Highlighted

Resolution for the issue - iDRAC or CMC displays an “unknown” status after upgrading to the latest firmware version

Hi OME users,

It has been observed that after upgrading to the latest firmware version (iDRAC >= 2.40.40.40, M1000e CMC >= 5.2, FX2 CMC >= 1.4, VRTX CMC >= 2.2), the iDRAC or CMC displays an “unknown” status.

The latest firmware version supports TLS 1.1 as the default communication protocol. If the browser or operating system where OpenManage Essentials is installed, does not support TLS 1.1 protocol, then the device displays an “unknown” status.

To resolve this issue, see “Step 2: Verifying Dell Management Consoles” in the following KB article: http://www.dell.com/Support/Article/us/en/19/SLN302365

 Note: Ensure the required registry updates are done either manually or using the “Easy Fix” described in the Microsoft support article - "Update to enable TLS 1.1 and TLS 1.2 as a default secure protocols in WinHTTP in Windows"

Thanks,
Vijay

0 Kudos
14 Replies
ITguy2471
Bronze

RE: Resolution for the issue - iDRAC or CMC displays an “unknown” status after upgrading to the latest firmware version

I'm still having this issue after trying your fix above with IDRACs showing unknown and also the servers with 2.40.40.40 not updating the inventory properly. All of them are showing non-compliant though their IDRACs are up to date. My OME server is a Windows server 2012 R2 version 2.2.0.2056. Any help would be appreciated.

0 Kudos
Tim_Valus
Bronze

RE: Resolution for the issue - iDRAC or CMC displays an “unknown” status after upgrading to the latest firmware version

Same issue here, I've followed the original steps with no success.. All applicable iDRACs are updated but OME still shows them as non-compliant. OME version 2.2.0.2056. Any direction on how to fix this?

0 Kudos

RE: Resolution for the issue - iDRAC or CMC displays an “unknown” status after upgrading to the latest firmware version

Hi,

Windows Server 2012 R2 has by default TLS 1.1/1.2 enabled and you shall not be hitting the issue with OME installed on Windows Server 2012R2.

Can you run the latest Troubleshooting tool shipped with OME 2.2 and perform ws-man test?

That will give you some direction.

Thanks,
Vijay

0 Kudos
Tim_Valus
Bronze

RE: Resolution for the issue - iDRAC or CMC displays an “unknown” status after upgrading to the latest firmware version

This is what I get running the WS-Man test:

Using TLS 1.0 for SSL/TLS handshake.
Error: A complete request could not be sent to the remote server.
Using TLS 1.1 for SSL/TLS handshake.
UntrustedRoot: A certificate chain processed, but terminated in a root certificate which is not trusted by the trust provider.

TLS 1.1 Handshake successful.

The WS-Man target has TLS 1.1 enabled. If OME is unable to discover this device, install the required updates on the system where OME is installed. For more details, see “Enabling support for TLS 1.1 or 1.2” at delltechcenter.com/ome.


Identify Failed. Could not connect

Let me know if I can give you any additional information on this.

0 Kudos

RE: Resolution for the issue - iDRAC or CMC displays an “unknown” status after upgrading to the latest firmware version

I am seeing similar issues with new servers running 2.40.40.40 for DRAC firmware:

Protocols Selected are: WSMAN

Using TLS 1.0 for SSL/TLS handshake.
Error: A complete request could not be sent to the remote server.
Using TLS 1.1 for SSL/TLS handshake.
TLS 1.1 Handshake successful.

The WS-Man target has TLS 1.1 enabled. If OME is unable to discover this device, install the required updates on the system where OME is installed. For more details, see “Enabling support for TLS 1.1 or 1.2” at delltechcenter.com/ome.

Connected.
WSMAN profiles found on the remote device are:
1. Profile Registration
2. Base Metrics
3. Base Server and Physical Asset
4. BIOS and Boot Management
5. CPU
6. Event Filter
7. Fan
8. Fiber Channel
9. iDRAC Card
10. Job Control
11. LC Management
12. License Management
13. Memory
14. OS Deployment
15. PCI Device
16. Persistent Storage
17. Power State Management
18. Power Supply
19. Record Log
20. Role Based Authorization
21. Sensors
22. Service Processor
23. Simple Identity Management
24. Simple NIC
25. Simple RAID
26. Software Inventory
27. Software Update
28. System Info
29. Video
30. SystemQuickSync
31. USBDevice
32. Physical Computer System View
33. Command Line Protocol Service
34. SM CLP Admin Domain
35. SMASH Collections

0 Kudos

RE: Resolution for the issue - iDRAC or CMC displays an “unknown” status after upgrading to the latest firmware version

Thanks Cameron for the details.

As a next step, can you try running the below winrm commands replacing IP/credentials as required and see if it returns valid output.

winrm e cimv2/root/dcim/DCIM_SystemView -u:user -pSmiley Tongueassword -r:https://a.b.c.d/wsman:443 -SkipCNcheck -SkipCAcheck -encoding:utf-8 -a:basic 

If it gives valid output, then OME should not have any problem discovering the respective iDRAC.

If it does not, then I would suggest to refer "How the DefaultSecureProtocols registry entry works"  in https://support.microsoft.com/en-us/kb/3140245 and ensure required registries are enabled.

Regards
Vijay

0 Kudos

RE: Resolution for the issue - iDRAC or CMC displays an “unknown” status after upgrading to the latest firmware version

Thanks Vijay,

I had previously installed the windows update from that link but I did not run the "easy fix" . After running that and rebooting OME server I am now able to fully see my dracs with 2.40.40.40 in OME.

Thanks for your help!

RE: Resolution for the issue - iDRAC or CMC displays an “unknown” status after upgrading to the latest firmware version

Glad that your problem got solved.

Thanks for taking time and updating this thread.

Regards
Vijay

0 Kudos
Pavlos34
Bronze

RE: Resolution for the issue - iDRAC or CMC displays an “unknown” status after upgrading to the latest firmware version

Hi we have some similar issues with ESXi hosts and updating to latest firmware.

We have discovered ESXi hosts by WSMAN and iDRAC and the Servers all reported under RAC and ESXi groups in OME all ok.

So we set about updating the firmware using OME - packages all downloaded ok and started to update.

However the task does not complete successfully - runs firmware updates but never reports back and times out.  We have checked and in fact the firmware did update on the hosts we chose - iDRAC, BIOS, LifeCycle, OS Driver and UEFI Diags - so the iDRAC shows versions are updated.

However the inventory despite being updated shows previous versions of the firmware in OME.  Also RAC in OME reports as off and we can no longer access the iDRAC via IE - 'this page cannot be displayed' yet before the updates we could access via IE.  Now have to use Firefox and add exception to access the iDRAC.

We experienced the same issue when updating another host using OME - so it seems the update of the iDRAC means it can no longer communicate back to OME.

Servers R720 and R730 ESXi, OME on Server 2012

0 Kudos