Kunnskapsbase

Datamaskinen starter ikke opp i Windows 10Denne artikkelen beskriver generell feilsøking av datamaskiner som starter opp riktig, og som raskt viser Dell BIOS-skjermbildet ved oppstart, men som ikke klarer å starte opp med Microsoft Windows 10. Noen symptomer på at en datamaskin er i en ingen-oppstartstilstand:

 • Systemet slår seg på, har video og fortsetter forbi Dell-skjermbildet (skjermbildet vises og forsvinner), men Windows fullfører ikke oppstarten
 • Caps Lock-tasten lyser ikke når den aktiveres
 • Harddiskens aktivitetslampe flimrer, forblir på eller av
 • En feilmelding kan vises på skjermen
 • Ingen feilkoder finnes og strømknappen lyser konstant i sin vanlige farge
 • Operativsystemlyder spilles ikke av

 


Innholdsfortegnelse:

 1. Kontrollere at datamaskinen fullfører innledende oppstart (POST)
 2. Koble fra alle eksterne enheter og utfør en hard tilbakestilling
 3. Kjøre et diagnostikkverktøy på datamaskinen
 4. Søke etter bestemte feilmeldinger
 5. Tilbakestille BIOS til standardinnstillingene
 6. Feilsøke sikkermodus
 7. Feilsøke virus og skadelig programvare
 8. Tilbakestille operativsystemet Windows 10
 9. Gjenopprette operativsystemet til fabrikkinnstillinger

 

Denne artikkelen gjelder for Microsoft Windows 10.
Klikk nedenfor for å endre operativsystem.


Videoveiledning: Datamaskinen starter ikke Windows 10Tilbake til toppen

Kontroller at datamaskinen fullfører innledende oppstart (POST)

I mange tilfeller vil en datamaskin ikke forsøke å gi kontrollen til operativsystemet. Hvis du slår på datamaskinen og ser et skjermbilde med Dell-logoen og en linje nederst, og linjen fylles helt og forsvinner, har datamaskinen fullført POST.

 

Klikk her hvis datamaskinen ikke fullfører POST

 

Klikk her hvis harddisken ikke gjenkjennes

Tilbake til toppen


Koble fra alle eksterne enheter og utfør en hard tilbakestilling

Det er mulig at en maskinvareenhet forstyrrer den vanlige oppstartsprosessen i Windows. Prøv å koble alle enheter fra datamaskinen, inkludert:

 • skrivere
 • skannere
 • mediekortlesere
 • ladestasjoner for små mediestasjoner (iPod, PDA, MP3-spiller osv.)
 • digitale kameraer og videospillere
 • USB-lagringsenheter
 • CD-er eller DVD-er fra alle optiske stasjoner

De eneste tingene som skal være koblet til datamaskinen, er skjermen, musen og tastaturet hvis maskinen er stasjonær.

Når dette er gjort, må du koble datamaskinen fra stikkontakten, ta ut batteriet hvis det er en bærbar datamaskin, og hold inne strømknappen i ca. 15 sekunder. Deretter kan du koble datamaskinen til stikkontakten og prøve å starte på nytt.


Tilbake til toppen

Kjøre et diagnostikkverktøy på datamaskinen

For å kjøre et program for maskinvarediagnostikk på Dell-datamaskinen kan du se Løs maskinvareproblemer med innebygd og nettbasert-diagnostikk (ePSA eller PSA-feilkoder).
 

Merk: For bærbare PC-er av typen Dell Latitude kan du prøve å gjenopprette PC-en ved hjelp av tvunget ePSA. Du finner mer informasjon i artikkelen Slik bruker du tvunget ePSA for å gjenopprette fra POST- eller oppstartsfeil i Dells kunnskapsbase.

Tilbake til toppen

Søk etter bestemte feilmeldinger

Prøv å søke etter andre løsninger på Internett.
Klikk på ønsket søkemotor nedenfor, og beskriv deretter problemet, inkludert bestemte feilmeldinger.

Søk i Dell   Søk i Microsoft   Søk i Google   Søk i Bing   Ekstern kobling

Hvis du får en blåskjermfeil på datamaskinen, kan du se Windows 10 krasjer og vises med blåskjerm, der du finner informasjon om vanlige blåskjermfeil og hvordan du feilsøker dem.

Hvis du opplever en svart skjerm som ikke går til Windows, kan du se Microsoft-artikkelen Feilsøke problemer med svart skjerm.


Tilbake til toppen

Tilbakestill BIOS til standardinnstillingene

Hvis datamaskinen er konfigurert til å starte opp fra en annen enhet, kan det føre til problemer med å starte opp Windows. Hvis du vil tilbakestille datamaskinens BIOS til fabrikkinnstillingene, utfører du følgende trinn:

 1. Start datamaskinen på nytt
 2. Trykk på F2-tasten flere ganger når skjermbildet med Dell-logoen vises, til Entering Setup (Åpner oppsett) vises øverst til høyre på skjermen.
 3. Det kan hende du må trykke på en tast som vises nederst på skjermen, for å laste inn standardinnstillingene, avhengig av BIOS.
 4. Trykk på ESC for å avslutte BIOS, og pass på at du trykker på Save and Exit (Lagre og avslutt) for å lagre endringene.
  Merk: For Windows-baserte nettbrett utfører du i stedet følgende trinn.
  1. Når nettbrettet er helt slått av, trykker du på av/på-knappen, og deretter trykker du på og holder inne volum ned-knappen til systemoppsettsiden (BIOS) vises (hvis nettbrettet starter opp med Windows, prøver du på nytt).
  2. Trykk eller klikk på Load Defaults (Last inn standardinnstillinger).
  3. Trykk eller klikk på OK.
  4. Trykk eller klikk på Exit (Avslutt), hvis nettbrettet ikke starter opp på nytt automatisk.
 
