Highlighted
1 Copper

Aurora R10, flashes yellow light on startup, long time to shut down

When I boot up my Alienware R10 the alien head logo on it flashes yellow 3 times and then boots up normally. Also, when I shut it down it takes a long time to shut down. What does this mean? Is it a problem? if so, how can I fix it? I just bought this like a month ago.

0 Kudos
4 Replies
Highlighted
4 Beryllium

Re: Alienware R10 flashes yellow light on startup and takes a long time to shut

That's a motherboard or chipset error.  You should contact Dell if it's under warranty.  Sometimes a bad CR2032 battery can cause this, so you can also try replacing that, or doing a CMOS reset (unplugging everything and removing and replacing the battery after 10 minutes). 

 

Table 1. Diagnostics.Number of Power LED flashes Problem description

1System board: BIOS and ROM failure
2No memory or RAM detected
3System board or chipset error
4Memory or RAM failure
5CMOS battery failure
6Video card or chip failure
7CPU failure
3,6BIOS recovery image not found
3,7BIOS recovery image found but invalid
0 Kudos
Highlighted
4 Beryllium

Re: Alienware R10 flashes yellow light on startup and takes a long time to shut

Note, the battery is the size of a quarter and located on the motherbaord. 

0 Kudos
Highlighted
4 Beryllium

Re: Alienware R10 flashes yellow light on startup and takes a long time to shut

the R10 is a brand new model. the chance that the cmos battery in this model goes bad so quickly is very small.

system taking a long time to shut down is a "normal" idiosyncratic Windows behavior sometimes.

0 Kudos
Highlighted
4 Beryllium

Re: Alienware R10 flashes yellow light on startup and takes a long time to shut

The chipset/mobo error code is not normal though and should be investigated.  You should contact Dell if you can't figure it out.

0 Kudos