Tesla1856
6 Thallium

Re: Area 51 R2 upper fan idle.


@capa3400wrote:

I've tried reinstalling the command center 3 times from Dell's website 


One more time ... version please. I won't ask again. 


Registered Microsoft Partner and Apple Developer
- Like many of you, I can appreciate a good game-engine.
- I answer questions here, but I'm not a Dell employee.
- Consider giving posts you like a "thumbs-up"
- Posting models-numbers and software versions speeds trouble-shooting.
- Click "Accept as Solution" button on any post that answers your question best.
0 Kudos
capa3400
2 Iron

Re: Area 51 R2 upper fan idle.

It isVersion: 4.8.25.0 ,A00

0 Kudos
Tesla1856
6 Thallium

Re: Area 51 R2 upper fan idle.


@capa3400wrote:

It isVersion: 4.8.25.0 ,A00


Uninstall it and reboot.

Try a clean-install of  v4.0.59.0

http://www.dell.com/support/home/us/en/19/drivers/DriversDetails?productCode=alienware-area51-r2&dri...


Registered Microsoft Partner and Apple Developer
- Like many of you, I can appreciate a good game-engine.
- I answer questions here, but I'm not a Dell employee.
- Consider giving posts you like a "thumbs-up"
- Posting models-numbers and software versions speeds trouble-shooting.
- Click "Accept as Solution" button on any post that answers your question best.
capa3400
2 Iron

Re: Area 51 R2 upper fan idle.

Well, I gave that a try again because I actually tried to install the previous version of command center twice before you recommended it, but for some reason it says about a compatibility issue and says it will be fixed next time I run the program, but the program will not run and install. So, I honestly don't know what the problem is. I guess I may have to contact Alienware tech to see if they can fix it.

0 Kudos
capa3400
2 Iron

Re: Area 51 R2 upper fan idle.

I contacted Alienware tech support and apparently it's a issue with the command center and the tech. told me that there are lots of people with this issue and the are working on an update to fix the problem, but it may be a month or 2 until the update is released.

0 Kudos
Tesla1856
6 Thallium

Re: Area 51 R2 upper fan idle.


@capa3400wrote:

I contacted Alienware tech support and apparently it's a issue with the command center and the tech. told me that there are lots of people with this issue and the are working on an update to fix the problem, but it may be a month or 2 until the update is released.


So, I guess you wait.

About the only other thing I could think of was to re-seat the fan connector at the board (like, maybe one pin was not making good contact).

Also, possible bad fan.


Registered Microsoft Partner and Apple Developer
- Like many of you, I can appreciate a good game-engine.
- I answer questions here, but I'm not a Dell employee.
- Consider giving posts you like a "thumbs-up"
- Posting models-numbers and software versions speeds trouble-shooting.
- Click "Accept as Solution" button on any post that answers your question best.
0 Kudos
Highlighted
DarkWorks
1 Nickel

Re: Area 51 R2 upper fan idle. (Top Fan)

I own several Area 51 R2s with Nvidia GTX 1080TIs. All are running the latest Windows 10 Professional 1803 x64. Since upgrading the Windows 10 x64 I have lost all controls of the Top Fans in all three units. One unit I installed Windows 7 Ultimate SP2 and the Control Panel worked flawlessly. All fans worked in 100% manual. I then took the second machine and ran Windows 10 Enterprise 1511 and once again the latest Control Panel worked flawlessly. The problem is painfully obvious, the problem is with Alienware's software and their notorious practices of, "We got your money; see you later."  When I contacted Support directly as a Shareholder, the **bleep** gave me, "So sorry, we don't support that OS on Alienware Area 51 R2 --"This is Windows x64 Professional which is licensed with each machine. After I rolled my eyes, I got his name and unit he is with. I made sure he found a new job. So, I then talked with the techs and they informed me that the issue is with Microsoft. I explained what I have done that the problem rests securely with Alienware. I can also confirm it is NOT a BAD FAN. If it were, you would get an alarm as I have all errors to be signified in my BIOS. No, without touching the fan pin connector everything works just great on Windows 7 Ultimate SP2 or is it SP1? Anyways then there is Windows 1151 Enterprise LTSB that works flawlessly without the need to open up any of the cabinets on 3 of my identical machines. Yes, three machines -- all having the same issue with the last 3 Windows updates. Using Intel's diagnostic tools confirms once and for all the problem is with Alienware Area 51 R2's software and nothing at all to do with the fan or Windows since the fan works up to 100% in testing.

