Luca2606
1 Nickel

Sound Problem Alienware M14 R2

Hi, I have an alienware but lately I have a problem with my sound, sometimes its running normal but then it kinds of fade away. i did not connect it to any device like 5.1 or so. I run on Windows 8.1. If you have any suggestions or experienced the problem cause customer service is <ADMIN NOTE: Substitute character removed as per TOU> in Malta. 

Thanks a lot. 

0 Kudos
7 Replies
Moderator
Moderator

RE: Sound Problem Alienware M14 R2

Does it happen only when the music app is on the background?

Alienware-L_Porras
Dell | Alienware Technical Support Alienware Arena
Opening your case and/or replacing parts yourself does not void your warranty!
YouTube Logo Check out our disassemble videos on YouTube
If you need extra assistance please use Facebook Logo Twitter Logo, I can't always reply to PM's

0 Kudos
Luca2606
1 Nickel

RE: Sound Problem Alienware M14 R2

No not that I am aware of. It generally happens when im watching something on my VLC player, it kind of happens but lately its been happening more frequently. 

0 Kudos
Moderator
Moderator

RE: Sound Problem Alienware M14 R2

If the problem is only on VLC, I recommend reinstalling the application first. If you're experiencing this issue with audio in general, try performing a clean install of this driver and let me know how it goes!

Alienware-L_Porras
Dell | Alienware Technical Support Alienware Arena
Opening your case and/or replacing parts yourself does not void your warranty!
YouTube Logo Check out our disassemble videos on YouTube
If you need extra assistance please use Facebook Logo Twitter Logo, I can't always reply to PM's

0 Kudos
Luca2606
1 Nickel

RE: Sound Problem Alienware M14 R2

no the problem is every app even youtube. i found a list of drivers that i have to install but everything is up to date. i had a problem with my keybaord last time and they opened up my computer. maybe they did a mistake and touched the sound card by mistake? 

0 Kudos
Alienware-Naomi
4 Germanium

RE: Sound Problem Alienware M14 R2

Hi!

First, test the audio with external speakers or a headset and check if the same problem happens. 

Update to the latest BIOS A14 for Windows 8.1.

Perform a clean installation of this driver for Windows 8.1 following these steps:

  1. Open Device Manager from the Control Panel.
  2. Uninstall the Creative Labs Sound Blaster driver from the Sound Controllers.
  3. Restart, then install the latest update from the link above. 

Alienware-Naomi
Dell | Alienware Technical Support Alienware Arena
#IWork4Dell
Opening your case does not void your warranty! Check out Alienware Artificial Intelligence
I can't always reply to PM's, if you need extra assistance visit: YouTube Logo Facebook Logo Twitter Logo

0 Kudos
Highlighted
Luca2606
1 Nickel

RE: Sound Problem Alienware M14 R2

Hi Naomi, 

I checked it with a headset and its working fine. Ill do the procedure in the coming days. thank you so much for your excellent help.

0 Kudos
Alienware-Naomi
4 Germanium

RE: Sound Problem Alienware M14 R2

You're welcome!

By the way, if the audio is working fine with a headset, the problem might be on the speakers. If after following those troubleshooting steps you still have the same problem, I recommend you replace the internal speakers. Let me know how it goes!

Alienware-Naomi
Dell | Alienware Technical Support Alienware Arena
#IWork4Dell
Opening your case does not void your warranty! Check out Alienware Artificial Intelligence
I can't always reply to PM's, if you need extra assistance visit: YouTube Logo Facebook Logo Twitter Logo

0 Kudos