlerini devre dışı bırakın. Bu şekilde, güç regülatörlerinde sorun olup olmadığını belirleyebilirsiniz.
NOT: AC adaptör bir bağlantı istasyonuna bağlıysa AC adaptörün düzgün şekilde çalıştığını doğrulamak için AC adaptörü doğrudan dizüstü bilgisayara bağlayın.

Güç regülatörünü veya bağlantı istasyonunu devre dışı bıraktığınızda AC adaptör düzgün şekilde çalışıyorsa sorun söz konusu aygıtla ilgilidir.

AC adaptör hâlâ dizüstü bilgisayarın açılmasına yetecek düzeyde güç sağlayamıyorsa sonraki adıma geçin.

  1. AC adaptör kablosunu elektrik prizinden çıkarın.
  2. Dizüstü bilgisayara bağlı tüm aygıtların bağlantısını kesin.
  3. Pili çıkarın. Pilin çıkarılmasıyla ilgili talimatlar için dizüstü bilgisayarın Kullanıcı Kılavuzuna bakın. Dell dizüstü bilgisayarınızın pili çıkarılamıyorsa bu bölümü atlayın.
  4. Dizüstü bilgisayarda kalan gücü boşaltmak için güç düğmesini 30 saniye boyunca basılı tutun.
  5. Pili takın.
  6. AC adaptörü, duvar prizine ve dizüstü bilgisayara takın.
  7. Bilgisayarı açın.

Kalan güç boşaltıldıktan sonra dizüstü bilgisayar AC adaptörle açılmazsa sonraki adıma geçin.

USB-C; şarj etme, aygıtları bağlama ve veri aktarımı için kullanılan, platformlar arası standart bir konnektördür. Belirli Dell dizüstü bilgisayarlarda, güç sağlamak ve dizüstü bilgisayarı şarj etmek için USB-C bağlantı noktası kullanılır. Özellikle dizüstü bilgisayarda birden fazla USB-C bağlantı noktası bulunuyorsa USB-C şarj cihazının, şarj etmeye olanak tanıyan doğru USB-C bağlantı noktasına bağlandığından emin olmanız önemlidir.

  1. AC adaptör kablosunu elektrik prizinden çıkarın.
  2. AC adaptörü dizüstü bilgisayardan çıkarın.
  3. Güç kablosunu AC adaptörden çıkarın.
  4. Güç kablosunu sıkı bir şekilde AC adaptöre takın.
  5. AC adaptördeki LED'in açık olduğunu doğrulayın. LED açık değilse çalıştığından emin olduğunuz uyumlu bir AC adaptörü deneyin.

Güç kablosunu ve AC adaptör kablosunu yeniden taktıktan sonra dizüstü bilgisayar AC adaptörle açılamıyorsa sonraki adıma geçin.

Aşağıdaki adımları izleyerek AC adaptörü sıfırlayın:

  1. AC adaptör kablosunu 15 saniyeliğine elektrik prizinden çıkarın.
  2. AC adaptörü dizüstü bilgisayardan çıkarın.
  3. AC adaptörü, çalıştığından emin olduğunuz bir duvar prizine takın.
  4. AC adaptörü dizüstü bilgisayara takın.
  5. AC adaptör üzerindeki LED göstergesini kontrol edin.
NOT: LED göstergesi ya AC adaptör gövdesinde ya da adaptör (DC) fişinde bulunur.

AC adaptör üzerindeki LED göstergesi açılırsa sonraki adıma geçin.

AC adaptör üzerindeki LED göstergesi kapalıysa veya adaptör dizüstü bilgisayara bağlandığında kapanıyorsa bölgenizde mevcut olan onarım seçenekleri hakkında daha fazla bilgi için Dell Teknik Destek ile iletişime geçin.

Düşük watt değerine sahip bir AC adaptörün kullanılması aşağıdaki sorunlardan birine veya daha fazlasına neden olabilir:

  • Dizüstü bilgisayarda, "The AC adapter type cannot be determined. This will prevent optimal computer performance." (AC adaptör türü belirlenemiyor. Bu durum bilgisayarın optimum düzeyde performans göstermesini engeller.) veya "Unknown or incorrect AC adapter detected." (Bilinmeyen ya da hatalı AC adaptör algılandı.) gibi bir hata mesajı görüntülenebilir.
  • Dizüstü bilgisayar, güç tasarrufu yapmak için işlemci (CPU) hızını düşürebilir.
  • Dizüstü bilgisayar pili yavaş şarj olabilir veya şarj olmayabilir.
  • AC adaptörü ısınabilir.

Her Dell dizüstü bilgisayar, farklı watt değerine sahip bir AC adaptör kullanır. Bu, dizüstü bilgisayarın donanım yapılandırmasına bağlı olarak değişebilir. Dell dizüstü bilgisayarlar 45 W, 65 W, 90 W, 130 W, 180 W veya 240 W AC adaptör ile birlikte gönderilir. Optimum performans için Dell, Dell dizüstü bilgisayarla gelen orijinal AC adaptörü kullanmanızı önerir. AC adaptörün watt değeri bilgileri, AC adaptörün alt tarafındaki etikette bulunur.

