Highlighted
meiyahs
1 Nickel

X51 R2 Audio Issues

My X51 arrived yesterday and I set it all up and it's wonderful except that I have no sound. At all. Not even a peep. My playback devices are listed NVIDIA HDMI Output Port 1 and Port 2. Hooked up my monitor via HDMI and connected my speakers and no sound: no speakers or headphones detected. Hooked up the monitor via VGA cable and same problem. No speakers or headphones detected. Installed a Realtek driver and right after reboot the driver disappeared... three times in a row. I've tried every audio jack. My speakers do work, they're not detected. I've also tried working headphones and it didn't detect those either.

Help please! I'm at the end of my proverbial rope here and I'm experiencing severe YouTube withdrawal [:P]

0 Kudos
8 Replies

RE: X51 R2 Audio Issues

Troubleshoot


Control Panel > Hardware and Sound > Sound > Manage Audio Devices

The latest High Definition Audio Codecs (Software)
Realtek HD Audio Drivers R2.78 Controls all sound I/O except for GPU HDMI through Alienware Audio AKA Sound Manager - Control Panel > Hardware and Sound


Control Panel > Hardware and Sound - or right click on the speaker icon in the taskbar


Nvidia Driver 353.06 WHQL, some use Nvidia  HD Audio Driver to control HDMI

Alienware X51 R1 i7 2600 ❖ 16GB ❖ 512GB SSD ❖ EVGA GTX 970 SC ❖ Win 10 Pro

0 Kudos
milojerry
1 Copper

RE: X51 R2 Audio Issues

hi, 

I guess you have got some virus on your computer, why did the driver disappear? You should download an anti-virus program and wipe the virus out. if you need new  drivers, you can download it here    thank you 

0 Kudos

RE: X51 R2 Audio Issues

hi, 

 

I guess you have got some virus on your computer, why did the driver disappear? You should download an anti-virus program and wipe the virus out. if you need new  drivers, you can download it here   

 

 

Realtek Audio Driver HDMI version 6.0.1.5882 - Driver Download

www.driversweb.net

 

 thank you 

 

 

Bad Link - SPAM

 

Realtek hasn't put out an HDMI Driver since 2012

 

Realtek and Nvidia have a history of clashing.

 

Stick with the Nvidia HD Audio.

 

Alienware X51 R1 i7 2600 ❖ 16GB ❖ 512GB SSD ❖ EVGA GTX 970 SC ❖ Win 10 Pro

0 Kudos
meiyahs
1 Nickel

RE: X51 R2 Audio Issues

Welp... I'm trying to use my analog speakers and I did already try the troubleshooting provided by Dell and the hardware and sound bit, but the problem is anything I plug in just doesn't get detected. If they were detected, I could easily swap them for default in my audio devices but they're not there. Nothing that I plug into any of the audio jacks gets detected. And hitting the speaker icon in the taskbar does nothing but pop open a wonderful "Detecting Problems" troubleshooter that then immediately goes "Sorry, we have no idea what's wrong!"

0 Kudos
meiyahs
1 Nickel

RE: X51 R2 Audio Issues

Oh and the microphone jacks don't work either. Not detecting anything that plugs in. The only thing that gets detected is the HDMI connection but there's no sound because lol my monitor doesn't have built-in speakers. 

0 Kudos
ahenry02
1 Copper

RE: X51 R2 Audio Issues

Hello Meiyahs,

Did you ever get this issue resolved, or did you just send your computer back with the warranty to get it repaired? I'm having the exact same issue and I'm wondering if it is something that can potentially be resolved or if it is just a manufacturing issue. Thanks in advance.

0 Kudos
meiyahs
1 Nickel

RE: X51 R2 Audio Issues

I got it resolved by buying a usb adapter sound card. I might at one point send it back with the warranty but, honestly, I didn`t want to spend months without a computer and was able to get the issue resolved with something to the tune of $15. But, to clarify, this is absolutely a manufacturing issue and it`s ridiculous that Dell is okay with shipping out malfunctioning units. 

ahenry02
1 Copper

RE: X51 R2 Audio Issues

Thank you so much for your help! Yeah, even with the warranty it's a hassle to send it back after you have it set up. Dell customer support isn't very much help either, so glad you let me know! I've been trying everything... 

0 Kudos