Highlighted
1 Copper

Alienware Alpha R1 not starting -> Fans Start and Stop in loop

Hi,

i bought a used R1 and it is not starting, When i press the Power Button the lights turn on and the fans starts up.

The only thing thing i can hear is the fans starting and stopping over and over again.

Nothing on shown on the monitor. i tried 2 different ones. I also tried starting by holding ctrl and esc, nothing.

Is there something i can do?

Labels (2)
0 Kudos
3 Replies
Highlighted

Re: Alienware Alpha R1 not starting -> Fans Start and Stop in loop

hold the Alienware head button till the computer resets.

then unplug the computer after you shut it off and open it up to disconnect CMOS Battery and wait 5 min.

then replug the battery and close the computer up.

i would second of all get a new HDD or SSD?


Alienware 18 4940MX 4.6GHz, RTX 2080, 32GB DDR3
Alienware 17 R5 i9-8950HK 4.5GHz, GTX 1080 OC, 32GB DDR4 2666MHz
Alienware 15 R1 4710HQ 4.1GHz, GTX 980M, 16GB DDR3
M18x R2 3930MX 4.1GHz, SLI GTX 980M, 16GB DDR3 1600MHz
M17x R5 Core i7-4700MQ 3.7GHz, GTX 980M, 32GB DDR3 1600MHz

If my reply solved the issue, please click the, "Accept as Solution" button!

0 Kudos
Highlighted
2 Bronze

Re: Alienware Alpha R1 not starting -> Fans Start and Stop in loop

First check you have the HDMI in the correct port, only one of them produces video the other is a passthrough. 

Unplug it, open up the case and locate the reset pin, pull the blue jumper from it and hold the power button for 10 seconds. While you are there replace the yellow button cell battery for a fresh one. 

 

0 Kudos
Highlighted

Re: Alienware Alpha R1 not starting -> Fans Start and Stop in loop

CMOS:

https://www.amazon.com/Battery-Alienware-Alpha-Machine-Desktop/dp/B07CLC97ZY/ref=sr_1_2?dchild=1&key...

1Tb SSD:

https://www.amazon.com/CT1000BX500SSD1/dp/B07YD579WM/ref=sr_1_5?dchild=1&keywords=1tb+ssd&pd_rd_r=69...

Next thing is to pull the blue plastic off the Jumper pins and wait for 1 minute before reconnecting and restarting. Before all that just replace the CMOS and the HDD.


Alienware 18 4940MX 4.6GHz, RTX 2080, 32GB DDR3
Alienware 17 R5 i9-8950HK 4.5GHz, GTX 1080 OC, 32GB DDR4 2666MHz
Alienware 15 R1 4710HQ 4.1GHz, GTX 980M, 16GB DDR3
M18x R2 3930MX 4.1GHz, SLI GTX 980M, 16GB DDR3 1600MHz
M17x R5 Core i7-4700MQ 3.7GHz, GTX 980M, 32GB DDR3 1600MHz

If my reply solved the issue, please click the, "Accept as Solution" button!

0 Kudos