0 Kudos
Tesla1856
6 Thallium

Re: Area 51 R2 upper fan idle. (Top Fan)


@DarkWorks wrote:

I own several Area 51 R2s with Nvidia GTX 1080TIs. All are running the latest Windows 10 Professional 1803 x64. Since upgrading the Windows 10 x64 I have lost all controls of the Top Fans in all three units. One unit I installed Windows 7 Ultimate SP2 and the Control Panel worked flawlessly. All fans worked in 100% manual. I then took the second machine and ran Windows 10 Enterprise 1511 and once again the latest Control Panel worked flawlessly. The problem is painfully obvious, the problem is with Alienware's software and their notorious practices of, "We got your money; see you later."  When I contacted Support directly as a Shareholder, the **bleep** gave me, "So sorry, we don't support that OS on Alienware Area 51 R2 --"This is Windows x64 Professional which is licensed with each machine. After I rolled my eyes, I got his name and unit he is with. I made sure he found a new job. So, I then talked with the techs and they informed me that the issue is with Microsoft. I explained what I have done that the problem rests securely with Alienware. I can also confirm it is NOT a BAD FAN. If it were, you would get an alarm as I have all errors to be signified in my BIOS. No, without touching the fan pin connector everything works just great on Windows 7 Ultimate SP2 or is it SP1? Anyways then there is Windows 1151 Enterprise LTSB that works flawlessly without the need to open up any of the cabinets on 3 of my identical machines. Yes, three machines -- all having the same issue with the last 3 Windows updates. Using Intel's diagnostic tools confirms once and for all the problem is with Alienware Area 51 R2's software and nothing at all to do with the fan or Windows since the fan works up to 100% in testing.


Just so you know, my experience is based on having these:
Aurora-R1 - AWCC v2.8.11.0
Aurora-R6 - AWCC v4.6.20
... both running Windows-10 Pro 64bit v1803 just fine. Both have survived multiple Windows-10 major updates overlay-ed onto them.

Clean-installing AW-CC is usually the fix. What version are you using? If a (normal) clean-install of AW-CC v4.8.25.0 does not work, maybe v4.0.59.0 will . If still problematic, then try installing v4.0.59.0 in Win-7 or Win-8 Compatibility Mode.

As far as checking the hardware, see this:

https://www.dell.com/community/Alienware-Desktops/Area-51-R2-AWCC-problems/m-p/6185353


Registered Microsoft Partner and Apple Developer
- Like many of you, I can appreciate a good game-engine.
- I answer questions here, but I'm not a Dell employee.
- Consider giving posts you like a "thumbs-up"
- Posting models-numbers and software versions speeds trouble-shooting.
- Click "Accept as Solution" button on any post that answers your question best.
0 Kudos
DarkWorks
1 Nickel

Re: Area 51 R2 upper fan idle. (Top Fan)

I think you really missed the boat. My units are the Alienware Area 51 R2. Clean barebones installing of Windows 10 and I can care less about the Aurora-R1 - AWCC v2.8.11.0
Aurora-R6 - AWCC v4.6.20. From Windows 1609 to the present, the software does not will not, control the device properly. Do you suppose running the software under Windows 3.1 Compatability in Win 10 may work? Or how about plugging in a crystal ball.

In any version you have mentioned, it doesn't work. Even the Windows Store containing the POS version does not show my Alienware Elite Keyboard, Mouse, and 34" Alienware Curved Screen with the 144 Hz model. It does not and will not shows the Alienware Machine to control functions there. Barebones installation doesn't work, overlays, roll-backs, and clone re-installs don't work in the least. Having independently installing drivers for additional hardware does not work at all on three machines. I also purchased the Elite Gaming Headset and can tell you that device fails miserably with the latest drivers and this POS interface. It seems, other than the fan issue as originally mentioned, nothing works correctly and I am forced to use 4 different software for setting up each device only to reboot and lose all of its settings?

I am thrilled to see you're not a Dell or Alienware Employee. I don't know how you even bewitched people into believing you're a RockStar but perhaps a member of Nickelback or something. Your paste copy answers are anything but. I see this same answer 20 different times at 20 different sites with 20 different names 20 earlier times before this one.

