Knowledge Base

Computer start niet op in Windows 10Dit artikel beschrijft het oplossen van algemene problemen bij computers die aanvankelijk goed opstarten tot en met het Dell BIOS-scherm, waarna Microsoft Windows 10 niet wordt gestart. Een aantal symptomen van een computer die niet opstart:

 • Het systeem wordt ingeschakeld, heeft video en komt langs het Dell scherm (scherm licht op en verdwijnt), maar het systeem wordt niet opgestart naar Windows
 • De Caps Lock-toets is verlicht bij in- en uitschakelen
 • Het activiteitslampje van de harde schijf kan knipperen, aan blijven of uit zijn
 • Er kan een foutmelding op het scherm worden weergegeven
 • Er worden geen diagnostische codes weergegeven en het lampje van de aan/-uitknop brandt met de kleur van de normale werking
 • U hoort geen geluiden van het besturingssysteem

 


Inhoudsopgave:

 1. Controleren of de computer POST voltooit
 2. Alle externe apparaten ontkoppelen en een harde reset uitvoeren
 3. Diagnose van de computer uitvoeren
 4. Controleren op specifieke foutberichten
 5. De standaardinstellingen van het BIOS herstellen
 6. Problemen in veilige modus oplossen
 7. Problemen met virussen en malware oplossen
 8. Uw Windows 10 besturingssysteem opnieuw instellen
 9. Het besturingssysteem herstellen naar de fabrieksinstellingen

 

Dit artikel is voor Microsoft Windows 10.
Klik hieronder om het besturingssysteem te wijzigen.


Videogids: Mijn computer wil niet opstarten naar Windows 10Terug naar boven

Controleren of de computer POST voltooit

In veel gevallen probeert een computer de controle niet aan het besturingssysteem over te dragen. Als u de computer inschakelt en een scherm met het Dell logo en een balk aan de onderkant ziet die helemaal wordt gevuld en dan verdwijnt, is POST voltooid.

 

Klik hier als uw computer POST niet voltooit

 

Klik hier als uw harde schijf niet wordt herkend

Terug naar boven


Alle externe apparaten ontkoppelen en een harde reset uitvoeren

Mogelijk verstoort een hardwareonderdeel het normale opstartproces van Windows. Koppel zo mogelijk alle apparaten los van uw computer, waaronder:

 • Printers
 • Scanners
 • Mediakaartlezers
 • Basisstations voor iPod, PDA, MP3-speler en dergelijke
 • Digitale camera's en videorecorders
 • USB-apparaten voor storage
 • Cd's of dvd's uit alle optische stations

De enige apparaten die u op uw computer aangesloten moet laten, zijn de monitor, de muis en het toetsenboard (als u een desktopcomputer hebt).

Zodra u dit hebt gedaan, haalt u de stekker van de computer uit het stopcontact, verwijdert u de laptopbatterij (indien van toepassing) en houdt u de aan/uit-knop ongeveer 15 seconden lang ingedrukt. Sluit de computer vervolgens weer op het stopcontact aan en probeer de computer opnieuw op te starten..


Terug naar boven

Diagnose van de computer uitvoeren

Als u een hardwarediagnose op uw Dell computer wilt uitvoeren, lees dan Hardwareproblemen met ingebouwde en online diagnoses oplossen (ePSA- of PSA-foutcodes).
 

Opmerking: Als u een Dell Latitude laptop hebt, kunt u proberen de computer te herstellen met behulp van de Forced ePSA-methode. Voor meer informatie raadpleegt u het Dell Knowledge Base-artikel Forced ePSA gebruiken voor herstellen na mislukte POST of mislukt opstarten.

Terug naar boven

Controleren op specifieke foutberichten

Probeer te zoeken naar aanvullende oplossingen op het web.
Klik hieronder op de gewenste zoekmachine en geef vervolgens een beschrijving van uw probleem, inclusief specifieke foutmeldingen.

Zoeken in Dell   Zoeken in Microsoft   Zoeken in Google   Zoeken in Bing   Externe koppeling

Als u een foutmelding met een blauw scherm op uw computer ziet, lees dan Windows 10 crasht en een blauw scherm wordt weergegeven over veelvoorkomende fouten met een blauw scherm en hoe u die kunt oplossen.

Als u een zwart scherm ziet en Windows wordt niet opgestart, lees dan het Microsoft-artikel Problemen met een zwart scherm oplossen.


