Highlighted
fab42
1 Copper

OME 3.1 firmware update issue: communication problem ?

Jump to solution

Hello,

When trying to apply a firmware update (we have only Gen 13th and 14th PowerEdge servers), we always get the message "Mount of remote share failed".

On our firewall, we allowed CIFS access from iDRAC to OME appliance ports (137, 138, 139, 445) and no communication error is beeing loggued.

Any advice ?

Regards Fabrice

0 Kudos
1 Solution

Accepted Solutions
kaluaabyss
1 Copper

Re: OME 3.1 firmware update issue: communication problem ?

Jump to solution

I found that the Restrict Allowed IP Range setting started applying to the SMB connections made from endpoints during update retrieval after one of the OME appliance updates. Previously this setting only affected web access I believe.

View solution in original post

0 Kudos
9 Replies
jammac
2 Iron

Re: OME 3.1 firmware update issue: communication problem ?

Jump to solution
We're having similar issues with a single server. I've created packet capture of the CIFS traffic and it shows OME giving ACCESS_DENIED on the file/share. So they way I understand it works is: * OME tells iDRAC/LC via some API that there are updates to be installed and the location to retrieve them from * LC then connects to OME via the protocol/path specified In this case it is that second part that doesn't work. I'll let you know how it goes.
0 Kudos
keiran.steele
1 Copper

Re: OME 3.1 firmware update issue: communication problem ?

Jump to solution
If you haven't already. You need to enable SMBv1 in the OME appliance as idracs don't support v2.
0 Kudos

Re: OME 3.1 firmware update issue: communication problem ?

Jump to solution

Also have this issue (RED016), no error messages logged on the firewall.

0 Kudos
edprocca
1 Copper

Re: OME 3.1 firmware update issue: communication problem ?

Jump to solution

Hello,

We have same problem as fab42, all ports are open on our firewall, update firmware only for Gen 13th and 14th PowerEdge servers and SMB V1 activated or not.

We use OME 3.1

Same question: Any advice ?

Thanks.

0 Kudos
jammac
2 Iron

Re: OME 3.1 firmware update issue: communication problem ?

Jump to solution
How do you come to that conclusion. I checked and SMB v1 is disabled in OME indeed. Doesn't explain why all servers correctly updated but one.
0 Kudos
DELL-Pupul M
4 Tellurium

Re: OME 3.1 firmware update issue: communication problem ?

Jump to solution
SMBv1 needs to be enabled only for older releases of iDRAC. All new release of 13G and 14G have SMBv2 enabled. For the server where firmware update failed, can you specify what error message are you getting?
Thanks,
Pupul

0 Kudos

Re: OME 3.1 firmware update issue: communication problem ?

Jump to solution

I never had this problem using OME to update my FX2's until we updated it to OME 3.1. Started getting RED016 errors in the logs. 

To fix, I went into OME Application Settings > Console Preferences > SMB Setting and Enable v1 to get rid of the error. OME updates are now working again. 

kaluaabyss
1 Copper

Re: OME 3.1 firmware update issue: communication problem ?

Jump to solution

I found that the Restrict Allowed IP Range setting started applying to the SMB connections made from endpoints during update retrieval after one of the OME appliance updates. Previously this setting only affected web access I believe.

View solution in original post

0 Kudos
fab42
1 Copper

Re: OME 3.1 firmware update issue: communication problem ?

Jump to solution

Hi,

You are right. On latest build 3.3.1.12, I got again following messages:

Message: Mount of remote share failed.
Message ID: RED016
 
After disabling the IP adress range restriction, the issue disappeared.
 
I agree with you that this setting should apply to web connections, not to traffic between OME and iDRAC... It was indeed the initial behaviour, but it is not true anymore !
 
Thanks a lot !
0 Kudos