Since I could not even get the Alienware Flagship headsets to work properly on any of my machines, I loaded those things back into a box and received a full refund. I went back to the most reliable Logitech Gaming Headset. I even tried all the devices in my friend's machine and nothing worked nothing. He could not get his Area 51 R2 past Windows 7 Ultimate to function properly. Whose **bleep**ing idea was it anyways to automatically download and install the Win 10 version of this pitiful software? Surely it wasn't mine and it cannot even install right throwing download and install errors if it were a very bad version of an NSA written virus. Have you not looked at the feedback from the Microsoft Store? I bet you haven't. I did purchase a brand new $8,900.00 model of Area 51 and found it atrociously dismal as my two-year-old Windows 7 x64 tore it a new **bleep** in four different Internationally renown benchmarking software. The i9 chip, top of the line could not keep up before the BIOS upgrade. My three 20 TB WB Red NASware 3.0 in Raid0 smoked the living **bleep** out of the third-world SSDs that came with the unit. I also found out that the high-ended memory is anything but. Seems like I ordered and confirmed 64 gigs of 64GB Dual Channel HyperX™ DDR4 XMP at 3200MHz which was anything but. Yeah, 32 Gigs of 32GB DDR4 at 2666MHz Dual Channel and not even close of being set up right. I also noticed in the spite of the RTX Dual NVIDIA® GeForce® RTX 2080 Ti OC graphics with 11GB GDDR6 each (NVIDIA NVLink SLI® Enabled) was not enabled, no bridge to do so with the 850-watt generic power supply that according to your website should be impossible. On my manifest shows, an Alienware™ 1500 Watt Multi-GPU Approved Power Supply with modular cabling [80 Plus Gold Efficiency] installed. the i9 Intel chip, the Intel® Core™ i9 7980XE (18-core, 24.75MB Cache, up to 4.4GHz with Intel® Turbo Boost Max 3.0) never reached 4.4 GHz let alone a stable 2.25 GHz with dynamics turned off and running fixed at max. Using the Intel XTU for overclocking it was impossible to even get this chip up to 3.0 GHz with core temps exceeding 100 C on a liquid cooled system. So when I called the machine in for an RTM and my $8,900 machine in Alienware decided to send out a kid, yeah, kid of 24 years old. **bleep**, I have been in computers longer he's been alive. He double checked my order's manifest and came to a slow conclusion that I have been ripped off. He put in a new motherboard in which he fried right away failing to discharge the unit properly and killing half of my memory in doing so. Running now on a 16 GB stick that cannot maintain 70% of speed and capacity that killed the first new replacement board also killing out the RTM NVidia cards -- Both of them and as far as the 850 watt power supply, yeah, it got ghosted too tripping off my ACP UPS 300 watt supply knocking all network and work machines off to the next world. Good job on Alienware. I kicked the **bleep** out of my house and sent this anchor weight back to Dell as fast as I could. It filled my sportscar up with that burnt silicon smell driving as fast as I possibly could to Rapid City. FedEx was leary taking the box back without attaching a fire extinguisher to it just in case. Oh, and for the record, the new command center didn't work right in that one either though I had zero chance of finding out if the machine's software would run in Windows 3.1 Capacity. Naturally, I doubled checked the Dell Express Number, P/N, and well, any other number possible -- They were all correct showing that I have been ripped off, and with the money returned, I used it on litigations against Dell and Alienware.


0 Kudos
DarkWorks
1 Nickel

Re: Area 51 R2 upper fan idle.

I am so sorry. You have been lied to. Alienware has zero interest in updating the software to the more recent windows 10 version. Though they have a Windows 10 Store version to download it's plagued as well and worse off. No known version of any kind will work and for those who keep the copy and paste the earlier versions should be gutshot. That too is a lie. The only way to get this software working in the R2 classes is to upgrade your OS to Windows 7 Ultimate x64 of pre-Windows 10 1609. Oh, you can also replace the entire motherboard and daughter board with an MSI board in which I have done as an experiment with crushing success. Ditch the Alienware **bleep** and use the MSI control panel and or the Intel XTU. Also, remove the power supply regardless of the 850 watt or the 1500 watt. Get the Thermaltake Gold Rated 2000 watt and get rid of those factory fans too. Anything such as Coolmaster or Thermaltake's cheapest will out gun what Alienware has. You can even add a memory cooling fan or go balls out and go with a much better liquid cooling system. In spite of the lies given, you can get the same case via our good friends in China. I opt for the high-end cooling fans and memory cooling manifold with a wonderfully variable fan

0 Kudos