Highlighted
1 Copper

17 R1, 8 beep after enabling ‘Load legacy ROM’

After fixing the motherboard of my Alienware 17 r1, the laptop went on Windows Recovery Environment, I accidentally enabled the ‘Load legacy ROM’ to install windows from a flash drive. What should I do?

Labels (1)
0 Kudos
6 Replies
Highlighted
8 Xenon

Re: 8 beep after enabling ‘Load legacy ROM’

8 beeps  means the LCD cable is damaged.

So you broke things during your "repair"

Beep Code Overview
Description Possible Cause
1 BIOS ROM checksum in progress or failure System board failure; covers BIOS corruption or ROM errors.
2 No memory (RAM) detected Memory or memory slot failure
3
  • Chipset Error (North and South Bridge error; DMA/IMR/Timer error)
  • Time-of-Day Clock test failure
  • Gate A20 failure
  • Super I/O chip failure
  • Keyboard controller test failure
System board failure
4 Memory read/write failure Memory failure
5 Real-Time Clock (RTC) power failure CMOS battery failure
6 Video BIOS test failure Video subsystem failure
7 CPU Cache test failure Processor failure
8 LCD LCD failure

 


Report Unresolved Customer Service Issues
here

I do not work for Dell. I too am a user.

The forum is primarily user to user, with Dell employees moderating
Contact USA Technical Support






Get Support on Twitter @DellCaresPro

0 Kudos
Highlighted
1 Copper

Re: 8 beep after enabling ‘Load legacy ROM’

http://forum.notebookreview.com/threads/980m-enabled-load-legacy-rom-now-8-beeps-help.785533/

They also experienced the problem I have, maybe it wasn’t because of the repair.

0 Kudos
Highlighted
8 Xenon

Re: 8 beep after enabling ‘Load legacy ROM’

NON Dell hardware would require secure boot OFF.


Report Unresolved Customer Service Issues
here

I do not work for Dell. I too am a user.

The forum is primarily user to user, with Dell employees moderating
Contact USA Technical Support






Get Support on Twitter @DellCaresPro

0 Kudos
Highlighted

Re: 17 R1, 8 beep after enabling ‘Load legacy ROM’

How exactly did you fix it?

did you replace it from dell or parts-people or amazon?

Because if you get extremely lucky, you get an oem motherboard but that’s only from dell and parts-people as amazons a complete other story.

Alienware 18 R1 4940MX 4.6GHz, RTX 2080, 32GB DDR3
Alienware 17 R5 i9-8950HK 4.5GHz, GTX 1080 OC, 32GB DDR4 2666MHz
Alienware 15 R1 4710HQ 4.1GHz, GTX 980M, 16GB DDR3
M18x R2 3930MX 4.1GHz, SLI GTX 980M, 16GB DDR3 1600MHz
M17x R5 Core i7-4700MQ 3.7GHz, GTX 980M, 32GB DDR3 1600MHz
My YouTube channel = Area 51 A L X


If my reply solved the issue, please click the, "Accept as Solution" button!

0 Kudos
Highlighted
3 Zinc

Re: 17 R1, 8 beep after enabling ‘Load legacy ROM’

An 8 beep code is LCD fault or possibly a GPU fault (if you have the 120Hz display). Enabling the Legacy ROM shouldn't really cause this error. Edit: Depending on what GPU you have

You may be able to perform an NVRAM reset to get the BIOS back to default. 

Current Machines
Alienware M18x R2 - i7-3920XM - GTX 1070 -16GB 1866MHz
17 R1 - i7 4910MQ - No GFX
17 R1 - i7 4710MQ - N0 GFX - Test Machine
M17x R3 - i7 2670QM - GTX 580M - 16gb
M15x - i7 720QM - GTX 660M - 8gb
M15x - i7 840QM - GTX 460M - 8gb
M14x R2 - i7 3630QM - GT 650M - 6gb - Dead Board

Aurora R4 ALX - 3930K - GTX 980 - 16gb Vengeance
X51 R1 - i7 3770 - GTX 1060 - 16gb
0 Kudos
Highlighted

Re: 17 R1, 8 beep after enabling ‘Load legacy ROM’

NVram reset basically disconnecting the cmos battery for 5 min and then putting it back in.

Alienware 18 R1 4940MX 4.6GHz, RTX 2080, 32GB DDR3
Alienware 17 R5 i9-8950HK 4.5GHz, GTX 1080 OC, 32GB DDR4 2666MHz
Alienware 15 R1 4710HQ 4.1GHz, GTX 980M, 16GB DDR3
M18x R2 3930MX 4.1GHz, SLI GTX 980M, 16GB DDR3 1600MHz
M17x R5 Core i7-4700MQ 3.7GHz, GTX 980M, 32GB DDR3 1600MHz
My YouTube channel = Area 51 A L X


If my reply solved the issue, please click the, "Accept as Solution" button!

0 Kudos