Dizüstü bilgisayarın AC adaptörü doğru şekilde tanıyıp tanımadığını doğrulamak için:

  1. Bilgisayarı yeniden başlatın.
  2. Dell logosu görüntülendiğinde, Entering Setup (Kuruluma Giriliyor) mesajı görünene kadar F2 tuşuna basın.
  3. BIOS seçeneklerinde AC adapter type (adaptör türü) değerini doğrulayın. AC adaptör bilgileri genellikle BIOS ana ekranında bulunur.
    • AC adaptör türü None (Yok) ise: AC adaptörün dizüstü bilgisayara takıldığını, AC adaptör üzerindeki LED'in yandığını ve dizüstü bilgisayara doğru AC adaptörün takıldığını doğrulayın.
    • AC adaptör türü Unknown (Bilinmiyor) ise: Çalışan başka bir AC adaptörüyle tekrar deneyin. Sorun devam ederse veya aynı AC adaptör başka bir dizüstü bilgisayarda düzgün şekilde çalışıyorsa bölgenizde mevcut olan onarım seçenekleri hakkında daha fazla bilgi için Dell Teknik Destek ile iletişime geçin.
    • AC adaptör türü doğru şekilde tanınıyorsa sonraki adıma geçin.

Bir donanım tanılama testi çalıştırmanız, sorunu tespit etmenize yardımcı olabilir ve sorunun çözümüne katkı sağlayacak sorun giderme adımları sunabilir. Dell hem entegre hem de çevrimiçi tanılama imkanı sunar. Dell önyükleme öncesi bilgisayar değerlendirmesi, AC adaptörün sistem kartı tarafından doğru şekilde tanınıp tanınmadığını kontrol eder.

Dell SupportAssist Önyükleme Öncesi Sistem Değerlendirmesi veya ePSA testini çalıştırmak için:

  1. Bilgisayarı açın.
  2. Dell logosu ekranında One Time Boot Menu (Tek Seferlik Önyükleme Menüsü) görünene kadar F12 tuşuna art arda basın.
  3. Ok tuşlarını kullanarak Diagnostics (Tanılama) öğesini seçin ve Enter tuşuna basın.
  4. Tanılama testini tamamlamak için ekrandaki talimatları uygulayın.
  5. Tanılama testinde bir hata bildirilirse hata kodunu ve doğrulama kodunu not edin, ardından bölgenizde mevcut olan onarım seçenekleri hakkında daha fazla bilgi için Dell Teknik Destek ile iletişime geçin.
  6. Tanılama testinin başarıyla tamamlanması, herhangi bir donanım sorunu bulunmadığı anlamına gelir.

BIOS (Sistem Kurulumu olarak da bilinir), bilgisayarınızın sistem kartında (anakart) yerleşik olan bir bellenimdir. BIOS'un en yeni sürüme güncelleştirilmesi, bilgisayarın AC adaptörü doğru şekilde tanımasına yardımcı olur.

UYARI: BIOS'u güncelleştirmeye başlamadan önce, Dell dizüstü bilgisayar pillerinin takılı olduğundan ve AC adaptöre bağlandığından emin olun. Bazı Dell dizüstü bilgisayarların BIOS güncelleştirmesi başlatılmadan önce en az %10 pil şarjı bulunmalıdır.

Dell BIOS Güncelleştirmeleri hakkında daha fazla bilgi edinin.

AC adaptör türü, dizüstü bilgisayar tarafından tanınmıyorsa Dell dizüstü bilgisayara AC adaptör takılı değilken zorlamalı BIOS güncelleştirmesi gerçekleştirme başlıklı Dell Knowledge Base makalesine bakın. BIOS güncelleştirmesini uygulamaya çalışmadan önce aşağıdaki açıklamayı okuyun.

DİKKAT: Pil şarjı %10'dan azsa BIOS'u bir DOS ortamından güncelleştirme yapmaya zorlayabilirsiniz. Bu süreçte bir arıza meydana gelmesi, bilgisayarın sistem kartında kalıcı hasara neden olur. Kullanıcılar, bu riski kabul ederek işleme devam etmelidir. Dell, müşterilerinin bu makalede sağlanan herhangi bir uygulamadan veya tavsiyeden kaynaklanan veri kaybı, kâr kaybı veya gelir kaybı dahil ancak bunlarla sınırlı olmamak üzere yaşadığı herhangi bir kayıptan sorumlu tutulamaz.

Additional Information

Article Properties


Affected Product

Laptops, Chromebook, G Series, Alienware, Inspiron, Latitude, Vostro, XPS, Legacy Laptop Models, Mobile Workstations

Last Published Date

21 Tem 2023

Version

12

Article Type

Solution