Terug naar boven

De standaardinstellingen van het BIOS herstellen

Als uw computer is geconfigureerd om eerst op te starten vanaf een ander apparaat, kan dit problemen veroorzaken met het opstarten van Windows. U kunt de fabrieksinstellingen van het BIOS herstellen door de volgende stappen uit te voeren:

 1. De computer opnieuw opstarten
 2. Druk meerdere keren op de toets F2 in het scherm met het Dell logo dat na opnieuw opstarten wordt weergegeven, totdat in de rechterbovenhoek van het scherm Entering Setup (Setup wordt geopend) wordt weergegeven.
 3. Afhankelijk van het BIOS moet u nu onderin het scherm op een toets drukken om de standaardinstellingen te laden.
 4. Druk op ESC om het BIOS af te sluiten en selecteer Save and Exit (Opslaan en afsluiten) om uw wijzigingen op te slaan.
  Opmerking: Voor tablets met Windows kunt u de volgende stappen uitvoeren.
  1. Met het tablet volledig uitgeschakeld, drukt u op de aan/uit-knop en vervolgens houdt u onmiddellijk de knop voor Volume omlaag totdat de pagina Systeeminstellingen (BIOS) wordt weergegeven (als de tablet Windows opstart, kunt u het opnieuw proberen).
  2. Tik of klik op Load Defaults (Standaardinstellingen laden).
  3. Tik of klik op OK.
  4. Tik of klik op Exit (Afsluiten) als de tablet niet automatisch opnieuw wordt opgestart.
 
Opmerking: Als het opnieuw instellen van de BIOS-standaardwaarden het probleem niet oplost, kunt u ook proberen het BIOS te updaten naar de meest recente versie om problemen met het BIOS van uw pc of tablet te verhelpen. Raadpleeg het Dell Knowledge Base-artikel Wat is BIOS en hoe downloadt en installeert u het nieuwste BIOS? voor informatie over het updaten of downgraden van het BIOS.
 
Opmerking: Het systeem-BIOS kan beschadigd raken als de procedure voor de BIOS-upgrade of -downgrade niet wordt voltooid of wordt onderbroken.
Een beschadigd BIOS is één van de mogelijke oorzaken dat uw computer POST niet voltooit of soms zelfs niet opstart naar het besturingssysteem.
Als uw Dell pc of tablet BIOS-herstel ondersteunt, kunt u het beschadigde BIOS herstellen met behulp van de juiste herstelmethode voor uw Dell pc of tablet. Raadpleeg het Dell Knowledge Base-artikel BIOS-herstelopties op een Dell pc of tablet voor meer informatie.

Terug naar boven

Problemen in veilige modus oplossen

Mogelijk start uw systeem niet goed op vanwege bepaalde software. Meer informatie over het opstarten in de veilige modus en problemen oplossen door middel van een schone opstartprocedure vindt u onder de volgende koppelingen:

Problemen oplossen met schone opstartprocedure

Een schone opstartprocedure wordt uitgevoerd om Windows met zo weinig mogelijk drivers en opstartprogramma's op te starten. Hierdoor kunnen conflicten met software geëlimineerd worden die optreden wanneer u een programma of een update installeert of een programma in Windows 10 uitvoert. Met behulp van een schone opstartprocedure kunt u het probleem oplossen of vaststellen welk conflict het probleem veroorzaakt.

Terug naar boven

Problemen met virussen en malware oplossen

Uw computer kan zijn aangetast door een virus of andere schadelijke software. Dell raadt aan om uw computer te beschermen tegen kwaadwillige aanvallen door te zorgen dat uw antivirussoftware steeds up-to-date is.
Zie onze handleiding over het verwijderen van spyware en virussen

Terug naar boven


Uw Windows 10 besturingssysteem opnieuw instellen

Als uw systeembestanden zijn beschadigd, installeert een reset van Windows 10 deze bestanden opnieuw, zonder schade aan uw data. Nadat de derde poging om op te starten is mislukt, zal Windows 10 automatisch opstarten in de Windows Herstelomgeving (WinRE). Volg deze stappen als u Windows 10 opnieuw wilt instellen:
 1. Selecteer in het scherm Kies een optie Probleem oplossen.
 2. In het scherm Probleemoplossing selecteert u Stel deze pc opnieuw in .
 3. In het scherm Stel deze pc opnieuw in selecteert u Mijn bestanden behouden .
 4. Selecteer uw gebruikersaccount en voer het wachtwoord in als u daarom wordt gevraagd.
 5. Selecteer Opnieuw instellen.
 6. Windows zal het resetproces uitvoeren
Terug naar boven

Het besturingssysteem herstellen naar de fabrieksinstellingen

Als uw probleem niet is verholpen met de bovenstaande probleemoplossingen, kan het nodig zijn om uw computer te herstellen naar de fabrieksinstellingen. Als u het besturingssysteem en de software van uw computer naar de oorspronkelijke fabrieksinstellingen wilt herstellen, raadpleegt u het Dell Knowledge Base-artikel "Windows 10 opnieuw instellen of opnieuw installeren op een Dell computer"

Terug naar boven


Contact opnemen met Dell


Artikel-id: SLN297926

Laatste wijzigingsdatum: 03-07-2018 14:53


Beoordeel dit artikel

Nauwkeurig
Nuttig
Eenvoudig te begrijpen
Was dit artikel nuttig?
Ja Nee
Stuur ons feedback
Opmerkingen mogen geen speciale tekens bevatten: <>() \
Excuses, ons feedbacksysteem is momenteel offline. Probeert u het later nog eens.

Hartelijk dank voor uw feedback.