Merk: Hvis problemet ikke løses av å tilbakestille BIOS til fabrikkinnstillingene, kan du også forsøke å oppdatere BIOS til nyeste versjon for å løse problemer relatert til BIOS-en på PC-en eller nettbrettet ditt. Du finner mer informasjon om hvordan du går frem for å oppgradere eller nedgradere BIOS, i følgende artikkel i Dells kunnskapsbase: What is BIOS and How to Download and Install the latest BIOS? (Hva er BIOS, og hvordan laster man ned og installerer nyeste BIOS?).
 
Merk: Systemets BIOS kan bli skadet hvis fremgangsmåten for å oppgradere eller nedgradere BIOS blir avbrutt eller ikke gjennomføres på riktig måte.
En skadet BIOS er en av de mulige årsakene til at PC-en din ikke kan fullføre POST eller enkelte ganger ikke engang kan starte opp til operativsystemet.
Hvis du har en PC eller et nettbrett fra Dell som støtter gjenoppretting av BIOS, kan du gjenopprette den skadede BIOS-en ved hjelp av gjenopprettingsmetoden som er beskrevet for PC-en eller nettbrettet fra Dell nedenfor. Du finner mer informasjon i følgende artikkel i Dells kunnskapsbase: Alternativer for gjenoppretting av BIOS på en PC eller et nettbrett fra Dell.

Tilbake til toppen

Feilsøke sikkermodus

Programvaren kan være årsaken til at systemet ikke starter på riktig måte. Hvis du vil ha mer informasjon om oppstart i sikkermodus, og hvis du vil feilsøke ved hjelp av feilsøking med ren oppstart, kan du se følgende koblinger:

Feilsøking med ren oppstart

En ren oppstart utføres for å starte Windows ved bruk av minimalt med drivere og oppstartsprogrammer. Dette bidrar til å eliminere programvarekonflikter som oppstår når du installerer et program eller en oppdatering, eller når du kjører et program i Windows 10. Du kan også å feilsøke eller finne ut hvilken konflikt som forårsaker problemet ved å utføre en ren oppstart.

Tilbake til toppen

Feilsøking av virus og skadelig programvare

Datamaskinen kan være påvirket av virus eller annen skadelig programvare. Dell anbefaler at du styrker PC-en din mot skadelige angrep ved å holde antivirusprogramvaren oppdatert.
Se veiledningen for fjerning av virus og spionprogrammer

Tilbake til toppen


Tilbakestill operativsystemet Windows 10

Hvis systemfilene dine er blitt skadet, fører en gjenoppretting av Windows 10 til at disse filene installeres på nytt uten å skade dataene dine. Etter tredje mislykkede forsøk på å starte opp, startes Windows 10 automatisk i Windows Recovery Environment (WinRE). Følg disse trinnene for å tilbakestille Windows 10:
 1. Velg Troubleshoot (Feilsøk) på skjermbildet Choose an option (Velg et alternativ).
 2. Velg Reset this PC (Tilbakestill denne PC-en) på skjermbildet Troubleshoot (Feilsøk).
 3. Velg Keep my files (Behold filene mine) på skjermbildet Reset this PC (Tilbakestill denne PC-en).
 4. Velg brukerkontoen din, og angi passordet hvis du blir bedt om det.
 5. Velg Reset (Tilbakestill).
 6. Windows starter tilbakestillingen
Tilbake til toppen

Gjenopprett operativsystemet til fabrikkinnstillinger

Hvis ingen av disse feilsøkingsmetodene løser problemet, må du kanskje gjenopprette datamaskinen til fabrikkinnstillingene. Hvis du vil gjenopprette operativsystemet og programvaren på datamaskinen til de opprinnelige fabrikkinnstillingene, kan du se følgende artikkel i Dells kunnskapsbase, "Reset or reinstall Windows 10 on a Dell computer" (Tilbakestille eller installere Windows 10 på nytt på en Dell-datamaskin)

Tilbake til toppen


Kontakt oss


Artikkel-ID: SLN297926

Dato sist endret: 03/07/2018 02:53 PM


Vurder denne artikkelen

Nøyaktig
Nyttig
Brukervennlig
Var denne artikkelen nyttig?
Ja Nei
Send oss tilbakemelding
Kommentarer kan ikke inneholde disse spesialtegnene: <>()\
Beklager, men tilbakemeldingssystemet vårt er nede for øyeblikket. Prøv igjen senere.

Takk for tilbakemeldingen.