Gr3chie
1 Nickel

Why does the ACC service take 2.5 mins to load?

Hi All,

When I boot into windows on my A17R5 with a factory image, I am unable to access the ACC OC controls without waiting for the service to load...which takes around 2.5 mins without fail every boot.

Does anyone know how to prioritize this service so I dont have to wait 2.5 mins every boot?

0 Kudos
7 Replies
Highlighted
Moderator
Moderator

Re: Why does the ACC service take 2.5 mins to load?

Hi @Gr3chie,

Was the AWCC working fine prior to the factory image?

Make sure the BIOS is up to date.

If the system has mechanical HDD +SSD, make sure the OS is located in the SSD.

Try running an ePSA/Diagnostic test on the system, click here to view a Dell article that explains how to run this test. Let us know if you receive any errors. 

Alienware Arena

Alienware-Eimy
Dell | Alienware Technical Support
#IWork4Dell
Opening your case does not void your warranty! Check out Alienware Artificial Intelligence
I can't always reply to PM's, if you need extra assistance visit: YouTube Logo Facebook Logo Twitter Logo

0 Kudos
Gr3chie
1 Nickel

Re: Why does the ACC service take 2.5 mins to load?

Hi @Alienware-Eimy

So out of the box this issue occurred, and from my recollection everyone with a A17R5 have to wait around 2.5 minutes for it to load. I didn't install or modify anything, try it for yourself, if you restart your A17R5 (8950hk GTX1080) .. as soon as you boot into windows, open ACC right away, then you will get a notification in the bottom right hand corner (windows notification) saying please wait for the OC service to load (which takes ~2.5 mins to load)

Is there anyway I can set this service so it can instantly load?

0 Kudos
Moderator
Moderator

Re: Why does the ACC service take 2.5 mins to load?

@Gr3chie,

You can try by uninstalling AWCC and OC Control Center and then reinstall them from our website. You can use revo uninstaller to uninstall both (this app will delete the apps and the registry keys linked to it).

Let me know!

Alienware Arena

Alienware-Eimy
Dell | Alienware Technical Support
#IWork4Dell
Opening your case does not void your warranty! Check out Alienware Artificial Intelligence
I can't always reply to PM's, if you need extra assistance visit: YouTube Logo Facebook Logo Twitter Logo

0 Kudos
BonesB
2 Iron

Re: Why does the ACC service take 2.5 mins to load?

Hi. Tried it on mine and it took 41 seconds to get to the welcome to your alienware screen and one minute and twelve seconds for it to finish loading the thermal and overclock. You must have something else loading that is slowing down the AWCC. Having said that, The AWCC is a piece of junk and takes far too long to load and is very flakey. Look on the bright side, at least it's working. Smiley Happy a lot of people cant even install it or get it to work. You could change the service to Automatic instead of Automatic (delayed start) but you will be pushing other essential services to the back of the queue, so might not be a good idea. Do you really need access to AWCC as soon as the laptop starts?

Just changed the service on mine and it loaded fully in 30 seconds

0 Kudos
Gr3chie
1 Nickel

Re: Why does the ACC service take 2.5 mins to load?

Hey Bones,

Its the OC service that takes 2.5minutes to load once I'm in windows, and not the ACC application itself, so I am unable to modify the thermals or OC settings right away when the laptop loads. This isn't a big deal, but I was just curious as to WHY it takes so long, and by the looks of it, it is because its set to delayed start in services.

0 Kudos
Gr3chie
1 Nickel

Re: Why does the ACC service take 2.5 mins to load?

Hey Eimy,

I tried that, the OC service still takes 2.5 minutes to load for me, and I have a clean install of the factory Alienware image. I think it is normal operation... but I was wondering why the service doesn't load somewhat instantly. Is this something you can push for in a future update? I dont think its really necessary to delay the service...

0 Kudos
BonesB
2 Iron

Re: Why does the ACC service take 2.5 mins to load?

I wouldnt hold your breath waiting for an answer. I have waited months for a reply as to where the AWCC stores its colour profiles. Like i say, at least it's working. Smiley Happy

0 Kudos